Tak isto tam ziadne 20 tis. intenzity tam nevidim.
Za dalsie. Od Moldavy do Kosic je gro lokalnej dopravy. Pre lokalnu dopravu sa dialnica neoplati stavat.
A odkial to viem? No z tohto fora.
To ma odbornici na dopravu z vychodu presviedcali, ze tunel Vysnove sa neoplati stavat, lebo gro dopravy popod Strecno je lokalna doprava medzi Martinom a Zilinou a pre lokalnu dopravu sa predsa dialnice nestavaju.
Po Moldavu/Turnu a Michalovce by mala byt dialnica urobena cim skor, to dava absolutne zmysel. S okolim Roznavy to je uz horsie, tam si asi budu musiet pockat dalsich 20 rokov. Ale brzdit kvoli tomu TU-HU je uplny nezmysel, to by mala byt #1 priorita, nech je konecne suvisla chrbtova dialnica hotova; potom sa mozu dat vsetky $$$ na regionalne dialnice, dorobit celu R4/R2 v plnom profile, nejaku sever-juh spojku PL/HU stredom, ci uz cez Donovaly alebo Martin a podobne..
ja len jednu vec napíšem: určite juh by si zaslúžil viac, aspoň to financovanie 40/60. Ale to už nie je chyba pacholandu, ale jednotlivých politických garnitúr. Podľa mňa :R2 obchvat zvolena a R4 na sever a D1-dargov…a samozrejme minimálne r2 k. olšany 1 etapa.
To, že niekto nevidí intenzity a úspory času na bezpečnej ceste, tak to nebude vonkajšou príčinou, ale tými, ktorí sčítavanie vykonávajú a určujú aj v čase, keď sú uzávierky, obchádzky. Presne tak to bolo aj pri PO a budovaní obchvatov v okolí mesta.
Takže keby sa zverejňovali skutočne intenzity, veď automatických sčítačov je požehnane, tak by som tým štatistikám aj uveril. Ale o chvíľu ťa bude pri tých Sečovciach presviedčať aktivista, ktorí vstupuje do politiky pod značkou PS a vystúpil z OZ Zemplín o iných intenzitách a hoci politiku nemusím, ale má pravdu.
A ešte ak by si porovnal len kamionovu dopravu podľa ľudského ščítavania s mýtnym systémom, tak opäť ti vyjde nejaka odlišná štatistika.
Na juhu a juhovýchode Slovenska (od RV po MI a SK-PO) bojujeme nielen kvôli intenzitám, ale aj bezpečnejším a rýchlostným cestám, ktoré niekto úmyselne sabotuje už 35 rokov.
vladika, nehnevaj sa , ale ďalšia politicka “hviezdička”, ktorá to v politike dotiahne ďaleko minimálne aspoˇn za poslanca s královským platom, ale pre region to bude prd platné.
Pouzili rovnaku metodiku ako pouziva slovenska sprava ciest pri celostatnych scitaniach ?
Ano, nie, neviem.
Ok, tak nieco k metodike toho scitania.
Aktivisti merali takto
Meranie hustoty dopravy sa robilo počas dvoch po sebe idúcich piatkov.
Slovenska sprava ciest ako robi scitania dopravy
Sčítanie neprebieha naraz v jeden deň, ale v cykloch počas celého roka, aby sa zachytili sezónne výkyvy (leto vs. zima, pracovné dni vs. víkendy). Výsledné dáta sa následne prepočítavajú na Ročný priemerný denný intenzitu (RPDI) pomocou koeficientov týždennej a mesačnej nerovnomernosti.
Jasne, tie cisla su uplne porovnatelne
To sam mozem postavit piatok poobede alebo este lepsie pre isto vo stvrtok pred velkou nocou a utorok po velkej noci napr. v Hubovej a vydu mi take cisla, ze sa len oci budu otvarat. A budem argumentovat, ze dialnica musi byt, kedze som napocital 30 tis. aut/24 hodin.
Akurát, že aj keď sčítanie nemusí byť nepriestrelné, ale tie autá prechádzajú po hlavnej v každej obci/meste. Stačí tam dať semafor, akých je pri pacholande požehnane a hneď sa presunie problém miestnych na problém hlavného ťahu.
Tak potom je otazka, koli komu sa ma stavat R2 ?
V najvytazenejsich usekoch kde bolo 14 -15 tis. aut/ 24 hodin intenzita poklesla o 1/3 a dostala sa pod 10 tisic aut/24 hodin.
Napr. medzi takou Roznavou a Moldavou sa premavka musela uplna vyparit, kedze podla scitania dopravy tam bola intenzita na urovni 6 -7 tis aut/ 24 hodin.
