O com? Ved lokalni politici, ktori su v najvacsej miere zodpovedni za stav regionu nie su bratislavcania. K prosperite regionu nepotrebujes, aby tam bol narodny stadion, urady atd… ale sikovnych a pracovitych lokalnych politikov (scifi).
ze sa mladi stahuju do BA za pracou je vyhoda BA aj ked prichadza o podielove dane. oni tu pracuju cize vytvaraju “bratislavsku” hdp a zaroven nevytvaraju hdp doma. to co zarobia z istej casti aj minu v BA cim zase podporuju trzby v BA a nie doma. toto je na Sk nedocenena zalezitost. takze BA dotuje zvysok peniazmi ale zvysok dotuje BA pracovnou silou ktora tie peniaze vytvara. lebo tie nerastu len tak na stromoch.
BA je take zvlastne mesto, vsade naokolo kde sa dari hl. mestu dari sa aj krajine. BA ma excentricku polohu a mnohe firmy potom nie je ochotne ist daleko od BA cize poloha BA fakticky poskodzuje najma stred a vychod.
PS: hokejovy stadion je OK, MS je vynimocna zalezitost - reprezentacia celej krajiny, existuje ale niekolko BA investicii ktore nie su opodstatnene najmenej dalsich 10-20 rokov, futbalovy stadion - pre nase futbalove “hviezdy” a nejake kvalifikacne zapasy, potom tunel pod karpatmi a potom vecny sen - metro. bez toho aby som urazal BA tak je na tom najhorsie s rozvojom verejnej dopravy siroko - daleko. staci si pohladat na google nieco o modernizacii elektriciek porovnatelnych ale skor mensich miest v susednych krajinach. vsade nakupuju nove vozy, modernizuju alebo stavaju trate, dokonca aj v KE len v BA nic co by stalo zato. predtym sa tu vsetci odbavovali aka je neschopna BB ale pravdou je ze najneschopnejsia je krasavica na dunaji spolu s kamoskami NR ale najma TT. jeden pr. za vsetky
Ak ide o vozidlá v MHD (v NR označovaná ako MAD), tak to v NR tiež už nie je najhoršie i keď sa to len veľmi pomaličky zlepšuje. No podľa mňa by sa konečne niekto mohol rozhodnúť urobiť aspoň jednu linku trolejbusov (Klokočina - Zobor). Ale to jej zas asi privysoká investícia. Neviem nemám prehľad.
Určite sa mi nechce flameovať ale treba pripomenúť, že HDP BA kraja je fiktívne číslo, vytvorené sídlami celoštátne pôsobiacich firiem, takže to nie je žiadny argument.
devil, suhlas do bodky, velmi dobre vystihnute. Tunel pod Karpatmi ako aj cela D4 je samostatna kapitola, uvidime, nakolko sa cely projekt uzivi sam ako PPP formou koncesie, osobne by som nevidel mensiu ucast statu na tomto projekte ako nespravodlivu voci zvysku SR.
ani nie, ludia co prijdu do BA sa obycajne v bratislave nenahlasia ani na prechodny pobyt nieto este trvaly …
s tymto zasadne nesuhlasim, tie hlupe majstrostva a najma ten megatunel spojeny so stadionom bol bratislave cert dlzen.
viac menej kvoli dvom tyzdnov alegorickych vozov je teraz bratislava pred nutenou spravou, s predrazenou “rekonstrukciou” a vymenou pozemkou prisla o asi 9 miliard korun, a teraz nie je ani na nove vozy, nove cesty, a vlastne ani nie zaplatavanie ciest.. nieto na elektricku
tie porschetery su sice moc velka vyhra nie su (dost opetrebovavaju kolajnice) ale su nove…
bratislavsky magoriat bohuzial nebol schopny prerobit K2 na K3S alebo nieco podobneho, t.j. vlozeny nizkopodlazny diel ..
ale to je skor o lokalnych politikov, ktory doslova miliardy presustrovali pocas najvacsieho boomu a nic sa nepostavilo
toto je pekna hovadina, co ma BA z toho HDP co sa tu vytvori ked podielove dane koncia tak ci tak kade tade po slovensku?
srandovne je, ze ziadna z tychto investicii nebola zrealizovana a s vynimkou tunela pod karpatami (aj to pan boh vie kedy) ani zrealizovana nebude
pohodak, podielove dane su myslim len zlomkom toho hdp, co vytvoria firmy, v ktorych ludia z inych regionov pracuju. Trzby v BA detto. Takze ak sem ludia chodia pracovat, je to pre BA skôr vyhoda ako nevyhoda.
