Len neviem, čo to má znamenať pre preferenciu jednej z dvoch trás na Slovensku. Akože Južná Morava má približný počet prenocovaní ako Tatry? Tak potom to sedí, aj Južná Morava má 4 - pruhovú dialnicu a ešte sa mi páči, že vyberiem Tatry samostatne, ale Južnú Moravu ako celok
Ja som hodil nejaké argumenty - nie presné čísla, ale merateľné. Naspäť sa mi dostalo, že počet prenocovaní v zahraničí je vyšší, zvyšok odignorovaný, nejakým spôsobom sa odreže 1,1 miliona ľudí pri Severnej trase (nedozvedel som sa ako) a, že mala byť hotová v roku 2015 - áno mala, ale v tomto štáte by južná trasa išla bez problémov, hej ? …nedalo mi, zapojil som sa, končím…
viac ludi zije v NR+BB+KE kraji nez v Trencin+ZA+PO kraji (aj ked ignorujeme, ze BA+Trnava su na juhu), cize logicky cesta obsluzi viac ludi
viac HDP sa tvori v NR+BB+KE kraji nez v Trencin+ZA+PO kraji.
Tatry: Turizmus je zanedbatelne malou castou prijmov Slovenska. A praveze ked, tak Narodne parky (ktore su hlavne na severe) treba chranit, a nie tam tahat vsetku tazku nakladnu dopravu, ktora tam v tych NP len smradi a vobec tam nepotrebuje ist
Na toto vsetko mas presne cisla aj so zdrojmi rovno v tomto threade.
A ak by sa budovalo podla tomu zodpovedajucich pomerov, tak sa nikdy neleje tolko penazi do ZA, ako sa dnes leje. A ak by sa delili peniaze 60:40, tak ako bolo v 90. rokoch dohodnute, dnes uz ta juzna dialnica stoji. Miesto toho nemame ani jednu a aj ked na tu severnu sa leje 90% penazi, stale je spojenie VZ severom a juhom casovo porovnatelne.
Bože ešte raz naposledy, prečo pri severnom variante vynechávate Košice??? jediný okres, ktorý v Košickom kraji obslúži R2 naviac je prakticky Rožňava, ostatné je rovnaké. A zrazu “tabuľka” nemá zmysel. Dovidenia.
Ako môže byť 1,1 milióna ľudí odrezaných? Jednoducho, už okolo roku 2005-2008 bolo jasné, že na dokončenie D1 nemáme peniaze. Vtedy sa jednoducho dalo preorientovať na stredný ťah Slovenskom, BA - NR - ZV - PO - HE. Postaviť to ako rýchlostnú cestu v tom čase by chcelo zhruba polovičné náklady ako stavať v parametroch diaľnice.
Tento ťah má najlepšie pokrytie Slovenska ak rátaš pás po 30-50km okolo diaľnice. Nepokrýva Čechy a Poľsko ako D1. V tom čase sa myslelo, že D1 bude dokončená do 2010, takže takýto termín a skorší by mohol byť pre strednú cestu.
Namiesto toho dodnes neexistuje diaľničné spojenie východu a západu Slovenska. Takže je to odrezanie. A nie je to 1,1 milióna, ale 1,59, Prešovský a Košický kraj.
Od roku 2003 keď som odišiel z východu sledujem ako firmy a podniky na východe kapali, keďže bez diaľničného spojenia nemohli konkurovať. ZVL Lipany, ZTS Sabinov, Frucona Sabinov, Križik Presov, Chemlon Humenne…. To len čo ma z hlavy napadá.
Obrázok ktorý som pripojil som tu zverejnil asi v roku 2018, kde som písal, ze hlavným ťahom Slovenska je stredný ťah BA - NR - ZV - PO - HE a ten mal byť postavený ako prvý a s maximálnou prioritou. Reálne by tento ťah od ZV kopíroval Čertovicu, Hybe, Poprad pre milovníkov Tatier a Prešov.
Pri dĺžke okolo 340km do Prešova a nasledujúcom 30km kúsku diaľnice do Košíc, by to bolo 2h26m BA - PO a 2h39m BA - KE.
Zároveň z obrázka vidno, ze hlavnou križovatkou ciest na Slovensku je Zvolen.
Tento ťah o dĺžke 340 km podľa histórie výstavby mohol byť hotový okolo roku 1998
Vtedy sme zhruba presiahli 340km diaľnic a rýchlostných ciest v prevádzke.
Dnes pri čísle 850km v prevádzke sme mohli mať ešte dalších 510km okrem tohoto hlavného úseku.
nehodil si argumenty,hodil si akurat myty a legendy. ake meratelne ? este si napisal dalsi blud. ano, jeden z dovodov ze KIA prisla do ziliny bola dialnica co bolo napisane do investicnej zmluvy. cital si to niekedy ? asi nie. potom si spominal vacsie priemyselne podniky. ale hdp to nie su len vacsie priemyselne podniky….preto som uviedol pocet firiem/obyvatela. sever opat zaostava este viac ako hdp. na cely sever vlastne doplacame…. a to si uz dovolim tvrdit ze aj preto sme jedna z najchudobnejsich krajin v EU ako hdp a z hladiska prijmov/pps sme na uplne poslednom mieste.
