Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Závod v Aulnay vyrába to čo Trnava, takže sa posilní výroba na Slovensku na úkor Francúzska.

Bratislava nie je len o tom že tu majú sídla celoslovenské firmy, tisícky ľudí tu zamestnáva VW, IBM, sustredili sa tu service centrá zahraničných spoločností, ale zároveň je kruto poddimenzovaná v rozpočte, to nemá obdobu s porovnateľnými mestami v okolí. A vďaka polohe a vzdelanostnej štruktúre idú tie firmy radi sem, do BB ich nenazenies aj keby si tam mal hlavné mesto, tunely, poloha nepustí. Môžme byť vďační Čechom, že nám ju v 1918 vybojovali od Maďarov, tí ju držali v obsadení aj po vojne.

A decentralizáciu podľa tvojich predstáv ktoré sú postavené na axiome všetko proti severu a Bratislave skús realizovať cez voľby. Už som ti tu napísal akú republiku či kaganat by ste mohli s DrXom mať :slight_smile:

Dano74,

v prvom rade sa z tych dani plati vsetka statna byrokracia, statni manazeri a vedenia statnych firiem, statne televizie a rozhlasy, statne zeleznice/letiska/NDSky/SSCcka sidliace v BA. Toto nie je ani zdaleka len o letisku. To vsetko su peniaze, ktore cez miestne dane, dane z nehnutelnosti aj dane z prijmu FO idu do BA (vsak ti to pisu aj v tom clanku v Case). Detto mame 3 statne zeleznicne firmy s 3 generalnymi riaditelstvami v BA, detto mame NDS a SSC, ktore v prvom rade minaju peniaze na svoje honosne urdady a uradnikov v BA, a ked sa nahodou nieco zvysi, tak idu riesit problem sposobom “potrebujeme si objednat novu analyzu” u pridruzenej firmy (najlepsie VUD). staci si spomenut kde bola BA pri vzniku Slovenska a kde je dnes, a kazdemu je jasne, ze 20 rokov sa tu nedeje nic ine, len to, ze sa vsetko na SK skrti tak, aby to bolo alebo muselo ist cez BA a aby sa to tam pekne vyzmykalo. Sak svojho casu si este aj VSZka presunula sidlo do BA, lebo vedeli, ze ked nebudu schopni operativne podplacat tie spravne gorily, nic nevyriesia.

V prvom rade je jasne, ze ked ti vyhovuje, ratas mesto, a ked nie, tak zas BA kraj. Ale hlavne, aky podiel ma BA na zamestnancoch managementu statnych firiem, na clenoch dozornych rad tych firiem atd atd? Aky ma podiel na Narodnych tenisovych centrach, futbalovych stadionoch, Narodnych divadlach, narodnych neviem com? To su vsetko veci, ktore v tomto centristickom state rastu len na jednom mieste; a potom platia dane len v tom jednom mieste.
O tom, aky ma BA podiel na clenoch parlamentu, tj, zakladnom organe, ktory v tomto state rozhoduje o vsetkom (o vlade aj ustave) sme sa uz rozobrali. Ukaz mi jednu inu krajinu, kde je to tiez tak (ja si viem predstavit Madarsko).

Zas tu vytahujes cisla, ktore su dosledkom 20 rokov skrtenia zvysku krajiny a blavocentristickeho (NE)fungovania tejto krajiny. Boli take rozdiely v 93-tom? Nie. Ale MECIAR bol schopny zrusit na zvysku SK (s vynimkou povazia) vsetko pre budovanie narodnych statotvornych institucii v BA. Cize zvysok SK mohol v pohode upadat, len aby sa BA rozvijala. A po 20 rokoch to presne aj tak vyzera. Staci si zas spomenut, ako trapne s prosikom stali vsetky nase vlady a riesili, aby bola BA napojena dialnicou na AT aj HU. Ci a kedy bude prepojeny zvysok SK ich realne nezajimalo ani nezaujima (aj ked, samozrejme, mali plne huby toho, co vsetko bude do r 2000).

Cize, ak chces hovorit o nejakej spravodlivosti, tak si zrataj, kolko sa do BA na ukor ostatnych krajov investovalo za poslednych 20 rokov, a potom, ked sa toto vyrovna a ked nechas ubehnut 20 rokov, aby sa aj inde na zaklade takychto stimulov uchytil priemysel atd, tak mozeme porovnavat. To je prave ta arogantna tupost, 20 rokov byt protezovany, a potom, ked je vsetko ostatne znicene, povedat: teraz nech sa kazdy stara o seba!

