Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

R4 pri tých nízkych intenzitách na čisté PPP nikdy nevyjde.

Už sa teším, kedy sa oznámi PPP projekt DBO (design-build-operate) na tunel Karpaty, a štát oznámi, že tu bude stavať na priamo na základe nejakej medzištátnej dohody poľská vláda cez napr. Budimex a bude to založené len na platbách za mýto, s tým, že štát garantuje presmerovanie všetkého nákladného tranzitu mimo BA.

Všetky inštitúcie na Slovensku a v EÚ s tým nebudú mať žiadny problém vrátane NGO´s a médii.

Fakt sa na to teším.

2 lajkov

polsko nema viac D v prepocte na pocet obyvatelov ale ich dynamika je vyrazne lepsia. po ich vzore by sme mali mat na planoch 1100-1200 km a mame asi 1900 km. tie nase kombinacie D/R su zaroven aj s-j tahy. staci si otvorit mapu, tak aj podla polskeho vzoru vychadzaju 2 tahy v-z a 3 s-j. od R5-8 a najma ten priestor medzi D1-R1 pocnuc TT a konciac RK, v kazdej doline R-ka je navyse. ale su aj tahy kde sa dokopy nic nerobi hoci tam nie je plane ziadna D/R, vid I51 I64, alebo I66 kde sa nateraz neplanuje juzna R3 presne preto lebo je to nerealne ale ani obchvaty ako jednotky sa nijako neposuvaju vpred. vysledok je stale 0 novych usekov. nehadzme to na plany ked chyba je skor neefektivna vystavba.

cize megalomansky naplanovana D1-D3. z 8 mld. eur celkovo bez splatok na PPP a z toho hp-ll-ds 1 mld, a D3 dalsia 1 mld. a teraz dalsia skoro 1 mld. k tomu 600 mega spackany RK. tam su utopene peniaze sa zlepsenie dalsich tahov. nic take neexistuje ze

to je jedno ktory tah. ziadnych par minut navyse neznehodnotuje cely tah, ako ked sa islo 5-6 hodin ked teraz sa ide 4 hod namiesto 3:45.

je pekne ze pouzivame AI ale npr. zvolen-pstrusa dava cenu aj s dph hoci bezne sa uvadzaju bez. stalo to 88 mega cize 10 mega/km. bez pripojenia na I/16. neviem co je divoke na 10 mega/km plneho profilu.

ja viem ze odhady su uletene. ale R4 vychadza aj tak viac nez R2 a lezi vo flysovom pasme. nestabilne podlozie, zosuvy…a bude sa nariekat ze sa to zle naprojektovalo ale nikto nepovie ze to lepsie riesenie by bolo este drahsie. 40 km R2 2+2 aj 6 km estakadami za 700 mega a 20 km presovskych obchvatov zatial za 800-900 mega a este nie je koniec. a nemyslim ze intenzity dialkovej prepravy nejak rapidne vyskocia a hlavne je naivne si mysliet ze prihranicna nakladna doprava bude robit 100-200 km obchadzky. osobitne na R4 kde su intenzity na urovni R3 resp menej vytazenych casti R2.

1 lajk

Tvoje príspevky sú pre mňa väčšinou zdrojom poznania a odborného pohľadu, toto ale ten prípad nebude. Myslím, že je veľmi nesprávne zhodiť stav infraštruktúry na zákon o rozpočtovej zodpovednosti, pretože dáta ukazujú, že krajiny, ktoré ho nemajú sú rozpočtovo zodpovednejšie a aj zvládajú investovať. Myslím si tiež, že to je nesprávne, pretože pokiaľ sa jedná o dôchodky, nové ministerstvá, energopomoc a iné sociálne balíčky tak takýto zákon akoby neexistoval. Všetko je to len o veľmi nesprávnom nastavení priorít.

5 lajky

Sorry, ale tomu nejak nerozumiem. Akoze slovensko co ma dlh 62%, tak ma problem s limitom vydavkov?

Pisal som, ze slovensko investovalo ovela viac do dialnic ako polsko. Akurat je rozdiel v tom, ze my staviame drahe useky, nerobi sa ziadna optimalizacia nie len trasovania ale aj usekov. Dalej staviame na zaklade cervnej knihy a nie zltej ako to robia poliaci.

