Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

viem, ze to s dialnicami nema vela spolocne, ale musim poriesit toto:

nick toto je jeden velky omyl! Potraviny su vdaka spolocnej polnohospodarskej politike EU DRAHSIE :exclamation: , ako by mohli byt.
Dovody v zjednodusenej skratke:1., nemoznost doviezt tie potraviny z krajin, kde ich vedia vyrobit lacnejsie (uzatvoreny trh)
2., vysoke administrativne naklady a naklady na dotovanie exportu polnohospodarskej produkcie
3, mensi tlak na efektivitu produkcie.
Takze ano, my od Senice az po Medzilaborce sa skladame na polnohospodarske dotacie, ale tie bud ostanu v polnohospodarstve (nie vsak priamo u polnohospodarov :laughing: ), alebo sa exportuju. V ziadnom pripade ich neprejeme, pretoze potraviny by sme vedeli doviest aj vyrazne lacnejsie a pritom aj pomoct krajinam tretieho sveta.

juh ma podmienky na uplne vsetko, chces tvrdit ze NR, GA, SA, NZ, LV, NB, ZH, ZV, TO a dalsie nie su priemyselne mesta a ziju z nejakych kolchozov ? …horsie je to na vychod od ZV kde je aj najblizsia RC je uz prilis daleko a nie je tam ani poriadna zeleznica. zeleznicu by som nepodcenoval, vyuziva ju stale vela firiem (nie vsade treba dodavky just in time), a stale je to aka-taka nahrada za dialnicu na severe, napokon dobra zeleznica/e je aj na juhozapade…Co sa tyka prírody min. cast liptov-spis by nejaky extra priemysel ani nemal byt, na juhu je jedine take citlive uzemie okolie RV.

co sa tyka penazi, suhlasim ze z 5 litrov sa 10 litrov neurobi, ved o tom sa bavime, z penazi na dokoncenie NR-ZM a ZC-ZH sa RK-ZA nepostavi, tam je cenovy rozdiel 3nasobny ak pripocitam PB tak 4nasobny. a z penazi na obchvaty R2 na ZA-RK ani jeden poriadny usek nepostavi. napokon na buduci rok na ma odovzdat zase len okolo 20 km D na severe a 3 km v BA, a to za posledne 2 roky bolo financovanie silne. novy minister to asi dobre chape, preto su v programe vlady take ciele ake su. Sk program D/RC bez RC ist opredu slusnym tempom.

a zabudol som dopisat vetu …nemoze.

Nick, prosím ťa prečo mi podsúvaš niečo čo som nepovedal - hovoril som o stave aký je t.j. koľko peňazí ide na juh - nie o tom čo a ako s poľnohospodárstvom.
.
Ano kludne si to zisti - existuje mapa pravdy - na jednej strane máš finančné toky do regionu ( okresu ) a na druhej strane máš produkciu regionu ( okresu ) a môžem ti povedať je to veľmi smutné pozeranie - celý juh a východ krajiny je červený ( mínusový ) - je smutné že tu podporuješ nacionálne vášne - myslíš že SMK to neskúšali ? tiež sa sťažovali že sever vyžiera juh keď im ukázali skutočné údaje koľko peňazí dostávajú južné regiony a koľko dávajú tak stíchli a zreálnili a vymohli si na Mikim že tá mapa nikdy nebude verejná - nikto nemá chuť tú mapu pravdy pustiť von lebo by to malo za následok iba nacionálne vášne.

Použijem taký istý vzorec ako ty, z dane na PHM vybratej v BA a na severe sa tak isto financujú cesty aj na juhu :slight_smile:

Nesúhlasím to je zbytočné, ale dialnica by mala viesť namiesto terajšej R7+R2

johhan, tu mapu by som si rad pozrel (napokon ta mapa este nemoze mat zapocitanu polozku 60+ mld Sk na ZA-RK a dalsie 10-ky mld na D3 v buducnosti). ale co sa tyka polnohospodarstva existuje nieco take ako zvysena podpora polnohospodarov v znevyhodnenych oblastiach. a existuje vyskovy koeficient pri rozdelovani zdrojov pre samospravy a nedavno bol dokonca upraveny smerom nahor.

johhan: musím striktne odmietnúť takéto názory, ja skutočne nepodporujem nacionálne vášne…

:arrow_right: pointa totiž spočíva vtom, že všetci od slovenských politických tajtrlíkov až po zahraničných investorov cez radového občana vie a konštatuje, že:

:arrow_right: CHÝBA kvalitné rýchle cestné prepojenie západu s východom resp. prepojenie Bratislavy a Košíc, a každý racionálne uvažujúci človek, keď sa zahľadí na geografickú mapu Slovenska sa musí počudovať nad tým, prečo sa presadil variant, ktorý je náročnejší z hľadiska výšky investícií (množstvo mostov, viaduktov, estakád, tunelov…) a času (ktorý si vyžiada ich výstavba)… veď predsa kvalitné rýchle cestné prepojenie Bratislavy a Košíc sa dá vybudovať lacnejšie a rýchlejšie juhom Slovenska bez ohľadu na to, aby som skúmal, koľko kam ide nejakých dotácií… nakoniec si začínam myslieť to, že niekto tento argument “dotácií” úmyselne vytiahol, aby mohol argumentovať tým, prečo sa diaľnica do Košíc buduje severnou trasou…