A tu tupost o cestnej dani a BA tu mam fakt najradsej. BA kraj okrada cele slovensko, kedze cestna dan sa plati podla sidiel firmy(ci SPZ), nie podla toho, kde sa auto pouziva. Jeden citat: “Košický samosprávny kraj sa stará o takmer dvetisíc kilometrov ciest a výnos z dane dosahuje okolo 12 miliónov eur ročne. V Bratislave je to takmer trojnásobok, pričom sa starajú len o štvrtinu ciest v porovnaní s Košickým krajom.” (zdroj Košický župan: Už nechceme dotovať bratislavské cesty - Korzár SME ) Cize BA kraj ma 12x vacsi rozpocet na udrzbu 1km miestnej cessty nez KE kraj. A to naviac k tomu, ze BA kraj ma aj najvyssiu hustotu dialnicnej siete (postavenu za nase dane), ultradrahy tunel, a hlavne, ze skoro cela ta dialnicna siet BA kraja je oslobodena od spoplatnenia. To je kapitalizmus, kde si kazdy plati za to, co pouziva!!!

Tak mozno teraz zacnes rozumiet…

PS pre fh: najprv nech je rovnako kvalitne dialnicne a zeleznicne napojenie Michaloviec na zvysok SK/Europy, ako je to u BA, a potom sa uvidi, koho kam nazenies. Su firmy aj v Krakowe aj v Miskolci, cize vobec nemusia byt 60km od Viedne. Pokial je tam slusne dialnicne/zeleznicne/letecke spojenie, tak pojdu aj dalej. Pokial je to ale jak u nas, ze blavocentristicky stat “buduje hlavne mesto” tak, ze umyselne blokuje rovnomerny rozvoj infrastruktury na zvysku uzemia, a ze socialna situacia vo zvysku krajiny je taka, ze ti ludia proste do BA za pracou musia dojst, aj keby sa tam mali viest 20 hodin parnym vlakom, tak samozrejme, ze zahr.investori pojdu najradsej len do BA, kedze vedia, ze prilev lacnej prac.sily budu mat zo zvysku SK aj tak zaruceny (a kedze vedia, ze vlastne v tom blavackom humuse vobec nemusia byt, kedze zit a aj riadit tie svoje blavacke pobocky mozu rovno z Viedne).

U nas ma vychod jedine stastie, ze sme v EU, a teda, ze mozme vyuzivat infrastrukturu, ktoru nam za EU peniaze postavili madari (a ze pravidla pre EU dotacie aspon jakstaks obmedzuju to, kolko ich moze ist do BA a na povazie v porovnani so zvyskom SK, lebo inak by to bolo pod vladou BAgoril este ovela horsie. Staci si spomenut, kolko krat uz EU musela vyslovene zakazat liat ich peniaze do ZA kraja (a ze BA kraj je vyluceny automaticky). No a samozrejme, vzdy treba pripomenut to, ze R1 bola pripravena na to, ze bude postavena za smiesne lacne EU peniaze, to sa ale nehodilo do planu blavacko-zilinskym tunelarom, ktorym teraz platime 100mil EUR rocne za nieco, co sme mohli mat prakticky zadara.

A ked niekto spomina, ze sa treba realizovat cez volby, tak najprv treba normalizovat volebny zakon, aby nebol nastaveny pre blavocentristicke vladnutie (tym ze SK je jeden volebny obvod), a hned sa toho vela vyriesi.

Statna byrokracia ma tabulkove platy. Z dani manazerov ktori nemaju trvaly pobyt v Bratislave nema Bratislava nic.

• a Bratislava z toho na daniach nemala nic.

Jedny cisla som mal pre mesto, jedny pre kraj. Ak mas cisla len za Bratislavu, kludne ma oprav, zatial iba okiadzas.

Toto snad nemyslis vazne. V Bratislave bol stadion Slovana a Petrzalky, v Kosiciach Vsesportovy areal. Dnes nie je ani jedno, ani druhe ani tretie. Nemam pocit, ze by sportoviska v Bratislave nejako vynimocne prosperovali.

Narodne divadlo sa rozostavalo za byvaleho rezimu. Ukaz mi prosim Ta stat, kde Narodne divadlo nie je v hlavnom meste.

Co ma z ich rozhodnuti Bratislava? Najnizsi rozpocet hlavneho mesta siroko-daleko?
Nastahuju sa sem a sleduju si svoje ksefty. Mestu neprispievaju nicim a v piatok utekaju na IC domov.

