Myslel som toto:
https://www.euractiv.com/short_news/bratislava-cant-count-on-eu-money/#main-content
Kvoli vysokemu HDP na obyvatela dlhodobo nema pristup k strukturalnym a investicnym fondom EU.
Myslel som toto:
https://www.euractiv.com/short_news/bratislava-cant-count-on-eu-money/#main-content
Kvoli vysokemu HDP na obyvatela dlhodobo nema pristup k strukturalnym a investicnym fondom EU.
Aj samotným číňanom rastie podiel služieb na celkovom mixe ekonomiky, to isté začalo v USA v 50. rokoch, proste keď sa zvyšuje životná úroveň, zvýši sa podiel služieb na ekonomike a je to normálne, nie len to čo sa dá chytiť má hodnotu, ale aj software, údržba, komfort, zážitok, atď.
Zrovna napríklad banky a telekomunikácie fungujú najmä v BA a väčšinu vyprodukujú tam, to že majú pobočky, sú len sales pointy, ako kopa firiem čo má obchodákov, napríklad aj mimo bratislavských v BA, ono je veľmi ťažko určiť kde sa to HDP vytvorilo, x príkladov je, kde firma z východu má klienta v BA, a hdp sa teda vytvorí zase v BA, mieru skreslenia údajov môžeme len hádať, oficiálna štatistika tvrdí o cca tretine. V realite to možno bude trocha menej, ale nič drastické.
Samozrejme, ze je to drasticky uletene. Vsak potom ked to rozratavaju na PPP vyjdu tie zabavne tabulky, ze BA je druhy ci treti najproduktivnejsi region v EU
. Tomu uz dufam ani ty neveris… Len pripomienka, ze svojho casu (myslim niekedy pred privatizaciou, ked mali velke problemy - mozno behom privatizacie) este aj VSZ malu formalne sidlo v BA.
Ale hlavne, tvrdit tie zvasty, ze vychod by si na svoje dialnice nezarobil je obzvlast pre KE kraj uplny nezmysel. Ma 2 najvyssie HDP v republike a je to prakticky rovina s potrebov 1 (max 2) tunelov. Cize v kazdej normalnej krajine by uz davno bol prepojeny a mohol sa plne rozvijat nie len v okoli KE.
ten clanok nie je o tom ze “Bratislava nemôže čerpať eurofondy.”
Ja tvrdím iba toľko, že tvrdiť, že zvyšok Slovenska platí diaľnice JV a že zvyšok Slovenska platí diaľnice BA, je rovnaká kravina. A hovorím už dlho, že na SK máme 2 ekonomické centrá a to západ a východ a keď niekto niekomu platí diaľnicu, tak je to západ a východ tomu medzi.
nemyslel som to tak ze npr. kde maju a ci maju telekomunikacie pobocky ale odkial maju svoje prijmy. a mobilne telekomunkacne sluzby su celkom rovnomerne rozsirene lebo mobilny telefon ma dnes skoro kazdy v celej republike, takisto nejaky kaufland ma obchody po celej republike. este aj slovnaft ma vsade pumpy aj ked tam velka cast produktov ide na export takze tam a npr. pri VW kde je gro vyroby v zavode pri BA-DNV sa mozeme bavit ze ide o hdp vytvorene naozaj v BA. ale aj pri sluzbach sa najde npr. siet pentackych lekarni co mas nielen na kazdom druhom roku v BA ale zase aj po celej republike. takze tak ako krajina nemoze fungovat bez hlavneho mesta ani hlavne mesto nie je nejaky samostatny ostrov.
celkovo BA sa nemoze stazovat na D. pred casom som spocital obyvatelov a km dialnic v BA a okoli, prahe a stredoceskom kraji a budapesti a okoli. BA a okolie vyslo najlepsie. KE je v ramci SK na tom najhorsie, treba povedat ze aspon cesty I. tr. ma parametrami lepsie, vdaka I/16 okrem sorosky a ciastocne I/19 cez dargov.
ale zase na vychode tiez neriesia ze NR kraj ma sice vacsi kus R1 zato taziskova I/64 je hrozna a priemerka je na urovni najhorsich jedniciek.
