Odstavny pruh sirky 1,5m je nebezpecnejsi ako ziaden odstavny pruh. Ak na dialnici nie je ziaden odstavny pruh, tak pokazene auto zastavi premavku v svojom pruhu. Nie idealna situacia, ale ani prilis nebezpecna. Ak je tam odstavny pruh 1,5m tak auto trci do pruhu v ktorom ho obchadzaju auta prakticky v plnej rychlosti, co je extremne nebezpecna situacia.
Ano, ved stalo sa na tom useku R1-PPP, ze vymena kolesa stala chlapika zivot. Myslim ze je to presne pre ten hlupi meter a pol. Bol by som zvedavy, kto to vymyslel tu sirku. Ved auto je sirsie. A kde je priestor na vymenu kolesa? Ked uz ide o peniaze, predsa nemusi byt vyasfaltovana 2 az 2.5m odstavna sirka. Ked tu v US ta plocha moze byt na mnohych miestach biedne zatravnena ( urcite su zatym tiez naklady) tak to mozu stavat takto aj na SK.
Takto je to na M86 v Maďarsku: goo.gl/maps/Pbot9rC6ehR2 Na druhej strane si hovorím, keby ten “odstavný pruh” vyasfaltovali, o koľko by to zdvihlo cenu?
Na druhej strane sa mi páčia tie zelené plastové dosky na stredových zvodidlách, ktoré zrejme majú zabrániť oslneniu protiidúcich vodičov. To som u nás nevidel.
Miro, tie zelene dosky v strede su aj u nas… uz som ich videl aj na R1 aspon v zakrutach nejakych…nechce sa mi ich ale hladat teraz na Gmaps…
Pred Zarnovicou google.sk/maps/@48.4659995, … 312!8i6656
Čumil, tu je to proti oslneniu rušňovodiča, Maxx787 spomínal, že ich niekde videl aj v strede, proti oslneniu protiidúcich vodičov. Bola by to veľká pomoc, keby som nemusel tlmiť svetlá kvôli protiidúcim.
no neviem…uz som toho pochodil dost tak je mozne ze som sa sekol o dialnicu…chcelo by to prejst trasu R1 a vsimat si ci sa niekde neobjavia. ale bolo by to dobre keby sme ich mali aj my.
mal som možnosť si to vyskúšať v rumunsku.. sú takmer pozdĺž celej A1, je to parádna vec.. a určite som ich videl aj niekde na R1 medzi NR a ZV.. tuším boli aj na vjazde do BB medzi R1 a starou I/69, ale nie som si istý.. na slovensku inak toto riešenie čiastočne nahrádzajú aj nové dvojité zvodidlá.. mimo zákrut a vyšších (nákladných) vozidiel netreba vo veľkej časti prípadov tlmiť svetlá.. je to ale len čiastočná clona a narozdiel od zelených terčíkov je to pri dvojitých zvodidlách dosť individuálne.. treba vždy objektívne posúdiť v konkrétnej situáacii.. ale vždy je lepšie radšej stlmiť ako oslniť.. ![]()
Nesuhlasim s precislovanim R na D. Nerobme so skodovky Mercedes. Okrem toho to nebude zadarmo.
D/R 24,5 je škodovka?
ked je v parametroch 22,5/80 ako PR1BINA alebo 20/60 ako v BB tak to je akurat na skodovku…ale D1 v parametroch 26,5/120 ako Ds-Tu ci 26,5/150 ako D2 Kuty-Malacky tak to je mercedes… podla mna je to rozdiel. radsej nech to je rozlisene…a inak nebol by som proti keby sa napr. zakonom upravila MPR na D 140 km/h ale na R 130 km/h.
ja naopak si myslim, ze preznacenie R na D je dobrym krokom. R by som oznacoval 1+1 cesty s MUK, kde sa da zaviest MPR 100 km/h. na D by som dal polosne MPR 140 km/h. s tym ze tam kde nie je krajnica aspon 2 m, tak tam by som rychlost obmedzil na 120.