Pred 20 rokmi boli rozbite cesty a isiel sa stavat nosny system MHD.
Za 20 rokov pribudol jeden most (a jeden zase odbudol), cesty su derave a ide sa stavat nosny system MHD.
Na najexponovanejsich miestach pribudlo 15km dialnice.

Takto rozvoj podla mna nevyzera, ale mozno to vidis inaksie. Ty vidis Bratislavocentrizmus, ja vidim nenavist voci hlavnemu mestu, ktore je drzane (vo financom zmysle) hodne nakratko.

Daj prosim Ta nejaky odpocet.
Ja vidim tunel Sitina - je niekde na Slovensku miesto, kde by mohol stat vytazenejsi dialnicny tunel?
Most Apollo - mal odlahcit Pristavny most so 100.000 autami denne. Je niekde na Slovensku potreba odlahcit dialnicny usek s takou premavkou?
Letisko - co ma vobec netesi, do neho mal investovat sukromnik.
Zrekonstruovany stadion - na ktory mesto prispelo 2x viac ako stat a je kvoli nemu na hrane defaultu?

Inak?

a

Mesto Bratislava nema z cestnej dane nic. Bodka. Bratislavske cesty dotuju bratislavcania na ukor zanedbavania hromadnej dopravy. Comu tu nerozumies?

Bratislavu ale okrada najviac, financuje tu zopar strednych skol a Kukurove divadlo. Kam ide zvysok, netusim - v Bratislave z neho nevidim nic.

Vychod ma smolu v tom, ze za hranicami nema ziadny region, ktory by ho potiahol.
Dalsia smola je v tom, ze vydaje na infrastrukturu su neefektivne a este k tomu su zdrziavane bojmi roznych zaujmovych skupin.

Nemam ale pocit, ze by za to mohlo mesto Bratislava.

DrX odhliadnuc nenávisť z tvojho príspevku aj klameš. Píšeš že:

" No a samozrejme, vzdy treba pripomenut to,
ze R1 bola pripravena na to, ze bude
postavena za smiesne lacne EU peniaze, to
sa ale nehodilo do planu blavacko-zilinskym
tunelarom, ktorym teraz platime 100mil EUR
rocne za nieco, co sme mohli mat prakticky
zadara."

R1 stavala Eurovia. SÍDLO SPOLOČNOSTI
EUROVIA SK
Osloboditeľov 66, 040 17 Košice
tel: +421.55.7261 101
fax: +421.55.7261 110
e-mail: sekrss@eurovia.sk

No a čo sa týka volieb, Pasku ste si mohli nechať v tom parku v Košiciach a Gašparka v Poltári, robia Slovensku len hanbu.

Myslim, ze kazdemu je jasne, ze s blavackymi tunelarmi sa zbytocne dalej rozoberat. Len na ilustraciu, tendencne info “odbornika” FH, ze na Pr1bine zarobila Eurovia Kosice. Koncesionar je Granvia, a tu mas parazitne rozdelenie spolocnosti, ktore na tom celom neurobili vobec nic, len tunelovali a tuneluju: pr1bina.sk/sk/o-projekte/partneri
A mas tam uvedene, ze este aj ten stavitel (ktory na tom celom podvode zarobi mozno najmenej) bol zriadeny Eroviou CS z CR pr1bina.sk/sk/o-projekte/partneri/84 . Ale pindat na Kosice, to “objektivnym a nezaujatym” blavakom “bez nenavisti” ide vyborne. Takze pozdrav sucasnym tunelarom Pr1biny do Petrzalky:
Granvia Operation, a. s. je spoločnosť so sídlom na adrese Černyševského 26, 851 01 Bratislava - mestská časť Petržalka, Bratislava V. IČO Granvia Operation, a. s. je 36863840 zorg.sk/or/36863840-granvia-operation-a-s

Ti, ked si kazdy rok rozkradnu 100mil EUR, urcite zvysuju vyber dani v BA uzasnym sposobom…

Ako som uz povedal, z dani zo zisku spolocnosti ktore platia firmy, nema mesto Bratislava nic.

A vyzera to tak, ze z dani z prijmu ktori platia statutari spolocnosti Granvia Operation nema taktiez nic.

Takze pozdrav tunelarom adresuj prosim do Pariza a okolia.

Schrankova firma za uplatky poligickym gorilam je presne v BA. Francuzi na tom urcite nepridu skratka, ale to iste plati aj pre blavacke politicke gorily a tunelarov (cim pozdravujeme “diskutera” Dialniciara).

“Stratovej automobilke vláda minulý rok na jeseň prisľúbila úverové garancie vo výške 7 miliárd eur a ďalšie výhody v hodnote 85,9 milióna eur.”

