Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

skutocny efekt nikto nepozna, pri R1 je istych len tych 25 mil. €. preto sa pytam ze odkial prisli na tie multiplikacne efekty ? tych 150 mil si mohli aj vycucat z prsta.

mne to nijak nevychadza :

• dialnicu po PN a kusok D pri LM sa dalo prejst za hodinu. to boli jedine dialnice po presov.
  • ostavaju 3 hodiny na zvysok asi 300 km cesty cez skoro vsetky mesta a kopu dedin ci branisko. priem. rychlost 100 km/h. co neexistuje, ibaze sa masivne prekracovala rychlost o 30-40 km/h lebo chodilo menej aut. realny cas pred 20 rokmi vychadza skor 5-6 hodin.

teraz mas 4 hod. ale v pokoji na 80% D/RC co sa pred 20 rokmi malokomu snivalo s prejazdom cez donovaly co sa snad da prelusknut. a juhu tiez 4 hod. so jprejazdom cez sorosku pokial sa vyriesia bodove zavady.

nie celkom chapem ocakavania v podobe suvislej dialnice ? to bude akoze spasenie ?

akože nechápem .. skompletovanie R1 je spasenie a bolo maximálne nutné ( čo nespochybnujem lebo nutné ozaj bolo ) ale pri D1 to už akože neplatí ? :slight_smile: lebu fuj fuj zlý sever ?

Ako pokrocila sucasna vlada za rok a pol s pripravou Sorosky? Za Vazneho v planoch OPD na 2013 bola, a za 3 roky od 2010 sa od EIA k zaciatku vystavby dostat dalo, nie? (samozrejme, ze vinim vsetky predchadzajuce vlady, ze to nepripravuju, a potom este robia tradicny kolotoc: nestaviame lebo nie je priprava, a nepripravujeme lebo chceme stavat inde, kde zas nemame peniaze; a tak dookola).

A k tomu odrezanemu vychodu, to uz je totalny populizmus. K tomu, co napisal devil len pridavam, ze cez BP uz spojenie KE-BA je na takej urovni, ktora sa dostavbou D1 v celej dlzke, len dorovna. Cize realne sa na spjeni KE-BA nezlepsi nic, aj ked “spojit KE-BA suvislou dialnicou” je oficialna hejslovacka dogma. A to, ze sa na jedinom realnom slovenskom spojeni KE-BA (cez ZV) situacia minuly tyzden vyrazne zlepsila dostavanim R1, to normalne ani severovychodniarska vlada ani tie zilinozmanipulovane media ani nenapisu. Jediny, kto to jasne povedal, bol Mesik. Ale nie to divu, kedze realne je mytus “Dialnica BA-KE” len o nalievani penazi na sever. Takze spomenut, ze sa zlepsilo (a vlastne znajlepsilo, lebo myslim, ze teraz uz je najkratsie) spojenie BA-ZV-KE, je normalne protistatny cin :wink:

Zalezi od konkretnej trasy. Tento fakt mi hovoria viaceri kolegovia pochadzajuci z miest ako BJ, SN, MI ale takisto z Turca ci Oravy. BA-BJ 5 hodin, BA-SN 6,5 hodiny, BA-Turiec 2,5 hodiny, BA-Orava 3 hodiny.

V 90. rokoch sa az po otvorenie D1 po Ladce jazdilo cez Pohronie. Obce na trase len NR, par obci v Hronskom lieviku a dnesna R1 po BB (ano, tam bola 90-ka). BA-BB cca 2 hodiny. Donovaly, pomalsi prejazd od Hybe ale o to rychlejsie cez dediny, kde dnes dialnica chyba, rychly prejazd Presovom. V obci bola 60-ka, v noci 90.