Staci si len zobrat napr. trasovanie Krakow - Warszawa, kde mas akurat len S7 a potom cez Katowice A1. Chapes ze oni dve najvacsie mesta spojili obycajnou Skou, kde je 120km/h limit? A to je tam uplna rovina. A u nas po kopcoch to projektujeme ako keby sme mali peniaze z ropy alebo mala tam byt neobmedzena rychlost…

4 lajkov

Dynamika je lepsia v tom, ze dokazu stavat lacno na rovine. Ved uz len take naklady na R4 su niekde na urovni 1.4miliardy a naklady na mosty, ci stabilizaciu svahov su niekde na urovni 900milionov…

No ved treba optimalizovat, lebo sa to nikdy nepostavi.

Napr. R2 by mala pokracovat smerom na Miskovec a nie do Kosic, po M30 je to len o 30km dlhsie a aktualne je to o 7minut dlhsie, keby sa postavila rychlostna cesta z Tornale do Miskolca, tak usetrime priblizne 30minut… Nie sme tak bohaty, aby sme mali dialnicu v kazdej doline… A namiesto tych 85km R2 nam staci postavit len 10km na uplnej rovine…

1 lajk

Ja však hovorím o momentálnom a budúcom roku 2026-2027. Čiže terajší stav.

Samozrejme, že je to o nastavení priorít každej vlády. T.j. aká kapitola rozpočtu má koľko zdrojov.

Ja len hovorím, že aj keby boli čo ja viem nadpríjmy z nejakých daní alebo by sa peniaze na konci roka 2026 neminuli, čiže by sa ušetrilo, tak aj tak ich nemôžeš použiť v roku 2027 a navýšiť tak kapitolu Doprava. Vieš ísť len do limitu výdavkov na rok 2027. Peniaze štátu ostanú a zníži sa tak percento verejného dlhu. O tom je zákon o dlhovej brzde.

Limit verejných výdavkov sa určuje

a) na rok 2024 sumou 47 073 384 943 eur
b) na rok 2025 sumou 48 581 288 369 eur
c) na rok 2026 sumou 49 872 437 883 eur
d) na rok 2027 sumou 51 519 364 409 eur

Čiže aj keby si mal k dispozícii 55 mld. € na rok 2027 tak ich vieš čerpať len do výšky cca 51,52 mld. €.

1 lajk

Preto stále opakujem, že štátny fond dopravnej infraštruktúry ako je v CZ, PL, HU nám nič nerieši, lebo by sa tam síce kumulovali prostriedky na infraštruktúru, ale v ďalšom roku ich nevieš použiť v plnej výške ale len do limitu čistých výdavkov štátnej správy.

A áno tieto štáty nemajú takýto ústavný zákon, preto môžu ušetrené peniaze z minulých období minúť budúci rok alebo ďalšie roky ako sa im zachce.

2 lajkov

momentalny stav
15 km D1 hub-iva sa dokoncuje
4 km D1XD4 sa dokoncuje
3km R1 BB asi 2027
10 km R4 PO II asi 2028
10+10km SA a SB asi 2027, 2 km PD 2028

fondami kryta D3 a privadzac ll spolu 30 km do 2029.

koncom 2027 by malo byt rozostavanych len asi 40 km ciest co je mozno historicke minimum. 22 km R2 to moze trochu skorigovat ale novy minister po 2027 povie to co vsetci pred nim ze nema nic pripravene. hlavne nic zmysluplne.

na miskolcom je kusok beznej 2+2 a potom nova 1+1 ale nie je ani v dlhodobom plane R. podla mapy by tam mohlo vzniknut prepojenie sz-jv az po rumunsku A3 ale inac cez hranicu chodi denne 400-500 kamionov a menej ako 5k aut. tak nie je predpoklad vyrazneho navysenia.

tych okolo 500 NA je aj cez s.n.m. aj siatorsku bukovinku. praveze je sikovnejsie mat kazdych cca 50 km takyto prechod ako ked cely vychod ma do polska jeden vysny komarnik. bukovinka + kral + mihlost stara cesta + mihlost R4 + s.n.m. maju tak 4+ tisic NA co je cca dvojnasobok komarnika.

Akoze nieco usetrime s deficitom 5%?

Myslel som to na tie účelové fondy.

