Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Dvaja devilovia sa zišli , ekonomicky slabý a nič netvoriaci sever , no tak dajte v čom je Žilina Martin Ružomberok Poprad Prešov horší ako Lučenec Rimba somba Poltár Rožňava , nech sa ekonomicky naučím niečo nové o Slovensku , lebo diaľnicu okolo tretieho najväčšieho mesta netreba :slightly_smiling_face: omg

1 lajk

o nic. len gemer nevyziera rozpocet. inac nevsimol som v clanku udaj o intenzite na plnom profile prvej etapy. byva zvykom zverejnit aj takuto info. presli tusim 2 roky od otvorenia… zato niektore rano sa sabinovska cervenala na celom vjazde do mesta.

1 lajk

A Kosice si nechal kde? Vykonom presne tolko ako Zilina+Martin+Ruzomberok.

A dialnicu do tretieho najvacsieho mesta treba, ale do druheho staci, ak je zachadzka z PO, vsakze!!! Ked, tak presne naopak: PO je obsluzeny R1+R2 lepsie nez KE je obsluzene cez D1. OMG!!!

No a mareks96 si tiez vie krasne protirecit. Suhlasi, ze sa mali delit peniaze 60:40. Ale riesenie toho, ze sa to tak nerobilo, nema byt, ze sa to teraz dorovna a tie dialnice juhom sa dostavaju (a intenzity sa tym vygeneruju, presne ako sa udialo na severe). Ale riesenie je, ze vlastne ked intenzity nie su, tak dalej mozeme nechat ten region upadat… VYBORNE

1 lajk

Ja práve naopak som zástanca severnej trasy, dokonca som v predošlom príspevku napísal, že na južnej trase aktuálne nie je žiadny problém, faktom ale je, že sever je ekonomicky slabý, juh je o kúsok horší, ale stále je to bitka jednookého so slepým. Presne preto som spomenul v porovnaní so Soroškou aj bielu horu

Gro ekonomickej aktivity je na na Západe, BA, TT, NR, plus záhorie a považie, vďaka USS aj KE. Faktom je, že pokiaľ malo ísť o prepojenie ekonomicky silných regiónov, R2 bola lepšia varianta, lenže to by sa muselo x rokov dozadu začať stavať tam a nie na severe. Prípadne dokola opakované delenie 60:40, ktoré sa začalo v poslednom období, prakticky až keď všade na D1 boli problémy.

Praveze 60:40 bolo uz od Dzurindu (druha polka 90tych rokov). Len potom to hejslovaci zacali vo velkom ignorovat, az to Ersek trocha skorigoval. Ale ten zakladny vysledok, ze este stale je rovnako dobre ist BA-KE severom a juhom (a kratsie, lacnejsie, a menej riskantne z hladiska pocasia juhom) znamena, ze stale ma rovnaky zmysel rozvijat oba. Napr ak sa ma dat 1.5mld na Tu-Hu, tak ak by sa len teraz zacalo dodrziavat 60:40 a dalo zaroven 1mld na R2, tak sa poriesi toho ovela viac.

4 lajkov

Ano, ekonomicka aktivita je tam a tak ako pises. Teraz je otazka co dalej. Sever je skoro hotovy, ibazeby problémy okolo RK boli fakt neriesitelne. Ale zatial to berme ze sa riesia. Potom tam budu lepsie cesty ako zapade aj s dialnicami “Nice to have” ako je cast D3, ostanu katastrofalne kremnicke bane a pár dedin na orave.

Zapad D uz ma vsade kde “must be”. Ale je aj zla 51ka a 64ka a problémy okolo miest. Vychod je uplne pozadu, hlavne KE kraj mimo mesta akoby neexistoval. PO Katastrofalna 21ka na polsko.

R2.. problém ako RK skutocne nie je. Ale to uz vlastne Nikde. Potom mozeme zastaviť akekolvek vacsie investície a staci opravovať mosty a robit udrzbu. Lebo vsak vsade sa da prejst aspon 50-60kou. Tak si to myslel??