Tiez nie som za to, aby stat vo velkom financoval stavby, ktore riesia vnutromestsku dopravu, ako metro ci mosty mimo dialnic. Tieto problemy ma riesit predovsetkym mesto. Stat by mal riesit tranzit, teda rozsirenie D1, D2, D4, R7 a predlzenie R1. Mnohe z novych stavieb sa daju postavit s pomocou sukromneho kapitalu bez toho, aby stat zatazili obrovskymi splatkami.
topolcany.sme.sk/c/6044663/pri-t … miest.html Topolcany, dostupnost dialnice 40-45 minut, bez nadeje na zlepsenie a ide to
ziar.sme.sk/c/6046409/poslanec-t … torov.html Zarnovica, dnes dostupnost dialnice do 50 minut, coskoro je za humnami a nejde to
takze to asi nie je len o dialnici
to je pravda. ale mozno aj popri dialnici existuju neschopne mesta ale dokazu prilakat zopar firiem. dialnicu maju, stat nasledne da zaujemcovi stimuly a je vybavene. vid ZA a Kia.
asi tak, btw. nemam nic proti budovaniu IDS v BA a KE. ono nema zmysel trestat BA zato ze ma nadpriemerne hdp. samozrejme nemoze tam ist prilis velka ciastka v porovnani s cestami ci zeleznicami.
v tejto teme by sme sa mohli bavit aj o zeleznici. tu je situacia daleko horsia ako pri cestach. tu mozeme nadviazat na to co spominal mikeBoss
v prvom rade sa poriesi trat na ZA, cez kysuce, potom BA a pripadne nieco na LM-KE - ked nieco ostane (asi najskor kysak-KE). nieco sa ujde KE vdaka IDS. modernizacia zeleznic teda pokracuje “dobre zabehnutym” stylom - okrem BA-ZA nic nebude. ZA-LM bude ine susto ak vobec, koridor IV je odsunuty lebo spaja “nepriatelske uzemia” a je jedno ze medzinarodny vyznam prevysuje koridor V. o trati palarikovo-ZV ani zmienka cize neriesila by sa ani keby boli peniaze. a co sa tyka elektrifikacii tak je zmienka o napojeni NR na leopoldov. ide o neuveritelnych 22 km, kde priprava ani nezacala, jediny ako-tak pripraveny projekt je ZV-filakovo, este z cias elektrifikacie 20 km ZV-BB. v tomto kontexte aj tych 20 km vyznie ako zazrak.
Pohodak, toto je podla teba v poriadku ??
podielove dane su dane fyzickych osob (s HDP to nema vobec nic spolocne) a ludia co pracuju v BA, ale trvale pobyty maju hocikde inde, neodvedu ani cent do bratislavskej kasy…a aj z tych penazi, co sa vyberu v BA ludom s trvalymi pobytmi v BA konci vacsina v rozpoctoch obci a miest po celom slovensku…prisne vzate keby ti ludia sedeli v kosiciach a platili dane tam, pre BA je to v konecnom dosledku len vyhoda - prisla by o malu cast penazi ale o velku cast nakladov, ktore kazdy obyvatel “navyse” znamena…tolko o tom slavnom penazovode do BA…
co beriem su zvysene trzby podnikatelov v BA, ale opat - z toho mesto nic nevidi a statu je jedno ci sa tie peniaze vyberu v BA alebo by sa vybrali v medzilaborciach…na druhej strane prilev ludi znamena aj zvysene ceny nehnutelnosti a prenajmov a sam dobre vies ako chora situacia v tomto ohlade v BA je…
do bodky suhlas, ale ja som nikdy nic ine ani netvrdil to ze vedenie mesta za durkovskeho bolo cele postavene na hlavu kazdy vie a z magistratu sa stala akurat tak realitna kancelaria, v oblasti infrastruktury sa nespravilo za 8 rokov absolutne nic ak neratame stavby financovane statom - dialnica a most apollo a slavnu 175krat slubovanu elektricku do petrzalky
mna napriklad neskutocne vytaca ze roky po znizeni MPR v meste na 50kmh su stale zelene vlny na hlavnych vypadovkach z mesta nastavene na 60kmh
ako spominal aquila, zimak bol mestu cert dlzen, kedze zaplatilo neskutocne prachy (pan boh vie kolko z toho skoncilo v sirokom vrecku) za nieco, co mohlo mat uplne zadarmo a k tomu vdaka durkovskeho cachrom prislo o kopec lukrativnych pozemkov
cize to ze sa riesi jedna trat z BA (pre teba klasicky neoblubenym) smerom na zilinu a k tomu nieco na kysuciach a liptove je prejav bratislavocentralizmu a preferovania bratislavy? si snad robis srandu
o bratislavocentralizme si sa bavil s niekym inym ak si este pamatas. pytal som sa ci je takato zeleznicna strategia v poriadku ?