Samozrejme ak zostane zo štátneho rozpočtu niečo neminuté v kapitolách ide to do štátnej pokladnice a na noví sa prerozdelí do výšky limitov alebo sa to použije na splácanie úverov, na zníženie dlhu.

1 lajk

riešenie skôr opačné, ak by aj takáto hypotetická situácia nastala, čomu fakt v najbližších rokoch neverím, mať zásobník projektov a rekonštrukcií/modernizácií, ktoré sa môžu rýchlo spustiť a realizovať a vyčerpajú čo je navyše. Len také niečo tiež akosi chýba.

tak ja neviem, odhliadnuc od toho, že sa s Tebou zhodnem na 60:40; stále ma fascinuje, ako je všetko na severe zbytočné a hlavne každý tunel, lebo sa dá povrchovo, ale pretláčaš Sorošku. Tak aj tá nech je potom povrchová lebo si myslím že tunel je zbytočný.

Ked najdes priechodnupovrchovu alternativu pre Sorosku tak sem s nou :joy:

pomohlo by aj dotiahnutie 3. pruhu na stupani minimalne v tom ze sice priemerka ostane nizka ale prejazd sa nenatiahne na 10-15 minut. cely prechod od zeleznicneho nadjazdu po koniec 60-ky pred krizovatkou pri lipovniku je 7 km, z toho stupanie od KE by sa vyriesilo komplet a 3 km na RV strane je to co bude stale strasit.

nikto nepise ze vsetko je zbytocne. ale na severe su naplanovane tunely co v takom rumunsku (sorry, to je porovnatelna krajina) nenaplanuju, najma v nejakom udoli ako je rieka olt (rumunsky vah) alebo proste trasovanim. vsetkych tunelov maju byt desiatky km. nielen PO ale aj na R3, na zapadnej R2, 4 km dargov ale aj vyse km plesivec.

v 3 ekonomicky silnejsich krajoch je dokopy jedna kratka sitina. v BB kraji sa da tiez bez, vid ZV, uprimne aj v TN kraji by to islo. ale hlavne ze sme “hornata” krajina a tunely su “nevyhnutne”. kolko tunelov je skutocne nevyhnutnych ? branisko, soroska, (kratky) dargov, presov (jeden?)

lenze Dragov tunel mat nebude a Plesivec je planovany tak na 600m ale aj tak…
Cize suhlasim asi najrealnejsia je na R2 Soroska

1 lajk

takto, aby sme si rozumeli. ja nie som stavbár a preto sa do toho nemiešam. To bola len hyperbola na pointu tejto diskusie. sarkasticky povedané - dá sa nájsť všade povrchový variant (od Strečianskej úžiny cez Kraľovanský meander, dolinu okolo Šútova až po Prešov) ale akurát na Soroške sa to nedá. tam proste musí byť tunel.

3 lajkov

soroska, branisko, dargov vs. strecno, sutovo, kralovany. tunely sa buduju v prvom rade kvoli kopcom, ci nie ?

vidíš? tak toto by mi nenapadlo…

to je zas čo za argument?

ak chceš porovnávať akože to, že sa tam nejako dá prejsť a na soroške nie je možnosť obcházky, tak tu máš rýchlo nájdený zoznam z chatbota na horské prechody, kde ide cesta 1. triedy:
1 Donovaly – ~11 300; 2 Dargov – ~9 600; 3 Soroška – ~7 200; 4 Čertovica – ~5 500; 5 Šturec – ~5 000; 6 Herlianske sedlo – ~4 900; 7 Vernár – ~4 200; 8 Branisko – ~3 800; 9 Štós – ~3 600; 10 Pusté Pole – ~3 000; 11 Príslop – ~2 700; 12 Podspády – ~2 300.
a keďže AI nie je bezchybná, tak ešte na 3. mieste chýbajú Kremnické Bane – ~9 200.

Hádajme, kde bude tunel?
ak to chceš porovnávať podľa nadradenej cesty (D/R) tak podľa intenzít Sorošku predbehli Donovaly (potenciálna R1), Dargov (D1) aj Kremnické bane (potenciálna R3).

nie. prekazky pokial nepocitame mesta/obce su smerove a vyskove vedenie. a snad sa zhodneme ze horsie je ked su obe nez jedno.