Šírka a parametre našich diaľníc

Žiadna vláda by nemala mať problém rozostavať diaľnice a rýchlostné cesty za 200 mld. SKK. :arrow_right:

D1 rozšírenie BA-TT na 4+4 pruhy; (vrátane prestavby D1xR1)
D1 dostavba BA-KE, vrátane B-B
D1 tunel Dargov, obchvat Michaloviec

D1 spolu: 130 mld. SKK

D4 od súčasných 3 km po D1: 50 mld. SKK (cez PPP)

R1: 20 mld. SKK

Spolu: 200 mld. SKK
Profil: plný

A tu má potom význam hrať sa s tým, že financmajster pridá na 1-2 mld. SKK naviac, to by išlo čisto na 1/2 profily “kde kade po krajine”.

Financovanie na 4 roky vopred: tých 168 mld. SKK v pohode

Štátny rozpočet: 50 mld. SKK
Eurofondy: 30-40 mld. SKK
Mýto: 8 mld. SKK (ostatné mld. na iné účely)
PPP: 40-45 mld. SKK (zaplatí koncesionár)
Úver pre NDS: 30 mld. SKK

Úseky ako Višňové by sa stavali 5 rokov, t.j. tam je úspora cca. 6 mld. SKK, ktoré je zbytočné do plánu rátať. Rovnako by sa dalo postupovať pri tunelovom variante Prešova, … dá sa spraviť ústupok na 1/2 profily na úseky D1 na východ od Košíc, čo sú ďalšie miliardy SKK ušetrené. A keď sa z toho vypustí rozšírenie D1 BA-TT na 4+4 a necháme premaľované 3+3, tak to vyjde. Napnuté, ale v pohode … :sunglasses:

A osobne si myslím, že by boli všetci spokojní. :arrow_right:

BA+TT … získajú D4 a skapacitní sa medzi nimi D1
NR+BB … napoja sa pomocou R1 na D1 a de facto BA
ZA+PO+KE … spoja sa D1, konečne :slight_smile:

TN - dalo by sa rokovať v úrovni SSC na cestnom obchvate TN, aby bol spokojný.
BB - keby bolo pár mld. SKK naviac, viem si predstaviť zahájenie R3 KA, R2 ZV-DT atď.

A skutočne drtivá väčšina problémových miest by bola odstránená.
Okrem D3 by tiež “zmizli” finančne náročné úseky s výnimkou R3.
Potom by bolo na mieste spraviť sčítanie a rozhodnúť sa čo ďalej stavať. :arrow_right:

1. Zrejme by bolo treba R7 od západu na východ postupne.
  2. Zvýšiť stavebné tempo na R2.
  3. Dotiahnuť R4 od Košíc na maďarské hranice.
  4. Súvisle spojiť Košice aspoň s Michalovcami.

Nemôžem si jednoducho pomôcť, ale ja ten priestor pre D1, D4 a R1 vidím úplne reálne. :arrow_right:

Zdroje naviac:

Privatizácia - letisko 10 mld. SKK, Cargo 14 mld. SKK. Nemusí ísť všetko na D/R, ale zdroje z dopravy by mali byť v doprave.

do 2010 je to ekonomicky nezvladnutelne. rozostavat tak do 2013-14. a tieto 2 veci dokopy nejdu :

[i]Ficko tu bude aj v 2010-2014 …

Zdroje naviac: Privatizácia - letisko 10 mld. SKK, Cargo 14 mld. SKK. Nemusí ísť všetko na D/R, ale zdroje z dopravy by mali byť v doprave.[/i]

nestaci, 3 mld. € je prvy + treti balik este podla vlanajsich udajov, potom PB - caka sa na schvalenie ziadosti o grant, jablonov-beharovce, PO obchvat, R1, nezabudajme ze stat ide refundovat D3 HP-Strazov z novych eurofondov.
to je 4,5 mld. € ked nastanu nejake komplikacie na tazkych usekoch tak viac, nie je v tom ani dokoncenie odovzdanych usekov a pod. vyzera to ze R1+D1 je uz za hranicou moznosti.

ssc ma projekty na riesenie krizovatiek, co urcite zvysi bezpecnost…o 3. pruhoch neviem…iste da sa aj tak. neviem sice ze preco by malo byt jednoduchsie pridat 3. pruh na jednom mieste ako na druhom…a co sa tyka intenzit ta je vyssia pod strecnom o nejaku tretinu lebo tam je viac miestnej dopravy a horsie obchadzky. z coho logicky vychadza ze tam prejde na dialnicu mensie % aut ako na R-ku. :wink:

ale otazka znie ze co viac pomoze…samotne visnove s plynulou 80 km/h nie je zasadna casova uspora iba ak je nehoda pod strecnom… tj. musis mat cely 3. balik za min. 40 mld. v pripade problemov na 10 km tuneloch (co je dost mozne) aj ovela viac. cize otazka znie co viac pomoze :question: HP-LL-Visnove alebo NR zapad-Tek. Nemce + Jablonov-Beharovce+ Fricovce-Svinia alebo po E58 NR zapad-Tek. Nemce a par obchvatov po KE. podla mna urcite tie kvazispojenia.

devil,

však do 2010 dostavať všetko, čo tu je rozostavané … a opravovať nevyhovujúce úseky, doplniť ISD, to sú miliardy :wink:

rozostavať skôr kvôli neminutým eurofondom :wink:

To boli alternatívy. Ak tu bude Fico - zadlží sa NDS alebo priamo štát. Ak tu nebude Fico, bude sa privatizovať. Jednoducho = zdroje sú. A to nehovorím o tom, že takých 5-6 mld. SKK je zbytočných v MP SR.

