Zaujímavý postreh na fóre ceskedalnice.cz/net/forum.as … 1#Jan%20Hoření2365
Moj laicky nazor -
Cesi maju na take uvahy plne pravo, kedze RC stavaju v parametroch R25.5/x. Rozdiel oproti nasim R je zjavny a ma to blizsie k dialnici.
Na druhej strane je pravda, ze napr. aj v Nemecku ma dialnica od Salzburgu na Mnichov parametre slabsie , ako nasa R1. Odstavne pruhy nie su, prakticky bez krajnice.
Druha otazka je, kedy bola postavena.
A moja skusenost po debatach na konferencii v parizi je, ze napriklad dialnicne tunely budu mat priebezny odstavny pruh. Cina na rozdiel od nas sa skor jeho uplatnennie rozsiri ako by sa mal zuzovat.
Inak by ma zaujimalo, o kolko sa zuzi ten pruh a ci na to bude nejako reagovat maximalna rychlost, pretoze teraz pokial viem odstavene auto nezasahuje do jazdneho pruhu, ci sa mylim?
Chcel som napisat cize, nie Cina ))
To je taky jenom dobře.
Mne by osobne neprekážalo, ak by som niekde čítal:
Na Slovensku je iba 600 km diaľnic. Avšak treba povedať, že ďalších 2.500 km sú cesty pre motorové vozidlá, veľmi blízke diaľniciam, majú smerovo oddelené dvojpruhy atď.
Lenze na takych “ohlodanych” rychlostnych cestach by nebolo celkom mozne povolit 130… a uz vidim ako by to ludia dodrziavali
To neberte ako argument proti setreniu na parametroch, je to len smutne konstatovanie
Normálne RC typu R1 bez problémov 130 km/h.
Myslím, že šířkové a sklonové parametry dálnic by neměly být normovány jednotně pro všechny úseky, ale že je naprosto správné brát ohled na předpokládané intenzity a na terén. Tam, kde se předpokládají intenzity kolem 25 tis. nebo nižší, D 24,5 plně postačí. Tam, kde lze předpokládat v budoucnu intenzity blížící se 40 tis. nebo dokonce tuto hranici přesahující, mělo by být minimem D 27,5 a případně i projektována rezerva na rozšíření na D 34,5.
Národná diaľničná chce zmenou parametrov ušetriť pätinu nákladov na výstavbu.
dialnice.info/viewtopic.php?t=9238
Za menej peňazí menej muziky
Treba započítať synergycký efekt týchto zmien. Viem si predstaviť, že na rovine by strmšie stúpanie či užšie pruhy nemuseli robiť problém. Tu však ide hlavne o horské úseky a tu si treba dať pozor aby sme neskončili podobne ako "nepodarený " úsek R1 Šášovské podhradie - Hronská Dúbrava kde spojením prudších zákrut, mierneho stúpania a šírky 22,5m došlo k stavu že sa tam musí jazdiť 90-kou rovnako ako na ceste 1. triedy. To potom nemáme lacnejšiu výstavbu diaľnice ale pridrahú cestu 1. triedy. Podobný príklad je R1 na iných úsekoch (Žarnovica, Kováčová) kde sa v zákrutách musela tiež obmedziť rýchlosť na 110. Alebo prieťah Novou Baňou na R1 - v tých zákrutách si aj na osobnom aute rozmyslím či kamión predbehnem už dnes keďže tam nie je dobrý rozhľad dopredu práve pre zatáčanie kamiónu do prudkej zákruty. V okamihu ak tam bude niečo odstavené na úzkej krajnici je nehoda na spadnutie. A to sú tam dnes pomerne slabé intenzity v porovnaní s D1. Takže varovný príklad už máme.
problem R1 je aj v klopeni .. rakusania bezne stavaju aj vyraznejsie zakruty, aj na RK, ale patricne tie zakruty klopia .. to mi na SK chyba ..
vsak aj nova dialnica A6 je klopena ..
Vítaj medzi mami
Výstižne si to popísal, žiaľ je to tak,realita je taká, ale iba na “diétnych” úsekoch mimo Žiliny, tam sa stavia všetko ako sa “patrí” ..
mirkobb,
tak nám teda povedz, čo je také fantastické na 1/2 profiloch na D3 či R3 A čože je také iné na úsekoch na D1 pred ZA, čo by nebolo v BA+TT+TN či PO kraji
Nemáš argumenty a ťaháš tieto diskusie do tém, ktoré s tým nesúvisia. Ale to ti zjavne nevadí.
To, či mám argumenty, alebo nie, nech Teba nezaujíma, číta ta tu veľa ľudí ktorých to osloví, bez ohľadu aby im vnucoval “niekto ten najlepší a najsprávnejší názor” na danú problematiku ako máš Ty..
A predstav si, že ma to zaujíma. Pretože klameš.
No na ktorých napríklad ?
OT: preco je na tomto fore klud, kym tu niekto nezacne vytahovat BB vs. ZA?
OT2: Lebo potom uspokoji aj BA vs neBA
B;
Preco nie je 27.5 medzi moznostami? Nie je to hodnota odporucana pre nove dialnice v EU?
V ČR je nyní 27.5 m základní normovaná šířka pro nové dálnice (pro R je 25,5 m).