Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

MaH: jediný okres, ktorý v Košickom kraji obslúži D1 naviac je prakticky Spišská, ostatné je rovnaké. :d

ale ked uz tak som to po rokoch znovu spocital, vratane okresov blizko D:

BA kraj komplet a okresy TT, HC, MY, PN, NM, BN, TN, IL, PU, PB, BY, ZA, KM, CA, MT, TR, DK, RK, LM, PP,KK,LE, PO, SB,KE, KS = 2,85 miliona, ale kedze sa oplati chodit po PO tak skor 2,4 miliona

BA kraj komplet a okresy TT, GA, SA, NR, LV, ZM, TR, ZC, ZH, BS, ZV, BB, KA, DT, LC, PT, RS, RA,RV, KE, KS,PO, SB = 2,51 mil. bez PO a SB 2,25 miliona.

a to by som este pridal mozno aj BR. potom by sme mohli pridat k severu aj okresy dalej od D1 ako NO, TS, SL….a na juhu zase DS,NZ, VK.

V Amerike sa nevedeli dohodnúť sever s juhom a mali občiansku vojnu :slight_smile:

Tak ešte raz a dúfam že naposledy:

1: ak by sa budoval juh ako primárny v parametroch R, tak by už stál a za výrazne menej peňazí

2: ak sa budoval sever ako primárny, nie je postavený, nie sú peniaze na juh a nevieme ani kedy bude

3: najväčšie problémy juhu dokopy, nie sú ani polovica z jedného problému čo sa aktuálne dobudováva na severe (sám si vyber)

ved hej, ke -juh r1+r2 po-severD1,

Mne pridu tieto debaty uplne odveci.

Myslim, ze v aktualnej dobe (za par mesiacov) mame najlepsie mozne riesenie napojenie regionov na slovensku - D1 BA - KE, R1-R2 po Lucenec samozrejme s vynimikou Turany - Hubova a Zvolena…

Keby sa postavila len R1 a R2, tak sa nenapoji nic na povazi, na liptove atd.

Na to si poziciam tuto mapku od rempa:

Jedine kto ostal asi ako tak visiet je Roznava a ten pomyselny najrychlejsi tah na Bratislavu z Kosic… Predstava mozno pekna ale stoji to za tie miliardy navyse? Asi nie.

Netreba zabudnut, ze co je a bolo sa uz neda zmenit :grinning_face:

3 lajkov

to je ale len teoretická rovina…napísať, že by to bolo hotové a stálo by to výrazne menej peňazí sa nedá s určitosťou už nikdy povedať, je to pravdepodobné, ale nikto z nás nemôže vedieť, čo vystrelí na Soroške, čo ešte pri ZV, prípadne Plešivci

okrem toho, južná trasa je vo výrazne horších parametroch

MaH má pravdu v tom, že D1 je z hospodárskeho hľadiska dôležitejšia, čo sa týka priemyslu, keďže veľká časť sa sústreďuje práve “popri Váhu”

ak by sa to bralo ako čo najrýchlejšie a najskoršie postavenie BA-KE tak čisto teoreticky by sme už možno jazdili a bolo by to najrýchlejšie spojenie

avšak čo sa týka ťažkej dopravy, tak by možno stále jazdila cez horský prechod Branisko, čo je uplne absurdné…

nehovoriac o napojeniach na susedné štáty ako PL a CZ

2 lajkov

ale nikto nikdy nenapisal aby sa postavila len R1 a R2. bude najlepsie mozne riesenie napojenia za tie roky v smere vychod a zapad. ani to nie komplet. sam pises ze chyba ZV, druhe najvacsie mesto KE tiez nema dokonceny obchvat, najhorsia zavada batka tiez sa oddialuje. KE-MI sa robi EIA

a co spojenia sever -juh,vratane tvojej I/21. to je strasna cesta rovnako ako dalsie v trase R3 bez ohladu ci donovaly alebo kremnica, orava, aj smer sahy. cesty I/51 a I/64. to su vsetko nosne tahy a vsetky okrem LC-KE a mozno TN-ZH s priemernou 60-70.

