Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

len stale to bude obrovsky posud dopredu v kvalite, podla popisu sa maju rekonstruovat aj viacere priecestia a aj stanice, ked sa k tomu pripoji este BID a zachytne parkoviska cez eurfondy za cca 33 mio ma dost velka cast tejto trate je poriesena a na regionalne vlaky staci mat do 100kmh ale kvalitne trate..

podla mna BA-DS je optimalizacia + skulturnenie prostredia ale nie rekonstrukcia, za 11 mil. sa nedaju robit zazraky. regiojet slubil dodrzat slubene zrychlenie vlakov aj pri nezmenenych parametroch trate.

palarikovo-zvolen by sa malo robit po castiach lebo to by nebola lacna zalezistost. a malo by ist najma o casti kde je max. 80 km/h. a je ich niekolko. pomerne lacna investicia je elektrifikacia, 20 km ZV-BB stalo 1 mld. korun a bolo v tom aj nove zabezpecovacie zariadenie. trate kde jazdia R a je nejaky potencial nakladnej dopravy treba zelektrifikovat. ZV-KE, HE, prip. PD. mozno fh a spol. s tym maju problem ale to uz je uz ich regionalny sovinizmus.

no tentokrat by som tejto trate zastal. skor je problem ze odcerpava peniaze zovsadial, ale po ZA to zmysel ma. lenze rovno mala byt reko na 200 km/h a to iste koridor IV. na ZA-PO uz ale nevidim zmysel. tie naklady ktore tam budu myslim nezaplati ani EU. kysuce detto. tam nebude ani len 160-ka.

BA-ZA sa stavebne stavia na 200 km/h, aj vsetky tunely s touto alternativou pocitaju.

Inak suhlas, prioritne by sa mal rekonstruovat usek Kysak-KE a na V. koridore postupne od vychodu, najpomalsie a najhorsie useky su hlavne medzi PP a Kysakom. A VI. koridor minimalne po Cadcu.

A to mas odial Andrej ze BA-ZA ma byt na 200 km/h?? :slight_smile: Mozno tak pre supravy s naklapacou skrinou aj to nie vsade, inak sa to stavia na 160 pre “klasicke supravy”, dokonca v niektorych kratkych usekoch s obmedzenim na 140km/h.

staci 160 po ZA a potom:

• rekonstrukcia KE-Kysak, zdvojkolajnenie Kysak-PO, priprava prelozky PO-Krompachy (ale nie na sialene megalomanskych 200kmh s 8km tunelom pod Zupcanskym kopcom)
  • priprava prelozky SA-NR-LV
  • priprava prelozky LC-RS-Tornala

Ešte doplním i15, že nie ten 8 km tunel z PO až po Kojatice, ale trať viesť na Šarišské Lúky(tu by som viedol aj tri koľaje ale asi pri Čiernom Moste by boli problémy), kde by sa rozišla s traťou na Humenné. Potom to viesť ako R4(tzv. Severný obchvat) a tunelom sa dostať niekde k Dúbrave(asi by bolo najlepšie, čo najbližšie k Veľkému Šarišu), aby sa trať znova rozišla so smerom na Lipany. A ďalej by bolo treba zase nejako dostať trať ku Malému Šarišu. Ono na tento úsek boli nejaké plány už za komunistov a aj som ich videl. Ale oveľa viac sa mi páči toto vedenie trasy ako nejaký 8 km megalomanský tunel ktorý by slúžil akurát len pre trať na BA a pre smer na Lipany by nemal využitie. Rýchlosť by kľudne stačila 160, v meste aj oveľa menej.

no tie prelozky ja nevidim realne najblizsich 20 rokov, zeleznicne prelozky su ako dialnice…to potom dopadne ako pri cestach, nebudeme rekonstruovat cesty lebo vsak tam bude dialnica… na zatraktivnenie cestovania treba odstranit najma nevyhovujuce casti hl. trati so znizenou rychlostou, nieco ako “bodove zavady”. no a nakupit nove supravy a to vo velkom aby sa uslo aj lokalnym tratiam. Os vlaky nikdy nebudu jazdit zavratnou rychlostou, tam si cestujucich treba prilakat najma kulturnym prostredim.

