Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Takze intenzity nakladnych vozidiel su takmer dvojnasobne ako napr. v Dargovskom priesmyku.

Najvyzsie intenzity nakladnej dopravy su z Martina na Turcianske Teplice.
Takze nejdeme dostavat D1, nejde sa stavat R2 ale podme stava R3. Ved tam ma najvyzsie intezity nakladnej dopravy.

Cez Turany podla scitania dopravy prechadza nejakych 15 tis./24 hodin. Na tvojej milovanej R2 napr. medzi Roznavou a Moldavou nad Bodrou ich mame 5 az 6 tis/24 hodin.

Podla Raza na zo spodnej trasi ubudlo nejakych 5tis/24 hodin.

Takze medzi Turanmi a Hubovou mame teraz 20 tis/24 a na milovanej R2 mame 0 -1/24 hodin. Samozrejme, stavajem R2, ta vyde lacnejsie a oplati sa.

Uz sa zacinam opakovat.

Kludne. Nikto nebrani stavbe R2. Nech sa vypise PPP projekt, nech sa plati extra myto. Kym sa intenzity nezdvihnu na nejaku rozumnu hodnotu.
Lebo koli intenzite 5tis/24 hodin na jednotke je stavat k nej paralelnu R len mrhanie peniazmi. Chcete si uzivat a zvysok sa Vam ma skladat na megalomaniu.

1 lajk

Jasne. Podla scitania dopravy na D1 - pri sucanoch 14 tis/24. V Ivachnovej je 20 tis/24 hodin.
Po dostavani obchvatu Ruzomberka cez Hubovu pojde len 10 tis. ked podla scitania dopravy tam uz vtedy mali nejakych 14 tis. Takze tych 5-10 tis. aut ktore maz na vstupoch do tohto useku sa len tak zrazu vypari.

Stavajme R2, ved tam su krasne intenzity na existujucich usekoch. R2 - Tornala - nadhernych 5.5 tis. Ozdany - uznavam tam nadhernych 8 tis/24 hodin.
Takze to sa oplati. Nedostavajme posledny usek dialnice, kde mame intenzity aj 20tis/24 hodin ale podme sa prtkat na paralelnu trasu, kde budeme mat intenzity na urovni v lepsom pripade 1/3.

A ano, tak chrbtova kost ma uz teraz 3,4 nasobne intenzity oproti tomu ake su na juznej trase.

pri 5-10mil EUR/km nie je ani 5tis aut ziadna megalomania. Je to na jedno auto mensi prispevok statu, nez dialnica za 40mil EUR/km pre 20tis aut. Cize nikto sa na nic nesklada tak ako na hejslovackom naokolo blizsie, kde sa pre 20 tis aut dava aj 100 mil EUR/km, cize kazdemu autu prispievame 5x viac nez na R2.

A to zavadzanie, ze “chrbtova kost ma uz teraz 3,4 nasobne intenzity” je tiez riadny kec. Porovnavaj porovnatelne casti D1 a R1+R2. Ked chces riesit Tornalu, tak porovnavaj ake boli intenzity medzi PO a PP ked sa tam postavila D1 (boli pod 10tis a mimestami je tam postavenych 7 pruhov vedla seba - lebo 5 pruhov dialnice + 2 rovno paralelnej jednotky). Hubovu mozes porovnavat so Zvolenom.

1 lajk

Bro, si doktor, mozno aj s permanent head damage (PhD), tak sa aspon nauc citovat. Pisal som o najvacsich mestach, nie o krajskych mestach. Spocitaj si obyvatelstvo medzi ZV a KE po R2, a to iste medzi ZA a PO po D1.

A ktore ine mesta su vacsie nez krajske mesta? Krajske su tie najvacsie :wink:

A pocitat obyvatelstvo sa tu uz tolko krat robilo, ze si to staci vyhladat. Mne staci dat 240tis obyvatelov Kosic k R1+R2 a tie dediny pozdlz D1 to hravo poriesi.

Prosim ta, skus zmenit matros. Tento ti nerobi dobre. Vypadavaju z teba uplne debiliny.
Ze cena 5 mil/km :rofl: :rofl:

Takze momentalne su vyhlasene 2 tendre na R2

R2 Zacharovce - Batka - dlzka useku 8.3 km, odhadovana cena 241,7 mil. eur co je 29 mil. eur/ km

R2 Batka - Figa dlzka useku 6.3 km, odhadovana cena 152 mil. eur, co je nejakych 25 mil. eur/ km.

