Šírka a parametre našich diaľníc

Odstavny pruh sirky 1,5m je nebezpecnejsi ako ziaden odstavny pruh. Ak na dialnici nie je ziaden odstavny pruh, tak pokazene auto zastavi premavku v svojom pruhu. Nie idealna situacia, ale ani prilis nebezpecna. Ak je tam odstavny pruh 1,5m tak auto trci do pruhu v ktorom ho obchadzaju auta prakticky v plnej rychlosti, co je extremne nebezpecna situacia.

Ano, ved stalo sa na tom useku R1-PPP, ze vymena kolesa stala chlapika zivot. Myslim ze je to presne pre ten hlupi meter a pol. Bol by som zvedavy, kto to vymyslel tu sirku. Ved auto je sirsie. A kde je priestor na vymenu kolesa? Ked uz ide o peniaze, predsa nemusi byt vyasfaltovana 2 az 2.5m odstavna sirka. Ked tu v US ta plocha moze byt na mnohych miestach biedne zatravnena ( urcite su zatym tiez naklady) tak to mozu stavat takto aj na SK.

Takto je to na M86 v Maďarsku: goo.gl/maps/Pbot9rC6ehR2 Na druhej strane si hovorím, keby ten “odstavný pruh” vyasfaltovali, o koľko by to zdvihlo cenu?

Na druhej strane sa mi páčia tie zelené plastové dosky na stredových zvodidlách, ktoré zrejme majú zabrániť oslneniu protiidúcich vodičov. To som u nás nevidel.

Miro, tie zelene dosky v strede su aj u nas… uz som ich videl aj na R1 aspon v zakrutach nejakych…nechce sa mi ich ale hladat teraz na Gmaps…

Pred Zarnovicou google.sk/maps/@48.4659995, … 312!8i6656

Čumil, tu je to proti oslneniu rušňovodiča, Maxx787 spomínal, že ich niekde videl aj v strede, proti oslneniu protiidúcich vodičov. Bola by to veľká pomoc, keby som nemusel tlmiť svetlá kvôli protiidúcim.

no neviem…uz som toho pochodil dost tak je mozne ze som sa sekol o dialnicu…chcelo by to prejst trasu R1 a vsimat si ci sa niekde neobjavia. ale bolo by to dobre keby sme ich mali aj my.

mal som možnosť si to vyskúšať v rumunsku.. sú takmer pozdĺž celej A1, je to parádna vec.. a určite som ich videl aj niekde na R1 medzi NR a ZV.. tuším boli aj na vjazde do BB medzi R1 a starou I/69, ale nie som si istý.. na slovensku inak toto riešenie čiastočne nahrádzajú aj nové dvojité zvodidlá.. mimo zákrut a vyšších (nákladných) vozidiel netreba vo veľkej časti prípadov tlmiť svetlá.. je to ale len čiastočná clona a narozdiel od zelených terčíkov je to pri dvojitých zvodidlách dosť individuálne.. treba vždy objektívne posúdiť v konkrétnej situáacii.. ale vždy je lepšie radšej stlmiť ako oslniť.. :wink:

Nesuhlasim s precislovanim R na D. Nerobme so skodovky Mercedes. Okrem toho to nebude zadarmo.

D/R 24,5 je škodovka?

ked je v parametroch 22,5/80 ako PR1BINA alebo 20/60 ako v BB tak to je akurat na skodovku…ale D1 v parametroch 26,5/120 ako Ds-Tu ci 26,5/150 ako D2 Kuty-Malacky tak to je mercedes… podla mna je to rozdiel. radsej nech to je rozlisene…a inak nebol by som proti keby sa napr. zakonom upravila MPR na D 140 km/h ale na R 130 km/h.

ja naopak si myslim, ze preznacenie R na D je dobrym krokom. R by som oznacoval 1+1 cesty s MUK, kde sa da zaviest MPR 100 km/h. na D by som dal polosne MPR 140 km/h. s tym ze tam kde nie je krajnica aspon 2 m, tak tam by som rychlost obmedzil na 120.

