neviem pochopiť ako môže byť trasa BB-RK alternatívou ZA-RK, vedel by som pochopiť že BA - BB - PO je alternatíva BA - ZA - PO to súhlasím ale v tom prípade sa vôbec nerieši problém ZA - RK … ten je hlavne v raste regionu považia. A tu výstavba dialnice iba dobieha rast regionu priamo ho nestimuluje. Ak sa nepostaví tak linia ZA - RK sa jednoducho zadusí. Ale je naivné myslieť si že potom sa produkcia presťahuje do osi BB-ZV alebo na juh. Tá produkcia sa sťahuje do PL a CZ - toto si veľa ľudí nechce uvedomiť.
Kaviarista ohľadom žiliny - tá bola vždy jedným z hlavných centier - či to bol považský hrad - či strečniansky hrad - ži žilina je to stále jeden region. Ohľadom železnice ZA mala železnicu narovnako ako KE ako ZV ako BB. Železnica sa stavala podľa potrieb tam vtedy politika neexistovala - tak ako ju poznáme teraz - železnica bola tam kde ju bolo treba - a aj vidno ako ju kto využil.
Vieš tú tvoju metodiku parazitovania sa dá použiť na všetko - protipovodňová ochrana, teraz pojde 95% financií na projekty v BA a BB ostatok SK sa musí uspokojiť s 5% - to je tiež parazitovanie ? - 80% poľnohospodárskych dotácií zostáva na juhu - to je tiež parazitovanie ? - to že nie je dosť peňazí nie je vina ZA ani to že sa prudko rozvíja a je nutné riešiť dopravné stavby v regione, ale inak sa to nedá - dalo by sa - ale to by sme museli čakať s eurom - a to … hmmm - zlaté ťeľa je z EURA
To je skorej smutné - pretože BB žije v pernamentnej antagonii voči všetkým naokolo namiesto toho aby žila zo spolupráce. Pretože Zvolenčania sú pre nich bryndziari - Žilinčania vivati - Prievidžania tupý baníci - Breznianci nereprodukovateľné, Košičania - šalení vyhodňare, Blaváci blaváci. A všetko chcú tak aby to im pomohlo a ostatným poškodilo. Tak sa nedá fungovať.
kde na juhu ? lebo toto je velmi vseobecne tvrdenie. a vlastne z akeho zdroja pochadza toto tvrdenie naposledy som nove cisla IRR videl niekde na stranke mdpt pre meng-janovce 12-13 % (co je slusne cislo) a pre ZC-Sas. P. 21 %. co sa tyka donovalov zrejme IRR by bolo nizke, ale preboha ake asi bolo na branisku ked ho zacali stavat pri cca. 4.000 voz/den
zase neprehanajme Sk je plne hradov, vacsich aj mensich, horespomenute patria medzi tie mensie, co vela napovie o ich vyzname. su vobec v 1. desiatke pochybujem. hrady su velmi zaujimava cst historie. pre mna je na severe hradom no.1 oravsky hrad. ohladom zeleznice je pravda taka ze dolezita trat KE-Bohumin sa vybudovala ako spojenie vychodu s priemyselnou castou ceska a zastavok a krizovatiek na nej je teda dost. skor je zaujimave ze taky ukazovatel ako je pocet obyvatelov nikto nespomina. pokial viem BA mala pocas velkeho rozmachu budovania zeleznic na prelome 19-20 st. cca. 100.000 obyv, KE 50.000, a ostatne “mesta” ledva dosahovali 10.000 (npr. ZA). na severe este akurat RK mal tusim 15.000.
johann, to iste som vlastene chcel povedat aj ja … je alternativou, ak sa to otazka postavi do roviny ako sa dostat z BA do PO, inak nie. Prave kvoli tomu c o pises.
No trošku zajdeme do historie - Žilinský hrad ( pod terajším kostolom ) bol do 13 storočia kráľovským hradom a krajinským královským sudcom - teda žilinský domiciát bol priamo podriaďený kráľovi nie trenčianskemu župnému hradu. Po tomto období bol postavený Stečnianský hrad ktorý sa stal kráľovským hradom s dedičným právom uhorských kráľovien … myslím že toto svedčí o niečom
.
Ano v predindustrialnej dobe mal aj taký Turčiansky Svatý Martin viac obyvateľov ako Žilina aj ako RK aj BB
.