Po otvoreni D1 HS-Ladce si bol pod 2 h v ZA, odtial do RK necela hodina, cize podobne casy, ako predtym. Detto kratke useky ako Hybe-Vazec a Branisko. Cestu urychlili, ale rovnaky cas si stratil kvôli narastu premavky. Mnoho obmedzeni (kruhove objazdy, skorsi zaciatok obce, priemyselne zony, semafory) pribudlo az posledne roky.

Dnes sa zdrzis uz v samotnej BA, pripadne na BA-TT. Dalej pravidelne v RK, potom az v LE a hodne v PO. Dnesne casy koniec BA - RK cez Donovaly takisto nebudu trvat dlho, Donovaly sa spomalia, ked sa tam presunie co len tych 2-3 tisic voz, a to sa bavime o vikendovych casoch, ked nejazdia kamiony.

DrX, to snad ani sam neveris, ze Vazny by zacal v r. 2013 so Soroskou - jednak opakujem, ze stavba nie je pripravena a v ERDF nan nie su prostriedky. 2013 bol len dalsi z Vazneho “smiesnych” terminov, podobne ako BA-KE 2010. Za Figela sa zacala pripravovat DUR, tender by uz mal byt vyhodnoteny.

Cize, tvrdis, ze sa za 3 roky nedala ta priprava dorobit? Ja si myslim, ze sa dala.

A tiez, pokial viem, na Sorosku tie peniaze boli. Vsak su to tie iste, ktore su teraz na R4 SO PO.

No a ci verim, ze by sa to za Vazneho zacalo stavat, to fakt neviem. Myslim si totiz, ze ak by sa dalej slo s PPPckami, dnes by sme boli niekde spolu s grekmi a priority by boli urcite inde. Ale, aj ked som za Figela vsetkymi 10-timi, musim povedat, ze Vazny o R2 KE-ZV aspon raz za cas hovoril, zatialco Figel to uplne odstavil.

PS: Pre ten zvysok, stale zabudas na KE-BP-BA, pre ktoru neplatia ani problemy v BA ani problemy na BA-TT, ani dediny (kedze na celej ceste ostali fakt iba 4 v madarsku a 2 na slovensku, na ceste KE-Miskolc, ktora nie je pretazena). Inak s tebou suhlasim, ze sa BA-ZA-KE nezlepsila. To mi ale bolo jasne od zaciatku: je to taka fata morgana, ktoru proste nevieme zaplatit, a o co sa posunieme do predu (stavbou lacnych usekov na ktore mame), o to sa ona tiez posunie dalej (upchanim tych zvysnych, na ktore nemame).

Nie, za 3 roky sa z urovne EIA urcite neda pri prechode cez NP pripravit trasa na vystavbu. Mozno 4-5 rokov.

Na Sorosku peniaze urcite neboli. Bola uvedena ako zalozny projekt v ERDF - ak by sa nestavali useky ZV-Krivan, Ruskovce-Pravotice. SO PO sa planuje financovat z eurofondov 2014-20, Soroska by taktiez mohla ist prave z tychto penazi.

Faktom je, ze Vazny na R2 nerozbehol vôbec nic okrem pripravy väcsiny usekov. Figel zaspal asi rok, ale potom sa priprava opät rozbehla a je pravdepodobne, ze buduci rok pôjdu do vystavby aspon 2 useky, a verim, ze do dalsieho roka pôjdu dalsie 2. Ale to sme uz OT :slight_smile:

Ad posledny odstavec - podla casov, ktore som porovnaval by trasa cez BP pomohla jednemu z uvedenych kolegov :slight_smile:

Nerad sa miesam do obcianskej vojny sever proti juhu, ale tuto vetu si strelil riadne populisticky alebo si naozaj tak zaslepeny??
Ak si toto vazne myslis tak nerozumiem preco by tu mal s tebou niekto stracat cas diskutovanim o dialniciach na SK.

