ja počítam každú prekážku, aj mestá a obce.
Jediné, v čom sa zhodneme je že sa na SVK často krát robia megalomanské zlodejiny od zbytočne obrovských MUK až po nezmyselné trasovanie (privádzač D1 Levoča) a tie peniaze potom nie sú inde.
Čo sa nezhodneme evidentne je, že D1 má (mať) tunely v týchto konkrétnych úsekoch a nie povrchové varianty lebo by to bol nezmysel.
chapem ze soroska sa da riesit aj povrchom ale potom povrchom sa daju riesit aj zakruty pri vahu. a netreba ist hore kopcom.
a tunely v tychto konkretnych usekoch nie je zlodejina voci minimalne 3/4 obyvatelov co sa na to skladaju ?
a prosim argumentovat Sk intenzitami je uz davno trapne, skus vygooglit aku intenzitu ma ktory existujuci tunel. je ich uz zopar a ziadna slava to veru nie je. AI pise zevraj podla historickych noriem sa v nemecku stavali plnoprofilove dialnice az orientacne od 30.000 aut, to by sme tu nemali skoro ziadne. smernica EU zase hovori z od 10.000 uz je dovod na plne profily ibazeby teren a naklady nepustili. cize v preklade dialnica pre 10000 aut na rovine je uplne normalna vec ale npr. 15000 cez tunely za 3 ci 4 nasobok asi nie je.
ale tu sa všade zhodneme. ja sa nesnažím použiť intenzity ako argument. Tak jak píše potmehudak, treba to dať všade kde to ide. životy (a straty na majetku) sú hodné každého tunela či investície do bezpečnosti.
Ja len poukazujem na argumenty že tam je to zlodejina a tu to musí byť.
To, že ja som šiel cez Sorošku raz v živote (aj to len zo zvedavosti), lebo tam nemám dôvod chodiť ale severnú D1 používam pomerne veľa, neznamená, že budem proti Soroške apriori. lebo aj tá obsluhuje kopec ľudí, ktorí zas nepoužívajú d1
Moj argument bol uplne o inom… A to o tom, ze tam ta dialnica uz je a je maximalne nehospodarne, aby sme cele pohorie obrkutili dialnicami, aj ked realne tam na to nie su intenzity.
Jedna sa o usek, ktory absolutne nic nerisi na dlhsej trase.
Vybudovanie toho kratkeho useku na hranicu s madarskom by vyslo tak 100milionov, co je ovela menej ako miliarda za cely usek Tornala - Kosice. V buducnosti ak tam budu vyssie intenzity, tak nie je problem to postavit aj tak…
Na druhej strane, ak sa to postavi, tak aky mozeme ocakavat narast? Ved teraz je tam 6000 pod soroskou. A hlavne ked alternativa existuje, tak nevidim zmysel tahat dialnicu cez kazdu dolinu.
Verte tomu, ze keby to bolo po M30 rychlejsie o polhodiny ako cez Sorosku, tak by vsetci jazdili po M30..
Ako sarkazmus je to dobre..
Ako presvedcime MADAROV ABY POSTAVILI DALSIU M-XX na svojej strane, ktora im nedava ziaden ekonomicky zmysel ?? a nespaja im absolutne nic
Budeme to spolufincovat alebo NASA EU fondy presunieme Madarom ??
Dialnicne znamky na MADARSKEJ STRANE nam budes platit TY ?
Firemne: zahranicnu sluzobnu cestu s poistenim nam budes platit ty ??
tvoja teoria na tolko slabych miest ze neviem ci ich budem vediet vymenovat. najskor teda ze neexistuje ziadny plan v madarsku a co je horsie ani ziadna motivacia. tam je to tak 30 km.
od tornale po M30 je taky kus ako severna R4 a tiez by usetrila pol hodinu zo sucasnej hodiny. k tomu M30 a R4 co je tak 3/4 hodina. dokopy hodina aj stvrt. to iste ako cez sorosku pri sucasnom stave. tomu sa hovori blizsie naokolo. casovo to iste ale aspon sa viac prevezieme. zase nepocitas s tym ze tornala-kosice je rychlejsia cesta nez bezne jednotky.
nakolko R2 je niekde pri uzemnom rozhodnuti, je to daleka buducnost tak ci tak. moldava-saca ma vyse 10k aj teraz, tam bude musiet byt nejake riesenie.
je komplikovane zosuladit lokalne potreby obsluhy uzemia, tranzit, a medzinarodne trasy ked niekde su intenzity lebo je vyssia hustota obyvatelov ale tranzit je slaby alebo zase naopak.
takuto istu teoriu mozeme uplatnit pri severnej R3. existuje D3 a polsko postavi S52 do krakowa takze R3 s nizkymi intenzitami je tiez mozne skrtnut?