tak ako inde, soferi su/nie su arogantny vsade, tam kde mas prehladnu cestu alebo nizku intenzitu (alebo oboje vid. KE-Milhost s najnizsou nehodovostou) tak sa to na nehodovosti neprejavi. cize ZA-CA je lepsia cesta ako NR-ZM. akoze niekde predpisy dodrzuju lepsie ako inde…no to hadam nie. tak potom podla mapy su “najarogantnejsi” pri PP
![]()
je pravdou, že úsek medzi Nitrou a Zl. Moravcami (Hr. Beňadikom) je cestou smrti, ale myslím si, že nielen arogancia je na vine;
je to úzka cesta, neumožňuje predbiehanie a míňanie sa napr. troch osobných áut (ako napr. v úseku BB-BR), na tejto ceste sú rôzne neprehľadné stúpania/klesania, navyše odbočujú resp. križujú túto hlavnú cestu miestne cesty aj na neprehľadných miestach, ale chýbajú odbočovacie pruhy!! (najnovší a asi jediný je do Vrábel smere od ZM), tiež ide o cestu s vysokou frekvenciou dopravy a aj nákladnej, ktorá do kopcov dopravu brzdí, čo znervózňuje vodičov a samozrejme je to aj tá arogancia niektorých vodičov, najmä s tými silnými autami…
Nick: viem že sa čo sa týka D1 nezhodneme, ale ja neverím tomu že keby na juhu stála D1 že by to výrazne pomohlo tomu regionu… Možno by som bol príjemne prekvapený ![]()
Osobne nemám odborný kredit toto všetko hodnotiť, pre mňa je doležité vyvolať diskusiu a vypočuť si názory ľudí, lebo tak može človek nazbierať čo najviac info, argumenty za a proti. Aj takto može človek ako ja získať nejakú predstavu o prablematike… Napr. Tiež som trochu prekvapený, preč je R1 taká skrútena pozdĺž Hrona a vobec tym, prečo je to “len 22,5m” - v ČR táto kategória pre R už neexistuje, vieme dobre ako doležité vedia byť odstavné pruhy…
Ale keď to otočím, keby chcela betonárska lobby tlačiť tak predsa tak isto može stavať megalomanské projekty na juhu a sever si nehať na potom aby mali čo riešiť teraz sa stavia oboje a snažíme sa u toho šetriť… Teda aspoň v určitom zmysle slova… Za to čo sa zbytočne preinvestovalo naviac na Branisku a pro Sverepci už mohli stáť mnohé iné úseky na juhu, to je pravda…
K tej D1 to napísal inde výstižne Johhan, že bez nej sa ťah medzi ZA a RK zadusí. Nie je ani spochybňované stavanie RC na juhu. Ignorovať intenzity ale nejde. Tieto spory medzi severom a juhom špikuje Mesík, ale tiež sa dá stavať draho aj na juhu, to je proste vecou štátu, ako si to kontroluje a učuje pravidlá.
mapman:
veď každý má právo na svoj názor a predsa sa nemusíme vo všetkom zhodnúť…
veď ani ja nie som odborník na výstavbu ciest a diaľníc, viac menej vychádzam z informácií z verejných prameňov a o niektorých veciach uvažujem… ![]()
veľmi dobre si napísal, že na mnohých miestach bude diaľnica slúžiť pre regionálnu dopravu a to je ďalšia vec, čo mi vadí; viem, že za všetkým sú peniaze, ale zober si dopravu medzi Žilinou a napr. Martinom; ak bude postavená diaľnica tak, hustota dopravy tu bude aj tak taká vysoká, že človek idúci napr. z Ostravy do Košíc sa tomu úseku radšej vyhne, ako by mal trčať niekde v zápche… je to vidieť napr. na diaľnici medzi BA a TT; aj na tomto spomenutom úseku by mohla byť postavená normálna široká cesta 61 aj s obchvatom Senca, aby sa odbremenila diaľnica… aj medzi Martinom a Žilinou by mohli postaviť novú 18, širokú aj s tunelmi; veď už samotný pojem diaľnica hovorí, žeby malo ísť o bezpečnú, rýchlu diaľkovú cestnú dopravu… a tento zmysel diaľnice sa mi na Slovensku stráca…
Však ono sa to rovnomerne rozdelí, nie každý bude medzi Martinom a Žilinou jazdiť po diaľnici, bude predsa zpoplatnená a pre nákladné navyše aj s mýtom (časom). A súčasná I/18 je podľa mňa dosť kvalitná, v minulosti na mnohých miestach optimalizovaná. Ale 25 tisíc áut denne (a to v špičkových dňoch viac) nie je v silách cesty prvej triedy.
Ja by som len dodal, ze cesta I/18 je medzi ZA a MT vedena jednou z najkrajsich prirodnych scenerii na Sk . Takze ta trasa vyhra podla mna castejsie ako dialnica.