Čítajte viac: ekonomika.sme.sk/c/6787688/bruse … z2SKTx0WGj

tvoja slavna tretia smena v TT je oproti tomuto malichernost.

minaju pekne peniaze v BA a tym podporuju BA sluzby cize aj BA zamestnanost cize aj kupischopnost BA obyvatelov.

nikto netvrdi ze tam nema. len treba konstatovat ze tam proste je a platili ho vsetci. takisto NTC a takisto narodny stadion ktory je blbost lebo takemuto “reprezentacnemu futbalu” by som nedal ani cent. to ze BA viac prispela na hokejovu halu je tiez v poriadku lebo vsak je tam KHL a nie nejaka extreliga takze chodi sem dost ludi a oni zase minaju pekne peniaze v BA a tym podporuju BA sluzby cize aj BA zamestnanost cize aj kupischopnost BA obyvatelov.

BA a BA kraj je v prepocte na km alebo na obyvatelov na tom co sa tyka dialnic dobre. netvrdim ze netreba D4 ale hadam mi nejdes tvrdit ze vsade sa brutalne stavaju dialnice len v BA nie.

to je jasne, na ministerstvach, centralach celoSk firiem, sa zaraba inac ako prevadzkach identickych firiem na vidieku. statnych aj sukromnych. su to nasobne cifry. len vies keby na tych prevadzkach ludia nemakali nemalo by zmysel mat ani manazerov v BA. pokial je BA hlavne mesto neexistuje prakticky nic o com moze tvrdit ze jej patri.

to iste plati aj pre BA nosnu siet.

toto je riesenie pre BA. kedze BA je hlavne mesto tak sice nemoze mat prijmy ktore su z celoSk institucii a firiem ale moze ich mat z nehnutelnosti ktore maju preto vyssiu hodnotu. nech najskor zdani npr. developerov. a ked nechce tak je to len preto lebo BA spicky su s nimy zapletene. ale potom nech sa nestazuju ze nemaju prijmy. tu je npr. sirokeho hotel pri hokejovej hale. stavba nacierno samozrejme, tak ako romske osady. v principe ziadny rozdiel ani keby mal hotel 100 poschodi.

Ale veď to je úplne v poriadku, že sa to skúma, ja som odporca dotácií, ale tretia smena nie je malichernost, znamená to 900 pracovných miest. A vo Francúzsku PSA prepúšťa. Roduverne.

typicky priklad co sa tyka automotive:

Senický Delphi prepustí 350 ľudí. Americký koncern sa pre situáciu na trhu rozhodol ešte na jeseň minulého roka presunúť zo Slovenska časť výroby káblových zväzkov do nákladovo výhodnejšieho Rumunska. Podľa denníka však narazil na tamojšiu nízku zručnosť ľudí. A tak prepúšťanie v Senici na čas pozastavil, aby zaučil Rumunov.

Schaeffler u nás vytvorí ďalších 320 miest. ale…“Chceme úľavu na daniach,” povedal generálny riaditeľ.

A čo si tým chcel povedať

Aktualne info o blavocentristickych gorilach z vikendovej tlace:

Smolková by privítala posilnenie právomocí vyšších územných celkov v rozhodovacom procese o prostriedkoch z EÚ: „U nás o peniazoch rozhodujú len ministerstvá, kým inde aj samosprávy."<<
korzar.sk/c/6804347/europoslanci … enazi.html

„Členovia výboru požiadali ministra Glváča a šéfa spravodajstva Skuhru, aby vyšetrili, či sú dokumenty pravdivé, alebo nie,“ píše sa v správe z piatkového rokovania parlamentného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva o podozreniach z rozsiahleho zneužívania tejto inštitúcie na osobný prospech jej šéfov.

Skvelé. Lepší dôkaz o jalovosti kontroly slovenských tajných služieb už nepotrebujeme. Poslanci totiž poverili jedného z podozrivých Ľubomíra Skuhru, aby sám seba preveril, či nekšeftoval s nehnuteľnosťami v majetku štátu.<<
komentare.sme.sk/c/6804538/samov … kuhru.html

Mozno jedna pozitivna vec, necakane od Fica. Tri kraje by boli az az… Akurat hrozi, ze zas sa len vramci reorganizuje pretuneluje hromada penazi, a vysledok ziadny.
sme.sk/c/6804022/fico-chce-m … statu.html

DrX myslíš že únia pripustí presun rozdelovnia eurofondov na kraje v takom skorumpovanom štáte ? .. A kde ešte je samospráva absolútne bez kontroly .. čistý optimizmus :slight_smile:
.
Ficove 3 kraje nie je nič iné ako zrušenie krajskej samosprávy a nahradenie ich štátnou spravou s menovaními ( predsedom vlády ) 3 županmi - ide vlastne o obnovu KNV - je určite nutné urobiť veľkú reorganizáciu samosprávneho členenia ale určite nie spôsobom vytvorenia KNV

Preco by rozdelovanie nemohlo byt na krajoch? Sak kontrolovat to moze vlada aj EU. Uplne mi unika co pises.