Kde na PR1bine (myslím NR-západ - Tekovské Nemce) je 22,5/80?? Úseky NR-západ - Selenec a Selenec - Beladice sú stavané v parametri 22,5/120, s výnimkou pár 100 m za MÚK NR-západ a pár 100 m úseku pri Pohraniciach, kde je 22,5/100 (ide o dve zákruty s polomermi tuším 1050 a 1000 m), posledný úsek Beladice - Tekovské Nemce v parametri 22,5/100
okorec;
Pri susacnych intenzitach, by 140 problem nebol ani na Pribine, ist 120 namiesto 130 na prazdnej ceste nie je zlepsenie…
no dobre tak sa ospravedlnujem za pribinu
ale ako mozme mat 130 km/h napr na D3 ked sa stavia ako 24,5/80 nechapem napr preco pri takych biednych parametroch je D na SR ked mame take chaoticke parametre vystavby tak by sme mali mat aj nieco take, ze ked je tah planovany ako D tak ho stavam cely v parametroch aspon 100 km/h aj s tunelmi a R potom bud nemusia byt alebo ked sa neda ist v planovani na 100 km/h ako na orave ci kysuciach tak to oznacim ako Rku a idem na navrhovu rychlost 80 km/h…
je v tom chaos a riadny… potom by aj zakonom boli odlisene…
co sa tyka ciest prvej triedy, my nemame cesty prvej triedy ktore by vyhovovali takym parametrom alebo ich je ako safranu…mozno tak o 50 rokov…alebo zase spravit taku vec ze ako v rakusku dame na jednotky 100 km/h plosne…ale samozrejme po komplexnej rekonstrukcii vsetkych ciest.
samozrejme R premenit na D a cele to buduci rok precislovat, pri generalnych opravach to potom z nizsich kategorii navysit aspon na 24,5
teraz ako sa rekonstruovali zvodidla od Trnavy smer Piestany, nechapem, preco nechali od stredoveho betonoveho zvodidla asi pol metra placu a potom spravili ciaru, mohli dat ciaru blizsie k zvodidlu a navysit krajnicu.
A práve tie výnimky a polomery robia rýchlostnú rýchlostnou a je ich viac. ZH-Budča so svojimi polomermi, ďalej krátke MUK, MUK Bzenica a samotná MUK D1/R1 (pričom žiadna MUK RC/D na Slovensku nemá kolektor, čo pri križovatke dvoch dialnic je určite potrebné, aj keď je pravdou, že ide ešte o typ križovania.), chýbajú paralelky (napr. obec Pata) a to som sa iba zobudil pred chvilou. Už som to raz písal, stavajú sa dialnice, ktoré dialnicami ani nie su a vy by ste ešte do toho zaradili aj RC.
Nevidím žiadny dôvod..
Zoom, to si trafil, plny suhlas.
OT: minule sme isli BA-DS a zena vsetkym hovorila ze sme tam isli po dialnici
fakt nezvyk taka dobra cesta na SK (az za Samorinom ofc)
S tými výnimkami úplný súhlas, akurát vzniká dojem, že vyššie spomenuté kratučké úseky s návrhovou rýchlosťou, aká sa bežne používa na celých úsekoch D, a to nielen u nás na D1, dávaš za príklad. Mimochodom na viacerých úsekoch D1 sa vyskytujú, resp. budú vyskytovať o dosť menšie polomery zákrut než tieto na PR1BINE, napr. Fričovce - Svinia (800m, 750m), Turany - Hubová (700m, tam to ešte môže zachrániť zmena trasy na tunelový variant), neviem presne,ako je na tom úsek Ladce - Sverepec, úsek Ivachnová - LM do tohto nejdem ani zahrnúť, lebo to je kapitola sama o sebe, ten už treba porovnávať s vyššie spomenutým úsekom ZH - Budča alebo inými úsekmi na Pohronskej R1, vrátane MÚK (Ivachnová - prípájací pruh z ČSPH smer LM a tesne za ním výjazd Ivachnová, Bešeňová, to sa nezmení ani po aktúálnej dostavbe MÚK) Samozrejme, stále píšem o smerových parametroch, úzky odstavný pruh je zase iná vec na diskusiu