Teda spon u tych co sa radi ako ja kochaju ![]()
Výborná pripomienka, Koksolam. Ja ju mám tiež veľmi rád. Aj medzi MT a RK… Ale mimo špičku ![]()
:: a to teraz 18 nie je spoplatnená ? tak ako napr. 61…
:: a ďalšia vec, ktorá deformuje výstavbu a aj to je dôvod prečo juh a východ dopláca na sever (podľa mňa) je to, že mnohí regionálni tiež politici (ktorí sa dostanú aj do parlamentu) sa snažia za každú cenu vybaviť pre svoje mesto všetko (až mi to niekedy pripadá ako nejaká pažravosť) pretože si myslia, že práve to ich mesto je pupkom sveta a musí tam byť križovatka európskych ciest… (teraz napr. snaha BB pánov…) aj tu, čo sa týka D1, pokiaľ viem, existoval variant, že do ZA diaľnica áno a ďalej na PL, ale na východ to malo odbočiť niekde pri PB a cez Rajec a MT mala D1 pokračovať ďalej na RK a PP… bola takáto úvaha niekedy? či mám zlé informácie…
ešte k tej súčasnej širokej 18: tie havárie, ktoré sa tu stávajú, majú asi príčinu tom kochaní sa prírodou; mali by tam potom postaviť pozdĺž cesty všade vysoké reklamné bilboardy… ![]()
Je spolplatnená známkou, nie mýtom, mýto može byť dosť nadsadené speciálne pre tento úsek… A dnes len pre autá nad 3,5 tony…
Máš dobré informácie, Rajecký variant bol svojho času hlavným variantom na D1. Dokonca D3 (vtedy D18) mala obchádzať Žilinu z východu a napojiť niekde v priesotre Rosiny a Višňového…
S tou havárkou, pekný fór… Aj keď niečo aj na tom bude… Strečno, Starhrad, sú to zaujímavé miesta… “Ocko pozri, čo to tam stojí!? - Kde? - Tam hore! - Jaj už vidím!” Ale toho pred sebou už bohužial nie a hneď tu máme pokrčené plechy ![]()
mapman,
ja sa nerad bavim o veciach, ktore su uz passe, ale ak by isla dialnica juhom, nikto netvrdi, ze severom by nesla 4 prudova cesta. Kamionom je jedno, ci sa spajaju priemyselne regiony cestou dimenzovanou na 110 alebo 130 km/h, lebo ani jednu ani druhu rychlost dosahovat nemozu. A sever by bol potom skratkou cez Donovaly napojeny na celu europsku dialnicnu siet.
Jednoducho, to rozhodnutie viest D1 bolo zle, ale dnes uz je neskoro na zmeny. Cenove rozdiely medzi D a RC su v horskom prostredi obrovske, na rovine su zanedbatelne.
Ale mne sa aj tak najviac paci johannov navrh, aby sa po dobudovani D1 namiesto R7+R2 stavala dialnica (D5?)
S tym suhlasim… D5…
A do toho potom výborne zapadá D1 a D3 v súčasných trasách to uznaj…
D1 sa inak stavala na severe preto že to bolo v rámci koncepcie ČSR.
D61 viedla predsa ako spojnica na D1. D1 mala pretínať Slovensko od západu k východu a uznaj že toto bol najvýhodnejší koridor. Aj ten Rajecký variant to vyrovnával viac do priamky. Skrátka vtedy to bolo správne, a D1 netvorila oblúk ale priamku. Po rozdelaní SK prebralo už z veľkej časti vybudovanú sieť na D1 a to už nebolo dobré vracať len tak späť. A škoda je že sa D65 degradovala len na R, to sa nemuselo stať… Ale stalo, to fakt nevrátime…
:: uf, to mi odľahlo, že aj 18 je spoplatnená, už som si myslel, že len tu na juhu musia platiť…
![]()
:: ešte sa vrátim k tomu vplyvu investorov alebo miestnej politickej garnitúre: 1. viď KIA požadovala diaľnicu… 2. o Prešove pokiaľ viem sa 2x rozhodovalo o výstavbe automobilky (raz osobné a raz asi nákladné autá) a nebolo z toho nič aj kvôli infraštruktúre (napr. chýba diaľnica z KE do MR) a do 3. ešte jeden príklad: Levice - výrobca pneumatík tu chcel postaviť novú veľkú fabriku, ale miestni hneď sa toho chytili > nech nám vláda postaví diaľnicu, pritom to investor v tomto prípade ani nepožadoval, atď…
kaviarista: kamiónom tá rýchlosť možno vyhovuje, ale miestnym politikom to nemusí, a tí miestni ľudia mnohokrát rokujú s investormi a aj prostredníctvom nich si potom vymáhajú takéto aktivity…
Do južného slovenska sa investujú miliardy vo forme poľnohospodárskych dotácií, dotácií na rozvoj vidieka, dávky socialneho systému, dopravná infraštruktúra, povodňová ochrana, atď atď atď - v globále je to ďaleko viac ako tečie na sever.
