Zato na druhu etapu PO ktorú tiez pripravoval ersek sa tender vypisal v 2022.
dobre, len vsetci vieme ze KRAJSKE mesto ma stale navrch oproti inemu useku, to mi nikde az tak nevadi..
nebyt odflaknuteho IGP na D1 a vsetkych dodatkov s tym suvisiacich prac, tak tie useky na R2 uz davno mohli ist do vystavby a za lacnejsie…
Ved tieto 2 useky sli hore podla INEKO z 2021 o 100mil len pred VO, za kolko sa mohla vtedy postavit lacnbejsie… za terajsiu PHZ mohli vtedy aj 2/2 profil stavat..
Uprimne som zvedavy ako NARASTIE cena na KE I. ked vtedy , , megalomanske riesenie , , odhadovali na 170mil… a ,akoze, sa muselo vsetko nanovo prekreslovat…, fakt som zvedavy ako zrealnili model pouzity povodne z PO 1,
Ja nie som a nikdy som nebol voličom strany, ktorú reprezentoval a ani jeho nemusím, to na úvod, aby ste ma nehejtovali dopredu. Ale jedno mu musím kvitovať, že okrem povinnosti výstavby v okolí Ba, Za a severného ťahu myslel aj na juh, resp. juhovýchod SR, kde sú hladové doliny ako Tisovec, Dobšina s RV a niečo nielen pripravoval ale aj pripravil.
A opäť sa vrátim ku jeho projektu Soroška, ktorý mal pokračovať, tak ako iné úseky a riešiť problémy počas výstavby ako boli riešené pri Višňovom, Ružomberku a nie úplne sa na to vyfláknuť, čím boli preinvestované peniaze a tie by som nechal preplatiť zodpovedným. Bohužiaľ osobná zodpovednosť u nás neexistuje v štátnych orgánoch a preto sú tam stále protekčné politické osoby zarábajúce nad pomery reálnym mzdám a neexistujúcej strednej triede. A ešte k tej Soroške uvediem, že riešenie jej rozšírenia, čiže oprášenia projektu SCC spred 20 až 25 rokov je v týchto časoch na výsmech. A k intenzitám len toľko, že ak sa už objavujú preťažené kamióny s z Rumunska a Maďarska na tejto trase, tak je záhadne, že by v budúcnosti po výstavbe nebola trasa rentabilná. K tomu preťaženiu myslím, že podľa predpisov môže byť v norme, no tá cesta postavená resp. zmodernizovaná a čiastočne presunutá do iného koridoru Nemcami za 2 sv. vojny nebola stavaná na takúto tonáž a vtedy sa im ešte nesnilo o ťažkotonážnych kamiónoch a tovar sa prepravoval v takomto prípade železnicami a loďami.
Na záver môj názor je, že sa má začať stavať Soroška čo najskôr, ako je možné, lebo do budúcna vyjde drahšie a bude mať väčšie problémy či už z ochranármi na povrchu alebo v podzemí, tak aj z infláciou a vyššími cenami či už materiálov, pozemkov a rôznych vstupov potrebných k dostavbe. Už včera bolo neskoro a následne rozmýšľať nad tunelom na D4 na ktorý tiež nemáme a inými zbytočnými stavbami ako R1 od Vlčkoviec po BA a pretláčanie Donoval na úkor Martina a Kremnice.
Ersek urobil dosť nezvyklé kroky, len na pripomenutie:
- podpísanie tendra na Sorošku 31.12.2019 t.j. dá sa povedať psledný deň pred štartom volebnej kampane pre voľby 2020
- predvolebná kampaň na štýl Ficových 13. dôchodkov z toho istého času
- účasť na proteste 28. 7. 2017, kde protestujete pri Rožňave (spolu s Bugárom) s protestujúcimi fakticky proti svojmu vlastnému ministerstvu
- povedal mu vtedy niekto, že vo svete je v takomto prípade typické dať pred príchodom na protest DEMISIU
Nemám nič osobne proti Ersekovi, ale šaškáreň na štýl Matoviča, ktorý ide dať demisiu a pred podateľňou sa otočí, tak to je divadlo, ktorému tlieskať netreba a takýchto politikov treba poslať niekam inam ako do funkcie ministra.
Zas len zvasty. Ersek v prvom rade napraval to, ako vystavbu dialnic hejslovacke vlady pokrivili. Ked je plan davat na sever aj juh proporcne (tj, ked nechces diskriminovat) a miesto toho aby sa tak robilo sa 20 rokov pred nim 80% penazi lialo na D1, 18% na R1 a 2% na R2, tak tym, ze naplanoval viacere veci na R2 (ale zdaleka nie len tam) je zas len pokus dostat vystavbu do normalneho stavu.
