Nikdy som sa nezaujímal o TBM, ale ak to ty píšeš a si odborník, tak nech máš pravdu. Ja len z tej predošlej diskusie s Erszekom, že ak sa narazí na jaskyňu tak to presklime a aj vodiči budú mať zážitok. Ale teraz vážne. Soroška je potrebná ako soľ a odďaľovaním si vyrábame problémy u ochranárov, či už chrániacich podzemie alebo tých na povrchu a za ešte drahšie peniaze. Jednoducho nerozumiem a nezmierim sa s tým, keď môže existovať železničný tunel, tak aj cestný dvojrúrový tunel.
Neviem tak ked to nemoze ist cez Soroaku Lebo xxx, tak nech sa taha cez Silicu..
Tiez je to NP, tak nech sa ochranari rozhodnu co je dolezitejsie
Silica ma zial ten isty problem, vsade strasne vela krasovych zavrtov. Pekne to vidno na mapy.com; su to tie mini “kratery”/gulky na mape. Obchadzat by sa to dalo cez Uhornu, ale to by bol tunel za tunelom az po Medzev a to nedava zmysel.
Praveze cez Silicu by to slo po povrchu. Z vychodu sa to da relativne hladko. Zo zapadu by asi trebalo dost velke mosty aby sa to zviezlo, ale ak by to slo jednym smerom (logicky na juh), bolo by to akceptovatelne. A usetrilo by sa vela km.
Zo zapadu je 300m vyskovy rozdiel po dost prikrom svahu s Gombaseckou jaskynou a Zavoznou priepastou; z vychodu to tiez prudko stupa zo Sokoliej doliny. A Roznave by to moc nepomohlo, kedze by ju to obislo. Nevidim to moc realisticky. Ta 2+1 na Soroske je asi tak maximum, co sa da realisticky v dohladnej dobe ocakavat.
Uvidime, ako sa k Soroske postavi PS.
To 2+1 bolo realisticky pred 30 rokmi a nie teraz si opäť na to spomenúť a oprášiť staré riešenia. Treba to urobiť raz a poriadne a tunel je najlepšie riešenie, železnica s tunelom to len rokmi potvrdzuje.
Hejslovacko za pjetset
Tunel Višňové bude motoristom slúžiť len 11 mesiacov v roku
Už v máji sa očakávajú v regióne… - Startstop.sk - Stop Magazín | Facebook
Ako to robia v takom Rakusku
Tunel Gleinalm na dialnici A9. Dlzka tunela 8.3 km.
Pravidelna jarna uzavierka zacala 30.marca 2026 a trvala az 4 dni.
2 dni bol tunel uzavrety jednym smerom a dva dni druhym smerom. Uplna uzavierka jedneho smeru bola od 22:00 do 5:00 rano, takze cez den tunely fungovali na plno.
Takze zavretie celeho tunela na dva tyzdne nie je fyzicka vlastnost tunelov. Da sa to robit aj inac, ako to predvadzaju u susedov.
No, u susedov prezentuju aj to, ze za tunely sa plati extra myto (minimalne za niektore), a ze neexistuju ziadne vynimky zo spoplatnenia v mestach. Som 100% za taketo normalizacne opatrenia, aby platili ti, ktori tie predrazene megalomanie pouzivaju.
Je povazujem za predrazenu megalomaniu stavat dialnicu popri ceste I triedy, kde jazdi 8-10 tis. aut/24 hodin. A argumentovat tym, ze ked sa zrazu dostavia dialnica, tak intenzity sa zazrakom zdvojnasobia, lebo denne sa 5% obyvatelov Kosic sa presuva do Bratislavy a naspat.
Celkom sranda, ze presne tym (ze vsetci z KE budu jazdit do BA po D1) argumentuje Raz, ked hovori ako potrebuje dokoncit megalomansku D1, v tom nedavnom videu na HN. A nevsimol som si, ze na D1 by si sa voci tomu vyhradzoval ![]()
Nezachytil som.
Neustale tu od teba a dalsich vychodniarov dookola pocuvam, ako je rychlejsia cesta spodom do Kosic.
Povedal si to tym vodicom, co neustale chodia pacholandom? Oni o tom nevedia, ze spodom je rychlejsia cesta do Kosic ? Mozno to nevedia, tak sa ti treba postavit na 18 pri Ruzomberok a napisat, ze po R1 je cesta do Kosic rychlejsia.
Minuly rok som pol roka tak dva pracovne dni do mesiaca tocil trasu Martin - Liptovsky Mikulas a naspat. Kedze vzdy som mal dohodnuty cas, kedy som mal byt v cieli, tak som pridaval pol hodinu rezervu koli zapcham.
