K teme sever ci juh D1, dovolte aby som trocha filozoval, bez faktov. Celo mi to pripada, ako ked niekto vojde do supermarketu, a teraz vidim akciu zlava 50%, vyhodna kupa, tak to beriem, dalsia zlava… … Nakoniec pridem domov, zistim, ze som minul vsetky peniaze, a vlastne po com som siel do obchodu to som nekupil, cize co potrebujem nemam, ale vyhodne som nakupil, a “usetril” a dalej nemam peniaze. No a ked som uz nakupil zbytocnosti, tak ich uz neako musim zuzitkovat, a co nezuzitkujem nakoniec po case zahodim. Preto si myslim, rozumny hospodar nakupi v prvom rade co nutne potrebuje a nie co je lacne. To iste plati o dialniciach, postavme si dialnicu juhom , ved je lacna udrzba je jednoduchsia, … a ked pojdem ke ba dokonca usetrim par km.( vie niekto zodpovedne povedat, kolko ludi chodi len BA-KE ??? ) no co z toho, ked, sever dopravne skolabuje, ??? resp uz skolaboval. (nech mi napriklad niekto povie kde na juhu sa caka 05-1,5 hodin, kvoli nepriepustnosti trebars PX? , v piatok som tade isiel a dialnica od Ladiec upchata, isiel som po starej ceste, ale ajtak zdrzanie cca 0,5hod) . Urcite, keby sme mali juzny tah, hodne ludi by zacalo chodit tade, ale najbolavejsi problem SR, a da sa vlastne povedat aj europsky ( v kntexte s CR,PL ) by sa tym nevyriesil. No ale by sme sa tesili ze mame “lacnu” dialnicu. Naopak si mysli, ze keby bol porieseny sever, ciastocne by sa odbremenil aj juh, a naozaj by stacilo vyriest len bolave miesta (soroska… ) Naq zaver chcem povedat, ze ja tiez hodne cestujem juhom, a velmi rad by som sa tam rozvazal po dialniciach.
Kaviarista
Nie je to parazitovanie, prečo ? pretože pri určitom balíku peňazí sa to ináč nedá spraviť - stavia sa to najnutnejšie, dotuje sa to najnutnejšie, ochrana sa robí pre to najnutnejšie. Bobužiaľ nemáme oslíka otras sa. Teraz je dialnica pri ZA a stavia sa tam pretože je tam najhoršia situácia. Ale dlhodobo sa dialnica pri ZA stavať nebude, max 10 rokov potom pojde dalej na východ. Aj PO bude finančne nákladná stavba aj cesty okolo ZV atď
.
Ja by som tiež mohol nadávať že gro dotácií ide na juh ale to nerobím preto lebo tam ich treba - ani nenadávam že gro financií /60%/ ide na D1 no lebo to treba - bohužiaľ - ja by som si tiež vedel predstaviť 50 mld ročne na cesty.
johhan, suhlasim, ze D1 pri ZA je uz nevyhnutnostou. Ale urcite nevyhnutnostou nie je D3. A detto nie, ak sa ma budovat pri ZA spolu s D1. Prvotnou prioritou by malo byt chranit zaujmy vnutrostatnej osobnej dopravy a nie nakladneho medzinarodneho tranzitu ako v pripade D3. Treba dobudovat celu D1 po KE, celu R1, obchvaty na R2, Donovaly a az potom moze prist na rad D3.
Kaviarista, No len problem je že od ZA k CA máš od 20 do 15 tis vozidiel a do Svrčinovca 10 tis. Tam v podstate máš najhorší úsek od tunela do Svrčonovca to je asi 7 km 4-pruhu a potom už na hranicu ČR a PL stačí obyčajná slušná cesta - to je najpalčivejší problém - ostatné vie vyrdžať 5 - 10 rokov.
.
Donovaly nie sú až taký neuralgický bod pre vnútroštátnu dopravu skorej pre tranzit. To ale neznamená žeby sa nemali riešiť. Lenže Donovaly nie je jednoduché riešenie .. k prekládke cesty cez Hiadeľ treba obchvat BB. Keby bolo ročne 30 mld na cesty tak sa to dá ako tak proporčne robiť. Ale jednoznačne R1 bode skorej ako D1.
ano johann , medzi ZA-CA je husta premavka, ale taku kvalitnu cestu 1.triedy mas len malokde inde na Slovensku. Kvalita komunikacie spolahlivo rozpusta vyssie intenzity.