Ano, ale neda sa postavit hned vsetko…

ale dali sa lepsie vybrat priority. kazdy jeden tah sa mohol ciastocne zlepsit. vid TN-ZH kde uz len tie 2 obchvaty pomohli, alebo samotny juh ozdany a figa-tornala.

ako ked bola tema kolona v sali este na starom fore a dialniciar trapne napisal ze ale ved sa robi R1….

A kde mas ake problemy? Ja si plne uvedomujem, ze napr. na I/21 su problemy, ale uprednostnil by som tieto useky pred nejakymi inymi napr. na D1? No asi nie, az na vynimku Turany Hubova a rozsirenie Braniska…

toto je klasicka mytologia.

vieme ze R1 - R2 zatial stala vyrazne menej lebo vieme ktory usek kolko stal. teren je rovnaky/lahsi aj na LC-KE. ani krivan-mytna nic nevystrelilo na rozdiel od ruzomberka. ostava jedine soroska.

R24,5 je plne porovnatelny parameter ako D26,5. R22,5 nestaci medzi TT-NR inacurcite nie je vyrazne horsi. prave D26,5 je premrsteny, zbytocne siroky parameter pre intenzity okolo 20.000

hospodarske hladisko urcuje hdp, ak aj vynechame BA-TT, tak NR-BB-KE maju vyssie hdp ako TN-ZA-PO. hospodarska vyspelost severu jedna z najvacsich bludov ake sa siria. uz nie je urcujuca zbrojarina ako za komunistov aj investicie uz chodia aj inde nez za palka ruska a slotu.

tazka doprava jazdi aj cez donovaly, kremnicke bane, batku, serpentiny sarissky stiavnik a cez centra aspon tucta miest v podobnych objemoch ako branisko.

a este mytus ze to je len spojenie BA-KE. to je spojenie troch najvyspelesich krajov BA-TT-NR s vychodom.

1 lajk

uz to je pokrok co pises. zrovna za cenu turany-hubova vyriesis mozno 10 problemov inde. za cenu druheho profilu horelice a druheho pasu lieskovec-oscadnica 5 dalsich problemov. a sme z najhorsieho vonku.

a ake problemy boli na D1 ? pamatam si PB. na ZA-KE ruzomberok, a presov dovtedy kym nepojazdnili nabrzeznu. potom akosi skoncili aj protesty. zvysok je pomala jazda, to co je aj inde. 60-70, lokalne 30-50.

len tak pre zaujimavost cez branisko je podla mytneho systemu 1.900 NA a cez sarissky stavnik 2.200 NA….

Len tak pre zaujimavost, Kia prisla do Ziliny az vtedy ked dostala prislub dokoncenia dialnice az po zavod, co mimochodom nebolo splnene a bolo tam par rokov meskanie. Jaguar Land Rover v Nitre dostal tiez dialnicny privadzac, Volvo v Kosiciach prislo az ked bola hotova dialnica na Miskolc.
To presne hovori o moznostiach rozvoja priemyslu na Slovensku bez pristupu k dialnici, ako je este stale vychod cez Slovensko odrezany. Jedine spojenie je cez Madarske dialnice.
Hlavne, ze mame rozvinutu Zilinu.

za 1,5mld by si postavil podla INEKO cca 40km na R2…tak neviem ci 13km vs 40km…

takže

1: teoretická rovina je tutovka, skús spochybniť túto teóriu na jednom príklade. Takže buď priznáš, že je to tak, alebo to musíš aj nejako podložiť faktami. Ja mám faktov plnú skriňu, t.j. ceny, termíny, problémy …

a práveže čo sa týka ceny, môžeš to s určitosťou povedať :wink:

ja som písal, že južná trasa sa mala budovať v horších parametroch, dokonca od LC po Moldavu by stačilo 1+1 a v nejakých bodoch 2+1. Takže požadovaný stav :wink:

2:tu si asi uznal celé, keďže si to nenapadol :wink:

3:

stále platí to čo som napísal, dokopy ani polovica z jedného z dvojice nedokončených úsekov na D1 :wink:

