no pekna debatka …
skusim aj ja svojou trochou prispiet … Kaviarista ma svoju pravdu, ale o tom asi nema zmysel debatovat … minimalne ti, ktori su na fore dlhsie jeho nazor poznaju … Skusim sa na to pozriet trochu z nadhladu:
Dnes sme v situacii, ze treba stavat vela a vsade … na co samozrejme nie su peniaze … preto treba povedat priority… Osobne si myslim, ze priorita D1 + R1 je spravna, zaroven je jasne, ze vystavba D1 je momentalne na akomsi pomedzi, ked zostavaju vacsinou investicne a technicky tie najnarocnejsie useky … cize je normalne, ze sa zacina spekulovat co s tym …
V tomto teda chapem aj kaviaristu a jeho pohlad je podla mna absolutne legitimny, teda minimalne z toho uhla, ked si polozi konkretne otazky a snazi sa davat konkretne odpovede, teda ako zabezpecit to a hento. S cim vsak celkom s kaviaristom nesuhlasim je to, ze podla mna si nedava vsetky potrebne otazky, ktore by mali byt na stole… Totizto nim preferovane riesenie je v poriadku pre riesenie niektorych problemov (napr. tranzit vychod-zapad sa tadial da viest, moze byt odpovedou aj na narocnost zostavajucich usekov na D1), ale zaroven zaklada dalsie problemy o ktorych sa uz ale nehovori, ako napr fakt, ze aj keby bola hlavna spojnica BA-BB-PP-KE, teda nim preferovany usek cez donovaly, bolo by potrebne riesit kapacitu R1, klasifikaciu z R na D, atd atd … Ako docasne riesenie by to pre tranzit mohlo vyhovovat, ale aj tak by sme sa museli vratit k rieseniu problemov na ZA-RK, prepojenie na Ostravsko a dalsie…
Ked to zhrniem, Kaviarista ma pravdu v tom, ze trasa cez donovaly je alternativou k budovaniu D1 medzi ZA a RK ale nie plnohodnotnou, resp. nie riesiacou vsetky problemy.
Ja nemam nic proti Ziline ani proti BB a je mi v zasade jedno, ci je to alebo hento mesto takou ci onakou krizovatkou, skusam sa na to pozriet z pohladu toho, co je potrebne riesit a stale mi vychadza, ze ZA-RK je z pohladu riesenia komplexnej dopravnej obsluhy prioritnejsia ako donovaly. Takisto nesuhlasim s tym, aby sme sa na tento problem pozerali z pohladu toho, ci sa v tom alebo hentom regione investuje viac alebo menej … resp. kto trpi … lebo potom sa mozem pozerat aj na to, ze jedina investicia pripravena pre KE kraj je cca 20km R4 na polovicny profil, ale je jasne, ze priority je potrebne posudzovat z hladiska celeho Slovenska, lebo inak sa nepohneme.
Este raz teda sumar: Ak je teda zakladnou otazkou dialnicnej vystavby na SLovensku dnes co najefektivnejsie a z pohladu budovania najrychlejsie prepojenie vychodu Slovenska so zapadom, tak potom:
Usek D1 ZA-RK by mal mat najvyssiu prioritu spolocne s dostavbou R1 do BB. Nasledne maju prioritu dalsie useky D1 od Janoviec na vychod a pokracovanie riesenia R2 ZV-KE na polprofil v kritickych usekoch.