Fakt si myslis, ze firmy co idu do sutazi su debili a pojdu na tretinove alebo dokonca na patinove ceny oproti odhadom? Daj priklad kde sa to stalo pri vystavbe slovenskych dialnic ?

Alebo si myslis, ze vsetci ty co pracuju na vypisovani tendroch len tak z pleziru navysuju ceny patnasobne oproti realnym cenam ?

Pre predstavu. V tom useku na jednicke su intenzity od 6.2 do 7.7 tis/24. Kedze podla Raza na juhu ubudolo 5 tis., kto pojde po tej R2 ?

Takze to bude rychlostka duchov ?

1 lajk

Medzi ZV-KE su vacsie mesta DT (15k)-LC (25k)-RS (21k)-RV (17k)-MD (10k). Medzi ZA a PO su MT (50k)-RK (26k)-LM (30k)-PP (48k)-SNV (34k)-LE (14k). +/- 10km rovnaka vzdialenost. 88k po R2, 202k po D1.

2 lajkov

Jasne. Z Kosic sa neda ist do Bratislavy po D1. Hned za Kosicami je take specialne pole, ktore zabranuje Kosicanom ist po D1. Len potom neviem, ako napr. chodia do takeho Presova, kedze to je po tej hnusnej D1 :rofl:

@asdfr priznam sa ze nie celkom chapem tvojim vypoctom ale ich zmysel je skor len odviest pozornost, kedze ja som riesil to ze co vsetko by sa dalo postavit za tu miliardu+ na tur-hub. k RK len tolko ze vacsina celkovo aut su zdroj/ciel. z tych 24k v ivachnovej tipujem ze na D sa priesunie tak cca polovica. na turhub bude logicky podobna intenzita.

na R2 som spominal ZV s predpokladom tiez okolo 10k akurat to bude ovela lacnejsie.
na zempline som spominal rovinu pred MI kde to bude mnohonasobne lacnejsie a kde ma sucasna cesta horsie parametre. cize neexistuje seriozny vypocet kde by tur-hub malo mat pred tymito prioritu.

chrbtova kost ekonomiky s 2tisic NA…no to je vychudnuta ovca, len si to porovnaj s D2. a su hlavne tahy ktore maju 1-2000 NA,a to je pointa, ak niekto nie je uplne zaslepeny tak si vie spocitat ze 10 najpotrebnejsich obchvatov na hlavnych trasach ma mnohonasobne vacsi efekt nez vyriesit zase dalsiu zakrutu pri vahu s 3 dedinkami.

mimochodom kostany nad turcom je zase len jeden blby semafor. zato nad kremnickymi banami je cesta na urovni III. triedy a to ani trochu neprehanam. cize cca 2000 NA si jazdi na tretotriedke ale pre 2000 NA nestaci siroka prvotriedka I/18.

1 lajk

ja len ze od CIAS ERSEKa kt planoval tieto 2 useky a cien 2021 Ineka… nam PHZ narastla o 120mil… !!! Co je zaujimave kedze D3 za 900mil PHZ bola viac menej po vysutazeni rovnaka ako sa povodne nacenovala, Turany-Hubova ma narast cca 200mil

Apropo, nepoznám žiadneho severana ktorý jazdí juhom, lebo komfort súvislej diaľnice. Poznám ale veľa južanov, ktorí jazdia severom. Samozrejme neberieme do úvahy niekoho čo býva v strede severu / juhu. Keby sa vyriešili bodové závady na juhu, a potom občas dať úsek 2+1 (netreba ani súvislú 2+2), tak prechodom južanov späť sa uľaví aj na severe :wink:

Na reakciu tu neťahajte tých, čo neprejdú kvôli polohe štartovacieho / koncového bodu :wink:

1 lajk

Taká Batka keď mohla ísť v čase excelu do výstavby sa odhadovala na 10M/km

1 lajk

Takze zase nejaka realita.
V roku 2019 bol podpisany usek R2 Mýtna – Lovinobaňa. Ten stal tvojich vysnivanych 10 mil/km. Len predchadzajuci usek R2 Kriváň - Mýtna - uz stal 30 mil/km .

Do cien ti hadze vidly len taka drobnost. inflacia. Od roku 2019 do roku 2025 bola kumulovana inflacia na urovni 40%.