Co sa podpisalo 31.12.2019 je uplne jedno - mal styri roky v programe, ze to ide stavat, takze kedy stihal vtedy to dal (resp aj tak nie celkom stihal).
K “účasť na proteste 28. 7. 2017,” to fakt musi niektore hejslovacke hlavicky hrozne trapit ak sa nieco ide stavat na juhu, ked si pamataju presne datumy nejakych protestov z 2017!!! No a co konkretne by presadil, ak by podal DEMISIU? Ze by prisiel Matovic a Sulik, ktori na juhu nechceli a nestavali vobec nic a prave tu Sorosku zrusili?
A prirovnavat Erseka k Matovicovi, na to musi mat niekto veeeeelmi pokrivene videnie.
Len pár reakcií:
- Na pamätanie dátumov ti stačí vedieť používať internet
- vôbec pri tom nemusíš byť hejslovák, dokonca môžeš byť anti-hejslovák
- keď podá minister demisiu, vláda nepadá a neprichádza Matovič (ktorý len na okraj mal v tom čase 5 - 6%)
- neprirovnávam Erseka k Matelkovi ale jeho niektoré konkrétne kroky
- to že niečo naprával je jedna vec, ako to robil to je vec druhá a o tej píšem
Sváco,
žeby sa učil Matelko od Erszeka, ale na slovenský resp. na spôsob iného etnika? Tak nie som z toho nadšený, lebo stále sa to viac u novokvasených ale aj politikov prilepených na stoličkách len takéto správania opakujú a ešte pritvrdzujú svoju arogantnosť.
A k tým dátumom, internet veľa pamätá, tak si treba ozrejmiť aj sľuby pre slovákov na juhu a juhovýchode z ohľadom na Zemplín najmä, keď sa rozvíjajú priemyselne Košice, tak by poriešila Soroška hladové doliny aj z opačnej strany a nemusíme sem voziť gastarbaitrov z iných krajín, či už zo susedných štátov alebo z ďalekých postsovietských krajín. Aspoň by nemuseli chlapi cestovať do Čiech a Nemecká a ženy do Rakúska. Potom by bol aj rozvoj aj intenzity na na juhovýchode.
A ešte mi nejde do rozumu spomínaná nehoda pri Pincinej v budúcej trase R2. Čo tam robil rumunský kamión, keď tranzit juhom nechodí. Mýlia sa asi navigácie.
lenze to nemalo nic s kampanou
31.12 preto aby sa vyhli povinnostiam platiacim od 1.1.
Ak to bolo tak dobre pripravené, prečo to potom Fico spatne neootvoril a nedal do tendra.
opytaj sa fica, ale zrejme meskanie SO PO II ma podobne dovody.
niektoré reakcie sa ani neoplatí komentovať
Regionalny rozdiel ![]()
Husty…
Toto nech stavia sukromnik (ktory to da podla mna pod 1mld) a vybera si 30-40 rokov myto za prejazd - ale taky blazon sa asi nenajde. Ale predpokladam ze toto je vlastne len tema na volby v BA a potom bude zasa 4 roky pokoj
Otázka je, že či bude po postavení tunela zakázaný nákladný tranzit po mestskom úseku D2
Ja verím, že túto otázku si budú ľudia klásť minimalne o 25rokov.
Neskutočné, že tento projekt ma relevantnosť medzi ľuďmi a zároveň z hora ho pekne pretláčajú.
Ja si neviem pomoct, ale od kedy je Raz minister, mam pocit, ze dostal za ulohu pouzit na slovensku TBM nech sa deje, co sa deje
Ak má stranícku úlohu Ráž využiť TBM, tak nech to vyskúša na Soroške (odstráni deficit na juhovýchode pre hladovú dolinu Dpšina, RV a ušetrí aj jaskyne a hlavne pozemné vody) a potom, keď sa osvedčí, nech cez PPP rieši Karpaty. Ale Raž o chvíľu bude passe, ak uspeje v BA, hoci je to vysoko nepravdepodobne.
Netrebaf vobec nic niekomu prikazovat a zakazovat. Staci zdvihnut cenu mytneho tak aby sa to neoplatilo
Soroska je v krasovom uzemi, tam sa TBM moc nehodi, to by kazdu chvilu museli TBM vyberat a odpalovat zlomy rucne. TBM je vhodna pre tunel Karpaty, Poprad-Zakopane a Branisko, ale nie pre miesta, kde je predpoklad velkych zlomov, ktore zasypu TBM, ako sa to stalo nedavno vo Svajciarsku pri najnovsej rure v Gotthardskom tuneli. Turany-Hubova a Donovaly by tiez boli OK, ale na par miestach by sa to muselo robit rucne (kde su zlomy).