Šírka a parametre našich diaľníc

to je blbost, dialnica na rovine v madarsku a u nas je rovnaka ohladom ceny, konstatuje sa to v materialy vlady, iba ak ste porovnaval cenu na rovine s cenou tunela u nas :laughing:

Takto sa vyjadruju ludia, ktori sa povazuju za odbornikov. Ak by hocikto na fore napisal prispevky v tomto style bol by okamzite a nekompromisne mazany resp. editovany. Zrejme su tu rovny a rovnejsi. Vsak admin. :arrow_right:

Devil, diaľnice u nás a v Maďarsku sú drahšie aj na rovinách. Vládny materiál ti napíše jedno, pretože vláda SR si neželá zverejňovať, že je u nás drahšie. Chápeš? Ja snáď vidím, čo tu koľko stojí!!!

Na Slovensku sú drahšie ceny stavebných materiálov. Do Maďarska sa musia doviezť, ale stále sú o “niečo” lecnejšie". Mám pokračovať, čo spôsobuje vyššiu cenu?

Ak feroslav tvrdo klame, tak sa snáď nečaká, že ho tu budeme hladkať. Ak ano, tak ok, ja sem prispievať nebudem. Okrem toho, feroslav ani nevie slušne argumentovať. Teraz sa nevyhrážam, len varujem, že ja mám aj inú robotu.

Ak si si čítal, čo napísal ohľadom toho, čo je to hornatá SR, a nevieš to pochopiť, tak potom je to o niečom inom. Nauč sa geológiu a geografiu.

Ja som tu videl aj ostrejšie vyjadrenia na feroslava. A devil mne je úplne jedno, kto si.

Ak sa to niekomu nepáči, nech mi ten príspevok celý vymaže. Následkom bude môj odchod z tohto fóra, pretože tu nebudem bojovať s takýmito ľuďmi.

Ľudia podobný p. Mesíkovi (netvrdím, že feroslav ním priamo je) nevedia o výstavbe diaľnic nič. Len si stále dookola opakujú to svoje.

Devil, je pekné, že sa feroslava zastávaš, ale neviem prečo.

Už čakám ako ma budete napádať ako stavbára, do toho.

Pokiaľ viem, tak toto je oblasť “flamewars” a feroslav nevie o výstavbe nič. Keď kritizuje výstavbu celej diaľničnej siete na Slovensku a “plače na južným Slovenskom”, tak je len normálne, že tu prijde k vojne. Tu je to len vojna feroslav+devil vs. ostatní.

Já jsem vzděláním geograf, dělal jsem i zkoušku z geologie a to co říkáš je trochu demagogie. I pahorkatina je hora, no jasně, každej kopec může mít označení hora.
Problém je fakt spíš ve složení, jako stavař určitě znáš horniny a minerály, proto ti nemusím vysvětlovat, kde je lepší úpatní a vrcholový tunel, jestli je rozdíl mezi vápencem a žulou. Asi uznáš, že exisuje prostě rozdíl mezi Velkou Fatrou a Štávnickými Vrchy.
Je furt nevím proč tu řešíte D1, není prostě argument proti jejímu dokončení, spíš nevidím důvod stavět R2.

Feroslav napísal, že ak by išla diaľnica pozdĺž južného ťahu, kde sú pahorkatiny, tak by sa SR označovala za pahorkatinový terén a Caesar len napísal, že nie, že SR má hornatý terén viac ako rovinatý až nížinný, t.j. aj keď sa diaľničná sieť stavia v nížinách či pahorkatinách, stále je tu viac postavených úsekov v hornatom teréne. Čo je na tom zle napísané a demagogické?

A k tej tvojej otázke? D1 sa rieši stále na rôznych fórach napriek tomu, že za jej dokončenie je ĽS-HZDS, SDKÚ, aj Smer-SD, SNS, … odborná-stavebná verejnosť. Len všetci sú aj toho názoru, že by sa nemalo zabúdať ani na južné Slovensko a vôbec ostatné časti SR. No čím viac sa myslí na južné Slovensko, tým viac sa vzďaľuje spojenie západu a východu SR. No ja osobne som za výstavbu D1, D3, R1 a obchvatov na R2. R2 sa neplánuje dostavať skôr ako D1.

Teraz je už zbytočné riešiť, či D1 áno, či nie. Tam sa už nič zmeniť nedá a už jej dostavanie, je rozumnejšie, ako riešiť spojenie iným spôsobom. Možno by mohlo byť zaujímavé riešiť, či za Popradom stavať v plnom profile a v parametroch D. Ale podľa informácií na www.highways.sk mám pocit, že i tam sa zatiaľ s parametrami D a plným profilom nepočíta.