Kde na PR1bine (myslím NR-západ - Tekovské Nemce) je 22,5/80?? Úseky NR-západ - Selenec a Selenec - Beladice sú stavané v parametri 22,5/120, s výnimkou pár 100 m za MÚK NR-západ a pár 100 m úseku pri Pohraniciach, kde je 22,5/100 (ide o dve zákruty s polomermi tuším 1050 a 1000 m), posledný úsek Beladice - Tekovské Nemce v parametri 22,5/100

okorec;
Pri susacnych intenzitach, by 140 problem nebol ani na Pribine, ist 120 namiesto 130 na prazdnej ceste nie je zlepsenie…

no dobre tak sa ospravedlnujem za pribinu :slight_smile: ale ako mozme mat 130 km/h napr na D3 ked sa stavia ako 24,5/80 nechapem napr preco pri takych biednych parametroch je D na SR ked mame take chaoticke parametre vystavby tak by sme mali mat aj nieco take, ze ked je tah planovany ako D tak ho stavam cely v parametroch aspon 100 km/h aj s tunelmi a R potom bud nemusia byt alebo ked sa neda ist v planovani na 100 km/h ako na orave ci kysuciach tak to oznacim ako Rku a idem na navrhovu rychlost 80 km/h…
je v tom chaos a riadny… potom by aj zakonom boli odlisene…
co sa tyka ciest prvej triedy, my nemame cesty prvej triedy ktore by vyhovovali takym parametrom alebo ich je ako safranu…mozno tak o 50 rokov…alebo zase spravit taku vec ze ako v rakusku dame na jednotky 100 km/h plosne…ale samozrejme po komplexnej rekonstrukcii vsetkych ciest.

samozrejme R premenit na D a cele to buduci rok precislovat, pri generalnych opravach to potom z nizsich kategorii navysit aspon na 24,5

teraz ako sa rekonstruovali zvodidla od Trnavy smer Piestany, nechapem, preco nechali od stredoveho betonoveho zvodidla asi pol metra placu a potom spravili ciaru, mohli dat ciaru blizsie k zvodidlu a navysit krajnicu.

A práve tie výnimky a polomery robia rýchlostnú rýchlostnou a je ich viac. ZH-Budča so svojimi polomermi, ďalej krátke MUK, MUK Bzenica a samotná MUK D1/R1 (pričom žiadna MUK RC/D na Slovensku nemá kolektor, čo pri križovatke dvoch dialnic je určite potrebné, aj keď je pravdou, že ide ešte o typ križovania.), chýbajú paralelky (napr. obec Pata) a to som sa iba zobudil pred chvilou. Už som to raz písal, stavajú sa dialnice, ktoré dialnicami ani nie su a vy by ste ešte do toho zaradili aj RC. :smiley: Nevidím žiadny dôvod..

Zoom, to si trafil, plny suhlas.

OT: minule sme isli BA-DS a zena vsetkym hovorila ze sme tam isli po dialnici :smiley: fakt nezvyk taka dobra cesta na SK (az za Samorinom ofc)

S tými výnimkami úplný súhlas, akurát vzniká dojem, že vyššie spomenuté kratučké úseky s návrhovou rýchlosťou, aká sa bežne používa na celých úsekoch D, a to nielen u nás na D1, dávaš za príklad. Mimochodom na viacerých úsekoch D1 sa vyskytujú, resp. budú vyskytovať o dosť menšie polomery zákrut než tieto na PR1BINE, napr. Fričovce - Svinia (800m, 750m), Turany - Hubová (700m, tam to ešte môže zachrániť zmena trasy na tunelový variant), neviem presne,ako je na tom úsek Ladce - Sverepec, úsek Ivachnová - LM do tohto nejdem ani zahrnúť, lebo to je kapitola sama o sebe, ten už treba porovnávať s vyššie spomenutým úsekom ZH - Budča alebo inými úsekmi na Pohronskej R1, vrátane MÚK (Ivachnová - prípájací pruh z ČSPH smer LM a tesne za ním výjazd Ivachnová, Bešeňová, to sa nezmení ani po aktúálnej dostavbe MÚK) Samozrejme, stále píšem o smerových parametroch, úzky odstavný pruh je zase iná vec na diskusiu