Proste ZA ZV PO KE sú a budú križovatky vysokého významu majú na to možnosti a polohu. Taká BB je umelovytvorené administratívne centrum z ktorej sa niekto snaží spraviť dopravnú križovatku.
mna historicky vyznam BB prilis netrapi (mesto administrativy pre bansku oblast), zaroven ale historicky vyznam ZA je silne nadhodnocovany. o pomeroch do 13. st sa vyjadrovat nebudem, v kazdom pripade ZA neskor sustavne patrila pod TN zupu. to o niecom hovori, pretoze zupnych miest nebolo az tak malo a pritom udajne velkom vyzname by sa aj ZA uslo (npr. DK nim bolo). nizky pocet obyv. som spomenul.
.
takisto je 3 polovy system nezmysel, rovnako ako 4 polovy. mame tu 2 velke mesta BA a KE. dalej su tu porovnatelne mesta TT, NR, ZA, BB, PO. preco by mala mat BB a ZA vacsi vyznam ako trebars NR ? je nejaky markantny rozdiel medzi vzdialenostou BA-NR a BB-ZA ? napokon vzdialenosti medzi susednymi krajskymi mestami su v podstate smiesne. tazke bud 2 polovy alebo 5-6 polovy. napokon hdp vyprodukovany v BA regione aj tak daleko prevysuje vsetky ostatne. velkym problemom je ale poloha hl. mesta a preto sa uz hned po 90-tom roku malo vyriesit aby KE boli dostojnym “protipólom” a az potom spekulovat o ostatnych -mensich- centrach. s pravdepodobnostou hraniciacou s istotou je mozne tvrdit ze vychod by nepatril medzi 10 najzaostalejsich regionov EU a statny rozpocet, hdp…atd by vyzerali inac.
Ano, kdysi býval větší Martin než Žilína a Kremnica byla větší než Banská Bystrica. (Kremnica byla poměrně dlouhou dobu třetím největším městem Slovenska po BA a KE).
Myslím, že to bola Štiavnica a nie Kremnica. To čo písal Devil je v rovine špekulácií. Áno Košice by mali byť dôstojným protipólom BA. Ale rozvoju východu diaľničné spojenie neprispeje tak rýchlo. Invetori budú postupovať ďalej na východ po saturovaní na trhoch na pracovných síl na západe. Tá Ba a okolie je proste výhodná. Všetko chce svoj čas a problémy východu sa budú riešiť ešte dlho. Diaľnica ako taká prispeje, ale nebude to tak hneď.
A ešte k tým Košiciam. Tie zrejme pôjdu po čase prudko hore, ale môže sa stať, že ostatné regióny na východe si ešte počkajú a ľudia sa budú hrnúť do Košíc, možno Prešova a zbytok bude frflať.
Tam záleželo, kde byly zrovna objeveny bohatší žíly a tedy tam bylo hlavní středisko slovenského hornictví, nejprve měla navrch spíš Kremnica, pak Banská Štiavnica, která dokonce velikostí na čas předčila i Košice.
Tak ako Jarda píšeš. Dokonca Štiavnica bola po Pešti nejaký čas druhá v Uhorsku. Bolo to ale rozptýlené osídlenie aj v baníckych osadách. Banská univerzita prvá v strednej Európe priniesla aj nové postupy. Objavenie Nového sveta, prinieslo koniec rozmachu stredoslovenských banských miest.
Frflanie je slovenská národná vlastnosť. Veľa ľudí, ktorí sem prišli na nejaký čas zo západu to skonštatovalo. Sme už OT, ale kto nefrfle, je podozrivý.
Ke uz sme teda OT a venujeme sa tu mestam a nie dialnici D1, prispejem trochu aj ja do mlyna (rozvijat to uz dalej nebudem, nemusi ma nikto mazat). Musim uviest niektore skreslene pohlady na pravu mieru. Mam niekedy taky pocit, akoby sa o Kosiciach pisalo s takou nevyslovenou lutostou v tone. Fakty su ale take, ze Kosicky kraj ma 2.najvyssiu priemernu mesacnu mzdu, okres KE 4 ma 2.najvyssiu priemernu mzdu zo vsetkych okresov Slovenska. Niektore statistiky nezamestnanosti treba vediet citat. Tie cisla vyzeraju pre KE zle len na papieri. Vacsinou treba vediet delit podielom romskeho obyvatelstva. Manazerske posty su v KE casto platene lepsie ako v BA, na odborne pozicie je casto problem najst zodpovedajucich ludi. Rozmachom IT firiem sa zacali programatori vracat naspat na vychod a aj tak ich je stale malo. Zakladne zivotne naklady su neporovnatelne nizsie ako v BA.