Ak su Donovaly neuralgickym bodom pre tranzit, tak su automaticky neuralgickym aj pre vnutrostatnu prepravu. Neboli by len vtedy, keby sa odtial tazka doprava uplne vylucila
kaviarista: to iste sa da tvrdit aj o useku medzi nitrou a hronskym benadiktom. taku dobru cestu, ktora ide mimo zastavby tiez malokde najdes
a tie intenzity su tam veelice podobne ![]()
cize pozor na to, dokaze to byt docela dvojsecna zbran ![]()
Kaviarista hovoril som o ceste od tunela k PL a CZ ostatné vydrží cca 10 rokov
na prvych km za NR je par kopcov, ktore v zime robia velke problemy. vyskove vedenie cesty je tam dakeko od kvality. kvalitna je len v tom zmysle ze je siroka a nekazi sa. NR-HB ma ale viac “vyznamov” (stredne a scasti vychodne Sk, smer LV-Sahy aj Donovaly, regionalna dop.) SK, ako ZA-CA (1 vyznamny hranicny prechod a regionalna dop.). smer ZA-CA mozem skor porovnat s BA-DS tak intenzitami ako celkovym vyznamom.
Ako kde, v okoli ZM bola po zime v uplnom rozklade, take jamy na ceste 1. triedy som naposledy zazil v okoli bukuresti v roku 1986. Zda sa mi, ze to opravili len provizorne, lebo sa tie jamy objavuju znovu na tych istych miestach.
ZA-CA má predovšetkým význam ako napojenie na sieť D a RC Poľska, ČR /RC-diaľnica z Ostravy/Frýdku, aj keď konkurenciou je a určite bude spojenie Bytča-Rožnov pod Radhoštem/, no a samozrejme, napojenie celého západného, časti stredného a tiež východného Slovenska na sieť diaľníc/RC v ČR a Poľsku. Okrem toho regionálna doprava.
A nech je za Nitrou 5,možno 8 kilometrov kopcov, zvyšok asi 38 kilometrového úseku ale skutočne nemá významnejšie výškové rozdiely. A aj ten 5, alebo 8 km úsek v kopcoch nie je prakticky vôbec vedený v zákrutách, jazdí sa takmer priamo bez otáčania volantom /ak nikoho nepredbieham/, dajme tomu štyri až šesť miernych kopcov.
![]()
k téme dialnica juh alebo sever:
veď je to jasné, napr. keď ja ako stavebná firma mám z celej akcie 10% tak to mám z 1 miliónu 100 tisíc, ale z 1 miliardy je to 100 miliónov, takže budem projektovať a stavať čo najdrahšie; veď čo mám z toho, že postavím lacnejšie a rýchlejšie (a možno aj kvalitnejšie) južnou trasou, keď môžem stavať v podstatne náročnejšom teréne a podmienkach (množstvo mostov, viaduktov a tunelov…); všetko to pevne v rukách drží betónová lobby, ktorej je úplne jedno, či leje betón do vodného diela Gabčíkovo alebo do diaľnic; nehovoriac o tom, že ekonomické záujmové skupiny sú prepojené na politické strany, takže vedia ovplyvňovať politické rozhodnutia, lepšie povedané rozhodujú o nich… nie je správne pripomínať, že na juh idú dotácie do poľnohospodárstva, tieto idú všade možno v menšej miere, ale podstatné je to, že z tej pšenice, ktorá sa dopestuje na juhu Slovenska pečú a jedia chlieb ľudia aj na severnom Slovensku… ![]()
tiež napr. neskutočne sa u nás stavajú cesty, Hr. Beňadik - N. Baňa je fascinujúco krivoľaký, z jedného oblúka do druhého, na celom úseku sú asi dva rovnejšie ale naozaj len krátke úseky, prečo? samozrejme, pretože každý kilometer cesty navyše znamená vyššie náklady a pre mňa ako projektanta alebo stavebnú firmu vyšší zisk… o tom to je…
v porovnaní so železnicou: tiež sa robí nejaký koridor, opäť z BA cez ZA do KE, prečo? lebo tak niekto rozhodol, že je koridor, ale ten koridor je fikcia, z Talianskeho Terstu do Kyjeva v živote nepôjde nejaký vlak cez Bratislavu tobôž cez Žilinu, ten koridor mohol ísť napr. cez ZV, ale to by sa asi niekto málo nabalil na celom tom theatre… o tom, kade pôjde tento fiktívny koridor aj tak rozhodli politici zo Slovenska, teda opäť len nejaká lobby, čiže skupinka ľudí, ktorá z toho bude profitovať…
aj tak si myslím, že keď sa dobuduje niekedy celá D1 z BA do KE, väčšina ľudí bude chodiť južnou trasou, alebo dokonca cez Maďarsko, pretože to bude vždy rýchlejšie a kratšie… ![]()
asi toto si myslím o výstavbe diaľníc na Slovensku… ![]()
ono brat to v style, bud toto alebo hento je blbost. treba aj jedno aj druhe a kedze sa vsetko naraz neda treba si dat nejake rozumne priority…
co sa tyka NB, tak prave ta krivolakost znamenala menej zemnych prac a nizsie naklady. v kazdom pripade asi nikomu netreba vysvetlovat rozdiel medzi starou I/65 a a novou R1.
suhlasit sa da s tym ze je betonova lobby. proste je. co sa tyka koridoru ako takeho, konkretne od jadranu na UA cez Sk asi vlaky chodit nebudu ani cez ZV, ani ZA a cez BA uz vobec nie. mohli byt vsak od UA na AUT ci GER ale nie cez ZA. to sa tyka aj ciest.
este sa vratim k tej teme ZA - CA a NR - ZM co sa tyka kvality cesty. podla nehodovosti patri NR-ZM k najnehodovejsim usekom, takmer porovnatelnym s usekmi buducej D1. ZA-CA pritom pri porovnatelnej premavke ma asi 1/2 nehodovost ako NR-ZM. nehodovost ZA-CA je asi taka ako nehodovost bodovych zavad na R2, kde je ale cca. 1/2 premavka ako na ZA-CA.