PB nerátam - je rozostavaná.
D3 som zabudol. Osobne by som ju nestaval do 2015.

Ale nezabúdaj tiež na to, že sa kruto prepadli ceny stavebných materiálov a stavebnej ocele. To zásadne zlacňuje práce. Rovnako nafta.

3,5 mld. EUR, 4 mld. EUR je hranica.

V tomto sa my dvaja nezhodneme, no ja na rozdiel od teba nemám čas stále sa opakovať. :wink:

Odjakživa vždy najviac pomôže diaľnica. :bulb: :sunglasses:

fico len lavicovo keca, zatial dodrzuje rozpoctovu disciplinu, presne tak ako to robil dzurinda a miklos. ziadne zadlzovanie sa nerysuje. ak sa nejake zdroje navyse najdu tak si nimy populisticky kupuje volicov - priamo a nie cez dialnice.

tak si to spocitajme 1. balik 1,66 mld €, 3. balik 1,33 mld. €, jablonov-beharovce, fricovce-svinia, PO obchvat 0,5 mld €, NR-Tek. N. 0,6 mld. €
…PB pocitat musime, lebo zaplatena nie je a nikto iny ako stat a EU ju nezaplatia, to iste HP-ZA a to iste ZC-ZH…spolu 0,66 mld €…dokopy 4,75 mld. €.

devil,

Už toto nejde dokopy. Ale tomu sa asi hovorí: tretia cesta. :smiling_imp:

Ja nie som politológ a ani tu nemienim riešiť “čo by bolo keby a kto ako koná” … o tomto fórum nie je. Pýtal si sa na zdroje a čo by som za ne robil. Ja názor nezmením … a odpoveď si dostal. :sunglasses:

Jedno keby mám ale aj ja: musel šetriť, aby mal EURO. To už je, takže moc by som nehovoril, že dlhy nebudú - navyše, stále sú …

Nie, ja PB nepočítam - hlavne, keď ty hovoríš o výstavbe v 2013-14. :bulb:

Okrem toho ako som povedal - ceny sú nižšie kvôli zmenám na trhu.

kde vidis nejake zlacnenie…preco je II. etapa Zarnovica-Sasovske Podhradie drahsia ako prva. stavby trvaju roky…kazdy musi pocitat s tym ze o rok-dva tu mozu byt vyssie ceny. co sa tyka PB, ide to z balika na 2007-13 aj ZH, aj dokonca HP-Strazov (co sa mne tiez nepaci…) to mas o 0,6 mld € menej na nove useky.

Ano - vyššie ceny byť môžu, aj sa upravia, na to slúži indexizácia čo ty istotne vieš :slight_smile: ale pri podpise zmluvy sa nehľadí na to, čo bude o 3 roky. Pevné ceny až takto hlboko na Slovensku nesiahajú. Siahajú čo sa týka projektov, ceny práce, …

A čo sa týka financií: eurofondy som dal na 30-40 mld. SKK … na D má ísť okolo 50 mld. SKK. Chceš mi povedať, že sa tu stihlo už nakontrahovať stavby za viac ako 10 mld. SKK, resp. 20 mld. SKK ? Sleduj, čo píšem. :slight_smile:

to ukaze prax…posledne kontrahovane useky nezlacneli.

A čo sa týka financií: eurofondy som dal na 30-40 mld. SKK … na D má ísť okolo 50 mld. SKK. Chceš mi povedať, že sa tu stihlo už nakontrahovať stavby za viac ako 10 mld. SKK, resp. 20 mld. SKK ? Sleduj, čo píšem.

neviem co si myslel tymi 30-40 mld. ani tymi 50 mld. fondy celkovo, alebo bez spolufinancovania, alebo opravnene naklady alebo co vlastne (?)

podla mna je to takto…fondy su 1,7 mld. € (KF+ŠF) ako grant 75-85 % opravnenych nakladov (cize npr. bez dph) tj asi 2/3 celkovych nakladov. stat ked prida svoju 1/3 tak to bude vyse 2 mld. €…nieco treba pre SSC tak pocitajme s tymi 2 mld. €…v tom su uz aj nakontrahovane ZC-ZH, PB, a HP-Strazov je uz odovzdane…toto su prve useky na ktore ide ziadost o NFP cize najvacsie priority. a to je cca 0,6 mld. €. potom ostane na D/RC 1,4 mld € co je v korunach cez 40 mld. vratane spolufinancovania. z toho je mozne dokoncit druhy balik ak by PPP nepreslo vobec a zvysok PP-PO alebo par obchvatov. ale na komplet D1+R1 do 2014 to nestaci ani spolu so statnymi 0,3 mld. € rocne.

Napísal si to za mňa, takže mi to sedí podľa príspevku, kde som načrtol 200 mld. SKK financovanie. :slight_smile:

Ale to je všetko len moja a tvoja predstava, realita bude iná.

Realita bude taká, že bez PPP budeme radi ak Fico dokáže v r. 09-10 dať na samotnú výstavbu 25 mld. SKK. A to viem, čo hovorím.

Nehorázne lži.

Nič v zlom, ale privítal by som tvoju argumentáciu k tomu, čo si napísal.

no to je hadam trochu silne…s 1. bodom sa aj mozno da suhlasit ak nepocitame ze sa D vs. RC sa trasuju opacne a D v jednom pripade vedie tam kde bude pokracovat max. RC. ak si zoberieme celu nadradenu siet bez ohladu ci su to D alebo RC tak vacsinou su to okopirovane medzinarodne, desatrocia existujuce tahy co prekresli hociktory uradnik na ministerstve. na pristavy su limitujuce vodne toky a na letiska maju svoje demograficke a ekonomicke limity…v principe dolezite pristavy budu dlhodobo len na dunaju a letiska s pravidelnymi linkami dlhodobo v BA a KE, hlavne ked zlepsi ich dostupnost. 2. to by som uz tak nesuhlasil…verejna doprava sa podporila ze sa kupili nove dopr. prostriedky a pod. ale dodnes neexistuje sklbenie mestskej a primestskej dopravy ani tak ze jedna z nich doplnila sluzby v “rajone” toho druheho ani ako dohody mestkych a regionalnych samosprav. to sa tyka krajskych miest…no a este nieco o com sa malo hovori…casto sa tu pise ze kde su aky neschopni, tak v oblasti verejnej dopravy tu mame triumvirat krajskych miest na zapade, mesto ktore za tolke roky nie je schopne dotiahnut elektricku na stotisicove sidlisko a 2 krajske mesta kde nemaju ani len trolejbusy iba autobusy v casto strasnom stave a neskutocnych intervaloch…ak by niekto este pochyboval..BA, TT, NR.
3. to nechapem…akoze na vysokej urovni je to kde si davaju ambiciozne ciele bez ohladu na ich realizovatelnost ? to snad nie…

ad 3: este na skole ma ucili, ze plan bez financneho krytia nie je planom. Ak niekto na tlacovke tresne, ze do roku X bude to a to, nie je to plan.

Nase plany su nerealne, nemaju financne krytie a neplnia sa, tj su na dve veci…

Však to sme tu tvrdili viacerí. Na čo sú nám plány, na ktoré vieme, že mať nebudeme…? A koho je to chyba? Tých, čo tie plány robia alebo tých, čo ich nerealizujú?

K tomu bodu 2, verejná doprava je na malé výnimky v katastrofálnom stave, nemáme jediný integrovaný systém, spolupráca železníc s autobusovou dopravou nulová, MHD je len akési okresané torzo, stále sa optimalizuje, šetrí, zdražuje… Ešte dodnes podľa mňa nikto netuší, ako budú VÚC uzatvárať ZoVvVZ so železnicami a dalo by sa pokračovať…

Tak 1. by som ešte zobral, ale 2. je s prepáčením absolútny bullsh*t… Napríklad Bratislava má v územnom pláne akúsi podzemnú dráhu, chce pozemnú električku, ŽSR tam ide raziť železničný tunel… Ale žiadny “masterplan”, “dômyselne prepracovaný systém rozvoja a podpory” dopravy ako má trebárs Viedeň, v Bratislave nie je.

VÚC nemajú vôbec nič (okrem koncepcie BID), mestá čo sa týka MHD tiež nie. Najviac som ale prekvapený z “cez VÚC má dômyselne prepracovaný systém rozvoja a podpory (…) železničnej osobnej dopravy”. To by ma fakt zaujímalo, ako je dnes spracované objednávanie VVZ na železnici prostredníctvom VÚC. To dnes ani srnka netuší, ako a kedy to bude.

Privítal by som, keby Diaľničiar napísal, ktoré dokumenty má namysli.

A k trojke bolo už napísané dosť…

Ja som zase nazoru, ze u nas to delenie ma opodstatnenie. Pretoze napr. dokrutenu R1 pri Nitre s uzkym odstavnym pruhom za dialnicu nepovazujem. To, ze sa tadial da ist 130 este neznamena, ze to splna vsetky dialnicne parametre…

Nie je to len slovičkárenie?
Pozri sa na poľskú A4 v západnej časti krajiny (okolo Wroclawi) chýba úplne odstavný pruh a predsa sa to volá A4.
To isté nemecká A14 nemá žiaden odstavný pruh a je to diaľnica…

V nemecku je takych viac nie je na nich obmedzena rychlost :exclamation:

presne tak, 1,5 m je malo a je to zasadny problem kategorie R22,5.

Neviem či mám dobré informácie, ale nové R-ky majú byt minimálne R24,5 široké. Aj Pstrusa - Kriváň je taká predpokladám podla foto.
Opravte ma ak sa mýlim

A dialnice by mali byt 26,5???