IMHO hlavne tahy kde je priemer 60 su hanbou pre celu republiku a Nic na tom nemeni ani hurátunel. Nastastie 16ka je lepsia ako ine ale na hociktorom pahorku sa mozes zaseknut za NA a soroska, batka a zvolen ides presne tych 60 ako na inych tahoch. Z toho zrovna soroska co tolko spominas je najkratsia ale vsetky 3 dokopy su 30+km. Takze ako dalej, ideme riesit uz len turhub co je v tomto stave tak na 10 rokov? vsade sme pocuvali ako je v príprave problém a zrazu isiel do tendra ked dostal eiu. To potom mozu tendrovat aj zvolen a dalsich xtahov po celej republike nehovoriac tam kde stavebko je.

2 lajkov

Jedna vec je, že dialnica niekde je, druhá vec je v akom stave a kapacite, ak 1 nehoda na D2 odstaví premávku v BA na dalších 16 hodín niečo je zle. D1 BA-TT, potrebuje generalku a mozno aj rozsirenie, D2 od BA smerom na Cesko tiez, prepojenie D1 a D2 severom tiez, nemusí to byť priamo tunel Karpaty, R7 aspon po NZ by odlahcila D1+R1 na NR, ktoré občas tiež sú na hrane.

R2 si myslím že by sa mala rozvíjať ďalej, aj keď tam aktuálne problém nie je, od KE po Moldavu určite, ZV a Soroška nice to have a potom sa možno aj objaví premávka a bude dávať zmysel dokončiť ťah.

Inak si myslím že čo by sa malo v prvom rade spraviť je zlúčiť NDS a SSC, nekresliť obchvaty obchvatu ako na D3 a obšas aj aktualizovať tú plánovanú mapu dialničnej siete, sú tam ťahy, ktoré nemajú zmysel a na druhú stranu chýbajú také, čo by možno aj zmysel mali.

Najväčší problém je ale, že sa nemyslí dopredu nie že roky, ale minúty, však preto sa nám aj rozpadávajú mosty a problémové úseky hasíme tak ako hasíme.

To že východ je slabší je fakt, aj infraštruktúrne aj ekonomicky, na tom si myslím že sa nič nezmení, je od vyspelého sveta o 4-5 hodín ďalej ako západ, to je dané geograficky a je to fakt. Východne od východu je len bordel a chaos, na tom sa nič nezmení najbližších 20-30 rokov aj keby vojna skončí zajtra. Nie všetky regionálne rozdiely idú zmazať, sú normálne všade vo svete, 50% svetového HDP je vytvorené na 3,6% povrchu.

3 lajkov

Minister dopravnej vystavby Kalinak uz rozbieha R2 ZV-KE aj D1 KE-MI :slight_smile:

Sice vo videu tradicne politicky klame, ze PPP zastavila Radicova a ze nebyt toho, uz by cela D1 bola a za peniaze z fondov sa mohli stavat useky mimo D1. Ale ked si odmyslime tieto rozpravky starej matere, drzim mu palce…

4 lajkov

Ale iste, toto som stale uz pred rokmi..

Ako elegantne opat ojekabatit vychod a juh ze nie su peniaze

• Postavime vsetko na zapade
  • Prideme na to ze postavene treba uz opravovat
  • Kedze vsetko sme ,admistrativne, presunuli na zapad zistime ze kapacitne musime od NR az po Ba rozsirit D1 na 3+3 komplet.
  • Ak ste vydrzila na vychode doteraz vydrzite este par desiatok rokov
  • Ak ste sa tam uz vyludnili tak je zbytocne tam nieco stavat..
  • Regionalne rozdiely su nepodstatne…
1 lajk

to ze doprava v BA nie je v poriadku vieme, ale D2 so 40.000 intenzitami na vstupe za to nemoze. to je uplne normalna intenzita na D vsade v europe. ale to sme mimo temy. to ze zvolen s 20k intenzitami je nice to have sa len pousmejem. esteze bude D3 lebo rozvoj 2 okresov to tu vsetko postavi na nohy…a ten priklad s hdp vo svete vratane afriky a pod. je skoda reci…

to co bzdi rozvoj viac ako smeraci je presne toto myslenie. ze sa neriesi tok tovarov a sluzieb z/do regionov lebo vsak “nie je problem” sa tam dodtrkotat, ale problem je ze pri BA je rano/poobede kolona. imho je to uplne naopak. zaujimave ze aj v rumunsku to uz vedia. taky kluz, temesoara, sibiu to su velke a davne centra, nieco ako nase KE, v ociach nasinca ale zaostale diery. pritom region severozapad isiel hore od 2012 zo 49 percent priemeru EU na 71 percent, (juho)zapad so 61 na 78 (!!) percent, stred z 55 na 70. ale aj vychodne kraje za vyrazne zlepsili. nieze len bukurest. tak sa mozeme bavit ci toto je normalne alebo Sk udaje so stagnaciou v strede aj na vychode. zapad ma rovnych 70 percent (oproti 78 rumumskemu juhozapadu)…co je dokonca pokles zo 73 percent v 2012.

