Ak je to relevantné tak úplne opačne ako si myslíš a síce, že ten čo je na tom horšie má potenciál rýchlejšieho rastu. A presne preto čo píšeš, 1 nová automobilka vo vyspelom CZ alebo DE nespraví takmer nič, v diere kde nič nie je spraví dosť. Pripisovať dnešný rast niečomu čo bolo pred 30 rokmi je fakt odveci. Rumuni vtedy jazdili na koňoch a dnes nás predbehli, toto ako zakomponuješ do svojej logiky?
Cize vsade musi byt dialnica? Co taky Vranov nad Toplou, Humenne, Bardejov, ktore su ovela vacsie mesta ako napr. Tisovec az s 3533 obyvatelmi. ![]()
Co take Kosice s 220 tis obyvatelmi, ktore musia jazdit naokolo blizsie!!! a D1 im realne nijak nepomaha ale realne skodi, lebo:
- neusetri cas (tak isto rychlo sa ide aj po dnesnej R2)
- o 40km dlhsie dialnicnou rychlostou je vyrazne drahsie
- ak by sa 40% tych penazi, co sli na D1, davalo na R2, tak uz 20 rokov je KE-BA za 3h15 a ziadne regionalne rozdiely netreba riesit
No však nemusí byť, ale je to + ak je.
Novy Sacz s 80000 obyvateľmi je ekonomicky úspešný aj bez diaľnice.
Len zas u nás v podstate žiadne výhody okrem diaľnice ponúknuť už nevieme. ![]()
co ja vlastne len o 10% dlhsie. nic zavratne.
Z Kosic do Bratislavy je to 404 km, cize by si musel ist priemernou rychlostou priblizne 124km/h, to je maximalne neralne, hlavne ked tam budu a su polprofily. Nehovoriac o podmienkach na R1.
o 10% dlhsie, cize zbytocne - len vysatie penazi na hejslovacko, aby “sme dialnicne prepojili BA s KE”.
A 124kmh vobec nie je nerealne na normalnej dialnici. A vobec by tam neboli polprofily, ak by sa to stavalo pred 20 rokmi (rovnako ako sa nepostavili polprofily na PO-PP aj ked tam neboli intenzity na 7 paralelnych pruhov, ake tam su, ked je v stupani 5 pruhov dialnice + 2 paralelnej jednotky).
Spojenie Bratislavy a Košíc nie je jediný cieľ.
A zase hustota zaludnenia odhadom z pohľadu na mapu tiež skôr hovorí v prospech severu. ![]()
Tieto dristy sa tu omielali uz tolko krat. Jednoducha matematika:
KE+BB+NR kraje maju viac obyvatelov nez PO+ZA+TN kraje. Cize, juhom sa priamo obsluzi viac ludi, vyrazne kratsie a vyrazne lacnejsie. Ale ci je to o 1% viac alebo menej nie je podstatne. Obsluznost je priblizne rovnako potrebna na severe aj na juhu. Preto sa mali financie delit 60:40.
vcelku by bolo zaujímave, zistiť, koľko aut ide BA -KE, alebo naopak. Zrejme k tomu neexistujú neaké relevantné dáta. Odhadom 10%,aut ktoré vychádzajú z ba, alebo košíc. a teraz, keď sa lieta ba ke, tak je to možno aj menej. S tým delením, 60/40 súhlasí,. ale bohu žial sa to nedodržiava.
Hej jednoducha matematika…
Gro populacie v krajoch BB a KE nelezi pri R2. Takemu Komarnu ci Novym zamkom je R1 ci R2 uplne zbytocna. A taky okres Spisska nova ves je obsluzeny D1, tam R2 vobec nepomoze, cize dalsi minus.
Cize len na zaklade tejto mapky by som povedal, ze v KSK treba hlavne dokoncit D1. V takom NRSK treba potiahnut R7 minimalne po nove zamky.
A tiez treba zlepsit dostupnost VT a HE.