Inak presne ako navrhuješ to spravili v Nemecku do bývalej NDR napumpovali 2,5 biliona EUR postavilo sa tam všetko nanovo infraštruktúra zdravotníctvo atď - obrovské daňové úľavy pre investorov tam išli - a výsledok ?? úbohý - vysoká nezamestnanosť slabá produktivita - teraz prišli na to že to boli vyhodené peniaze a iba zabrzdili západ nemecka v hospodárskom raste - keby to rozdelili v pomere 2:1 v prospech západu tak dneska ten východ nemecka je dalej, lebo západ by ho efektívnejšie potiahol - toto je tiež realita juhu Slovenska aj keby si tam postavil krásnu 6 pruhú dialnicu a koridorovú trať a neviem čo tak proste tam nenastane blahobyt a všetci sa tam budú hrnúť - tak to nefunguje
pekne si to johhan povedal, a to nespominame Hartz IV, co by najvacsi socialny projekt v historii europy. pricom jeho vysledok je paradoxne najvacsia chudoba v nemecku od druhej svetovej vojny.
inak spat k slovensku. v jednom sa urcite stotoznujem a to, ze po zvolen mala tiez viest plnohodnotna dialnica.
johhan: ![]()
::no ale z toho tvojho príspevku mi vyplýva, že treba do južného Slovenska naďalej rvať peniaze vo forme miliardových dotácií do poľnohospodárstva apod., a nie je načase to radšej zmeniť… veď aj tie dotácie do toho poľnohospodárstva nebudú na večné časy, ale tú diaľnicu zo ZA do PP odtiaľ už nikto nevezme… ![]()
P.S. inak dotácie resp. peniaze z EÚ išli napr. aj na odtránenie kalamity vo V. Tatrách, a dotácie predsa dostávajú poľnohospodári aj na Spiši, či nie? ja si tie globálne čísla zistím presne… ![]()
johhan: ![]()
ešte doplním, aj keď som to v jednom príspevku už uviedol, ale zopakujem to:
obrazne povedané, pretože to platí aj o iných potravinách - z tej pšenice, ktorá sa vypestuje na juhu, pečú a jedia chlieb aj ľudia žijúci v ZA, PP alebo DK… či nie? … takže tie dotácie idú vo veľkej miere všetkým obyvateľom, ktorí potrebujú jesť… ![]()
a dialnica v ZA ma vplyv na KIA, KIA zamestna ludi a vyprodkuju hromadu noveho aj slovenskeho HDP, to potiahne ekonomiku a v konecnom dosledku to zdvihne uroven krajiny… to s predsa neda takto povedat, Nick…
mapman: ale zásobovanie “surovinami” a odbyt výrobkov sa dá realizovať aj po železnici…
veď myšlienku diaľnice mohol KIA niekto inplantovať, teda ten kto s tými ľudmi rokoval… navyše tam diaľnica tak skoro nebude, ale aj napriek tomu KIA začala vyrábať a chce dobiť európsky trh 7 ročnou zárukou… ![]()
:: jednoducho mám problém uznať taký argument, že na “juhu” netreba budovať infraštruktúru, lebo tam idú obrovské dotácie do poľnohospodárstva, inak rezort pôdohospodárstva - to sú aj lesy a rieky, nielen orná pôda… veď:
-
tie dotácie prejeme všetci, či bývame v Komárne alebo Bardejove, aj keď si z nich možno niekto uleje bokom…
-
a predsa aj v iných krajinách EÚ berú poľnohospodári dotácie, a to v tých štátoch nemajú v poľnohospodárskych oblastiach vybudovanú infraštruktúru, myslím si že majú…
:: ja nie som v zásade proti výstavbe ciest a diaľníc kdekoľvek na Slovensku, ale nesúhlasím s tým, že sa preferuje len nejaké spojenie západu s východom len severnou trasou (miklošov syndróm), ktoré je okrem toho aj drahšie… ![]()
No napriklad Nick, ak chcu teraz kolchoznikov dotovat 100 percent pladieb EU , zober si kolko je to miliard…dotaz…preco na rovnakej parcele nedokaze polnohospodar vypestovat na severe tolko ako na juhu? Lebo nema na to podmienky.
Preco chce dialnicu juh, kde zije prevazne z kolchozov lebo ma to vhodne podmienky, netvrdim ze tam netreba investicie , ale treba sa venbovat tomu na co ma podmienky a co stoji najmenej investicii, ktore bohuzial NEMAME. Sever ma podmienky na priemysel , turiszmus, na to treba infrastrukturu. Netvrdim ze na juh nie, ale z 5 litrov vody nespravis 10 litrov, kolko je penazi, tolko ide prilblizne rovnako vsade, sever juh.
Zasobovanie v case Just in time po zeleznici je utopia, a pre KIU dvojnasob, takze to by bol strasne zly priklad. Tiez nie som nadseny kamionovo dopravou, ale bohuzial, kombinovana doprava na slovensku je vcelku dost v pozadi, nepomohli ani miliardy este za Muftiho. To je bohuzial realita, nijakemu privatnemu subjektu nemoze stat nakazovat mimo mimoriadny stav a situacie aku dopravu ma volit, ake zasobovanie.
Netvrdim ze tak ako je to u nas je to spravne, ale pri sucasnych peniazoch mozno cakat len naozaj kozmeticke zmeny ![]()