:arrow_right: vybudovanie tohto rýchleho a kvalitného cestného prepojenia medzi Bratislavou a Košicami by malo byť štátnym záujmom, a nie záujmom nejakých rôznych skupín (vrátane mnou spomínanej betónovej lobby a regionálnych “politikov”)… potieranie regionálnych rozdielov by malo byť štátnym záujmom, veď vláda SR je vládou aj občanov žijúcich aj na inom území než je Považie; o tom to je…

toto je zasadny rozdiel v argumentaciach, pretoze vo vsetkych vladnych dokumentoch, ale aj v konstatovaniach od investorov, EU atd. sa stale vynara potreba prepojenia zapadu v vychodom, nikde sa clovek nedocita ze strategicke je prepojenie npr. BA-RK alebo BA-PP ale ani BA-ZV.

Videl som ju 2 krát - veľmi rád by som ju mal - naozaj veľmi.

ale este radsej by som videl taku kde su zaratane toky na buduce dialnice. aj KIA dostala taku podporu co je mozno oficialne 15% investicie ale neoficialne omnoho viac, pri takej investicii aj blbec dokaze byt plusovy. naviac povazie je siroky pojem, dialnica po hornu stredu je produkt socializmu, dalsie desiatky km su v prevadzke skoro 10 rokov a zvysok sa dokoncieva. az na PB tam nie su nejake velke prirodne prekazky. ale dalej je to uz niecom uplne inom. tam pomer investicia/produkcia az taky ruzovy nebude.

priame rýchle cestné prepojenie existuje cez Maďarsko - teda ak ide o čisté prepojenie BA - KE - ale ak ide už aj o také veci ako dopravná obsluha dotknutého územia tak bohužiaľ - intenzity hovoria za všetko.
.
Nie dotácie sú len príklad - ono môžem pšenicu pestovať aj Lomnickom štíte - tak isto môžem dialnicu budovať na úseku s 5 000 vozidlami - len tá efektivita je asi v …
Mimochodom prečo sa nebuduje železničný koridor z BA do KE cez DS a LC ? Však je to najkratšie najlacnejšie - hmm ?
.
Budovanie spojnice nie je len vecou BA a KE ak to tak je tak postavme dialnicu BA KE čo najpriamejšie z výjazdmi v BA a KE - alebo ?
.
Vieš na západných Nemcoch sa mi páči že vedia rozmýšľať tam tí chudobnejší vedeli počkať kedy sa si tí bohatší ( samozrejme aj dopravne daleko silnejšie zaťaženejší ) postavili dialnicu - lebo vedeli že keď si vyriešia dopravu tam tak potom postavia dialnicu aj v chudovnejších regionoch kde tie intenzity neboli až také silné a kde to je nie moc efektívne.
.
Ohľadom lobby stavebnej a betonárskej a inej … im je to jedno kde budú stavať oni vedia že najbližších 30 rokov budú stavať a prestavajú stále ten istý balík peňazí - či budú teraz stavať na severe a potom na juhu alebo opačne. A aj tak najviac peňazí do dopravnej infraštruktúry ( celkovo ) pojde do oblasti ZV ZH TO PD TR BB BR a do regionu BA takže žiadny sever verzus juh neexistuje. Len v BA zhltne 1 bilion do 20-30 rokov ( cesty, železnice, letisko, metro )

Áno, vybudovanie kvalitného cestného spojenia medzi BA a KE je záujmom najvyšších kruhov a malo by byť vždy, hoci ja osobne dúfam, že to bude maximálne ešte jedno volebné obdobie.

Nick, tieto argumenty zazneli v niekoľkokrát a reagované bolo na nich tiež viackrát. Poviem svoj názor. Diaľničné spojenie nie je letecké prepojenie Blavy a Košíc, to je totiž najrýchlejšie a využíva vzdušnú priamku medzi obom mestami. Dostavbou severnej diaľnice D1 sa prepoja najvýznamnejšie priemyselné oblasti SR, turistické regióny, všetky krajské mestá /s výnimkou NR, ktorá už RC prepojenie má a BB, ktorej bude chýbať ca. 60 km, zvyšných ca. 140 km je v prevádzke od 24.10…/, D1 spája regióny s najvyšším počtom obyvateľov, atď…