1 lajk

mareks, fakt riadne vygumovany pohlad na svet. Este raz zakladny fakt: KE kraj ma druhy najvyssi HDP na SK, cize sa tu generuje viac hodnot nez v ktoromkolvek SK kraji okrem BA. Ak by sme nezili v hejslovackom blavastane, to by sa odrazalo aj na investiciach do infrastruktury, zvlast ked je tu extremne lacna. Ale co sa deje? Presny opak, ciste na zakladne politickych blabolov a nacionalistickej nevrazivosti k narodnosti pozdlz juznej hranice.

No ale o inom som chcel: Raz zas spomina (okrem povinnej D3 a liptovskej D1) aj R2 a R4:

Ráž: Hlavnou prioritou je rozostavať zvyšné dva úseky D3 a dokončiť D1 v Liptove | Info.sk

Tak uvidime.

Neviem ako je možné, že aj keď ide človek za jedno s vami aj tak je zle. Písal som tu už x príspevkov dozadu, že si myslím, že sa malo íšť juhom, alebo aspoň držať 60:40. Myslím, že po x rokoch čo tu na fóre prebiehali spory sever vs. juh, kde za juh ste boli len vy dvaja, už zástancov južnej trasy pribúda, vrátane mňa.

• Písal som, že sever a juh sú oba ekonomicky slabé, jediné ekonomicky silné regióny sú prakticky západ ako celok a KE. Pre PO je zmysluplnejšia R4 ako D1.
  • Zvolen je nice to have, pretože tam nie je problém typu denné kolóny na 20+ min, váčší problém je už napr v Senici.
  • Západ je okrem iného aj územie cez ktoré má tranzitovať východ, čiže aj keby postavíme celú R2, tranzit ušetrí 30 min a potom sa zasekne na hodinu pred BA tak sme nepomohli ničomu.
  • Regionálne rozdiely nejdú všetky zmazať, môžeme sa pozrieť nielen na svet ako celok, ale aj krajiny jednotlivo a tie rozdiely tam budú a veľakrát oproti tým našim úplne brutálne, napríklad USA, ale platí to aj pre EÚ krajiny, napríklad spomínané Rumunsko,Bukurešť a zvyšok krajiny je úplne iný svet, Taliansko sever a juh atď.
4 lajkov

myslim ze uz coraz viac ludom dochadza realita. vo vela vecach zhodneme. co mam pocit ze je problem pochopit ze dialnica je preto dialnica lebo v prvom rade sluzi na prepojenie dalekych cielov, az v druhom na obsluhu blizkych regionov medzi sebou a az v tretom na dochadzanie do susedneho mesta. preto mi je divne riesit SO BA a rozsirenie D2.

teraz sa opakujem ale denne kolony 20+ min su len tam kde sa dialnica stavia alebo sa bude. ani v senici take nie su. existuje par miest a sam som ich sem daval, a naozaj su na zvacsa na zapade, SE, PD, KN, NZ.. by mali dostat obchvaty …v spickach su kolony a okrem toho tranzit nema co chodit cez centra. keby sme boli bohata krajina tak by sme mohli mat paralelne tahy ako na morave…zial…tak majme aspon obchvaty, R4 poloprofil od gir po stiavnik, len tam mas este menej ludi na trase ako R3, 51, 64. tak neverim ze tam bude treba 2+2 ani ked bude S19. ale mozno sa mylim. celkovo s-j tahy riesia tranzit ale celkove intenzity nie su vysoke.

dialnica pred BA sa rozsiruje tiez. ale aj 8 pruhova moze mat problem, aj tam moze byt nehoda.
Sk je prilis mala krajina aby mala take rozdiely ake su. ako uz bolo napisane stacilo by dodrzat elementarne delenie ze v kazdom kraji sa postavi to co najviac treba. v normalnom svete by hdp KE kraja bol niekde na urovni TT kraja…tak ako v rumunsku mas po bukuresti kraje s velkymi centrami, alebo CR, je vyspela praha a potom nie su zapadne kraje ale juzna morava s druhym najvacsim mestom brnom.

na Sk je momentalne 850-900 km D a KE kraj z toho ma asi 50 km. NR kraj len o par km viac. obe kraje si do istej miery pomahaju madarskymi dialnicami ale vychodna polovica KE a ciastocne PO kraja je uplne odrezana.

a zvolen sa podla mna oplati postavit a viac ako D3. bez tunela, snad bez estakad, min. 10k intenzita si myslim ze bude.