1 lajk

ze krivan-mytna je nasobne narocnejsi usek si zabudol. netreba sa predsa zatazovat faktami.

to je tragedia tohoto statu ze ti co seba povazuju za pokrokovych su vlastne tiez zadubenci. za dzurindu sa namiesto suvislej R1 horko tazko postavili nova bana/zarnovica a desiatky km dokoncoval fico1. za radicovej vlady sa nieco urobilo pri DT a potom za fica2 zase nic. fico3 s ersekom to pekne rozbehli a potom hrozovlada zastavila aj to co bolo na spadnutie. hlavn su zabetonovane miliardy na severe pre cp do najblizsieho mesta a pre chudence dovolenkarov. prispevok ku komfortu je ale prispevok hdp blizky nule.

1 lajk

zase posadnutost len nakladnymi autami.
Ine auta po tych cestach evidentne nejazdia.

Siroka 18. Skus mi definovat aku ma vyhodu siroka 18, ked ti na nej ide 15 -20 tis./24 hodin voci uzkej jednicke, po ktorej ide 7 tis/ 24.
Skus mi povedat, ako sa prejavila vyhoda sirokej 18 napr. pod takym Strecnom.

Jasne, oblubeny semafor. Zrusme semafory, nebudu zapchy na jednotkach. Ze su tie semafory z nejakeho dovodo tak odignorujme.

Tych 24k v ivachnovej je na dialnici 20 tis. Takze polovica auta ktora ide po dialnici sa na to v Ruzomberku vykasle a pojde inde.

Za dalsie na tej D1 je krasne porovnanie starej I/18 voci dialnici. Na dialnici mas 20 tis voci 3.3 na starej 18. Takze pomer mas 6 ku 1 dialnica voci cesta prvej triedy.

Tak isto Turany - Hubova je tazky usek. Netreba sa zatazovat faktami, ked sa porovnava cena.

Toto su tiez tazke useky ??

R2 Zacharovce - Batka - dlzka useku 8.3 km, odhadovana cena 241,7 mil. eur co je 29 mil. eur/ km

R2 Batka - Figa dlzka useku 6.3 km, odhadovana cena 152 mil. eur, co je nejakych 25 mil. eur/ km.

Vytahuju sa ceny za km na R2 pomaly z pred 10 rokmi a vraj na R2 sa za take bude stavat aj teraz a porovnava sa s aktualnou cenou najtazsiehu useku na D1.

1 lajk

Takze zase nejake ralne cisla namiesto tvojich fantasmagorii.
V roku 2023 predstavoval podiel cestovneho ruchu na HDP 2.4%. Co predstavovalo nejakych 2.5 mld. eur. V roku 2019 bol az 2.9% HDP.

Kedze Tatry su tahunom turistickeho ruchu, tak ty turisti tie peniaze na dokoncenie tej D1 uz davno priniesli.

2,4 percent je v EU hlboky podpriemer. aj cisla poctu prenocovani co je jeden z klucovych udajov. tusim okolo 15mega co su nasobne nizsie cisla ako ine bezne krajiny a to neporovnavam primorske destinacie. uprav si mierku lebo nemas potuchy co je vela a co nie je vela. ta “masa” by tam chodila ci tam je alebo nie jed dialnica. sluzby slabe ceny vysoke.

na R2 mame zatial len odhady. realita na D1 je 1 miliarda za 25 km hp-ds, a 600-700 mega za hub-iva co su sumy 40 mil/km. 25 km D3 za 900 mega okolo 35 mil/km. mozeme s istotou odhadnut ze na tur-hub to bude viac.

na sirokej ceste pri 15-20k tis ides plynulejsie aj bezpecnejsie. cez mesto mas take iste intenzity, priemerka 20-30 km/h lebo vsak semafor, co je aj viac vyfukovych plynov, ohrozovanie stoviek chodcov. uzka jednicka kremnicke bane, batka, s. stiavnik tam sa ti hlava zatoci a cely cas trpnes ci ta v hociktorej uzkej zakute nezosrotuje kamion. a ked si pozries mytny system uvidis ze gro kamionov chodi cez den, to je hodinovo okolo 100 NA co znamena ze takymto stretnutiam nemas snacu sa vyhnut.

1 lajk

Ja len dodám, že medzi rokmi 2003 - 2019 bola rovnako veľká kumulatívna inflácia ako medzi rokmi 2019 - 2025; tzn. 16 rokov oproti 6 rokom a ako sa zdá - sila, skoro 3 násobok, , zvlášť na SK, tá inflácia si žije ďaljej svojím životom a neklesá a neklesá a naša vláda systematicky robí všetko preto, aby tá inflácia nepadala a nepadala; čo dodať - Na Slovensku je to tak

1 lajk