asi si pomylili Rakusko a Rakusko-Uhorsko
Ten kontrast s Polskom je celkom dost zarazajuci. Aspon je jasne, kde sa vlkom dobre dava dobru noc
blue-marble.de/nightlights/2012
a ja vidim ze aj stredoeuropskom meradle mame slabo osidlenu zonu priblizne mimo byvaleho zapadoslovenskeho kraja.
medzidekadna zmena znamena ze rast hdp na slovensku nema vela spolocneho s rastom zivotnej urovne ako tvrdili modre elity.
Ja na mape zasa nevidim rozdiel medzi Slovenskom a Rakuskom.
Rast zivotnej urovne so zmenou svetelneho smogu spajas ucelovo a dokonca si si kopol aj do “modrej elity”.
Co potom take Svedsko, ktore je jednym z najsocialnejsich statov na svete, v rokoch 2000 - 2010 slusne rastlo a predsa je v rebricku hned vedla nas?
Ako mozes vidiet z reakcii vyssie, pre niekoho to prinos ma a tym to ucel splnilo. Ze Ty v tom nevidis nic dobre beriem na vedomie, ale bohuzial neda sa vyhoviet vsetkym na fore, to by sem nikto nicim novym neprispieval.
bez rastu HDP ti zivotna uroven rast nebude, jedine tak vo virtualnom hranatom socialnom state plnom istot
to je sice pravda ale modre elity tvrdia ze rast hdp = rast zivotnej urovne. pritom rast hdp je uz asi desatrocie najvyssi v regione len to nevidiet na prijmoch ludi, samosprav, ani na verejnych sluzbach.
nie, v rakusku bol tiez pokles ?
ktovie je to daleka skandinavia urcite tam nejake logicke vysvetlenie je. to ale mozeme skumat mnohe krajiny ktore su na tom udajne zle podla vselijakych púúrs, múdis a fič len realita je niekde inde. nemyslim extremy typu grecko.
Nech bolo v Rakusku cokolvek, ale vysledok podla Tvojej mapy blue-marble.de/nightlights/2012 je taky, ze je rovnako tmave ako Slovensko a ovela tmavsie ako Polsko. A nepocul som o tom, ze by mali Rakusania nejaky problem, skor naopak.
-
Svetlost zavisi od hustoty. Zaujimavejsie je skor zmena svetlosti, ale rozdiel u nas moze byt napriklad aj tym, ze obce zacali v noci vypinat poulicne osvetlenie, lebo to nebolo efektivne. Neprecenoval by som to.
-
Devil, v case vysokeho rastu HDP pomerne prudko rastli aj prijmy obyvateľstva. Celoslovensky. Podobne prijmy samosprav, ktore su naviazane na dan z prijmov (scasti). Od r. 2009 rastu prijmy obyvatelstba plus-minus na urovni inflacie. Spomalil aj rast HDP.
nikto nevypina ked nemusi, vypina sa ked nie je zaco svietit. pises ze rakusko je celkovo tmavsie ale to je predsa kvoli nadmorskej vyske rakusko ju ma v priemere okolo 900 mnm kym slovensko 392 mnm. preto je zaujimava zmena.
blue-marble.de/nightlights/2012 …tuto mapu som dal ako reakciu pre tych kt. nevedia co je vysoka a nizka hustota obyvatelstva a pre tych tu tliachaju o potenciale v uzkych dolinach…
Ak by bola dovodom nadmorska vyska, preco napr. Madrid (667 mnm) je svetlejsi ako Berlin (len 34 mnm), pritom Madrid je mensi ako Berlin. Alebo Mnichov (519 mnm) minimalne rovnako svetly ako vacsia Vieden (170 mnm).
Preco su v porovnani s Rakuskom svetlejsie napr. Japonsko s 1000 mnm, Kalifornia s 880 mnm alebo nadmorskou vyskou podobne Spanielsko? Dovodom okrem vztahu k svetelnemu smogu moze byt aj typ a tvar povrchu. Napr. piesok na saharskej planine, (Sahara ma nadmorsku vysku okolo 700 mnm) lepsie odraza svetlo ako trava v nizsie polozenej zvlnenej Britanii.