Takze sa potom dostavame intenzitou dopravy na uroven okresiek v pacholande. To dufam ze aj odbornici na dopravu z vychodu uznaju, ze koli intenzite 2-3 tis. aut na ceste prvej triedy sa neoplati stavat subeznu rychlostnu cestu.
zabudol som, ludia na juho-vychode zacali jazdit na konoch po lukach takze odpadla intenzita a naopak na severe objavili ropu a tak si bohati obcania zadovazili nove auta a bezcielne jazdia medzi RK-ZA-BA lebo uz nemusia robit… tot k intenzitam
a tiez neverim na na nejake masove presuny, tie trasy nie su 10 km od seba. 5k mozno ubudlo na R1 a donovalov/certovice. ale aj to je podla mna prehnane. keby to ubudlo na ZV-KE tak preco je taka ista piatkova kolona na neresnickej…takze to nesedi.
presne tak. plny profil R ZV a D od dargova na MI. @asdfr ver tomu ze tam budu take intenzity ako na D1.
a este ostane na 2 pruhy stiavnik, giraltovce, krupina, sahy, holic, senica, komarno, nove zamky. posledne menovane su dennodenne kolony ake na tur-hub nie su. reko na kremnickych baniach. a to som vybral len tie najvacsie zavady.
chrbtova kost? skus pozriet myto, kde a kolko nakladnej dopravy chodi. scitanie dopravy so statickymi intenzitami nema az taku vypovednu hodnotu. vid ruzomberok, denno-denne kolony ale pocet NA pritom nie je vyrazne vyssi ako inde.
Na krizovatke v kostanoch nad turcom sa od 22.2.2024 - 23.2.2024 robil smerovy prieskum dopravy. Pacli tam kameru na 24 hodin. Robili to zo stredy na stvrtok v case od 19:00 do 19:00.
Ta tych 24 hodin napocitali v useku Martin - krizovatka Kostany v obidvoch smeroch nieco nad 4t kamionov. Podla mytnych jednotiek je priemerna intenzita 3.3 tis. kamionov. No len celkova intenzite dopravy v tom useku v ten den vyse 27 tis. aut. Takze kamionova doprava predstavovala len 1/7 dopravnej intenzity.
Prave na tom Ruzomberku je pekne vidiet, ze aj ked nakladna doprava nie je podstatne vyzsia ako inde, tak su tam zapchy. Tie zapchy nie su vymysel Ruzombercanov. Ci aj tie zapchy chces spochybnit ? Podla IDP bola priemerna intenzita vozidiel s mytnou jednotkou v priamo v Ruzomberku okolo 2.5 tis. vozidiel. V useku hubova - ruzomberok bola nejakych 2.8 tis. vozidiel.
Ked sme pri intenzitach z mytnych jednotie. Cez dargovsky priesmyk podla tych mytnych jednotiek tak najvyzsie intenzity boli 1.5 tis. nakladnych vozidiel/24 hodin.
Tak isto usek Moldava - Kosice. Tam su intenzity od 1.5 tis. tesne za Moldavou az po 2.3 pred Peresom.
Pozrel som napr. R2 v okoli Figa - intenzity 1.4 az 1.5 tis. nakladakov/24 hodin.
Vyzsie intenzity su az v okoly Zvolena. Tam napr. na useku Pstruša - Zvolenská Slatina - je okolo 2.2 k/24 hodin. Aj tak to mas o 30% nizsie intenzity nakladnej dopravy ako v Hubovej na jednicke.
cize podobne cislo sa da cakat aj na tur-hub. to su fakt cisla hodne “chrbtovej kosti”. celkovo okolo 10k. to je predsa to co si kritizoval ze postavime vedla paralelnej cesty R pre 10k. v tomto pripade vedla paralelnej sirokej cesty. ale v pripade D1 je to uz poriadku a nech to stoji co to stoji?
To fakt chces nechat 17km dieru v hlavnej slovenskej ceste Zapad-Vychod s najvacsimi mestami (okrem BB a NR) a turistickymi atrakciami, a miesto toho robit 80km od Tornale po Sacu?
KE-Michalovce su potrebne a mali by sa stavat cim skor, podobne Moldava/Turna-KE. Ale oneskorovat TU-HU nedava ziadny zmysel; mala by tam byt riadna kontrola financii, nech sa to brutalne nepredrazuje, ako je v tychto koncinach zvykom, ale postavit by sa to malo cim skor. Kazdy rok oneskorenia nas to bude len viac a viac stat kvoli inflacii. Je to medzinarodna hanba, ze SK nema este ziadnu suvislu dialnicu medzi BA a KE. Od Michaloviec dalej neviem, ci to ma prioritu; taky Martin smerom na juh ma ovela vyssiu premavku.
Tradicna odpoved na tieto nezmysly a hlupe megalomanske vyplakavanie kvoli jednemu zlemu rozhodnutiu (tomu, ze sa uprednostnilo naokolo blizsie - btw, pisat tu tupost, ze “vsetky krajske mesta okrem BB a NR”, ked kazdy vie, ze R1+R2 by rovnako obsluzila “vsetky krajske mesta okrem hejslovackych TN a ZA” a s 1 tunelom cize 10x lacnejsie).
No ale, ako tradicne, prosim - nikto nebrani stavbe Tu-Hu: nech ministerko vypisu sutaz na standardne PPP a koncesionar nech si to postavi na vlastny risk a ti co to budu vyuzivat nech platia extra myto. Ale pachovske riesenia, ze my chceme uzivat a vy platte - a este to musi byt najvacsia mozna megalomania a ze na zvysok Slovenska nezostane nic - su to, v com je v tejto republike problem.