Môžeme riešiť či radšej skôr D3, alebo R3, môžeme riešiť či D3 má byť v parametroch D, alebo stačí RC. Ale to ja riešiť nebudem, pretože ani priestor v trase D3 a severnej časti R3 nepoužívam a nemám dosť informácií.

Môžeme riešiť kadiaľ a kedy by bolo lepšie stavať južnú a strednú časť R3. Ako na to s R6, R7 a v neposlednom rade s R4.

Já myslím, že spojení pahorkatina je taky hora je prostě chybné, možná ne demagogické, to se omlouvám, ale chybné.

Já chápu, že někomu D1 leze krkem, protože bydlí na Jižním Slovensku, kde má slabou infrastrukturu, já jsem taky v ČR bojoval o trasáchdálnic a většinou jsem prohrál, je to prostě lokálpatriotismus, ale dohadovat se jestli je Slovensko více nížinatý, pahorkatinový nebo hornatý stát je teda mimořádně divný.

Steve, začal s tým feroslav, Caesar mu oponoval, že nemá pravdu a devil sa vrhol na Caesar, že čo si to vlastne dovolil.

Faktom však ostáva, že SR je hornatým štátom. Podobne ako Maďarsko je skôr štátom s prevažujúcimi nížinami, max. pahorkatinami.

Hornatými štátami sú aj Rakúsko, Švajčiarsko, … dosť sa s týmto termínom manipuluje v stavbárskej brandži a tak je len normálne, nie divné, že sa o tom diskutuje aj na tomto fóre.

Stavbaři jaký je potom stát Česká Republika?
Myslím, že máme od všeho něco, dá se to podle nějakých tabulek zaškatulkovat.
Jestli je pro Vás ta hornatost a složení tak důležité, klidně se o tom bavte, rád přispěji s nějakým geografickým pohledem.

Slovensko není Maďarsko a zároveň taky není Švýcarsko, s tím souhlasím.

To je jako v hokeji, ČR není Slovensko a to zase není Maďarskem, jednoduché.

ČR je stredne hornatý štát. Tu išlo len o to, že Feroslav napadol Diaľničiara za jeho označenie, že SR je hornatý štát, t.j. Feroslav tvrdil, že toto označenie je tu len preto, že sa stavia D1. Že keby sa stavala prioritne R1+R2 (ZV-KE) ako diaľnica, tak by to slovko “hornatá” nemalo význam, lebo by to boli pahorkatiny.

Steve, to je spor feroslava s 90% účastníkov tohto fóra. Ja som sa proti Feroslavovi ohradil, to je všetko.

Záver: SR je hornatý štát. (bez ohľadu na to ako sa tu buduje diaľničná sieť).

je uplne jedno, co je pahorkatina a co hora . podstatne je to, ze za tie iste peniaze, co su naliate v D1 by dnes uz dialnica BA-KE cez ZV stala.

Ale vravim, dnes je to uz passe pri sucasnom stave rozostavanosti D1. Jednoducho prijalo sa to horsie riesenie a treba vychadzat uz z novej reality a nediskutovat o tom, co sa zmenit pri najlepsej voli neda.

Kaviarista, skús byť presnejší. Cez ZV, ale po ktorej trase? A môžem ťa uistiť, že ani jedna trasa by nebola lacnejšia ako to, čo sa dodnes preinvestovalo na D1. Jedná sa o trasy D1+R1+R3+D1 alebo D1+R1+R2(ZV-KE). Nepíš niečo, čo nemáš podložené, zavádzaš.

Nie, zvolilo sa to najlepšie riešenie ako spojiť SR dvomi spôsobmi naraz, t.j. juh-sever a západ-východ. Okrem toho bude D1 súčasťou medzinárodného koridoru, spojí rôzne oblasti SR, budú na ňu nadväzovať ďalšie D a RC. Tebe len vadí, že sa pomaly stavia južný ťah. To je chyba, ale je to chyba nedostatočného vyčlenenia financií, za to nemôže výstavba D1, pretože D1 už mala byť dávno hotová. Ja dokonca všade hovorím, že výstavbou južného ťahu sa výstavba D1 stále spomaľuje.

Caesar, cela trasa BA-KE po D1+R1+R2 by nestala viac ako 200 mld. pri sucasnych svetovych cenach, ak by ju stavala firma , ktora nevykrada statny rozpocet. Zisti si, za ake ceny sa stavia v podobnom terene v niektorych okolitych statoch. Resp. nezistuj, lebo ty to zrejme velmi dobre vies.
D1 sa za 200 mld. urcite po KE nedostavia.
Cenu , ktora bola doteraz preinvestovana na D1 odhadujem na cca 200 mld. . Ak ma niekto konkretne info a mysli si, ze sa nejako rapidne mylim, nech zverejni relevantny zdroj .