4 lajkov

pocet km D podla krajov, +/- 5 km podla mapy. bez poloprofilov R ak su nenapojene na suvislu D/R
BA 145
TT 105
NR 65
TN 85
ZA 175 vratane uz istej D3 aj nedokonceneho RK
BB 135
KE 55
PO 130 vratane SO PO II

spolu 900 km , uz tu su velke rozdiely, kludne dajme vychod ako celok co je 30 percent ludi lenze 185 km je len 20 percent D.

neskor pridam aj update podla financii, to este len bude masaker.

3 lajkov

Je síce pravda, že diaľnica slúži na presun medzi ďalekými cieľmi, ale lokálnej doprave sa nevyhneš. Myslím že sa zhodneme keď k tvojim nepopulárnym názorom pridám ďalší, a to, že SO BA je lepšia investícia ako Turany-Hubová.

So zvyškom prakticky nejde nesúhlasiť, dnešný stav je výsledok chyby, ktorá sa spravila za Mečiara a nikto nemal odvahu to stopnúť a prekopať, nečudujem sa, bol by to politický pohreb, dnes tu takú podobnú vec máme a hovoríme jej 13. dôchodky.

1 lajk

Za minulej vlády tu už jeden návrh bol, zaniknúť mal Trnavský, Trenčiansky a Prešovský kraj, Myjava mala prejsť pod Nitru (Západoslovenský), Trenčín s okolím pod rozšírený Severoslovenský kraj pod Žilinu. Prievidza logicky mala ísť do kraja pod Nitru spolu s Partizánskym.

Ak by zostal len BA kraj + západ, stred a východ, najmä stred Slovenska by opäť dospel k nevraživosti Žilina vs Banská Bystrica ako kedysi, toto by mali byť 2 samostatné kraje, geograficky sú oddelené horami a de facto spoločné nemajú nič.

Uvažovalo sa aj nad znížením počtu okresov.

2 lajkov

SO BA je v takej faze ze tazko povedat aj ked latku si dal poriadne nizko…zato praha, vieden ani budapest pokial viem nemaju kompletny okruh, v tomto sa najviac podoba asi BP, hotove casti M0 ma rovine a chyba SZ cast kde su kopce…

Západnú R2 možno celú netreba, ale určite treba obchvat Handlovej, tunel Remata a tak napojiť slepé črevo R2 od Žiaru na bývalú panelku pri Hornej Štubni. Nemusí ísť nutne o cestu v parametroch RC, no mala by umožňovať bezpečné predbiehanie, napríklad formou striedavých trojpruhov. Týmto bude možné strednú časť R3 cez Kremnické Bane škrtnúť okrem úseku Martin-Rakovo.

Preložku cesty I/64 v koridore plánovanej R8 bude nejakým spôsobom treba riešiť tiež, od Chynorian tam defacto až po Nitru ide cesta stredom obcí a na veľkej časti trasy tie obce už stavebne splynuli do jednej veľkej zástavby kde je Vmax 50 km/h. Stavať to ale ako RC by to asi bolo zbytočné.

3 lajkov

Latku som dal tak aby som porovnaval porovnatelne, narocne useky, aj stavebne aj cenovo. Všetky tieto mestá majú metro, majú aspoň čiastočný obchvat a majú aj vnútromestnké okruhy, viď tunel Blanka v Prahe. Kompletný okruh má napr Bukurešť. Okrem toho, je nepovažujem za vhodný čiastočný obchvat, ktorý 2x premosťuje Dunaj. Ale hej je to hudba ďalekej budúcnosti.

ale metro nevedie z centra do aglomeracie, na to je hromadna, najma kolajova doprava. akurat v BA je “dobrym” zvykom riesit dopravu dialnicou v meste, ako pred 50 rokmi.aleto sme uz OT.

1 lajk