Poučné…
Poučné…
Celkom sranda, ze Fico a vlada prisli rokovat do kastiela v Borsi, ktory madarska vlada krasne zrekonstruovala, miesto toho, aby sa chvalili svojimi “uspechmi” na Krasnej horke…
Fico a jeho nochsledi si radi pripisujú cudzie úspechy a svoje chyby druhým. Už sme zvyknutí ![]()
BMW v Debrecene uz spustaju
Ale chápete to, že pointa nie je spojiť mesto Bratislava a mesto Košice, ale obslúžiť aj regióny po ceste, že? Z Vašich príspevkov je jasné, že viete. A keď proste porovnáte severnú a južnú trasu, tak je správne, že tá D1 je primárna. Na každý argument, v prospech Južnej trasy sa nájdu dva argumenty pre severnú - vyšší počet obyvateľov, väčšie priemyselné podniky, cestovný ruch… Proste Poľana Vám toľko turistov ako Tatry neprivedie. Hyundai/Kia sa tiež pre Žilinu nerozhodla, kvôli prísľubu dialnice, ale preto, že fabriku postavila aj na Ostravsku a subdodávky má aj v Poľsku a využila staré strojárne na Považí, rovnako pre subdodávky (P. Bystrica, Dubnica). A takto by sa dalo pokračovať na každý jeden pádny argument pre južnú trasu, sa nájde viac v prospech severnej trasy. Tým nehovorím, že južnú netreba, ale keby sa neskákalo z nohy na nohu a neriadilo sa to tu tak, ako sa riadi, tak už severná mohla byť dávno hotová a južná oveľa ďalej…A to napríklad štádium obchvatu Zvolena považujem za veľké fiasko.
Večná diskusia…
To čo hovoríš je pekné, ale to znamená, že kvôli 100.000 ľudom na Považí odrežeš 1,1 milióna ľudí na východnom Slovensku. Tvoje argumenty neobstoja.
Prvá spojnica východ-západ mala ísť najkratšou a najlacnejšou cestou.
ako presne odrežeš 1,1 miliona ľudí na východnom Slovensku? Pokračovanie za Košicami je plánované, ako so severnou, tak aj s južnou trasou, aj v Severnej trase sú Košíce aj Prešovský kraj…pri trasovaní sa bavíme o to, či zoberieš považie, alebo juh Banskej Bystrice, keď zo zjednoduším…
prosím Ťa netráp sa s touto témou, lebo skoro 7000 príspevkov je len o tom, v podstate mlátenie slamy nadarmo. Určite južný tah by si zaslúžil väčšiu “pozornosť”, ale situácia je taká ako je. Trasa cez “pacholand “ je faktický hotová, a chýba nejakých cca 10km. Už v súčasnosti pre spojenie Z-V, je výhodnejšia pre všetkých čo sú severnejšie od Ťahanoviec výhodnejšia. Treba si uvedomiť, že východ nie sú len Košice. Pôvodne tu bola téma, spojenie Bratislav - východ, a niekto tu umelo vytvoril tému spojenie BA -KE, čo ja považujem za úplne zbytočnú tému, ale budiž. Podľa môjho názoru pre východ je dôležitejšia R4 PO - hranica PL, ako južný ťah,poprípade D1 na UA, ale to je vec názoru.
Áno, s týmto súhlasím, roky sem chodím, bez prispievania a už mi to raz nedalo. Subjektívne vyberanie okresov a regionov, aby ten - ktorý podporil svoj argument, napríklad som tu niekde zachytil, že do trasy D1 nezapočítali Košice a následne pokračovanie na hranice UA, ale do trasy južného prepojenia to dotyčný zarátal a už to vyšlo krásne ![]()
o povazie tu vobec nejde, tam su 1-2 narocnejsie useky, BA-ZA sa dalo stavat zaroven s E58. problem je ZA-KE. tam neobstoji viacero argumentov a za tie roky sa prakticky vsetky vyvratili. vyssi pocet obyvatelov z titulu dlhsej trasy ale zaroven -tak ako pise PK1- odrezany ovela vacsi pocet. dalsi argument priemysel, cim dalej na vychod tym menej priemyslu. vid udaje hpd/obyvatel podla krajov. ZA kraj 4. miesto, PO kraj posledne. pocet firiem/obyvatelia ZA kraj 5. miesto, PO kraj posledne. turizmus porovnavajme porovnatelne a porovnavajme potencial - pocet prenocovani v tatrach a okoli myslim nejake 2-4 miliony ked porovname s porovnatelnymi destinaciami v zahranici tak uplne slabe cislo. este aj intenzity kedze vieme ake boli pred 30 rokmi tak je vidiet ze v par pripadoch bola najskor dialnica a potom prisli intenzity. v 1995 cez branisko bolo 6000 ked cez sorosku 4000. uplne smiesne rozdiely.