Juh dostal ppp2, rocne po 125 mil, 30 rokov
Nech sever dostane rocne po 125 mil, 8 rokov

Hlavne nech nestoji km hocijakej D alebo RC 3x viac ako ma stat.
Chodte von na prechadzku kym je pekne pocasie a vyvetrajte hlavy a nenahanajte sa po vsetkych temach s tym istym dokola

keep smiling

Za juh DrX povazuje skor juhovychod, cize ZV a dalej.
O potrebe D1ky je samozrejme zbytocne hovorit, ale R2ka je skutocne v uzadi. Ale mozno len Figel prestal populisticky vsetko komentovat a vyhlasovat nezmyselne terminy a namiesto toho zacal konat. Ak by sa podarilo dva spominane useky na R2 rozostavat, bolo by to super.

B; pekne, ze sa nerad miesas, ale ked trepnes taku blbost, tak to mi fakt idu az oci vyskocit.

1. Zrataj si, kolko sa dalo na D1 TT-ZA-PO od roku 1990 do teraz, v nejakych stalych cenach (napr. ako percento z HDP). to iste urob pre juh TT-ZV-KE)
  2. Teraz to iste sprav pre najblizsich 30rokov s tymi svojimi 125mil EUR pre juh (co bude fixna suma, cize ako podiel HDP bude klesat). Sprav si nejaku predpoved rastu slovenskej ekonomiky, napr. historicky sa da ocakavat rast v priemere 3%. (Cize pre zjednodusenie predpokladame, ze sa od dnes uz neda zo statneho rozpoctu ani euro na dialnice).
  3. Scitaj si, kolko ti takto vyjde podiel investicii za roky 1990 az 2041 na sever a na juh.
    A ja sa stavim o co chces, ze ti vyjde, ze sa vydalo radovo viac penazi na sever nez na juh. Takze sa z tej zaslepenej “spravodlivosti” zobud.
    (a to uz ani nehovorim o tom, ze z tych 125mil sa v skutocnosti skladame aspon polovicu ficovym mecenasom, a len druhu polovicu na R1-ku)

Podla mna, by Vazny po nastupe k vlade (alebo aj Figel, ak by ostal) mal spravit nasledovne:

1. prijat zakon, ze na km dialnice moze stat vydat max 10mil EUR. Ktorykolvek kilometer je drahsi sa moze stavat len ako PPP s tym, ze koncesionar a pouzivatelia si za to zaplatia.
  2. no a potom by sa videlo, ci sa prve postavi Visnove, BB-RK alebo Soroska. Resp., ja budem iba rad, ak sa postavia vsetky.
  3. toto pravidlo by sa malo retroaktivne uplatnit aj na vsetky uz postavene extremne drahe hejslovacke useky (aj Sitina a Branisko).

No a potom moze Andrej spravit hlasovanie, ze kadial kto “CHCE” jazdit, a ktoru dialnicu chce. Vyslo by to velmi jednoducho, ak by si za tie tunely cvakal kazdy sam…

mmm, tak sme si zase pustili túto platňu? no tak si teda trochu zatancujme, ked mate chut.

myslim, ze prednost by malo dostat visnove a potom D3, potom by sa mal spravit nulty obchvat Ziliny a Rka rajeckou dolinou az na fackovske sedlo. Ak by ostali financie tak by sa mohla postavit este Rka smerom na Terchovu, tunelovy mestsky okruh v Ziline a kozmodrom na hajiku… toto su najdolezitejsie stavby.. potom budu vsetci v ziline bohati na ukor celeho slovenska, ktore bude zit v chatrciach a zly zilincania budu byvat v diamantovych mrakodrapoch a na vikendy budu chodit na haciendy na marse… a evil plan bude dokonany … nasleduje dramaticka hudba, zakerny zlovestny smiech a prestrih na mladeho odvazneho suhaja (Mesik???), ktory sa ma postavit tomu zlu.