A tiez neviem, odkial si vzal, ze je to na styl KNV. Jedno je iste, cim menej byrokratov, tym lepsie. A ked su 3 kraje, tak je ich urcite menej nez ked je ich 8. To ako sa rozdelia pravomoci je uplne iny problem.

Rozdelova po krajoch možeš iba to čo krajom prislúcha … na Slovensku prislúcha všetko štátu a na kraje to bolo delegované, napríklad školstvo - kraje vlastnia školy a preto by rozdelovanie EU penazí krajom bolo diskriminačné .. a mnoho iných drobností
.
Jednoducho je to štýl KNV - jednoducho je to ústup od krajskej samosprávy ku krajskej štátnej správe .. a je optimistické si myslieť že 3 kraje znamenajú menej úradníkov .. ono štátne kraje znamenajú tých úradníkov viac a je to preto až po voľbách podľa toho koľko SMER bude mať županov … ak dosť tak sa moc nič meniť nebude ak málo.
.
Na Slovensku funguje minimálne 5 stupňová správa - obec, obvod, okres, kraj, štát a podľa Fica sa to zmení na štátny kraj a do bývalých krajov vzniknú krajské pobočky štátneho kraja - teda žiadne znižovanie úradníkov … navýšenie + štátne kraje budú obsahovať aj pobočky ministerstiev - alebo vysunuté pracoviská - tak akože priblíženie centrálne vlády k občanom :slight_smile:

No ty tu vypisujes, ako by si bol hlavny strateg SMERu. To sa ti vsetko stihlo snivat za jednu noc? Alebo mi das aj linku, na zaklade ktorej tieto bluznenia generujes?

A z tej demagogie v prvom odstavci, z toho uz nikto nevyjde. Uplne nezavislo na tom, kto vlastni skoly, preco by kraje nemohli urcit, co su ich priority pri rozvoji skolstva a na zaklade toho sa MINIMALNE spolupodielat na rozdelovani EU penazi? Zvlast, ked vo vsetkych okolitych krajinach to ide. len v blavastane zazracne nie.

Ficovi nejde o nič viac, ako o maximálne využitie mentálnej zaostalosti svojich voličov na presadenie svojich mocenských cieľov. Je to presne to isté, ako keď Mečiar v 90tych rokoch zrušil 8 volebných obvodov a nahradil ho jedným, aby maximalizoval volebný efekt cez popularitu svojej osoby.
Moc korumpuje zo všetkého najviac, najlepším prostriedkom, ako sa tomu brániť, je rozdeliť ju - Fico robí pravý opak, z čoho je jasné, o čo mu ide…

na druhej strane VUC su umele nakreslene, nemaju peniaze takze ziadny rozvojovy impulz sa od nich neda ocakavat. mozno kalinakov napad je este lepsi. majme len okresy a ziadne kraje, ani statne, ani samospravne.

decentralizacia ciest a dialnic by sa dala urobit tak ci tak : najskor zlucene nds a ssc a potom jej rozdelenie podla jestvujucich IV SSC (BA, BB, KE, ZA).

ked uz robit reorganizaciu statnej spravy tak treba zacat na najnizsej urovni, je nemyslitelne aby kazda diera s 200 obyvatelmi mala svojho starostu, tam sa stracaju neuveritelne peniaze, jednoznacne je potrebne zaviest system obcin ako maju slovinci ci chorvati

myslim ze aj system mat len okresy by bol v poriadku, VUCky su zbytocne, ale ich pocet by sa musel zredukovat tak na polovicu aby to malo nejaky zmysel, neviem si totiz predstavit aky rozvoj a vizia by sa dali ocakavat od megaokresov typu poltar, BS ci krupina

No to máš pravdu .. tie VUC-ky bol riadny paškvil pretože pôvodný návrh bol minimálne 12 - 16 žúp + zrušenie okresov
.
tak ono decentralizovať dialnice sa moc nedá .. ani v Nemecku to nejde :slight_smile: tiež autobahn a bundesky sú celonemecké … ale jednoznačne správca štátnych ciest by mal byť len jeden