Samotnemu mestu sice pred casom hrozil cross default, ale zadlzenie bolo uplne zmysluplne a v poriadku. Anakonda je v mojich ociach babrak, ale urcite nie kvoli tomu, co spravil s financiami mesta. Tie peniaze zvacsa neboli prezrate, ale investovane. Ja osobne som sa takisto poriadne zadlzil, ked som si riesil byvanie a dnes vyzera vsetko inak. Mestky rozpocet by zvladol v pohode aj onakvejsie zadlzenia, pokial by samozrejme boli pouzite do investicii.
Historicke architektonicke a rekonstrukcne premeny miest Slovenska (hlavne historickych centier) odstartovali pred casom Kosice. To, ze to spravili naraz a ostatne mesta postupne dlhodobo, vznikol dojem, ziveny novinarskou obcou, ze KE su v neviem akych srackach. Fakt je ale taky, ze KE si mozu zvysene vydaje na dlhovu sluzbu dovolit bez toho, aby bola ukratena bezna prevadzka mesta. Lebo uz maju predinvestovane.
Fakticky je dnes mesto na tom tak, ze vrcholni manageri USS sa v podstate nechcu odtial vracat naspat do Statov!
Samozrejme, to vsetko sa deje vdaka zeleziarnam. A podobne na tom bude o par rokov aj ZA vdaka KIA. Len nesmie byt taka pazrava na verejne financie
Aj ked raz v roku 2015 budu mat KE suvislu dialnicu, nic take ohromujuce sa ako sibnutim carovneho prutika neudeje. Na boom investicii tu uz fakticky nie je miesto, lebo skutocnost fakt nevyzera tak zle, aky sa o nej vytvara obraz.
Ked pojde 95 % financii z projektov na protipovodnovu ochranu aj v nasledujucich 4-5 rokov len do BA a BB , tak to bude parazitovanie. Ak by 80 % polnohospodarskych dotacii ostavalo na juhu a pritom sever by bol tak isto polnohospodarskym regionom, tiez by to bolo parazitovanie. Je v poriadku, ze sa ZA rozvija. Ked sa bude darit ZA, bude sa darit aj MT, ked MT, tak aj RK atd., atd. Len to nesmie ist dlhodobo na ukor ostatnych regionov. Dialnicu chcu mat vsetky regiony, bez ohladu na prirodne specifika. Ale polnohospodarstvo nema zmysel tlacit tam, kde na to nie su podmienky.
Aquila tu sice pekne rozpisal, co vsetko by chcel mat v roku 2015 hotove. Len kde na to zobrat?
kaviarista, dovolim si na 99% tvrdit, ze vsetky tie useky budu minimalne vo vystavbe a drtiva vacsina z nich bude aj v prevadzke.
su dva velke otazniky a to turany - hubova a soroska. ostatne useky su realne.
ad kosice, pekne si to napisal. ale par veci si si prikraslil. kosice zacali renovat centrum docela neskoro. minimalne zilina a trnava s tym zacali skorej.
ohladne polnohospodarstva chcel johhan len povedat, ze juh nemoze chciet aj agrodotacie, aj dialncice aj vsetko a ze ono to rozdelovanie penazi je v konecnom dosledku medzi juhom a severom docela v rovnovahe.
Na 100 percent to vsetko, co spominas nebude hotove, pokial sa dovtedy nenavysia zdroje oproti sucasnosti. Ja dufam, ze sa navysia a ze to navysenie bude podstatne a ze ten zdravy rast ekonomiky nepohlti v nasledujucich rokoch min.soc.veci.
Nepoznam podrobnu situaciu v ZA a TT, ale KE mali kompletne zrekonstruovane historicke centrum este pred navstevou papeza v r. 1995. A ak si dobre spominam na navstevy ZA a TT pred 8-9 rokmi, ani zdaleka nevyzerali ich historicke centra tak ako dnes.
Druha vec je, ze tie rekonstrukcie boli z velkej casti spravene hochstaplersky a po 2 zimach potrebovali dalsie rekonstrukcne zasahy. Ale to vsetko samozrejme nemozme pripisovat na triko anakondu.
Co sa tyka dotacii, ja osobne som zastanca ich uplneho zrusenia. Ale ked chce dialnice priemysel, preco by ich nemalo chciet aj polnohospodarstvo, hlavne ked su financovane z verejnych zdrojov?