si spominal ze dialnica severom je aj kvoli turizmu, cely Sk turizmus je tak okolo 15 mil prenocovani za rok je smiesne a chabe na to ze ake su predispozicie, a tie su viac na severe. neviem ako to mam napisat aby si pochopil. pre taky turizmus by stacila aj cesta I.triedy.
urcite by juzna trasa bola hotova skor. a bez ruzomberka sa nemozeme bavit ofunkcnej severnej trase aj keby bolo visnove skor ,co malo byt roky dozadu a nebude ani v 2025. neviem ci si niekto vsimol ze najuhu bol zatial jediny skutocne narocny usek krivan-mytna a aj ten isiel oproti RK ovela lahsie. kto ma zakladne vedomosti z geologie na urovni lepsej strednej skoly vie ze vulkanicke horniny ktore su na strednom Sk su daleko stabilnejsie ako vselijake flyse na severe (vid nekonecne sanacie zosuvov pri RK). a o rovinach na juhu sa ani nemusime bavit. R2/R4 pri kosiciach za 11 mil/km este aj v tejto dobe.
no tak potom priorita mala co najskor a najefektivnejsie prepojenia. casovo, cenovo. BA-ZA, BA-BB a ZV-KE. jeden tunel soroska a estakada pri krivani, vacsie mosty pri nitre a pri povazskej. uz par rokov sme mohli riesit uplne ine tahy.
A tým ukončíme kruh a vrátime sa k môjmu prvému príspevku a išli by sme zas dookola. Už som sa lúčil skôr, ale ješitnosť je holt ješitnosť. Nezhodneme sa, ani nepovieme nič nové, čo sa tu už omielalo mnohokrát.
Tunely do 3 km nie sú vôbec problematické a nemusia byť vôbec drahé. Vieme ich stavať, ani vetranie a technológie nie sú zložité. Tunely nad cca 3 km tam náklady už dosť stúpajú. Čiže kratšie tunely bez problémov.
tunel plesivec nechapem ako k nemu prisli v dlzke vyse kilometra. davnejsie take nieco nikoho nenapadlo. mozno nejaky v dlzke par 100 metrov by som este pochopil. zvolen je nafuknuty problem sliacanov. dojimava starostlivost o pramene ako argument proti dialnici povrchom. ked idu prudy vody z visnoveho/korbelky tak to je samozrejme v poriadku.
aj dargov mal byt povodne asi 1 km, potom zrazu 4 km. a teraz zase rozmyslaju nad kratsim.
no daj este nejakych kostlivcov. inac aj krivan-mytna tu zopar ludi pisalo ako to bude hrozne. a za 4roky je vybavene.
Tá časť medzi ZV a PO, to si ako mám predstaviť? Krížom cez Muráň, Slovenský Raj, čiastočne cez Nízke Tatry a čiastočne cez Slovenský Kras? Ťahať to popod Poľanu, Slovenské Rudohorie, Volovské Vrchy to by ako nebol problém?
aj Turany-Hubová mal byť kratší tunel a ukázalo sa, že to nie je šťastná varianta, aj Čebrať mal byť kratší tunel a ukázalo sa že to nie je dobrý nápad, možno to je aj príbeh Dargova a Plešivca.
Takisto aj Turany-Hubovú nafúkol o 200 mega nejaký nafúknutý problém no name dediny.
Každopádne tam sa jedná o posledný úsek, ktorý je v nulovom variante relatívne bezproblémový (prežiteľný) na zopár rokov a takáto diskusia je na mieste, či bude rovnaký obnos peňazí prospešnejší tam alebo na juhu, na juhu by to asi celé zhltol Zvolen+ Soroška. Takže tiež nie komplet ťah.
To som nikde nepovedal, že by to nebol problém. Náročnosť by bola podobná D1. Nízke Tatry su najužšie v polohe Vernára. Tak ako D1 ide povodím Váhu, toto by mohlo ísť povodím Hrona až k Telgártu, potom hore tunel na Spiš.
rovnaky obnos penazi nie na juhu ale vsade kde treba by bol 10x prinosnejsi. 10-15 obchvatov od holica az po giraltovce.
ale to nema nic spolocne s terenom a geologiou na juhu, za tie roky boli problemy ako svatokrizny spolok v ZH, chybajuce financie, prekladka kabla pri mytnej. administrativno-byrokraticke. ak zapocitam aj poloprofily aj kusok 2+2 pri saci tak to je 65 percent trasy hotovych. zvysok su zase len polia/luky. jedine miesto kde fakt nieco hrozi je soroska. zvolen/plesivec su fabulacie.
Zas presne naopak. To praveze R1+R2 krasne obsluzi cely PO kraj s vynimkou PP, zatialco KE-BA je cez hejslovacke naokolo blizsie D1 o 50km dlhsie, v horsom terene a s horsou klimou. Sak si len nakresli kadial ide priama spojnica BA-PO, a pojdes z velkej casti po KE kraji.
ajaj drx, praveže prešov je cez pacholand o 26km menej ako cez r1+r2. najbližšie je cez čertovicu. ešte raz všetko čo je severnejšie ako Ťahanovce je výhodnejšie cez pacholan, a to je cekom slušný počet obavateľov.