Ja som nikde nenapísal, že na severe by sa nepostavilo nič, takže problémové body by sa stavali (napr. Branisko), tak ako sa teraz vyžaduje aby sa odstránili na juhu

takže celá severná D1 je výkladná skriňa priemyslu??? A po ďalšie, niečo sa naviazalo aj tou diaľnicou :wink: Stále platí to o stavaní dôležitých úsekov aj na severe pri súčasnom stavaní, stačil by pomer 40:60 v neprospech juhu a hneď by si videl čo všetko by bolo :wink:

susedné štáty okrem D2 ani napojené nemáme :slight_smile: ale ani som nepísal, že netreba :wink:

Ved takto je to teraz postavene…

Tvarite sa ako keby sa R1 vobec nepostavila, to iste aj R2 po LC…

7 lajky

nie je to takto postavene. a netvarime sa tak, prave z toho co su vieme odhadnut tie dalsie. uz davno som sem vlozil zoznam na zaklade sprav v mediach pri otvarani ciest kde sa uvadzali aj sumy. viem ze to nie je 100percentne presne a ked boli este naklady tak zase skor na narocnejsich usekoch. bolo to cez 8 milliard bez BAkraja z coho asi 6 islo na sever, cize 25-75.

na ZA-PO islo velmi zhruba 3,5 miliardy pricom nevieme konecnu sumu za visnove ani hub-iva a nie je v tom tur-hub. cele urcite 4-5 mld. na D3 okolo miliardy co je uplne absurdne,doslova sprenevera.

na ZV-KE islo asi 0,8 mld. ak nepocitam obchvat KE co tu vsetci povazujete za R4. zvysok za 10+ mil/km + soroska za 30 mil/km do 2mld. eur.

100+ percent rozdiel je proste fakt. za tie sumy by R2 bola hotova. soroska jedna rura alebo aj ine najmenej vytazene useky poloprofil ale to je detail. ostalo by na riesenie hromady obchvatov na jednickach vratane severu.

takze vsade uplne vsetko sa nedalo ale vsade a dost vela sa dalo.

zoznam chcem urcite aktualizovat ked bude odovzdane to co sa planuje aj s tym co bude mat platnu zmluvu na stavbu. predpokladam ze ten rozdiel sa zvacsi.

neni to fakt, lebo si zase vyberies nejaku cast a nieco ti vyjde.

ved zapocitaj aj R1 a D1 od Trnavy.

dalej si tam nezapocital obchvat Zvolena a myslim, ze za 10milionov za km uz sa nebude dat R2 postavit…

1 lajk

Staci, ked spocitas kolko tunelov je/ma byt na D1 (dokopy ich bude 8 ci kolko) a kolko ich ma byt na R1+R2 (Soroska, mozno Plesivec), a je jasne v akom terene sa stavia hejslovacke naokolo blizsie.

Za 10mil EUR/km v cenach z rokov 1990-2010 sa urcite bude dat R2 postavit - ake to budu ceny v r 2040, ked sa bude realne staviat, je ina otazka.

R1 preco ? ani D1 po ZA som nepocital. obe by boli tak ci tak. pocital som to co chyba na ZV-KE cize 135 km za 10+ mil/km VRATANE obchvatu ZV aj I.etapy obchvatu KE. a 14km so soroskou nech je 30 mil/km za jednu ruru aj s prirazkou. 135x10 + 14x30 je 1,77 mld. pokial by bolo 135x12 mil tak 2 mld. atd….

ZA-PO 3,5-4mld. je proste fakt samozrejme vratane JO ZA + 0,5-1 mld. tur-hub.

2+ nasobny rozdiel. ak zapocitam aj tych 0,8 mld. co uz islo na R2 potom “iba” mozno 1,7 nasobok.

ked si myslis ze sa aj tak oplatilo blizsie naokolo tak sa pozri na ekonomiku na tom slavnom severe. priemysel okolo ZA, cim dalej tym menej, celkovo podnikanie a turizmus oproti zapadu torzo. kto chcel lepsiu pracu je v BA/cechach, rakusku…. tatry plne v lete a okolo vianoc/noveho roku inac poloprazdne (to hovoria cisla, aj moja osobna skusenost) ostatne pohoria uplne nizke cisla.

1 lajk