Ale to miešame hrušky s jablkami, keď pri jednom zohladňuješ kde má zákazníkov a pri druhom kde má výrobu. To potom aj taký Mecom nie je HDP Lučenca, ale celého SK, alebo niektoré veľké kamiónovky, ktoré pôsobia v celej EU tak ich HDP nie je HDP mesta kde sídlia, napr ZV, SE, TT. Alebo napríklad Hossa Family firma z PP, má svoj najväčší sklad a gro činnosti v BA kraji.
Pokiaľ nemáš malý 5x5 metrov obchodík, vždy ide činnosť firmy za hranice mesta či okresu, preto podľa mňa telekomunikácie a banky ako služby kde fyzická, nie virtuálna centrála je v BA, ich HDP patrí BA. VSŽ ktorá tu bola ako príklad je iná kapitola, ale to v dnešnej dobe už snáď neplatí v takomto extréme nikde.
Takisto ako Hossa Popradu, Mecom Lučencu, STD Zvolenu, Gymbeam Košiciam (aj keď buď už teraz alebo onedlho Viedni)
V ba vidno aj veľa stavebných strojov, ktoré patria firmám z východu a reálne nepôsobia mimo BA, lebo prácu pre ne majú tu, tak to HDP je odkiaľ potom?
VW - je BA hdp lebo tu vrobí autá, ale Slovnaft nie lebo predáva na celom SK? Aj VW má predsa predajné miesta po celom SR.
Napr z Eshopov zaradíme HDP kam?
Presne ako hovoríš, hlavné, ale ani žiadne iné mesto nie je samostatný ostrov.
ved v poriadku, lenze v poprade ani lucenci nemas taku koncentraciu sidiel firiem ako v BA.
V BA je asi sidlo firiem kde maju stavebne stroje a vozia/poziciavaju ich po celom Sk. zrovna osobne poznam predstavitela takejto firmy.
akoze to eplatí v takomto extréme …co sa zmenilo?
VW vyraba auta v BA a na mozno 99percent idu na export. pri slovnafte je to urcite menej percent. ale zase slovnaft by to asi vedel predat v zahranici komplet aj keby nemal na Sk ani jedinu pumpu.
Mne tieto zabo mysacie vojny pridu velmi vtipne. Mame uplne malu krajinu a hadame sa tu, ze ci HDP patri Svidniku alebo Stropkovu.
(ked si to velkostne porovnam s inymi mestami ci regionmi nie len v europe…)
Napr. take Kosice by boli 35. najvacsie mesto v nemecku, o takom Hummennom ci Poprade asi aj skoda hovorit.
my sa nehadame o svidniku vs. stropkovu. preco zase nemecko ? to je porovnatelna krajina? v rakusku by boli KE druhe/tretie najvacsie mesto, v cesku 4. v madarsku 2. najvacsie mesto.
zato presov, zilina, nitra atd by v rakusku 6.-7., v cesku a madarsku ledva v prvej desiatke ak vobec.
Pretoze v tak malej krajine je to tazko meratelne a vsetko je spolu prepojene.
Len v tejto malej krajine sa bezne na hlavnych trasach jazdi priemernu 60-70kou. A nie len preto lebo sa zbytocne planuju dialnice ale preto lebo sa zle urcuju priority. A to nie je len o tom ci sever ci juh.
Pokial su vsetky trasy hlavne, tak ziadne nie su hlavne.
Na to aky mame relief, tak mame strasne vela trati…
kazda rychlikova trat je hlavna co neznamena ze je aj koridorova.
Zaujímal by ma dôvod, kvôli čomu sa k niečomu takému pristúpilo
rozbit peniaze… nic ine
Tá Viedeň je skôr anomália, pekne vidno ako čím bližšie k DE tým vyššie HDP na hlavu a potom je Viedeň v slabom východnom regióne, ale tým že je to veľké a hlavné mesto tak vyčnieva.
U nás viac menej to isté - klesá od západu na východ, s tým, že hlavné mesto nemáme na východe, ale na západe.
Az na to, ze od Salzburgu klesa aj na zapad, aj ked nie az tak dramaticky. A sranda, ze pri Svajciarsku, kde by podla tejto logiky mala byt najvacsia, je len v strede.
Kazdopadne, hlavne mesto na vychode im urcite pomaha v rovnomernom rozvoji celej krajiny.