Ale ked sa Ti ta mapa tak velmi paci, OK. Pozri si ale dobre, ktore oblasti susediace so Slovenskom najviac svietia, tzn. kde by mal byt podla Teba potencial - je to Polsko, na ktore je Tvoj nazor z mnohych diskusii na tomto fore znamy. Dokonca aj Tebou uznavana medzidekadna zmena hra v jeho prospech. A pozri si, ci viac svietia Katowice a okolie alebo Krakow a okolie (pricom Katowice maju vyssiu nadmorsku vysku, takze podla Tvojej logiky by mali svietit menej) a ci ma teda vacsi zmysel D3 alebo R3.
ty si to nepochopil, vyssie nadmorske vysky rakuska (alpy) su slabsie osidlene. ty si porovnaval rakusko so slovenskom, pricom slovensko ma porovnatelne pohoria ovela mensej rozlohy tak preco nesvieti viac. vobec som neporovnaval vplyv 100-200 metroveho rozdielu na osidlenie. zarazajuce je aj ze zaostale vychodne madarsko je na tom lepsie ako vychodne a stredne slovensko.
niekto tu spominal ako rastli prijmy ludi za poslednych 10 rokov. oni rastli vyznamne iba nominalne, realne mzdy rastli len poskromne.
ja s polskom nemam problem aj ked sa to tak zda. ale zopakujem, namiesto D3 mala byt cesta I/11 ako 2x2 pruhy, a mala ist cez cesko. cize tradicna trasa E75. skalite nemalo byt. a pokial polsko nepostavi S7 ku hranici tak R3 by mala byt tiez cesta 1x1 pruhy ako obchvaty obci.
Devil, mzdy rsstli v obdobi 2002-08 tempom asi 8% rocne nominalne a cca. 5% rocne realne. Urcite to nebolo poskromne. K tomu vyrazny pokles nezamestnanosti. Od roku 2009 rastu tak 2.5-3% nominalne (a narast nezamestnanosti) a tam to naozaj mozeme nazvat v realnom vyjadreni poskromne.
Este raz, neprecenujme jednu mapu.
Tieto vase hadky su tak zmysluplne, ako urcovanie vyhodnejsej trasy, podla casu jazdy na google mapach…
to nie su hadky ale zaujimava debata…
Výsledok je, že v rokoch 2003 až 2007 rástli najbohatším 10% zamestnancov čisté reálne mzdy o 7% a všetkým ostatným zamestnancom o 2% až 3%.
Čítajte viac: richardsulik.blog.sme.sk/c/16340 … z2scNfx6Ru
vyrazny pokles nezamestnanosti - z velkej casti vdaka odlivu do zahranicia po vstupe do EU. oficialne 175.000 ludi neoficialne vyse 200.000. samozrejme regionalne rozdiely - suverenne vedie presovsky kraj.
nj, bohužiaľ v prešovskom kraji nie je dostatok ľudí, ktorí sú schopní ostatným dávať prácu a tak musia ľudia odchádzať do zahraničia. a teraz nemyslím nejaké zahraničné investície, ale domáce malé a stredné firmy. pretože ak má niekto pracovať pre nemca v sabinove, tak to je prirodzenejšie pre toho človeka, že bude pracovať pre nemca v mníchove. a štát (spolu s bruselom) namiesto toho aby podporoval szčo a malé a stredné firmy, tak im bude zťažovať podmienky a vytvárať byrokratické bariéry. čiže perspektíva zlepšenia nie je.
a to, že mzdy rýchlejšie rastú tým najbohatším je asi normálne a tento trend bude pokračovať. každý chce vyšší plat, ale tých 10% najbohatších je 10% najbohatších preto, lebo preto aj niečo robia.
devil, nasiel som si trochu cas na zopar cisiel:
pracujuci (na Slovensku) 2002: 2.04 mil., 2008: 2.25 mil. (2012: 2.21 mil.)
pocet nezamestnanych (2001: 508 tis.) 2002: 487 tis., 2008: 258 tis. (2012: 378 tis.)
z toho presovsky kraj (2001: 83 tis.) 2002: 73 tis., 2008: 49 tis. (2012: 70 tis.)
pozn. pracujuci v zahranici pomohli v tom case tiez a specialne v presovskom kraji, ale nebol to najzasadnejsi vplyv
priemerna mzda Slovensko 2002: 448 eur, 2008: 723 eur, priemernny rast 8.3% rocne (2012: 805 eur, rast 2008-12: 2.7% rocne)
priemerna mzda presovsky kraj 2002: 359 eur, 2008: 546 eur, priemernny rast 7.2% rocne (2012: 613 eur, rast 2008-12: 2.9% rocne)
medián Slovensko 2005: 14836 Sk = 492 eur, 2008: 18348 Sk = 609 eur (7.3% rocne) 2012: 703 eur (3.6% rocne)
medián presovsky kraj 2005: 428 eur, 2008: 534 eur (7.6% rocne) 2012: 611 eur (3.5% rocne)
Mozno by sa dali najst aj mediany z roku 2002, ale na webe som nevidel a zas tak strasne sa mi hladat nechcelo. Ver mi, nebude to velky rozdiel oproti 2005-08.
Este inflacia, aby sme sa dostali k realnemu rastu miezd.
2003-05: 6.2%, 2006-08: 4.0%, 2009-12: 2.5%
Cize po ocisteni o inflaciu mame mierny rast kupnej sily zamestnanych v obodbi 2003-05, pomerne silny rast v obdobi 2006-08 (ked rastlo najrychlejsie aj HDP) a plus minus stagnaciu od roku 2009. Pre medianoveho zamestnanca takmer identicky rast miezd ako u priemernej mzdy.