Ak spomínaš najrýchlejšie prepojenie, OK, letecké spoje chodievajú niekoľkokrát za deň a najlacnejšie z hľadisk cestnej prepravy by bolo najlacnejšie jednoducho upraviť existjúcu prvej triedy, tam, kde ešte nie je RC na vyššiu rýchlosť a nie stavať rýchlostnú cestu s odstavným pásom, smerovo delenými jazdnými pruhmi, mimoúrovňovými križovatkami, rýchlostným limitom rovnakým ako na diaľniciach 130 km/h, atď…

samozrejme, ale tym padom je zbytocne robit naraz celu D1 ako celok BA-KE (tym padom je koridor V.a zbytocny), namiesto toho treba zvazovat ktore useky urychlene riesit a ktore nie. ked na buduci rok bude k dispozicii len okolo 10 mld. Sk, tak intenzity-neintenzity asi nemozes mat velke oci ohladom useku ZA-RK, alebo sa mylim :question: . vacsina penazi pojde na dokoncenie rozostavanach usekov. v tomto pripade je dialnica s vyse 1mld Sk/km nerealizovatelna. ak sa dalsie roky objem penaz zvysi tak je mozne zacat -primerane- aj dalsie useky.

ohladom lobby, je take tazke pochopit ze tu nejde o nejake desiatky rokov ale o sucasnost (?), firmy bojuju o trh teraz a chcu mat co najskor co najvacsie zakazky aby mohli byt stale na tom lepsie.

Tych 10 mld je vratane penazi z EU ??

dialnice.info/viewtopic.php?t=5262

“Na diaľnice sa zo štátnej kasy vyčlení 7,6 miliardy korún, k tomu treba pripočítať príjmy Národnej diaľničnej spoločnosti - 2 miliardy z úverov a 500 miliónov z diaľničných nálepiek,” uviedol minister dopravy Ľubomír Vážny. “Nie je to ideálne, ale som spokojný,” komentoval Vážny rozpočet jeho ministerstva. V sume vyčlenenej zo štátnej kasy sú už zahrnuté aj eurofondy.

toto je dost hrozne. vsak v realnych cenach dava teraz fico menej na dialnice ako daval dzurinda v roku 1999 pri “spomaleni” vystavby. to je ozaj hanba :unamused:

hlavne, ze polnohospodarom pridaju niekolko miliard :unamused:

buduci rok sa budu ozaj len dokoncovat rozostavane useky a mozno na konci roku sa zacne s vystavbou D1 hubova - ivachnova, R1 zarnovica - sasovske podhradie I. etapa, obchvaty trstina, svidnika a mozno aj I/66 prelozka v BB

hm, hlavne vtedajsi kritici teraz dopustili to, zaco isli vladu ukamenovat. Zrejme sa rozbehne D1 cez PB, ta I.etapa na R1-ak sa vybavia dovtedy povolenia a ostatne mozno ano mozno nie. ta hubova-ivachnova trochu pochybujem. ale hlavne rok 2008 bude zaujimavy ked sa uplne dokoncia rozostavane useky.

ako ked si to clovek zobere kolem a kolem, fico sa sprava docela adresne a populisticky.

konkretne bere do uvahy dva aspekty a to decembrove komunalne volby a euro. fico zase neni az taky sprosty co sa tyka politikarcenia. v tomto mu hodne ale hodne pripomina meciara, ten tiez vedel, kedy zahrat na city.

95% ani moc nezaujima kolko sa investuje do skolstva, kolko do vedy alebo nebodaj kolko do dialnic. a ani to nevedia.

ale vsetci jeho potencionalny volici (v komunalkach) budu pocut na to, ze dochodcom da vianocny prispevok (je zaujimave, ze buduci rok uz sa s nim v rozpocte nepocita a moc sa o tom ani nehovori), ze prida polnohospodarom (zase jeho potencionalny volic), ze vykrikuje, ze bude znizovat rozdiely (aj ked realita az taka nebude), ze zvysi odvodu zdravotnym poistovniam za stat (aj ked zase populisticky len na prve styri meciace buduceho roku), ze prida ucitelom 2500 korun (ale malym pismom tam je napisane, ked sa podari prepustit 20% stavu), je zaujimave, ze je zrazu obrovske ticho ohladne rusenia krajskych uradov a nejako sa to zahralo do autu.

no a v neposlednom rade je tu euro. pociatek (fico zrejme ani nie) si je vedomi toho, ze nemoze tiez prehriat ekonomiku statnymi peniazmi. ze ekonika je tiez schopna bez zvysenych inflacnych tlakov absorbovat len istu sumu penazi. a tak useknut to na dialniciach, zdravotnictve, skolstve, vede a armade (aj ked pri armade mi to nevadi vobec)

z tohoto pohladu som ozaj rad, ze tam sedi pociatek. je to ozaj velmi dobry minister. pred tym vsetka cest. len mu to ficiak so svojimi vyhlaseniami kazi :smiley:

inak PB II. etapa by mala zacat koncom roka, preto som ju tam nepisal.

Navrhujem zmeniť názov tejto témy, napríklad: Regionálne rozdiely a diaľnice. Alebo aj niečo iné. Pôvodný názov je debilný.