Zas len táranie hlúposti z jeho strany, lebo tá diaľnica nebola postavená na juhu Slovenska. Dookola tá istá pesnička
Nie kvoli tomu ze kde bola a kde nebola. Ale preto ze je predrazena, ekonomicky neefektivna a este aj nefunkcna. A za to platime viac menej vsetci, najviac ale na juhovychode. Fico nech je akykolvek zlodeji a podvodnik je za to zodpovedny zo vsetkych najmenej - to je pre nasho presovcana.
fico je za to zodpovedný zo všetkých najmenej? toto nie je ani ako nepodarený vtip dobré…
na rovine… hmm
skus radsej nejake seriozne protiargumenty k veci namiesto sprtania sa v detailoch.
a načo je dobre šprtanie do višnového , keď stojí??
Seriozne protiargumenty ?
X rokov tu neustale pocuvam, ze ako je cesta spodom do Kosic vyhodna, aj ked tu na severe pomaly nebol ani km dialnic. Len netusim preco to nepovedali tym vodicom, ktori stali jazdili a jazdia severnou trasou ?
Seriozny argument na tie blaboly o tom ze sa ma stavat galeria pod Strecnom. Na jednej strane cesty je svah, na ktory sa staci zle pozriet a padaju z neho sutre. Z druhej strany je Vah, ktory podmyva krajnicu, takze cesta sa zacina prepadat do Vahu.
Ked mu to nevychadza, tak je schopny nakreslit novu cestu cez narodny park. Evidentne su take veci ako overenie si kadial vedu hranice narodnych asi primitovnosti, ktore netreba riesit.
Ten argument s dialnicami v inom state, co obchadzaju hory je dobry. Mali by sme si ho zobrat k srdcu. Napriklad take madarsko ma krasnu obchadzku nasich hor hotovu po M1 a M3.
Len tak mimochodom, Graz - Insbruck. Priamo po okreskach 400km/5h, naokolo po dialnici 430km/4:40h. Su tie vzdialenosti a casy povedome?
A9 Gleinalmtunnel 8,3 km extra mýto
zatáčka na rovine a pri rieke v lese:
S6 St.Michael - Leoben - Bruck/Mur predtým B 116
S36 Bruck/Mur - Graz predtým B335
plus bonus obchvat Grazu - Plabutschtunnel 10 km bez mýta
Az na to, ze tie hory obchadzaju cez nemecko, lebo cez Rakusko sa neda, vsakano. Ale Slovensko na juhu rovinu ma.
Graz - Insbruck zas presne naopak. Priamo po okreskach je cez hory. A oni to obchadzaju dialnicou po rovine. My: mame moznost mat priame lacne spojenie po rovine. A spravime obchadzkovu dialnicu s 10 tunelmi cez hory. Velmi povedome…
hej, taká rovina, že si tam staviame cesty korunami stromov… To vôbec nie je megalománia.
Ale to je na juhu tak je to OK.
Cesty korunami stromov su urcite zbytocna megalomania. V porovnani s tymi na D1+D3 (napr VYISNOVE, krizovatka pri PO a cela D3) je to ale super vyhodne. No a ked uz sa bavime o korunach stromov, tak to presne mohli spravit miesto na Visnovom miesto 8-km tunela: 4km most napr nad zeleznicou + 200m tunel by tu zatacku v lese pri rieke krasne vyriesil.
ohýbaš si veci ako sa Ti práve hodí. ale to sme si už zvykli.
Tunelovy komplex v Prahe ( Mrazovka - Strahovsky - Blanka ) ma 10km a uzatvaraju ho pravidelne pre cistenie ale zasadne len v noci (23-5). Cez den tie tunely pre udrzbu/cistenie neboli zatvorene za poslednych 10 rokov snad ani raz. A to su tam 90tisicove intezity.
Nechcel náhodou postaviť Fico diaľnicu do KE do roku 2010 (pokiaľ viem aj s tumelom Višňové) a dokonca cez predražené PPP - len banky mu povedali, že taký nezmysel nazafinancujú. Takže Fico za to môže asi tak ako od Mečiara všetci, a za mňa ešte viac lebo chel do toho nasypať ešte viac peňazí ako do toho nakoniec išlo (plus vyhodil Skansku, čím to zas len predražil, lebo prišla DUHA a vieme ako to dopadlo). Takže suma sumárum, Fico pri tom utopil najviac peňazí (a chcel ešte viac, len nevydalo), len sa treba lepšie rozpamätať. A odpusť si tie narážky na sídlo (nie sme v krčme, ešte šťastie, že nei som černoch alebo žid), zjavne chýbajú argumenty, mne to je jedno, len mi ťa je ľúto, že zbytočne strácaš budovaný kredit.
keby to aj nechcel cez PPP, aj tak za to môže najviac. je premiérom 13rokov, ak zarátame aj jeho klon tak 15. nemôže sa vyhovárať ani na to, že sa snažil niečo rozbehnúť a zmenila sa vláda a všetko zastavili. keby sa na to aj chcel vyhovoriť v roku 2010, že mu niečo zlá zlá Radičová a zlý Fígeľ zastavili, od 2012 mal jednofarebnú vlastnú vládu a pokračoval aj v ďalšej. takže Fico za to môže reálne najviac. aj za zlodejiny, aj za to, že to stále nemáme.
PPP na tieto úseky vymyslela Dzurindova vláda. Fico to zdedil a pokračoval v tom. Vo voľbách 2006 sľúbil len to, čo hovorili oficiálne vládne dokumenty.
UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 515 z 29. júna 2005 k financovaniu projektov diaľnic formou PPP Číslo materiálu: Predkladateľ: Vláda 10332/2005 minister dopravy, pôšt a telekomunikácií
A. berie na vedomie
1. predpokladaný harmonogram realizácie pilotného projektu PPP diaľnice D1 v úseku Lietavská Lúčka – Turany s termínom ukončenia v roku 2010 s tým, že ďalšia príprava pilotného projektu preukáže reálne možnosti harmonogramu;
B. súhlasí
1. so začatím verejného obstarávania koncesionára na výstavbu a prevádzkovanie diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka – Turany;
C. ukladá ministrovi dopravy, pôšt a telekomunikácií
1. uplatniť v súťažných podmienkach pre verejné obstarávanie koncesionára finančné plnenie štátu voči koncesionárovi až po dokončení stavby a skúšobnej prevádzky úseku
do 31. augusta 2005
2. začať verejné obstarávanie koncesionára na výstavbu a prevádzkovanie diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka - Turany
do 31. augusta 2005
3. predložiť na rokovanie vlády projekt PPP diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka - Turany s analýzou rizík projektu a jeho vplyvov na verejné financie
po vyhodnotení predložených ponúk uchádzačov o koncesiu
4. prerokovať návrh systému zabezpečenia realizácie financovania výstavby projektov diaľnic formou PPP s príslušnými generálnymi riaditeľstvami Európskej komisie s ohľadom na dopad na možnosť a výšku spolufinancovania diaľničných projektov z fondov EÚ a oboznámiť vládu so záväzným stanoviskom EK
do termínu oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania koncesionára.
Vykoná: minister dopravy, pôšt a telekomunikácií
toto ja nenegujem. len Dzurindov minister dopravy (tuším Prokopovič) mal na to tak cca rok na vypracovanie.
potom tam bol 4 roky smerák Vážny, na necelé dva roky to prerušil Figeľ a zas 4 roky smerák Počiatek. teraz tam je tretím rokom zas smerák Ráž.myslím si, že mali možnosti, vždy aj ministerstvá financií. Viac už naozaj nie je čo dodať.
tymto fanatikom to nevysvetlis. dzurindova vlada v uzneseni 162/2001 konstatovala ze program vystavby je v tempe meciara neudrzatelny…a pokracovala dalej. preto prisiel napad dalsieho zdroja - PPP. a potom ked to smeraci rozbehli bolo zase zle a zrazu uz “stacili” aj eurofondy. to je taka schizo co sa len tak nevidi. svaco neosocujem ta, to ty tahas nebatu neustale k ficovi, lebo si myslis zebyt fica a smeru by tu bolo ovela lepsie. kludne si to mysli…ale necuduj sa ked ti budeme oponovat
aj take madarsko ma pritom dialnicu v “korunach stromov” aj ked nie na M1-M3 ale na M7. ale nema este dalsich 30 km tunelov na jednej trase a ktovie kolko desiatok km na dalsich. to je ako nas rozdiel medzi severom a juhom. ZV-KE mohlo byt toho casu za 2,5-3 mld. ZA-PO sa splha k 5 mld.
aby sa podobny omyl neopakoval
spevnenie svahu je podla teba tazsia uloha ako 25 km dialnica s 10 km tunelov za 1 mld. eur. ktora zaroven neriesi uspokojivo vsetky tranzitne smery. lol lol to ci to je zatvorene tyzden alebo viac je ten najmensi problem.
na soroske ide byt rozsirena cesta na hranici narodneho parku. celkom podobna situacia.
to je to iste ako ked tv joj isla na vychod vsetkymi trasa a jedina velka kolona bola cez madarsko. ale nikto nevymyslal fabulacie ze to su auta co chodia BA-KE. potom preco by som mal pripustit ze cestu pod strecnom upchaval tranzit. pri NA uz mame konecne dokazane ze tranzit na vychod je slaby. preco by som mal verit ze pri OA je to inak?
Dzurinda s Radičovou a Matovičo-Hegerom dokopy tu neboli toľko čo sám Fico a vždy sa im Fico smial že majú zlepenec. ale Ty stále veríš tomu, že za Fica je lepšie. mal tlačovky keď bola drahá nafta za 1,5€. teraz s “lacnou” ruskou ropou je 1,75. ako vravíš, “taká schiza čo sa len tak nevidi”.
a čo sa týka našich južných susedov, jedno rýchle hľadanie cez AI google:
nájdi mi nezmyselne tunely na rovine za EU peniaze
Hľadaným prípadom sú štyri po sebe idúce tunely na maďarskej diaľnici M6 (úsek medzi mestami Szekszárd a Pécs), ktoré sa stali symbolom európskeho plytvania a absurdného stavebného inžinierstva. [1, 2, 3]
Tieto tunely nesú názvy Bátaszék (1331 m), Geresd (1331 m), Baranya (865 m) a Várhegy (399 m).
Prečo sú považované za nezmyselné?
-
Absencia skutočných hôr: Tunely boli postavené v lokalitách, kde sa nenachádzajú žiadne masívne horské prekážky. Trasa vedie cez miernu pahorkatinu, ktorú bolo možné obísť alebo vyriešiť štandardným zárezom do terénu.
-
Tunely uprostred polí: Bezprostredne pred vjazdom a po výjazde z tunelov sa nachádza rovinatá krajina a poľnohospodárske polia.
-
Slabé využitie: Celá južná sekcia diaľnice M6 čelí dlhodobej kritike za mimoriadne nízku intenzitu dopravy. Po dostavbe v roku 2010 zívala prázdnotou, keďže vtedy končila prakticky v poli pred chorvátskou hranicou