K tomu mame silny rast zamestnanosti do roku 2008. Nezamestnanost trochu, ale nie zasadne, podporenu odchodmi do zahranicia. (Pozn. rast zamestnanosti v principe znamena, ze prijmy obyvatelstva rastu rychlejsie ako priemerna mzda a naopak, ak zamestnanost klesa, prijmy rastu pomalsie. Je to preto, ze mzda hovori iba o priemere za zamestnanych, ale okrem toho rastu prijmy aj ludom, ktori boli doteraz na socialnych davkach, aj ked to priemernu mzdu zvysovat nemusi - napr. ak sa zamestnaju za podpriemernu mzdu, im prijem stupne, ale priemerna mzda klesne.)
Vychod, samozrejme, co sa tyka levelu horsie, ale co sa tyka dynamiky, nie su tam az take velke rozdiely. Vo rokoch 2002-05 to bolo skor o zapadnom Slovensku, ale v poslednej faze pred krizou 2005-08 dokonca z hladiska nezamestnanosti vychod profitoval najviac. Skoda, ze to kriza ‘presekla’. (Nezamestnanost v PO kraji sla medzi rokmi 2005-08 z 22% na 13%, i ked teraz je, bohuzial, opat na 18%. Kosicky kraj siel z 25% v roku 2005 na 13.5% v r. 2008, teraz je opat na 20%).
200.000 pracovnych miest vytvoril automobilovy priemysel, aj s priamou a nepriamou podporou statu. 200 tisic p. miest za 5 rokov je skvele. za 10 rokov to nie je zle ale zase ani nie bohvieco. najma ked vieme kde sme zacali. a nemozeme sa vyhovarat za krizu lebo potom poviem ze rast 2023-2008 bol vdaka globalnemu rastu.
teraz.sk/ekonomika/sr-auta-p … lanok.html
takze hlaska “pomerne prudko rastli aj prijmy obyvateľstva” nie je pravdiva. rast celkovo za 10 rokov je slaby. o krize plati to com napisal vyssie. to potom mozeme konstatovat ze reformy modrej elity boli tak ako ficova vlada vhodne len “do pekneho pocasia”.
co sa tyka pracujucich v zahranici tiez som hladal, udaje z roku 2007 v case najvacsieho rastu hdp ked sa tento fenomen naplno prejavil
celkovo to bolo 175,5 tisic ludi, z toho:
PO kraj 49,8 tisic, NR kraj 32,9, ZA kraj 29,7, KE a BB kraj 16-18 tisic, TT, TN 12-13 tisic, BA 4,6 tisic.
cize v PO kraji sa prakticky nevytvarali pracovne miesta ani v case najvacsieho rozmachu. presne sedi aj to ze po 2004 - vstup do EU sa postupne otvarali aj pracovne trhy starych clenov ako jedina sanca pre mnohych zo str. a vych. Sk. a napisat ze to nie je zasadny vplyv je silna kava, 175 tisic ludi je skoro polovica sucasnych nezamestnanych a dve tretiny nezamestnanch v 2008. v sucasnosti je samozrejme menej pracujucich v zahranici.
fakt ze hlavny zdroj pozitivnych zmien boli automobilky a zahranicie ukazuje aj samotne zapadne Sk, konktretne vychod TN a juh NR kraja je na tom daleko horsie ako okolie krajskych miest, v druhom pripade konkretne potvrdene hromadnou pracou v madarsku.
a este raz k tomu polsku, to ze krakow a katowice svietia a rastu je pekne ale su proste daleko a neoplati sa tam chodit, polsko totiz nebolo a som presvedceny ze nie je medzi top krajinami kde sa chodi za pracou. skor sa zvysuje podiel nemecky hovoriacich krajin kde obmedzenia padli az roky po vstupe do EU.
Devil, 7-8% rocne nominalne 2002-08 je prudky rast. A aj po ocisteni o inflaciu su to v porovnani so zapadom velmi slusne cisla. Ze este mame kde rast, sa hadat nebudem. Ale tvrdit, ze sa situacia v porovnani s obdobim spred 10 rokov v priemere zhorsila, je z mojho pohladu slaba pamat (samozrejme, Tvoju individualnu situáciu, resp. v Tvojom okoli, nepoznam).
nie su to slusne cisla z toho dovodu ze 4-6 percentna inflacia je pomerne vysoka. 2 percenta rocne je malo a od 2009 stagnacia cize priemer asi 1 percento rocne je smiesne malo. navyse vychodiskova pozicia bola nizka a bol daleko vacsi priestor rast, ludia to vidia a preto je pravica tam kde je. prehrali vsetky volby, aj kandidat ludovej platformy hanebne prehra v prvom kole.