- ignorujem fakty, o ktorých nemám dostatočnú vedomosť – pomery v Rumunsku nepoznám, neviam ako stavajú, ako trasujú, jediné čo viem, že im to ide rýchlejšie a lepšie.
- brodno vyriešili kolóny smerom od D1/D3 do mesta a na celom prieťahu, htoré boli úplne bežné pred otvorením brodna
- to súhlasím, mnoho potrebných obchvatov je aj na 1/51, tie by sa mi celkom hodili, nakoľko tadiaľ jazdím pravidelne, avšak Vin Diesel zrušil napríklad pripravený obchvat Holíča, že nemajú ani kajské mestá tak okresným netreba, toto je opäť raz neschopnosť skrytá za nedostatok peňazí… Obchvat za 30 mega, ktorý sa stavia 3 roky je 10 mega ročne. Nejdem rozhodne ale tvrdiť, že za to môže nejaká iná investícia, keď reálne je za tým schopnosť tej či onej inštitúcie pod MinDop a samoté MinDop.
- ale stále medzinárodný záväzok, takisto bol záväzok od Dzurindu odstaviť V1 v Jaslovských Bohuniciach, napriek tomu, že bol po GO sa musel odstaviť, medzinárodný záväzok je medzinárodný záväzok, a nezáleží kto ho šrajbol.
- V Prešove ťažko povedať čo by bolo keby bolo, ja si myslím, že bez D1 by sa situácia vyriešila iba čiastočne, každopádne 45min zdržania, ktoré boli v dopravnom servise denno denne už nie sú.
zato porovnavat sposob vystavby v chorvatsku/rakusku s nasimi dost odlisnymi pomermi si nemal problem. lebo si potrebovat najst krajinu kde su tiez tunely. co tam po nejakych hdp a pod.
cez ZA estakadu jazdilo podla scitania v 2015 ked nebola D3 37.927 aut a v roku 2022 ked uz bola D3 41.493 aut. po D3 asi 5800 aut. usek prakticky nic nevyriesil.
neexistuje zavazok kde ti niekto nadiktuje ake parametre ma ma cesta na tvojej strane hranice…teraz budu megalomanske obchvaty krajskych miest a D3. a desiatky km hlavnych tahov z mizernou urovnou cestovania.
a teda si nevies nijako obhajit 500 mega na 2 useky D3. namiesto blbosti ako vziat ludom peniaze v ramci setrenia treba investovat rozumne a tak aby to malo co najlepsiu navratnost.
Hejslovacky mokry sen - D1 cez Zilinske kopce najskor v 2034, aj s par hlupymi vyhovorkami, ze preco: 360tka | Kedy sa prevezieme po kompletnej D1? Rok 2032 je optimistický variant
Jasne povedat, ze Slovensko mohlo byt V-Z prepojene po R1+R2 uz 20 rokov s jedinym tunelom sa uz “odbornici” ani neodvazia ![]()
hdp podla krajov/obyvatela v tis.eur. 2023
BA 45,18, TT 24,46, NR 20,03, ZA 19,77, TN 19,29, KE 19,04, BB 17,45, PO 14,10
poradie podla poctu obyvatelov/firma. cize cim mensie cislo tym viac firiem
BA 4,78 samozrejme hlavne mesto ma najviac firiem
NR 13,22 firma s najvacsou trzbou 624 miliónov eur clanok ale neuvadza JLR,
TT 13,78 najvacsia trzba PCA 3,2 mld. a samsung 1,4 mld, ZF 800 mil.
BB 13,94 najvacsia trzba continental ZV 433 mil.
ZA 14,56 najvacsia trzba az 8 mld. KIA potom 2 mld. MOBIS a 1,8 mld. SE
KE 15,11 najvacsia trzba 3 mld. zeleziarne a potom asi 600 mil magna kechnec
TN 16,53 najvacsia trzba 1,4 continental
PO 18,32 najvacsie firmy trzby 615, a 595 mil. (tatravagonka)
BA-TT-NR-ZA maju automobilku, v KE len nabieha. nadruhej strane napriek vsetkym vyhodam ako dialnica, zeleznica a stimuly TN a hlavne ZA su priemer. ZA prakticky tahana KIOU, napriek omielanemu narativu ze to nie je o velkych investoroch. NR prekvapivo vysoko aj so slabou infrastrukturou aj ked vyhodnou polohou. KE zatial nevyuzity potencial.
V NR mas JLR, tiez je to blizko BA…
ale ved vies na co narazam, kolko rokov sme tu citali aka je super ekonomika na severe. priemysel, male podnikanie, turizmus. realita je par velkych fabrik, trochu tatry.
V KE kraji je najviac vidiet nepomer toho ako sa stavali nove dialnice.
Poctom obyvatelov 2. najvacsi kraj, rozlohou v prvej polovici a napriek tomu suverene najmenej (cca 50km ) dialnic/r ( z toho polovica je navyse len USS - vnutorny obchvat mesta s semaformi a prechodmi pre chodcov ). Z toho velka cast postavena pred 89.