ja som zase cital take ze k juhu sa nezapocitala ani BA ani KE a dokonca ani BB len preto ze nelezi priamo na trase takze sa porovnalo BA-ZA-KE s trasou trnava-moldava. lol lol
No staci si priblizit realie dnesneho dna: najvyssia priorita statu je na nejakom tuneli na D3 staviat druhu ruru, pricom R2 Soroska sa posiela do teplych krajin… Hejslovacky blavastan…
ale sme v roku 2025 a stale severna trasa neponuka lepsie casy ako juzna, ked zacalo toto forum este aj najvacsi pesimisti hovorili o cca 2015 roku. ato ze na KE-MI konci dialnica pri bidovciach a dalej sa len riesi EIA je tiez fail.
dobre, ale porovnávame trasy na Slovensku, nie Slovensko so zahraničím, to je fakt vyberanie hrozienok ako argument, nižšie ste ešte písali, ako sa argumentuj a vyberajú rôzne okresy, verím, že to niekto takto o*ebal aj pri argumentácií v prospech severnej trasy. Ja som si dal tú robotu a počítal okresy od Trnavy a ďalej, o niečo lepšie proste vyšla severná trasa. Stále, ale neviem , ako sa pri južnej trase napojí 1,1 miliona ľudí a pri severnej nie
a iba na krátko k D3, táto dialnica nie je primárne pre Kysučanov, ale ako dopravné spojenie priemyselného Sliezska (Poľského aj Českého).
priklad z ceska : pocet prenocovni na juznej morave 4,2 miliona. v prahe 18 milionov.
kasli na to. tymto dvom expertom to nevysvetlis
tuto temu je najlepsie ignorovat
ale porovnvame so zahranicim lebo to je korektne.
uz sme to x-krat pocitali. kludne treba zapocitat BA, TT,KE ale aj PO ku obom trasam. a kazdy okres k trase ak je casovo do 30 minut. myslim ze tam to vyslo v prospech severu asi o 10 percent co pre mna nie je postacujuce.
asi nechapes pojem ze cas su peniaze. severna trasa bola vzdy priorita a napriek tomu nesluzi svojmu ucelu. prvorady ucel nie je dostat sa na sichtu do susednej fabriky ani obcas ist na nakup do BA/W (ze, sendvo) ale ekonomicky prepojit daleke ciele.
inac Pacho, skus vysvetlit ze preco z 5.000 kamionov pod strecnom ide na vychod len zopar sto ??
D3 je samozrejme primarne pre kysucanov lebo vacsina aut nie je z ceska/sliezska ale su to domaci. to su proste fakty zo scitania dopravy. a uz uplne cez ciaru je nevyuzit staru cestu ako cast buducej dialnice tam kde sa to dalo. a vsetci vieme ze z velkej casti sa to dalo. mohlo sa usetrit..
Vždy som bol skôr tím sever, ale je fakt, že východne od RK má väčšina D1 intenzity cesty 2.triedy na Západnom Slovensku. Tu sa mal omnoho väčší význam klásť na prepojenia S-J ako na V-Z.
Mzslím, že na túto debatu je stále priestor, pretože posledných pár km na D1 má porovnateľné náklady a asi aj čas výstavby ako východná R2.
najlepšie sa to bude porovnávať keď bude hotová aj severná aj južná “diaľnica”