No hádzať všetko na betónovu lobby a ľudí čo si chcú namastit kapsu, to je trošku naivné
Sorry… lebo to bysme potom museli pripustiť že všetky normy a plány a koncepcie výstavby sú len betónová lobby… Tím by si totálne poprel akékoľvek štúdie ekonomické demografické apod… Neviem prečo si tak veľa ľudí myslí, že D1 sa stavia preto aby spojila Košice a Bratislavu… Tá trasa má za úkol pokryť čo najväčšie percento jak obyvateľstva tak aj súčasnej ekonomickej produkcie, ktorá si infraštruktúru žiada. Na Slovensku holt vždy bolo Považie bohatým a oproti mnohým ostatným aj vyspelejším regionom, na tom nič nezmeníme… D1 je vlastne od Trnavy až do Popradu diaľnicou Považskou, jeho tepnou…
Nech si ľudia z Košíc a Východu jazdia cez Maďarsko, väčšina dopravy býva aj tak regionálna a ten podiel východniarov na počte áut na dialnici je dosť malý… A nemám nič proti východnému slovensku, mám tam známych, ale tí jazdia oveľa častjšie do Čiech ako do BA takže oni tiež potrebujú D1 na severe…
Prečo sa zo strany určitých ľudí stále popiera existencia akýchkoľvek centier obyvateĺstva apriemyslu na severe… Nechápem…
najbohatsi region bol vzdy s sirsom slova zmysle region juhozapadneho Sk. proste mesta ako BA a samozrejme efekt Viedne a Bp.
v pripade europskych koridorov vsak nie je podstatne kolko okresnych miest pokryvaju v jednotlivych krajinach cez ktore prechadzaju ale aby co najkratsou trasou spojili daleke ciele. samotna dialnicna/rc siet v danej krajine je zase nieco ine.
D1 sa predsa nebuduje len ako koridor…
A nepovedal som najbohatší ![]()
ale odovodnuje sa hlavne ako koridor, nie ako spojnica miest na Sk.
to je podľa mňa ale chyba…
mapman: ![]()
veď ide o to, že prečo je Považie bohatšie atď.. keby sa toľko peňazí investovalo do južného Slovenska, tiež by bolo bohatšie, problém je práve v tom, že prežíva dogmatické myslenie a skostnatelosť v ľudoch a pretrváva názor o tom, že juh Slovenska je akousi obilnicou a potravinovou bázou, ono tomu tak v podstate už dávno nie je, veď množstvo potravín sa dováža, a mnoho vecí sa dopestuje aj na severe, veď zemiaky na juhu nemajú vhodné podmienky ![]()
a ja tiež nechápem, prečo sa zo strany niektorých ľudí popiera existencia takých centier obyvateľstva ako je NR/ZM/NZ/KN//LV/ZV/ /BB/BR/LC/RS/RV a samozrejme východné Slovensko…
a ešte o tom priemysle, veď keby sa do rozvoja priemyslu viac investovalo v týchto mestách, tiež by boli bohaté atď…
ale ide práve o to: ![]()
že namiesto potierania rozdielov vo vyspelosti jednotlivých regiónov sa takouto politikou len ďalej prehlbujú!!! veď akákoľvek investícia končí v NR, pretože ďalej chýba dobrá infraštruktúra, či už cestná alebo železničná… a pokiaľ sa v tomto smere nič nezmení tak tie rozdiely budú narastať… >>>nerozumiem, prečo sa peniaze z investičných, kohéznych fondov EÚ nevyužívajú práve na rozvoj infraštruktúry v menej rozvinutých krajoch resp. regiónoch Slovenska… veď tie bohaté regióny majú aj na rozvoj infraštruktúry? či nie? veď aj tak ide v prípade D1 len o regionálnu dopravu…
![]()
2 nick: ako je budovana R1 je niekedy dost blbe. takto mohla byt budovana za zvolenom ale nie pred nim. co uz no.
o tom sme sa uz X krat bavili v inych temach, ze to mali prehodit na opacnu stranu hrona.
2 devil: no a vsetci vieme preco je ta nehodovost
lebo vodici tam zvyknu jazdit no ehm ako by som to povedal slusne… arogantne.
p.s. prispevky z temy o D1 presunute do spravneho threadu ![]()