DrX, uz prekonavas aj feroslava, celkom vtipne citanie na rano :slight_smile:

Odporucanie ist si prevetrat hlavu ber ako oficialne, naozaj to potrebujes.
Sadni v parku na lavicku, vypusti paru a mozno ti aj oci skocia naspat ked nebudes pod takym pretlakom emocii

Dík za vašu starostlivosť. Nejak to už rozchodím. A Slovensko tiež raz rozchodí to, že ako banánová republika má najväčšie regionálne rozdiely v EU. Normálka…

Ako sa snazia regionalny politici a ludia v regione? Vacsina z nich nijak = to je regionalny rozdiel.
Ak je lokalny politik sikovny, podpori/vypracuje/vylobuje projekt, ktory je uspesny. Dotacii je neurekom. Dialnicu ku tomu nepotrebujes.
Tym nehovorim ze dialnice nie su potrebne, ale nie su najdolezitejsim faktorom lokalnych rozdielov.

OT: dialnica je urcite dolezita, ale nerozumiem preco z nej robia na vychode jediny dovod ekonomickeho zaostavania, som vazne zvedavy na ten sok ked dialnica bude a to roky slubovane zlate prasa jaksi aj tak nedorazi

Tiež OT @ pohodak: Možno dobre myslené, ale nešťastne formulované; nechápem to rozdelovanie “oni na východe” a “my ostatní”? (kto to je?). Samozrejme, že diaľnica nie je samospasiteľná, multiplikačné efekty možu byť monoplikačné atď ap. Na riešení ale snáď máte záujem ako celok. Ak zlaté prasa nedorazí tak dovod “ekonomického zaostávania” východu je v podstate východu? V akej podstate? Oni východniari tlačia na Blavákov aby im tam konečne doniesli to zalté prasa na podnose? :slight_smile:

To je tvrde prepisknutie. Medzi tym prebehne ci prebehlo 10-20 rokov a kde sa hnuli firmy? Tam kde bola dialnica a vobec, lepsia infrastruktura. Teraz nastava trocha ina situacia. Investori pomaly, potichu, teda aspon noviny akoby nevideli, fyrmicky odchadzaju. A z celeho Slovenska/ Samsung-1200 prepustenych/, dalsie prepustania uz bezia a pobezia. Takze bol by som rad, keby takito schopni ako pan Pohodak trosku tym lenivym, hlavne na vychode, poradil. A pan DrX, pre nas na vychode je ozaj dolezity severny tah, my potrebujem aby sme sa dostali aspon do Ceska, v tejto krajine z vychodu najviac ludi pracuje, dalsi este viac na zapad. Do toho Rakuska sa nejako vlakom dostaneme. A Bratislava je predovsetkym pre nas len centrom ustrednych organov, tam sa ozaj vsetko vari. Ale kvoli tomu tam nechodi tak vela ludi a robotnici ale aj lekari za pracou minimalne. Bola v tom robena niekedy statistika kam smeruje najviac vychodniarov ale aj z juzneho Slovenska, zhruba od Lucena na vychod? Takze pre nas tunel Visnove, ano!!! Verim ze pre ludi z Bratislavy a okolia nema skoro ziadny zmysel. Ale bolo to aj opacne. Ked sa doteraz stavalo za spolocne, musi sa aj nadalej, pre rozvoj celeho statu, bud sme jednou republikou …

Slavomir, statistika o tom je, jednoznacne vedie cesko a najviac odidencov je z PO kraja. avsak do ceska jazdia tiez vlaky a nemysli si ze v BA nerobia hufy ludi z vychodu. len pre zaujimavost, zo 4 parov su 3 nocne co o niecom svedci…a tusim bude spojenie praha-KE regiojet. nech je akokolvek ale rozbitim CS E50 velmi stratila na vyzname. ceske evc. vidiet aj na tahu TN-ZH ale aj na juhu tak ako polske a neviem este ake evc. ale ked chces vidiet skutocne medzinarodnu trasu tak to je D2. tam jazdi naozaj cela europa.

