Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Trenčín je tiež severnejšie ako trebárs BB, alebo ZV ktoré majú RC a o nich nikto ani nezakopol..prečo asi.. A keď to chcel Amazon pri Prahe, zrejme ich nejako zvlášť nezaujímala ani tvoja Budapešť.

Neviem to teraz nájsť nikde, ale viem, že som v nejakom denníku čítal, že Amazon tie sklady chce postaviť hlavne pre nemecký trh…

jasne, o neuveritelnych 20 km severnejsie. sam si napisal ze su tam volne kapacity takze ide o poistku keby padlo nielen brno ale aj bratislava. z BA je blizko brno. aj vieden aj budapest - to su take bezvyznamne mesta na juhu.

Skôr sa jedná o nemecky hovoriace regióny, preto je v prvom rade zaujímavá Praha.
Tvoja Budapešť ako trh nie je až také terno ako to tu rád prezentuješ, veľkosťou je porovnateľná s Viedňou, ale kúpyschopnosťou nanajvýš tak s menším nemeckým mestom, Viedni nesiaha ani po päty.

Sa tu zase zbytocne hadate o hovadinach. Podla mna si najdu inu lokalitu v CR alebo v zapadnom Polsku…

v polsku uz maju lokality - wroclaw a poznan, v nemecku mali strajky takze niet divu ze sa chcu presuvat.

fh o kypyschopnosti a vyspelosti vies velke h. to logiticke centrum by malo vacsi zmysel postavit pri tvojom oblubenom filakove ako v tvojom 100 km okoli. koniec OT

A čo vieš ty o kúpyschopnosti a vyspelosti ? Chceš tvrdiť že je kúpyschopnosťou a vyspelosťou Budapešť na úrovni Viedne ? Potom vieš o tom veľké h. ty.. koniec OT.

nie, uplne staci ze je na urovni…chcel som vymenovat mesta na severe Sk a prihranicnej polskej oblasti ale ziadne ma nenapadaju… :laughing:

Aha ..že na úrovni.. priemerná mzda Bp cca 1100 Eur , Viedeň cca 2600 Eur…linky ti sem hádzať nejdem, kto chce nájde si. Čo chceš teda porovnávať , 19. storočie, zabudni, monarchia skončila.

vidim ze je neskora nocna hodina a nechapes napisany text. mne uplne staci ze je BP na urovni, tri bodky=rozmyslam nad mestami na severe ktore by som mohol porovnat s BP…a ziadne nenachadzam.

Nevykrúcaj sa, tu nikto Bp neporovnáva s mestami na Slovensku, tu je reč o možnom logistickom centre Amazonu na Slovensku, pre Nemecko, ty si do toho začal montovať Budapešť.

logisticke centrum pre nemecko ma byt praha, brno aj bratislava su od nemecka este dalej, vies ?

ja porovnavam to co chcem aj bez tvojho suhlasu. budapest s okolim nie je na urovni viedne ale je vyspelejsia ako ktorykolvek iny prihranicny region a teda vyznamne odbytisko, tvoj problem je jedine to ze nelezi pri severnej hranici Sk ale na nenavidenom juhu.

Alebo Trenčín, vieš? :laughing:
Ja problém s juhom žiadny nemám, to ty si tu známy svojou nenávisťou k severu.

Trochu som sa pohral s Google maps, aby som zistil, kolko trva cesta z vybranych bodov Slovenska do zvysku Slovenska. Pre zjednodusenie som pouzival uroven okresov (spolu 71 vratane velkej Bratislavy a velkych Kosic), lebo uroven obci (cca 3000 x 3000 relacii) by bola nad moje casove moznosti. Okresy som vazil ich obyvatelstvom, aby boli vystupy pouzitelne (aj ked bez vazenia sa vysledky odlisovali len o max ±9 min).

Najvzdialenejsimi okresmi su Snina a Malacky (6:07), najblizsimi okresmi su Galanta a Sala (0:12)

Z vypoctov vyslo, ze z casoveho pohladu je centralnym okresom Slovenska Ziar nad Hronom. Do vsetkych ostatnych okresov z neho trva cesta priemerne 1 hodinu 49 minut, z kazdeho ineho okresu je to viac. Inymi slovami napr. ak by mala existovat len 1 nemocnica na Slovensku, tak by mala byt umiestnena v Ziari nad Hronom, aby do nej priemerny Slovak docestoval najrychlejsie (za priemerne 1:49 podla Google maps). Vo vsetkych okresoch by to bolo viac, aj ked niektore okresy su na tom horsie len o minuty: Zvolen +1 min, Zarnovica +1, Banska Bystrica +2, Zlate Moravce +4, Turcianske Teplice +5, Martin +5.

Najhorsie je na tom okres Snina s priemernym casom 3:49, tzn. o 2 hodiny horsim ako Ziar nad Hronom. Napr. taka Bratislava ma cas horsi len o 31 minut, co nie je az taka tragedia na to, ze lezi excentricky, ale zasa ma najlepsie dopravne spojenie a ma dost obyvatelov. Horsie casy maju napr. Tvrdosin v Zilinskom kraji (+39) alebo Roznava v Banskobystrickom kraji (+37), ktore lezia ovela viac v strede, ale dopravna infrastruktura je tam slaba.

Udaj o Bratislave je zaujmavy aj z hladiska, ci podporuje uvahy o presune hlavneho mesta viac do stredu Slovenska. 31 minut (alebo +28%) navyse oproti idealu ale podla mna nie je velky dovod na zmenu z tohto hladiska (samozrejme existuju aj ine hladiska).

Vysledok Ziaru nad Hronom samozrejme reflektuje sucasny stav dopravnej infrastruktury. Budovanie dialnic a rychlostnych ciest moze posunut idealny okres tym smerom, kde budu viac tieto cesty pribudat (na sever a vychod). Naopak, celkovy prirastok obyvatelstva (migracia a prirodzeny prirastok) budu idealny okres posuvat na zapad (smerom do Bratislavy).

zaujimave, vdaka z tuto studiu

Nedal by si aj nejake data k tej studii, dalo by sa s tym pohrat. Nejake excelovske subory a tak.

Data som Ti poslal sukromnou spravou. Necakaj ale nejaku “studiu”, ja som len interpretoval cisla co vysli.

k comu je toto dobre ? Sk nie je vo vzduchoprazdne a ked uz neuvazujeme zahranicie tak by stacilo spocitat dostupnost BA kraja + TT GA prip. po NR. a pre okresy na vychode este aj dostupnost KE.

v sme bol zaujimavy clanok o usporach samosprav co sa tyka osvetlenia kvoli krize, tu je original, na Sk bol jeden z najvacsich poklesov osvetlenia, original clanku:

nature.com/srep/2014/140121/ … 89_F3.html

potom hlaska:

“naopak, malo by sa investovat do infrastruktury v taziskovych regionoch s hustym osidlenim alebo s potencialom pre urbanizaciu. radsej D4 a R7 pri Bratislave, D3 pri Ziline a R3 vseobecne ako R2 za Krivanom a D1 za Kosicami. a teraz ma mozete zacat kamenovat ak ste to rozdychali…”

…vyznieva smiesne, ZA svieti viac vdaka 280 mil. eur pre KIU na ktoru sa poskladali vsetci. takze zopar cervenych ostrovov ale ziadny region okrem BA a ciastocne TT kraja podla tohoto nema potencial.

aby som nezabudol v pripade amazon boli spravy o TN, ZA atd. zrejme len slovenskou novinarskou kacicou zivenou sario a spolocnostou vlastniacou pozemky na severe Sk.

m.sme.sk/?cl=7081955

na tej mapke je vtipne dane rakusko :slight_smile:

co sa tyka skladov amazonu, to bola len kacica ..
vid angazovanie sa dokonca ceskej vlady ..

brno.idnes.cz/sobotka-slibil-gar … zpravy_cen

a to tam maju kusok od toho planovaneho skladu seriozny privadzac ..

Medzidekadna zmena svetelneho smogu s potencialom regionu koreluje len slabo alebo vobec. Inak by Svedsko neskoncilo v rebricku na predposlednom mieste a Portugalsko na druhom. Ja poklesu svetelneho smogu na Slovensku (nielen ako astronom) tlieskam. Usetrime a budeme mat menej civilizacnych chorob. sk.wikipedia.org/wiki/Sveteln%C3 … %8Distenie.

Mapa svetelneho smogu ale dost napovie o hustote obyvatelstva. V strede Slovenska mame trojuholnik Sahy - Moldava - Vysoke Tatry, v ktorom je hustota ovela nizsia ako na zvysku Slovenska (s vynimkou krajneho severo-vychodu)