Ak chces tvrdit, ze naklady na D1 budu tie iste, ako by boli na pripadnej D na trase D1+R1+R2 , tak si dovolim pochybovat o tvojom dusevnom zdravi a odbornych schopnostiach.

Aha , pardon, zle som to precital. Myslel som, ze cela D1 ma byt lacnejsia ako ine trasy.

Takze podme na vec. Existuje vobec nejaky relevantny udaj, kolko sa doteraz na D1 preinvestovalo ? Dokazeme to aj spatne preindexovat?
Lebo podla mna ten udaj existuje, ale verejnosti sa nepredlozi z jedineho dovodu: Ukazalo by sa, aka bola trasovanie D1 hlupost. Resp. D1 hlupostou sama o sebe nie je, hlupostou je to, ze sa jej priradila vyssia priorita.

Takisto ani D3 sama o sebe hlupostou nie je. Hlupostou je, ze sa vobec zacala stavat, ked este nemame dokoncene podstatne dolezitejsie useky na komunikaciach D1 , R3 , R2 alebo R4 a ze sa nevyjednali porovnatelne parametre rychlocesty s polskou stranou.

Ty si napísal, že: “za tie iste peniaze, co su naliate v D1 by dnes uz dialnica BA-KE cez ZV stala”.

Takže ja si dovolím pochybovať o tebe, pretože ty prekrúcaš moje slová a na svoje zabúdaš.

Sú 2 odlišné veci:

1. To, čo sa na D1 dodnes preinvestovalo, tak za túto sumu už by stála diaľnica BA-KE cez ZV. … čistá lož

2. Diaľnica D1 bude jednoznačne drahšia ako spojenie rýchlocestou (aj diaľnicou) BA-KE cez D1+R1+R2 (ZV-KE). … čistá pravda

Ty si napísal verziu 1., ale pravdivá je verzia 2., no tú si ty nenapísal a na mňa si zaútočil, že ja som myslel verziu 2., pričom ja som hovoril o 1., pretože tú si ty napísal. Ok?

Ktorá firma vykráda štátny rozpočet? Definuj, pomenuj ju.

Ty rád používaš tvrdé slová, ale na základe klamstva a ohovárania. Teraz sa to potrdilo na 100%. Len preto, že sa nestavia tak ako chceš ty. :sunglasses:

Ok, ospravedlnenie prijímam, ale o vykrádaní štátneho rozpočtu stavebnou firmou, tak to si prehnal. :unamused:

Údaje existujú a môžeš si byť istý, že D1 je najlepšia “vec”, aká sa kedy na Slovensku realizuje. Keby nie, tak v ZA končí a pokračuje len južný ťah. Ver tomu. A D3, to je na inej téme. Ale ja už nemám slová, pretože ty, Steve a aj devil nechcete počúvať. :sunglasses:

to ze naklady na D1 po TT, R1 TT-ZV a R2 budu nizsie je jasne. uz len kvoli tomu ze RC maju nizsie parametre a rozdiel moze byt na viacerych miestach velmi velmi markantny.

pointa je v tom ze R2 toho vela (zatial) mimo spojenei vychod zapad neriesi.

kaviarista, skor je mozno hlupost preco predpokladas vyssi vyznam R1+R2 ako D1.

na R1 su napriklad “hluche” mieste medzi NR a novou banou (nemyslim absenciu dialnice/RC, ale obsluha priemyslu, obyvatelstva). medzi novou banou a ZV je to uz lepsie, ale stale nic moc.

a od ZV dalej je to uplne ale uplne zabite.

co sa tyka R2 vs. D3, tak D3 je dolezitejsia. R2 staci poriesit na urovni obchvatov pre to co plni.

R4 smerom na madare je velmi dolezita, resp je podla mna nad R2 a do znacnej miery aj nad D3.

Ano, aquila, v tomto by sa už dalo polemizovať a aj ja mením názor v poslednej dobe (tvoja posledná veta). R4 KE-Milhosť je pre východné Slovensko veľmi dôležitým úsek, keďže D1 bude v KE neskôr. Myslím si, že tento úsek je skutočne v posudzovaní dvoch úsekov D3 (beriem ako 1 úsek v tejto chvíli) a R4 jednoznačne dôležitejší a mal by byť nad D3. Lebo tu sa porovnáva Kysuce vs. východné Slovensko a Kysuce už ťažia z D1 a ZA.

A o stavebných nákladoch na D3 a R4 KE-Milhosť už ani nehovorím, kto by vyhral. :sunglasses:

nono…nemaluj certa na stenu :slight_smile:

Ale spadove oblasti su min. LV…ak by sme takto uvazovali tak hluche miesta najdene na kazdom tahu…a btw. definuj “hluche miesto”

“hluche” miesto => v relativne velkom rozsahu nie je co obsluhovat => t.j. ci uz obyvatelstvo alebo priemysel.