mám dojem že si ešte nikdy nebol na Liptove !Dojdi a potom kecaj o tom ako je to tu neatraktivne ,akože nič v zlom .Prostredie je tu úžasne no z robotou je bieda
ty si vstupil do mojej “debaty” s mikeom a riesil HDB v BA (a do toho vsunul poznamku o zeleznici), ak si este pamatas
co sa zeleznic tyka tak k tomu sa vazne neviem vyjadrit kedze o zelezniciach neviem takmer nic a preto v miestnych temach najdes o nich odo mna minimum prispevkov, ja ani netusim ktory koridor je V a ktory IV
ano, vstupil som do debaty lebo som mal co dodat. potom som debatu rozsiril o zeleznice a spytal som sa na tvoj nazor. pri neprijemnych temach sa zrazu niektori nevedia vyjadrit. alebo mimo povazskej trasy je vsetko v poriadku, vsade chodia kvalitne vlaky na rychlych tratiach ?
na www.telecom.gov.sk/pk/062900/priloha_1.xls je zasobnik k starsej verzii OPD - prioritna os1 cize juzna trat moze byt financovana cez KF. ale ako som davnejsie spomenul na Sk sa da vsetko prekrutit a vzdy vybrat ten parameter kt. najviac vyhovuje ZA koridoru.
co sa tyka BA tak ta je uz terez obetou nenazranosti istych kruhov. planuju sa masivne zeleznicne investicie ktore maju slaby efekt pre mesto ale dokazu zastavit rozvoj elektriciek a pod. filialka asi neporiesi neusnosnu situaciu petrzalky.
devil, na druhej strane aj v tom dokumente je vidno, ze k modernizacii trati NM-PU a ZA-KNM sa mal zmestit aspon jeden projekt na juhu. Zial, ceny stavebnych prac sli prudko hore a peniaze sli len na projekt, ktory bol ako prvy v poradi.
K Filialke len tolko, ze v obdobi, ked sa zacala planovat (koniec 90. rokov, okolo r. 2004 sa vybavovali peniaze z Bruselu), sa pocitalo s nakladmi do 0,5 mld. € za cely projekt aj s napojenim letiska ci elektrifikacie do Marcheggu. V takejto podobe mohol do znacnej miery poriesit problemy integrovanej a ciastocne aj vnutromestskej dopravy. Az postupne sa prislo na to, ze projekt nebude stat 0,5 ani 1 mld. € ale necele 2 mld. € a preto to nakoniec dopadlo ako dopadlo. Momentalne sa pocita s tendrom na I. etapu na 02/2012, aby sa stihli vycerpat vyclenene peniaze na tento projekt. Doba vystavby 36 mesiacov.
NM-PU ma 4-5 casti a vsetky sa tendruju zvlast. nemuseli ist vsetky v tomto obdobi ale kedze do zeleznic sa na rozdiel od dialnic nikto nemontuje tak ziadny iny projekt by nemal sancu na realizaciu. potom je tu priprava, okrem 1 elektrifikacie sa nic nerozpracovalo. jednoducho z tohoto sa musi urobit taka tema ako pred casom o dialniciach aby sa oddelilo zrno od pliev a vybrali zmysluplne napady.
Opät plny suhlas. Vid. rekonstrukcia trate BA-DS za smiernych 10 mil. €, efekt len z tejto trate môze byt porovnatelny s celou rekonstrukciou NM-PU. Kludne by som podporil projekty na trase Palarikovo-ZV, najhorsie useky postavit nanovo a lepsie useky zoptimalizovat.
Je jasne, ze cela investicia na trati NM - Zilina sa nikdy nemoze vratit, je prilis grandiozna.
Len z tlacovej spravy nemozeme povedat, preco oprava trate DS - BA stoji len 11 mil.€ . . . je pravdepodobne, že nie su použite nove pražce a neviem či bude použité pružné uloženie koľají . . . možno budú používať repasovaný materiál (koľajnice) z rekonštruovaného koridoru. A so železničným spodkom tiež nič neurobia, to je jasne.