okorec, ty si sice robis srandu ale priority modernizacie medzinarodnych zel. koridorov hovoria jasne, mame povazsky koridor cez ktory chodia medzinarodne vlaky mozno na ZA-PU a inac nic a modernizuje sa, a mame koridor IV. kde chodi 7-8 parov EC a nemodernizuje sa. potom vsetci pozname plany vazsko-kysuckej vodnej cesty ktora zrejme vychadza z mytu ze vah a kysuca su vyznamne europske rieky ako ryn ci dunaj. D1 a D3 su fakticky zaciatky dialnicneho ZA okruhu a o ceste popod fackov sa tiez hovorilo keby boli peniaze tak neviem-neviem ci by to nebola priorita ssc.

mas pravdu, treba naformulovat novu otazku ci su ludia ochotny zaplatit zapadoeuropske myto za kazdy prejazd kazdym tunelom a aby mali o tom predstavu tak spocitat tu sumu pre tunely na severe.

co sa tyka R2 figel po roku ked vyberal priority pokracoval v priprave tych 2 usekov. toto zase nie je az taky zasluzny cin.

noved ale ja som porovnal prejazd BA-ZA-PO pred 20 rokmi a teraz a je tam citelne zrychlenie najmenej o hodinu, preto ze trasa cez ZA bola dlha a pomala lebo sa islo cez povazske mesta ako TN atd…a ja viem ze sa jazdilo cez donovaly a prave preto tuto rychlejsiu trasu mohli zlepsovat. ale to sa prave potvrdilo dokoncenim BA-BB. dobre si pamatam ze aj pred otvorenim PB si raz napisal ze severna trasa bude lepsia a nestalo sa. faktom je aj to ze na severe sa uz otvorilo od 90-ich rokov asi 200 km dialnic, je hotova na 3/4. realny osoch z nej vsak ma akurat tak povazie/turiec kym na juhu dokoncili tak 100 km ale realne sa nou zlepsila dostupnost vacsiny Sk.

stale potom nechapem ake zazraky ocavas od mytickej suvislej dialnice, a mam obavu ze to sam nevies pretoze na toto som sa uz pytal x-krat a odpoved nikde.

[size=85]pozn. posledne prispevky presuniem do prislusnej temy.[/size]

Opät nic ine od teba ako osocovanie.

Vsetci cestuju na vychod cez Donovaly ale 90% hlasujucich je za to, aby sa okamzite zacal stavat tunel Visnove, tak kde je pravda ? :slight_smile:

R1 BA-BB rapidne pomohla (a opät klames, zlepsilo sa na nej takmer 100 km), ale to, ze je taktiez postavena D1 po ZA s ovela vyssimi intenzitami a prepaja 4 krajske mesta je vlastne uplne zle riesenie, fuj! :slight_smile:

Tie styri krajske mesta radsej ani nevytahuj. To je tiez nic ine ako BA-ZA vychcanost, ze kazda diera pozdlz Vahu je krajske mesto, len aby sa mohlo parazitit na statnych peniazoch (vlastne parlamenty, administrativa atd atd) aj na dotovanych univerzitach (kazdy kraj ma podla meciara vlastne, vsakano trencania), aj na tahani infrastruktury. Uplne psycho, ze z byvaleho vych.slovenska su 2, a zo zapaneho 3.5 kraja.

K tym 90% hlasujucich si potrebujes najprv zobrat vzorku ludi, ktori na toto forum chodia. Tvoje hlasovanie ma asi taku vypovednu hodnotu, ako ked na strankach SME urobia predvolebny prieskum (a tym nechcem povedat, ze nesuhlasim so stredopravou politikou alebo so SME). Ak si spravca toho servra, tak si uzivatelov rozdel podla toho, z ktoreho kraja sa hlasia, a hned budeme mudrejsi. Napr. si tipnem, ze z okresu Cadca je tu 50x viac ludi nez z okresu DS, a nie je to preto, ze by v DS potrebovali menej ciest :wink: