ano, ma to logiku ked stat prenecha robit veci sukromnemu sektoru tak sa zuzi priestor pre korupciu.
ale z toho isteho dovodu sa zmensi priestor aj pre investicie. preto pravicove vlady by verejnymi investiciami nepohli. mali sme tu dzurindu a 2 kratke pravicove vlady. za dzurindu sa zalozila nds ktorej garantovali prijmy zo znamok aby si mohla vziat uver kvoli zmluve s kiou na dialnicu do ZA aby sa ten uver nezapocital do statneho dlhu. cize jednorazove opatrenie. figel vyuzil eurofondy ktore mal na tacke, a pouzil zlty fidic ktory nie vzdy je vhodny. a posledna vlada nemala priestor na dlh kvoli covidu a fondov je menej tak len vyrabali tabulky. mozno nejaky usek dotiahli v priprave a to je asi tak vsetko.
To vsetko sedi. Aj mne sa ovela viac paci, ako sa na MD pohlo za Arpiho (=Fica) nez potom za Dolezala. To je ale o inom - konkretne o tom, ze Matovic je v tomto aspon taky hejslovak ako SNS (svojho casu za Dzurindu odmietol hlasovat za zrusenie toho nezmyslu o dvojitom obcianstve). A podobne aj Sulik, ktory sa k EU sprava ako SNS. Ani jeden jednoducho do juhu nebol ochotny investovat (zatialco Fico, ako pragmaticky populista, nemal problem nechat rozvijat aj juh, pokial to bola jedina cesta k vlade=tunelovaniu vsetkeho). Tak si vyber
suhlasim aj nesuhlasim, D3 hodne treba kvoli tym intenzitam no branisko a soroska su brutal faily ze dodnes uz nestoja.. najma druhe branisko priama os D1 a stale neni plny profil, brutalna hanba.. aj ked spravia turany hubova stale nebude plnohodnotne prepojenie zapad vychod prave kvoli tomuto useku
D3 hodne treba, ale tento usek D3 už v polprofile existuje - ide sa za ťažké milióny len dorábať druhý profil. Čiže totálna hejslovácka megalománia: nám všetko, ostatným…. Nechápem ako mohla EU pripustiť, že všetky jej peniaze z jednej prioritnej osi za celé obdobie sa naleju len do jednej žilinskej dialnice.
Z pohľadu EÚ je to súčasť TEN-T Core siete, ktorá má byť hotová do roku 2030, takže im v zásade môže byť jedno, na ktorý konkrétny úsek z tejto siete peniaze použijeme
Z hladiska EU to nie je jedno. Uz ked sa v 2008 vymyslelo PPP na Visnove, bolo to kvoli tomu, ze EU neschvalila eurofondy na Visnove kvoli prilisnej regionalnej koncentracii (do Zilinskeho kraja). Teraz to napodiv schvalili…
To len hovorí o tom, že EÚ ako taká sa niekam posunula a zmenila priority/filozofiu. Do roka 2030 chce mať hotovú Core TEN-T, pričom zároveň musí byť plný profil pri intenzitách nad 10k. To, že toto išlo do výstavby nie je zvrhlosť, to je podľa EÚ reálna potreba. Zvrhlosť je skôr to, že do Braniska sa ešte nezakoplo a termín sa určite nestihne.
Soroška, aj keď je potrebná, tak žiaľ z intenzitami cca 6k je v prioritách a myslím že celkom správne dosť nízko. Aj voči EÚ, nakoľko chce comprehensive TEN-T do 2040 je v poriadku ak sa tam ani len nezakopne - pokiaľ sa drasticky nezmenia intenzity, tie podľa môjho názoru môže zmeniť len výstavba a dokončenie Sorošky samotnej.
No presne, kedze na skutocnom core D1 nie je nic z KE-UA ani Tur-Hub, tak toto je totalna hejslovacka megalomanska zvrhlost, ze tu sa ide stavat druha rura, aj ked ta jedna existujuca by tu dopravu v pohode zvladala (vsak na polskej strane su tam tiez len polprofily, na ceskej to ani nie je dialnica takze vobec ziaden core).
No a co sa tyka Sorosky, tak nesuhlasim. Podobne ako na D1 a D3, ak by sa aj na juznom tahu (R2) postavili vsetky lahke rovinate useky (KE - Turna a Roznava - Zvolen) tak intenzity by tiez dost narastli aj bez Sorosky. Uvidime, ako sa zvysia teraz po dokonceni Krivan-Mytna a KE2.
Ja som asi trocha megaloman a staval by som vsetky tunely rovno na full (cena pri pol profile nie je zdaleka polovicna). Ked uz teda spomynas tych Poliakov, tak ti to uz pochopili a tunely idu na full aj ked okolo je len polprofil.
Polsko je 7x vacsie a urcite nema 7x viac tunelov. A neviem ci vobec existuju na hlavnych dialnicach A1 a2 A4.
EU zial nekontroluje efektivnost vynalozenych prostriedkov. Brodno-lieskovec ok aj ked aj tam je nejaka prelozka I/11. zvysok su vlastne existujuce poloprofily kde nie je nijaky velky problém. Efekt bude aky okrem toho ze lokalka sa bude moct vyvazat 130kou?
Core tent je aj r3 aj vychodna D1. Tie do 2030 tak ci tak nebudu. Mohli byt aspon najpotrebnejsie useky. Na KE-Mi mozno aj vacsie intenzity lebo luxusna I/11 bude odcerpavat auta z D3.
Neviem, ja som tým južným ťahom párkrát išiel a je to luxusná prázdna a rovná cesta, od Moldavy po RS skoro prázdna, obchvaty viac menej sú, nie je tam žiadny zdržovák typu kedysi PB, alebo ZA prípadne teraz RK, tam to nebude v tom.
Musím povedať, že chodievam aj po D1 aj D3 a subjektívne nikde mi diaľnica nechýbala viacej ako na D3, ešte schválne v časoch mimo špičky a od konca diaľnice pri ZA stojatá kolóna. O potrebnosti úsekov hovoria aj intenzity, ktoré sú tu či chcem či nie vyššie ako na Turany-Hubová, východnej D1 a určite pri Soroške
a Chorvátsko je menšie a má viac tunelov a Rakúsko má tiež 2x viac obyvateľov a má rozhodne viac ako 2x viac tunelov, o čom to hovorí? Okrem toho, že krajiny majú členitý terén o ničom.
EÚ efektívnosť minutých prostriedkov rozhodne kontroluje. Rodičom v obci robili kanalizáciu z EU fondov a kto sa nepripojil tak sa rozdávali pokuty, že prípojka bola lacnejšia, presne preto, že EÚ pýta neefektívne minuté peniaze späť. Okrem toho D3 bola konzultovaná s JASPERS ak ma pamäť neklame.
R3 má intenzity do 10k, to je EÚ prekusne. Problém je skôr sčasti R4 a dobre si poznamenal východnú D1, ktorá rozhodne mala po MI dávno stáť, lenže realtia je taká, že D1 stojí (súvislá od BA) po ZA, a veľmi dlho nebude ani po RK, tak logicky sa hasí to čo horí viac.
Nikto nehovori, ze ten úsek v core nie je. Je to presne treťoradá vetva po Katowice-Brno-Viedeň a Krakow-Český tešín-Viedeň na severojužnom prepojení (a tie už aj existujú, takže EU na našu D3 nijak tlačiť nemá dôvod). A hlavne, zas odbáčaš od podstaty - a tou je, že proste ten úsek D3 už v polprofile existuje aj s polprofilovým tunelom, a ja vravím len, že je zvrhlosť, že sa ide dorábať plný profil tu predtým než sa napr dokončí D1.
K južnému ťahu, aj keď budem vychádzať z tvojich tvrdení, tak sa dávno mal robiť obchvat Šace a R2 minimálne po Moldavu, čo by bolo na rovine a za lacný peniaz.
No a k tomu, čo kde chýba, zas veselo ignoruješ ceny. Keď sú na R2 polovičné intenzity, ale tá cesta sa dá postaviť za štvrtinu tunelárskych megalománií na D3/D1, tak podľa každého normálneho vzorca by už stála. A šla by cez ňu drvivá väčšina dopravy V-Z (KE - BA by bolo predpisovo za 3h10). Na hejslovácku to ale ide tak, že z D3 čo mala byť polprofilová jednoduchá cesta na napojenie koncov sveta je zrazu priorita, na ktorú dáme celý 7-ročný rozpočet EU…
ale on veselo ignoruje veskere fakty. ani neviem kde mam zacat. stoji v kolone pri KM ale treba celu D3 aj tam kde vlastne uz existuje v poloprofile. to ze niekde pri krasne sa opravoval most a bolo zdrzanie ma byt dovod na urychlenie D3 ? ja som stal v kolone aj na soroske ked vymienali asfalt aj na R1 ked rekonstruovali most pri hronskej breznici.
R3 je core tent. krupina a sahy maju tranzit kamionov cez historicke hlavne namestia. par metrov od kostolov, radnice aj priamo cez mestsky park. na R3 boli postavene 4 useky, vsetky v ZA kraji. vychodna D1 - sa kreslia varianty po 30 rokoch. je to normalne ?
rakusko je trosku inac clenita krajina a inym rozpoctom. chorvatsku zaplatia dialnice ludia. to by bolo placu keby sa zaviedlo ze hoci len cez visnove by sa platilo. krajina najviac podobna horami aj financiami je rumunsko. kolko tunelov maju rumuni ? robia tak aby ich bolo co najmenej vid A1.
Eu preplatila aj D3 skalite, D3 brodno. tak aka efektivita ?
podla mytnych dat takto cez brodno obide ZA necelych 2000 kamionov a z nich sa po BA dostane nieco cez 400. mozno pri dedinskej kanalizacii si kladli podmienky kolko ludi samusi pripojit ale pri cestach sa spomina 10000 intenzita ale nikde nie je napisane ze npr. pri 5000 autach nemusi byt plny profil alebo vobec nemusi byt dialnica. eu uplne stacilo ze je koridor.
podla siroka a rovna cesta mimo obci pre taketo intenzity moze byt nahrane kapacity ale nebude bezne kolabovat.
Ja ale nehovorím že to zvrhlosť nie je… Horelica má pred Braniskom prednosť asi len s toho dôvodu, že je pripravená, čo žiaľ Branisko nie je, okrem toho z pohľadu EU a TEN-T koridorov je toto podstatnejší ťah, aj keď treťoradá vetva, D1 od ZA na východ je vlastne iba vnútroštátna vetva a vždy aj bude, vnútroštátne by som taktiež za prioritnejšie považoval Branisko. Turany-Hubová sa súťaží. Z D1 ešte mohol dostať väčšiu prioritu Dargov, tien žiaľ tiež nie je pripavený.
R2 úplne súhlasím, mala sa dávno stavať, aj keď ceny nie úplne štvrtinové ale tretinové, keby sa súťažilo dnes tak asi skôr polovičné. Okrem toho tiež sa tam dosť postavilo aj stavia a myslím že aj sa stavať bude. R2 aj tak nevie ísť cez EU fondy nakoľko nie je core, takže tam to je žiaľ o štátnom rozpočte.
práve naopak, ja tu predostieram všetky fakty, fakty sa ignorujú, prípadne “poupravujú” skôr na druhej strane.
Poviem ti o kolóne, hneď si vyvodíš že tam vtedy boli práce na ceste. Tak skúsim takto, dopravný servis v rádiu - každý deň sú kolóny BA, Kysuce, Strečno RK. Kedysi, keď si aj na obchvat PO tvrdil, že je zo zbytočná megalománia, tam bol denno denne aj ten, teraz tam je veľmi zriedka. Presne tak zriedka ako tam počujem o Košiciach, Dargove, Moldave alebo Soroške. Tým nejdem tvrdiť, že diaľnicu v KE kraji netreba, iba to, že sú miesta kde treba viac. Pre mňa D3 znamená, že sa ňou preveziem tak raz za x rokov keď pôjdem na výlet do Poľska, nebudem ale tvrdiť, že je nepotrebná, len preto, že ja ju nepotrebujem.
R3 - vzhľadom na intenzity je to akceptovateľné, do budúcna ale dúfam v riešenie v podobe R-ky, a ideálne plnoprofilovej.
Rakúskom si si odpovedal, problém nie je v tom, čo sa stavia, ale jednoducho, že dlhodobo ide málo peňazí na výstavbu. Stále opakujem 2%HDP ročne čo idú na dopravu v Poľsku - to je v preklade prepočítané do Slovenského HDP 10 projektov ako teraz vysúťažená D3 súčasne - ťažké scifi. Mimochodom, každú diaľnicu platia ľudia, len niektorú priamo a niektorú nepriamo.
Brodno - vďaka tomu, že stojí nie sú kolóny pred ZA, za tie peniaze sa dalo dosiahnúť asi viac, ale zase sa žiaľ stavalo len to, čo bolo pripravené. Odpovedal si si aj sám, 2000 NA nie je zanedbateľné.
Skalité - nejednalo sa tam o otvorenie hraničného prechodu a medzinárodný záväzok?
mozno “nehovorís že to zvrhlosť nie je…“ ale oponujes tomu co hovorim ja a pritom nenapises, ze to zvrhlost je, tak z tvojho textu presne to vyplyva.
D1 je core a je normalne sucastou transeuropskej maigstraly (ked dobre pamatam Triest - UA hranice). Cize aj z europskeho aj zo slovenskeho hladiska je dolezitejsia nez D3, ktora sama o sebe nevedie nikam.
R2 sa moze stavat z eurofondov, akurat z ineho balika
na R2 bol (resp dnes stopercentne mohol byt) dnes urcite pripraveny tunel Soroska
to, co je a co nie je pripravene je prave ten problem, vsakano. Pripravene je to, co je pre stat prioritou. Vsetko ostatne sa dookola zalepuju usta “studiami” a EIAmi atd.
ignorujes fakty ktore sa ti nehodia. napokon na ne ani nereagujes lebo na to ani neexistuje obhajoba.
kolona - napisem ti ze drviva vacsina kolon je brodno-km, teda 10 km d3 brodno-lieskovec ich vyriesi. ze dalej od lieskovca funguje poloprofil a bezne je plynula jazda. cize 500 mega na lieskovec - oscadnica - cadca nebudu minute efektivne.
brodno - prosim ta ake kolony vyriesilo brodno. stara cesta brodno-stazov je 4-6 pruhov, estakady, mimourovnovky okrem tusim 1-2 semaforov priemyselnou ulicou. plna stara cesta a prazdna D3. tiez neefektivna investicia.
sam pises 2000 NA nie je zanedbatelne. ani 1000 NA pokial ide cez obytne zony, nieto este cez centra miest. no kolko takychto miest je v ZA kraji. okrem este zatial RK. spravna odpoved je nula. potom je otazka ci je normalne vyhadzovat 500 mega neefektivne investicie ale postavit za to 5-10 obchvatov.
medzinarodny zavazok, ktory bol vymysleny za meciara. jednak sa tiez urobil meglomansky. a podruhe ine medzinarodne tahy ta uz nezaujimaju. dokopy aspon 4, do ceska, madarska aj polska, tiez vela kamionov. na nasej strane hanba, prejdes hranicu a bud je dialnica alebo aspon slusna cesta alebo kombinacia.
obchvat presova bola megalomania. subezne sa dokoncila nabrezna komunikacia. tlacilo sa na pilu - cim skor zacat dialnicu lebo co ak sa efekt nabreznej prejavi a zisti sa, ze dialnicu az tak netreba…co asi tak aj napokon bolo.
a na rumunsko si ani necekol. to proste nevies obhajit namiesto toho sem davas chorvatsko kde dialnicu zivia turisti (toto je aj kritika nasho severu kde turizmus je napriek vsetkym horam slaby) a bohate rakusko. zakladne rumunske priority stara A2 po rovine k moru davnejsie, A1 s minimalizaciou tunelov cez karpaty. A3 cez pahorky (ako na R2) zrusena/odsunuta najtazsia cast na neurcito, ostal jeden tunel. A10 cize prepojenie a1-a3 v doline, bez tunelov. nieco ako nase pohronie. A7 na severovychod po rovine/pahorkoch. toto je ich zaklad. az potom ide narocna A8 a ine. kazda krajina ma svoje problemy ale urobili si koncepciu situ na mieru. len my nie.