Zas počítate ľudí , trápne a nikam to nevedie , všetci tu aj na fóre aj na Slovensku vieme čo treba dokončiť a čo zlepšiť, len nech už skončí tento nenávistný boj , pelle ma pravdu, nech urobia koalíciu diablici s anjelikmi a nech už konečne niečo robia, lebo sa presťahujem do Rumunska ![]()
Pasca strednych prijmov ti nieco hovori? Ak by tvoja teza o tom, ze kto je na tom horsie, ma potencial rychlejsieho rastu, tak by CZ uz davno dobehli DE, napriek tomu su viac-menej zamrznuti na o 20% vyssej urovni ako SK, a 3x horsie, ako je DE. A aj tak kopec z ich progresu bolo len kvoli koheznym fondom EU, kde im DE prispievali, aby ich “dobiehali”. DE si z vychodnej Europy urobilo defakto hospodarsku koloniu, z ktorej odsavaju vsetky nadbytky, tak mi vysvetli, ako ma CZ/SK/HU toto prekonat, a presvedcit Nemcov, aby ich tak moc nevysavali? Aj Stiglitz tvrdi, ze DE riadi vychodnu EU ako dominium, kde si skorumpuje elity za par drobnych, a tie elity potom drzia vlastne obyvatelstvo nakratko, aby nahodou nechceli viac. Tiez tvrdi, ze keby sa vychodna EU osamostatnila, tak by jej bohatstvo rastlo o 20-30% rychlejsie, ako teraz, kvoli odsavaniu financii zapadnou EU. Alebo si myslis, ze rozsirenie EU nebolo robene, ako biznis pre zakladajuce staty, ale ako nejaky idealisticky plan pre obyvatelov vychodu? ![]()
Stiglitz je v prvom rade idiot. Vo východnom bloku sa zlikvidoval kapitál a súkromné vlastníctvo.
Tak samozrejme, že kapitál smeruje zo západnej Európy na východ. Požičiaš mi 1000 euro, keď ti sľúbim vrátiť 900?
Títo kaviarenskí primitívi na čele so Samuelsonom a jeho neslávne známym grafom HDP USA a ZSSR sú tí poslední, čo majú čo povedať o vývoji v krajinách Varšavskej zmluvy.
No a ten tvoj marxistický slovník radšej ani nebudem ďalej komentovať.
Osamostatniť by sme sa mali od Bruselu ale nie od západnej ekonomiky.
Aky marxisticky? Specifikuj.
Ja si myslim ze ani 30 rokov nemusi stacit dobehnut cesko hlavne ked sa pokracovalo v struktúre ekonomiky velkeho priemyslu namiesto diverzifikacie. Az na taku drobnost ze predtym to bolo statne a teraz sukromne s podielom iinych statov Vid vw ci pca. My mame 3 automobilky v najbohatsej casti Sk kde uz mala ficat vysoka pridána hodnota a potom pár vacsich podnikpv pomimo. BR s 5 percentnou nezamestnanostou dokazuje presne to. Nebyt zeleziarni je tam vacsia chodoba ako na zempline. Podobne RK. SN ma nejaky priemysel a preto aj napriek pocetnym romom nie je na tom uplne najhorsie. Tam kde priemysel padol je najhorsie. turizmus funguje akurat pod tatrami ani tam nie uplne ked mnohe kapacity su cez rok prazdne. V RS bolo mozno 6-8 potravinarskych fabrik ale tie my tu “nepotrebujeme”. Lenze v desitkach okresov uz nie je ludsky potenciál aby sa sami postavili na nohy, nie je know how a nie su peniaze tak nic ine ako prichod investorov tam nepomoze. Potom je 800 ci 900 mega na vyriesenie plynulosti na kysuciach zase len vyplieskanie penazi ZA loby na cele so statny tajomnikom a v zasade ekonomicky krajínu nikam neposuva
“Odsávajú všetky nadbytky”
Predpokladám, že to je nejaká modifikácia od marxovej teórie nadhodnoty.
V normálnej spoločnosti sa používa napr. termín “kapitálový výnos”.
V anglictine je to “surplus”, o ktorom hovoril Stiglitz. Ze ti ten preklad evokuje marxizmus je asi len nejaka alergicka reakcia. Ci je Stiglitz idiot, alebo nie, neviem posudit, mysliet si mozem cokolvek, ale ad hominem utoky na ludi su mimo, radsej kritizuj ideje.
Ani polsko netreba idealizovat, vacsi vnutorny trh dokaze ciastocne pomoct ked poklesne exportu na zapad. To je vyhoda ktorú maju “vrodenu” a Nic pre to nemuseli urobit. posledne roky masivne prachy do armady so stupajucim dlhom. Rumunsko uvidime ked startoavli s velmi nizkej pozicie oproti CS tam práve si myslim ze padnu tiez do pasce stredneho prijmu.
Však áno v podstate Stiglitz je marxista a vychádza z marxovej pracovnej teórie hodnoty.
Nadhodnota je všetko nad pracovnú hodnotu. Lebo Marx nie je ekonóm a ani Stiglitz neni…
Však potrebuješ zdroje - pôda, práca, kapitál. Takže Stiglitz možno rozumie pôde a práci ale nerozumie, čo je kapitál.
To má západ požičiavať kapitál zadarmo? Alebo si ho tu máme z prsta vycucať?