BA kraj ( aj ked je to porovnavanie jablk s hruskami ) ma 3x pocet dialnic/r aj ked ma menej obyvatelov a menej ako 1/3 rozlohu.
Podla mna je to celkom logicke. Vacsia hustota = vacsia premavka = nutnost stavat kapacitnejsie cesty.
Podla mna je to velmi tazke takto hodnotit na zaklade krajov.
Niekto kto dochadza z MI do KE, tak mu chyba D1.
Niekto kto dochadza z SK do PO, tak mu chyba R4.
Ale niekto kto dochadza niekde na sever z PO ci KE je spokojny…
KE kraj je hustotou obyvatelov stale v prvej polovici.
Ano, ale ide o princip, ze D1 v PO kraji je vyuzitelna aj pre KE kraj.
Este dolezity faktor je tranzit. KE kraj ma 3 tranzitne koridory. Vychod-Zapad z UA hranic cez KE do RS, Sever-Juh R4 a I/79.
Dajme tomu, ze R4 poberie z I/79. Takze toto je na uzemi KSK poriesene. Ostava len vychod zapad, ktory sa snazime vyriesit dialnicou v inom kraji
namýšľať si, že UA - západ, vyrieši r2 +r1, je obyčajná chyméria. Kto ide z ua na vieden a južnejšie, tak pôjde cez H, a kto ide ua severnejšie, zasa použije pl, potiažne D1. R1 +R2, rieši akorát lokálnu dopravu BA -KE
, a to, že viac ide severom viac aut ako juhom, len znamená, že tie autá nejdu do KE. Hlavne by sa malo riešiť doprava pre Volvo, čiže R1 potaihnúť na západ, a to hlavne prvý úsek okolo KE. Pustiť sa do d1 smer východ.
snazime sa ? aj keby sme pripustili ze dialnica cez PO kraj sluzi aj pre KE kraj stale neriesi velku oblast na vychod od KE/PO. cize ani len smer vychod-zapad nebude vyrieseny nieto este sever-juh. s-j mimochodom sa nijako nehybe ani v BB a NR kraji. I/66 a I/64 sa daju riesit aj bez dialnice ale to sa daju aj I/59 aj I/65 aj I/9.
ano Pacho, na severe je viac aut lebo je viac lokalky. civilizovana krajina si ale najskor vyriesi prepojenie dalekych cielov az potom potreby lokalky. slovenske specifikum je kombinovat tieto ciele s velkou davkou megalomanie a kradnutia. potom je vysledok neexistujuca funkcna siet.
ZA kraj s dialnicami krizom-krazom by mala byt ekonomicky niekde na urovni TT kraja. cely juhozapad BA-TT-NR su skor netto prispievatelia a asi aj KE. kym ZA je netto poberatel.
Riadne hlupy princip. Druhy najvacsi kraj Slovenska ma byt obsluhovany dialnicou v inom kraji. Ale prdikrajiky, ktore sa pokreslili po zap/sev Sk kazdy potrebuje priame dialnice vsetkymi smermi.
Proste to, ze sa este ani nezacala stavat R2 od KE, aj ked je to lahky teren a su tam intenzity, je len jasny dokaz hejslovackej politiky. Najzabevnejsie je, ze prejazd Sacou, kde su intenzity najvyssie, sa vobec neriesi. Ale hlavne nam treba druhy tunel na D3!
A ako by si napr. poriesil Spissku novu ves cez dialnicu v KE kraji?
Presne tak, ako Humenne cez dialnicu v PO kraji, alebo Handlovu cez dialnicu v Trencianskom kraji. Tych par miest blizko hranic krajov obsluzi dialnica v inom kraji, ale to su len okrajove pocty, ktore sa naviac vyrovnaju (napr tym, ze SNV bude obsluzena cez presovsku D1 a Humenne zas cez Kosicku KE-MI).
dialnica v PO kraji je vyuzitelna pre KE kraj, OK, tak pocitajme vychod dokopy 1,6 miliona obyv. . D1 vyriesi spis PP,KK,LE aj SN co je 300k obyvatelov. dalej PO, SB, vdaka SO PO pripocitajme aj BJ. dalej KE, KS. 980 tisic, co je 61 percent obyvatelov.
v ZA su mimo dialnice akurat TS a NO. asi 15 percent kraja. 60 percent by bolo ako keby dialnica koncila pred MT a prehlasilo sa ze sever uz dialnicu ma. to by bolo kriku. ako ked sa prehlasilo ze aj stred je vybaveny lebo R1 do BB je hotova, aj ked skoro pol kraja je mimo.
Muzejnici hejslovackeho blavastanu: Vlani spoluprácu s múzeom chválili, dnes firma obnovujúca Krásnu Hôrku hovorí o súdnej - Korzár SME
Možno sa stane zázrak a niekoho na MD osvieti, že miesto jedneho hejslováckeho megalomanstva môžu za tie peniaze vyriešiť všetky zásadné problémy na R2 KE-ZV1