Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Rad opravim hejslovacke zadubene hlavicky aj 1001vy krat, ked som to tu spravil 1000 krat: ukaz mi, kde som napisal “vykaslat sa na D1”. Ja stale hovorim: delit peniaze 60:40, a R1+R2 uz by davno bola. A bolo by aj ovela viac z D1, ak by sa nestavala v takych megalomanskych parametroch v tych najtazsich podmienkach (10 tunelov a pod…).

2 lajkov

No a par informacii z Ukrajiny:

Okrem ineho sa tam hovori, ze poliaci chcu stavat dialnicu od Przemyslu do Lvova. My nevieme dotiahnut ani D1 na SK-UA hranicu, a listky na zeleznicu sa tiez daju kupit len po Cop/Uzhorod (podla toho co sa tvrdi vo videu)…

z toho co dostali a nakradli mozu stavat a budovat kolko len chcu…

Zaujimave ze Uzhorod jedno z najzaostalejsich miest sa zrazu za 3r rozbudoval do brutalneho stavu, detto Mukacevo, mesta v ktorych progres v 6mesiacov je enormny a dokaze prekvapit navstevnika kt tam dojde.

Nedá sa nesúhlasiť, tentokrát aj s tebou aj s videom, holt megalomániami a sociálnymi balíčkami sa rozvoj nerobí či chceme či nechceme.

ZA má za 4mld obchvat s 12km tunelov, ktorý ako som sa dočítal aj na fóre nemá slúžiť ako obchvat, a nemá slúžiť ani ako najrýchlejšie prepojenie vzdialených cieľov.

Oni aj tí zahraniční partneri si vedia spočítať kam sa oplatí napojiť a investovať, nedávno som išiel autom do Krakowa a teda BA-Žiwiec mi trvalo rovnako a Žiwiec-Krakow, PL má síce veľa diaľnic, ale koncentrovaných tam kde im dávajú zmysel a čuduj sa svete na túto maličkú čiernu dieru Európy to nie je

2 lajkov

Ale veď tá autostráda A4 je už dávno vybudovaná, ale zíva prázdnotou s intenzitami 2397 v/d.

1 lajk

DO LVOVA!!! Oni chcu stavat na ukrajinskej strane (a potom sa vytazi aj polska A4).

Čiže poliaci budú stavať na území iného štátu, či ako tomu mám rozumieť?

pust si video a potom si to vysvetli ako vies. Podla mna hovoria presne to.

Čiže bez koncesného dialógu, bez verejného obstarávania už vedia, že to postaví poľská vláda. Wao!

Takto sa to robí do psíčkovej mamičky.

To by mohli prísť stavať aj našu R4 a D1 na priamo.

5 lajky

No, je jasne, ze polska vlada do toho ide investovat, aby tento historicky polsky region pritiahla k sebe. Cize urcite to bude stavat (resp. by to stavala - neviem ako je to realne) za podmienok, za ktore ziaden sukromnik nic take postavit nedokaze.

Presne naopak ako slovenska vlada, ktora “vysutazi” Visnove al Hu-Iv a potom uz priliepanim a prekreslenim strojnasobi cenu vybranemu zhotovitelovi - tak sa to robi, vsakze.

PS: Tu je polsky clanok k tomu zameru

Cize to chcu financovat ako SKUTOCNE PPP, KDE SI KONCESIONAR POTOM VYBERA MYTO ZA PREJAZD (AKO TO V POLSKU NA VYBRANYCH USEKOCH ROBIA UZ TERAZ)

1 lajk

Poliaci uz maju iba 3 spoplatnene useky na A1, A2 a A4; Katowice-Krakow, Gdansk-Torun a Swiecko-Konin; drviva vacsina ich dialnic je zadarmo; predtym bolo spoplatnenych viac usekov ale idu opacnym smerom. “Historicky polsky region” je stale v Ukrajine, podobne ako “Historicky nemecky region” je zapadnou castou Polska. Inak vzhladom na svoj vek a doktorat by si mohol prestat pisat velkymi pismenami (nie, nerobi to text dolezitejsim), a tiez si odpustit oznacovat ludi, o ktorych nic nevies za “hejslovakov”. Som si isty, ze to zvysi uroven diskusie a ludia to tu ocenia.

1 lajk

Este napis nieco odveci. Alebo sa najprv chces ospravedlnit za tie klamstva, co si napisal, nez zacnes niekoho poucat?

Pozri, gaslighting, ktory si prave predviedol, nie je sucastou serioznej diskusie. To si trenuj niekde inde.

1 lajk

Tak si to zhrnme…

Poliaci postavili S17 Warszawa - Lublin, tiez S19 Lublin - Rzeszow. Stavaju S19 Rzeszow - Barwinek, tiez S19 Lublin - Bialystok. Teraz tlacia na ukrajincov, aby postavili svoje pokracovanie A4…

Cize sup sup stavat R4, inak znova ostaneme na ocot.

1 lajk

A od marca 2027 uz nebude spoplatnena ani A4 Katowice - Krakow…

3 lajkov

Zas zle citas. Poliaci NEtlacia na ukrajincov. Poliaci im tu dialnicu chcu postavit sami za svoje a vyberat myto: „Ako píše Wyborcza, investícia by mala byť realizovaná podľa poľského práva. Poľská vláda by zabezpečila financovanie a následne určila orgán, ktorý by dohliadal na celý proces. V takom prípade – podľa denníka – by mali poľské firmy uľahčenú pozíciu.

Vybudovanie diaľnice z Korczowej do Ľvova by nebolo len ‚darčekom‘. Výmenou by poľská strana vyberala mýto za prejazd počas mnohých rokov – podobne ako to dnes funguje napríklad na A2 pri Poznani.“

Tak SK vlada tiez moze skusit poprosit poliakov, ci nam predrazenu R4 nepostavia a potom si nechcu vyberat myto :slight_smile:

1 lajk

A ako to meni moj argument, ze poliaci tlacia na ukrajincov? Ake podmienky budu na pozadi, je asi jedno…

Aha, cize uz aj R4 je predrazena? Hlavne, ze R2 sa stavia za 5milionov za km…

1 lajk

Ty si napisal “Teraz tlacia na ukrajincov, aby postavili svoje pokracovanie A4…” co je nieco uplne ine ako “Poliaci ponukaju ukrajincom, ze im postavia pokracovanie…”. Ked v tom nevidis rozdiel, tak nic…

No a R4 je samozrejme predrazena, ked sa tam stavaju 2 uplne zbytocne tunely, ktore keby sa nestavali tak uz by mohli byt peniaze aspon na 20km povrchovej R4 (ak by sa to stavalo ako kosicka R4 za 5mil EUR/km, tak kludne aj 50km :slight_smile: )

1 lajk

No ano, je tam rozdiel, ale to nic nemeni na fakte, ze aj tak na to musia ukrajinci pristupit.

Akoze neviem, kde tam mas rovinu… Ze by si to dokazal postavit za lacno…

Pokiaľ bude na SK platiť ten ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti a limity výdavkov ECB kvôli tomu, že sme v eurozóne, tak nebudeme môcť investovať tak ako okolité štáty, ktoré nemajú € a taký ústavný zákon ako my.

Preto sa aj ľahším stavbám u nás umelo naťahuje doba výstavby, aby sa výdavky rozložili do viac rokov. Čiže momentálne nevieme byť tak investične rozšafný. A aj eurofondové stavby ich spolufinancovanie sa rátajú do limitu výdavkov. Jedine čo sa neráta je PPP v čase výstavby, ale splátky už áno.

2 lajkov