Šírka a parametre našich diaľníc

Ak ti ide naozaj o preklad:
Cudovat = divit se

JO, dík. Kolik se ušetří na zúžení dálnice o 2 metry?

Zkusím to jinak: Jaký je podíl zemních prací na celkové ceně?

Ale veď tam nejde len o zemné práce. Tam ide o úspory na betóne, asfalte atď. :bulb:

A toto je taká otázka, že na každom úseku je iná cena. :unamused:

Kam na tie otázky chodíš :question: :unamused:

To jsem tam zapoměl napsat.

Mě na ní nic zas tak moc nelogického nepřijde. Chci si to srovnat, kolik se získá zúžením dálnice, abych měl přehled. Od pol. 20. století se dálníce rozšiřují, Hitler přišel s 22 metry, dnes např. v A 30m. Vyšší bezpečnost za vyšší cenu a větší zásah do krajiny.

Samozřejmě, že je to úsek od úseku jiné, někde rovina - minimum zemních prací, pak hory, většinová položka. Otáztka je nepřesná, uznávám, ale určitě se na ni dá odpovědět příkladem :slight_smile:

Tak to zrovnaj, dám ti radu:

1. Zisti si cenu konkrétneho úseku bez DPH.
  2. Zisti si jeho dĺžku. Jeho technické parametre.
  3. Potom odrátaj 2 metre zo šírky a vyrátaj pomer, o koľko sa to zúžilo.
  4. Porovnaj to s cenou.

A dostaneš približnú úsporu. (zahŕňa to zemné práce, stavebný materiál, nemá to vplyv na stúpaní, návrhovej rýchlosti atď.). :bulb:

Ak sa prijmú všetky zmeny a nie len stredový pás, na ktorý sa tu tak všetci upierate, úspora bude 15-20% z dnešných cien, teda 1 km plnoprofilovej diaľnice by mal stáť 350-400 mil. SKK. :wink:

To mě taky napadlo :slight_smile:

Jenže:

jsou fixní a variabilní náklady.

Fixní se nezmění při změně rozsahu.

Variabilní ano.

Př.

součástí celkové ceny jsou např.
F: projektové práce, úředničina, náklady vedení stavby, marže dodavatele a bůh ví co ještě
V: zemní práce, cena materiálů povrchu, výkupy a bůh ví co ještě :slight_smile:

F - není zanedbatelné, jinak bych tu otazku nekladl.

Příliš brzy jsem příspěvek odeslal :slight_smile:

zemní práce jsem měl za největší položku, proto jsem se ptal na ně, pravda, je že beton a asfalt jsem zanedbal a neřešil jsem otázku, jak se zúžení projeví na mostech.

Okrem toho, zemné práce sú relatívne lacné: spraví sa vyšší násyp, stačí menej stavebného materiálu, lebo sa ušetrí na mostoch a estakádach.

Zemné práce sú najlacnejšia položka - stroju je skoro jedno, čo na 2m ušetrí. O tie skoro vôbec nejde. :wink:

Takže výkupy a povrchy ?

Čo s nimi ? Výkupy pozemkov ? Tie to vôbec nezasiahne, vykúpiť sa to musí.

Thomas - nauč sa dávať presnejšie otázky pls. :wink: (a to nie som jediný na fóre, čo má s tvojimi otázkami problém)

Pozemky sa musia kúpiť, lebo sa rozširuje ochranné pásmo, resp. tie 2 metre to nie je úspora. :wink:

OK, jsem zvyklý komunikovat mezi 4 očima, kde souvislosti tak rychle nemizí, polepším se :slight_smile:

když se dálnice zúží o 2m v koruně, zúží se pata tělesa o stejnou míru. Při výkupu pozemků se to projeví tak, že je nutno vykoupit v trase tělesa koridor o dva metry úžeji - otázka tedy vede k tomu, jaký je podíl na celkové ceně v konkrtétních případech, to stejné u povrchů (beton, asfalt, ale i podkladové vrstvy, které se musí dovézt).

K zemním pracím: když vezmu rozdíl v poměru ceny na kolimetr mezi stavbami např. DS - TU a TU - HU (nebo i jinak jakoukoli stavbu v rovině a v pahorkatině), tak zemní práce nebudou zas tak zanedbatelné, protože mě kromě dostupnosti staveniště a zpevnění svahů nenapadá nic, co by stavbu tak zdražilo. Prosím o vyjádření, protože jsi podle všeho od fochu :slight_smile:

Když tu zprávu vidím zpětně, tak - ten poslední smajlík není ironický.

Ja presné prepočty ale nemám k dospozícii a teda odo mňa žiadaš veľmi veľa. Ja ani nepoznám presné ceny úsekov, lebo sa nerobili poriadne úpravy, len sa čaká na PPP. Nie som stroj, aby som si to z r. 2005 prepočítaval (aj to je cenová hladina 2005 robená na ceny 2004 :wink: ).

Ale ešte inak k tej druhej časti. :arrow_right:

1. Ak by to bolo tak, ako píšeš, ušetrilo by sa aj na zemných prácach, to je pravda, lebo by išlo o desiatky tatroviek, menej práce s bagrami, grédmi, menej nafty, menej práce atď. a na úsekoch to ide do miliónov Sk. Až desiatok mil. SKK na náročných podmienkach, to je pravda.

2. Lenže pripravované zmeny zasahujú aj do miery stúpania, do miery tej, že by mohlo byť viac násypov (rozumej podklad na most) a teda by sme nepotrebovali veľké piliere, stačili by menšie a potrebovali by sme dostatok zeminy. Ale úspora tam samozrejme stále je aj na zemných prácach. Úspora sa však netýka len stredového pása - návrh nezasahuje len do stredového pásu. :wink:

To je materiál s podkladmi cez 700 strán. A ja už ho nemám k dispozícii. Základná úvaha bola znížiť cenu z 1 km D 450 mil. SKK na 1 km o 20%, teda 1 km by stál 360 mil. SKK. Ešte stále by to bolo nad cieľ, ktorým je 285 mil. SKK, ako sa stavia v Chorvátsku - to je zas predstava premiéra. Ale to už je politika. :unamused:

Zmenili by sa normy. :arrow_right:

Stredový pás, odstavné pásy by sa zúžili o trochu.
Obmedzila by sa výstavba kanalizácie (nezrušila by sa úplne).
Povolili by sa väčšie stúpania, čo povolí vyššie a dlhšie násypy a zníží potrebnosť množstva mostov a estakád.
Mení sa usporiadanie a počet MÚK.
Zavádzajú sa prídavné jazdné pruhy, oplotenia ako automatická súčasť diaľnice.
Posunula by sa návrhová rýchlosť, teda v praxi by boli inak klopené zákruty.

Atď.

To mi stačí, dík.

Markíza: parametre ciest sa budú meniť :arrow_right:
dialnice.info/viewtopic.php?t=9065