Vsetky tunely na trase pocitaju s rychlostou 200 km /h a zaroven aj zvrsok, nastupistia a mnohe dalsie objekty su postavene na to, aby zvladli 200 km / h. Ano, po trase je viac obmedzeni, TT, Leopoldov a najmä usek pred Zilinou a este dlhe roky sa bude jazdit 160 km/h. Ale ked budeme mat k dispozicii vozne aj rusne na 200 km/h (nielen naklapacie), stavebne sa nebude musiet trat prerabat s vynimkou niekolkych usekov, v podstate postaci upgradovat ZabZar.

[quote=“devil”]
mozno fh a spol. s tym maju problem ale to uz je uz ich regionalny sovinizmus.

[quote]
Nevymýššľaj a neklam znovu. Nikde tu nevystupujem proti elektrifikácii aj iných úsekov tratí, ani s tým nemám žiadny problém. Výraz "regionálny šovinizmus som použil na teba v prípade tvojej zažratosti proti severu, platí totiž na teba a spol .

priamo nevystupujes proti elektrifikacii.

mimochodom elektrifikácia nemá absolutne žiadny vplyv na rýchlosť a kapacitu trate - a je výhodná až pri nejakom objeme dopravy
.
všetky projekty na elektrifikáciu žsr ( čsd ) zrušili už v 90 rokoch z dôvodu prudkého poklesu prepravy a dopravy na tratiach a ani prepravcovia nie sú schopný elektrifikáciu ustáť - tak ako BB-ZV by sa jadilo dízlom pod trolejami :slight_smile: - to bol aj dôvod aby sa stopli aj rekonštrukcie a zdvojkoľajnovanie - jednoducho na juhu nie je čo voziť
.
železnica je iná - aj keď postavíš trať doprava ti tam nepríde ked nie je čo voziť - jediná perspektívna trať čo by mala nárast je Trnovec - Nitra

keby sa toto stalo v BB kraji tak tu lietaju hromy-blesky…

Zárobok 500 až 600 eur v čistom, zdarma ubytovanie, cestovné, jedno teplé jedlo do dňa sa im málilo. O túto pracovnú ponuku z kežmarského úradu práce prejavilo záujem iba 11 ľudí z 300 pozvaných uchádzačov o zamestnanie.

Čítajte viac: korzar.sme.sk/c/6090820/nezamest … z1aSsi8WUK

K tomu Kezmarku, kto sa chce kvoli praci prestahovat na druhy koniec Slovenska, urobi to aj sam bez pomoci uradu prace. Kto nechce, toho urad prace nepresvedci.

A tu mame dalsich 1200 pracovnych miest bez perspektivy skoreho napojenia na suvislu dialnicu. Asi zazrak :slight_smile: korzar.sme.sk/c/6096434/thyssenk … miest.html

Sorry, Andrej. Ak ma Figel vela penazi, moze rozostavat cokolvek na R2. On ale na R2 ubera (napr. ubral Sorosku), a to aj napriek tomu, ze za cenu Visnoveho by postavil celu R2 KE-ZV.

Ja sa znova spytam, ako stoji studia alternativ pre Visnove? Mala sa robit, nie?

noved, mesik v clanku v pise o 400 mil. rozdiele. ktovie ci nema informatora a studia sa ide ututlat.

Andrej, multiplikacne efekty su nevycislitelne pretoze nikto nemoze povedat ktora investicia by urcite nebola bez dialnice a ktora ano, vycislitelne su len veci tykajuce sa premavky. na PPP2 je to smiesna suma cca 25 mil. rocne. realizovat zlu trasu lebo priprava inej by si vyziadala par rokov je tiez dovod na vysetrovanie ako pri PPP.

odrezany vychod ? to si robis srandu, PO aj KE mas/budes mat do 4 hodin. odrezany stred…tak toto som vobec nepochopil…

tunel Visnove ma st.expertizu 660 mil. €. R2 ZV-KE vyse 3 mld. €. Ale budis. Figel nic neubral, v ERDF su a budu volne peniaze na 3-4 useky R2, Soroska aj tak nebude pripravena skôr ako v r. 2015. Zo st.rozpoctu davame na juznu trasu takmer 140 mil. € v podobe splatok na R1. Na D1 sa vyuzivaju zatial cisto eurofondy a to dokonca v pomere 85:15 - zo st. rozpoctu ani zdaleka nie 100 mil. € rocne.

Koro, ja ti tvoj nazor neberiem. Ale vid. aj hlasovanie.

devil, v mesikovom clanku je tolko klamstiev a nezmyslov, ze by som si pockal na oficialne spravy. A 400 mil. € za oneskorenie 8-10 rokov naozaj nestoji, aj ked suhlasim, ze presny vypocet sa urcit neda, podobne ako v PPP vs. klasicka vystavba. Tych 25 mil. € usetrenych za R1 je neuplne cislo, zohladnuje sa tam len uspora casu a pohonnych hmôt, vôbec nie ovela dôlezitejsie faktory ako rast hospodarstva a NR/BB regionu, narast zamestnanosti, investicie atd.

No, odvolavat sa na “fakty” uvedene v clanku http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=16022 je dost silne kafe. O 400mil€ lacnejsie oproti comu - 500 mil€ alebo1500 mil€? Severny obchvat Ziliny sa mi zda nerealny kvoli obrovskym vyvolanym investiciam do infrastruktury - to sa nepocita do nakladov? A teraz trochu OT. Ten isty autor tvrdi, ze poliaci zastavili dialnicu na Kysuce. Nech sa ide previest zo Svrcinovca (SR) do Milowki po S69 (PL) - rozdiel na ceste obrovsky, nehovoriac o tuneli Laliky, ktory inac nedavno dostaval slovensky Doprastav. To poliaci stavali pre 1500 aut? Ti su ale blbi. Autor strasi svetovou ekonomickou krizou, hoci sa na jej “priprave” ako clen Svetovej banky intenzivne podiela, alebo podielal?

Na D1 sa davaju uz 22 rokov neporovnatelne vacsie peniaze nez na juznu trasu (spomenme len Branisko a 30-percentne uroky na meciarove stavby pri Trencine). V toho kontexte je to, ze sa tento (ci buduci) rok ide prvy krat davat 140milEUR na R1 je absolutne nic.

Hej, cela R2 by sa presne len za peniaze tunela Visnove nepostavila. Ale statna expertiza na Sorosku aj 30km usek okolo nej je 350milEUR, a zvysok su relativne lacne zalezitosti (a Soroska je jediny potrebny tunel na celej trase). Figel Sorosku vyradil - bola v planoch na zaciatok vystavby v 2013. On miesto nej do planov zaradil R4 sev obch Presova.

K tomu “vid hlasovanie”, je tiez pekne populisticke, kedze sa pytas, ci ludia chcu tunel, ale nepytas sa ich, ci za tunel chcu zaplatit. Aj ja chcem aj modre z neba, ak sa mi na to poskladaju vsetci. Pozrime sa, aky by bol pomer, ak by kazdy mal prispiet tych 5EUR/prejazd ci kolko to vychadza pri figelovych cenach (pri Ficovskych to bolo 20EUR/prejazd).

daj hlasovanie ci chceme aj dvojnasobne platy… :laughing:

mna najma zaujima ako VUD dosli k tym miliardam ktore stracame, a preco to plati len pri D1 a pri RC uz nie. a este ma zaujima ako bude vychod a stred Sk odrezany bez visnoveho.

ale figa-batka mohla byt. jeden z najdolezitejsich a najlacnejsich usekov figel proste vyhodil. a potom isiel do RS a s kamennou tvarou vyhlasil ze podporuje R2.

DrX, este raz, Soroska je na urovni EIA, SO PO je na urovni UR. Cize Soroska pri maximalne optimistickom postupe pripravy môze ist do vystavby v r. 2015, SO PO by mohol ist teoreticky aj 2013. Takze môzes vinit max. predchadzajuce vlady, ze sa nepustili skôr do pripravy.

devil, preco je to cislo, ktore stracme pri R1 nizsie ako v skutocnosti, som vysvetlil. Niekde v archive MT tu bolo ovela vyssie cislo, ak si dobre pamätam, priblizne na urovni splatok za PPP2 - vynosnost R1 tam bola na urovni cca 150 mil. € rocne. Ved nato mame aj IRR :slight_smile:

Ad odrezany stred a vychod: Problem je v tom, ze napriek postupujucej vystavbe dialnic trva cesta na vychod (PO, KE kraj) a stred (Turiec, Orava, Liptov) stale rovnako, ako pred 10 ci 20 rokmi. Toto sa da odstranit len suvislym tahom, ako v pripade BA-ZA ci BA-BB. D1 nevyriesi len smer vychod/stred - BA ale aj smer CR a dalej na zapad.