Fakt ma nebavilo jazda v kolonach narazdnik na narazdnik. Neustale davat pozor na blbcov, ktori sa rozhodli predbiehat stylom traja sa vedla seba vlezieme. Kamionistov, ktori maju na tempomate nastavenych 80 km/h a je in jedno ci idu v obci alebo nie.
Vies aky bo som bol rad, kebyze intenzita tej dopravy je polovicna, kebyze vsetci co vraj potrebuju chodit Kosice - Bratislava idu spodom, kedze vraj to uz bolo super vyhodne.
Druha moznost a to je ta horsia. Vodici nie su blbci a kedze je spodom ist Ba - Ke super vyhodne, tak uz jazdia tym spodom. Tym padom dostavba spodneho tahu by ziadne velke znizenie intenzit v pacholande neznamenali a na juhu by sme mali dve prazdne trasy. Jednu prazdnu R2 a jednu prazdnu jednicku.
Hlavne ze by bola ta R postavena vraj lacno. Sice posledne odhady ceny vystavby usekov R2 tomu nenasvedcovali ale verme.
A) ked bude R2 ver tomu ze Ti odpadne vyznamna cast na D1
B) neuveris ale nie vsetci z vychodu musia ist do BA, ale niekto konci v ZV.. a ta D1 mu je na 2 veci…
asdfr, dostal odo mňa jeden lajk za “pacholand”. neveo38. to A/ je taká istá fáma z ríše rozprávok, ako keby som ja napísal “ak by keby”" bolo dokončená TU -Iva. tak by sa znížili intenzity na R2. k B/ len toľko, že nie všetci chodia KE -BA. Sú vodiči, ktorí chodia napr. PO, a podobne, proste všetko čo ide KE -BA a severnejšie o 10km “by hilton” tak sa ím oplatí ísť D1. Nie som proti výstavbe R2, ale treba reálne uvažovať. Trocha budem parafrázováť starú múdrosť, tak aby sa náhodou niekto neurazil: Kto chce hneď pochopí, že nedostavať Tu-Hu je hlúposť, a ostatným, škoda dávať argumenty, jednoducho nevysvetlíš.
Takze pokial niekto chodi Ke - Zv, tak uz teraz chodi spodnou trasou, kedze je uz prenho vyhodnejsia.
Momentalne je podla googlu Ke-Zv spodom za 2:37 a cez Donavaly za 2:57. V zime duplom je spodom vyhodnejsie, kedze podla hodnotenia pocasia tu ne fore je sever minimalne 2 mesiace v zime zaviaty a dialnice nezjazdne.
Takze ziadnu premavku severom negeneruje, tak stavbou R2 neklesnu intenzity na severe a tak isto nenarastu intenzity spodom, lebo uz spodom jazdi. Jedine za by sa rozhodol sposobom hura, konecne dostavali R2 tak budem jazdit do Zvolena podstatne castejsie.
Kludne mozem vytiahnut napr. Trencin - Poprad, Kosice - Zilina, Poprad - Povazska Bystrica, Spiska Nova Ves - Trnava, Presov - Bratislava, Stara Lubovna - Trencin, Svidnik - Ostrava, Praha - Liptovsky Mikulas, Praha - Poprad.
To su vsetko trasy, ktorej R2 nijako nepomoze.
iste iste… tak ja skusim napriamo ked si ekonomicky analfabet tak tak isto nepochopis ze TU-HU za 13km = 1,5mld je sice pekne ale zato mas inde cca 70km, kt budu mat vacsi uzitok..
a co su o 10km JUznejsie tí si nezasluzia nic ?? Ci mame len okresy Stropkov, Svidnik… Ze mame ZEMPLIN s 350k obyvatelstvom…
A ten vacsi uzitok si ako spocital ? Vycucal si si ho z prsta ?
Takze nechame intenzitu 20 tis/24 hodin na jednej jednotke
A k jednotke kde mame intenzity nejakych 8 -10k postavime este rychlostnu cestu, aby pre istotu sme tie intenzity rozdelili medzi dve cesty.
Skusil som Michalovce - Pacholandom 5:08 a po R1 5:18.
zabudol som KOMFORT a BEZPECNOST z jazdy maju mat zasadne len na D1 spravne ??
uzasne cas… Ale predstavme si ze mame tu R2 po ZV tak cesta netrva 2.37h, ale presne o hodinu menej, bez stresu, s MPR, a s vacsou sancou ze ma netrafi kamion alebo zver..
odporucam realitu a nie Google…
20k intenzitu ma aj KE-MI, alebo KE-Moldava,
iste a 20K ti neklesne ked bude dobudovany usek tam sa nerozdelí lokalka ? tam sa nakotia intenzity…