Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

nasa cast sa do 2024 nestihne, uz to tu bolo. bohuzial co je horsie, tak ti idioti namiesto povodneho planu, kde sa pocitalo s druhym novym mostom, tak osekali projekt a do linie druhemo mostu nabachaju trakcne stlpy, zaroven bude tuism vyse rocna odstavka trate .. realne skor dva roky, cize uplna katastrofa ..

No a kedy to teda ma byt hotove na nasej strane? Rakusaci zda sa v 9/2024 planuju byt hotovi.

A este jedna neprekvapujuca sprava:
Nemecká zbrojovka ponúkala vláde fabriku na východnom Slovensku. V Naďovom tendri neuspela

Príchos Volva ku Košiciam oficiálne potvrdený

nechapem, ako mohlo VOLVO priist, ked R2 nie je hotova :smiley:

Zjavne im je jedno, či k nim budú kamióny jazdiť po slovenskej alebo maďarskej diaľnici…

Tak še podarilo: Na východ prichádza Volvo, Slovensko bude mať piatu automobi . Dalsi Tokaj pripraveny…
Uz len nech k nej dostavaju R2, potom D1 po Siravu, a vsetko bude jak ma byt.

volvo je čínske. Sú to väčší “kapitalisti” ako korejci. Len aby mali dostatok pracovnej sily, hlavne na operatórske funkcie. R2, ich určite netankuje, stačí keď dostavajú rozostavanú R4, a majú elegantný prístup na európske dalnice. Väčší problém určite majú s dostavba pacholandu a D3, aby sa dostali pohodlne do švédska :smiley:

len aby tam aj pracoval nejaky slovak, je to dost blizko Ukrajinskych hranic,

R2 ich tankovat urcite bude, kedze im tam budu dochadzat ludia z hladovych dolin az od Velkeho Krtisa. Tak mozno pritlacia aj na R7 :slight_smile:.
No a cez pacholand urcite do Svedska chodit nebudu, kedze polska dialnica im zachvilu zacina uz v Nowom Targu, takze naco sa trepat naokolo blizsie?

volvo ma vela investovane v madarsku tak dialnica do madarska zrejme zavazila
a ja by som sa necudoval keby ratali hlavne s lacnou pracovnou silou z ukrajiny, situacia to doslova ponuka, realne urcite podlezu mzdu nitrianskeho landroveru

Tak uz sa riesia aj nove spoluprace a vyvolane investicie U.S. Steel sa chce s Volvom družiť a urobiť zo Slovenska líd

Štát postaví pre automobilku Volvo a ďalšie východoslovenské podniky centrum na školenie a výcvik ľudí za 40 miliónov, hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. Investíciu Volva porovnáva s príchodom Jaguara do Nitry, kde následne výrazne klesla nezamestnanosť. e.dennikn.sk/2917372/prilakanie … 9?ref=mwat (toto by sa zislo pridat do Monitoringu, kto ma predplatne. D)

no neviem či to bude až také dramatické, ako popisuješ. Čo myslíš, koľko ľudí bude dochádzať z VK?. 1 -2 autobusy rano a večer?: Čiže o koľko sa navýši doprava celkovo?. Do KII dochádzajú ľudia, z oravy, kysúc, alebo z liptova… a nikde koly tomu nemuseli stvať dialnice, v sumáre je to niekoľko autobusov, ktoré veľmi neovplyvnia intenzity.

a ešte tak pre srandu, som si do googla nahodil trasu goteborg - valaliky, a predstav si, jedna trasa vedie cez pacholand .Čiste teoreticky, keby bola D1+D3 až do poľska, tak asi by to bolo najlepšie spojenie .

myslim ze zavazilo aj letisko, nova M30, vysoke stimuly, lokalita je husto zaludnena oblast. len KE a KS je viac ako 300k obyvatelov a dalsie statisice saris, zemplin a gemer. nikde okrem sirsieho okolia BA nie je taky potencial pracovnej sily.

urcite treba prioritne dokoncit obchvat KE aj s prvou etapou. to snad bude zmluvny zavazok. tiez sa tam krizuju trate do madarska, na zemplin aj gemer tak by mohla byt vyuzivana aj zeleznica.

je to velka udalost a dokazuje presne to co tu piseme uz roky. na taketo investicie su dialnice nevyhnutne ale ani tie nemusia stacit. zatial ziadna takato investicia neprisla tam kde dialnica nie je. ja som mal nejake info asi spred 2 tyzdnov od ludi co robia v tomto priemysle uz roky ze je to velmi otazne ako sa rozhodnu takze je to velka udalost.

no to si asi dal do google.pacholand, lebo normalny google mne ukazuje vzdy primarne cez Krakow - 17h (alternativne cez Prahu za 19h).

este par poznamok…do UA to nie je tak blizko aby sa tam dalo len tak dochadzat. ukrajinci dnes cez Sk skor len prechadzaju. budu tam robit tak ako robia aj v BA a na zapade.

ked do KIe dochadzaju z celeho kraja autobusmi tak to bude zrejme aj tu. ale to je skor dokaz ze aj cez strecno sa da prevadzkovat takato doprava a ludia sa dostanu do prace nacas. tu si tiez nemyslim ze okrem dokoncenia obchvatu KE to bude az taky impulz do dialnic na zemplin a gemer.

aby som nezabudol tolko kritizovana R4 par mesiacov po odovzdani M30 priniesla najvacsiu investiciu na vychod od cias VSZ. a je uplne jedno ze tam nie su velke intenzity. a tom to je, nie na chodenie do roboty a na nakup po dialnici. to je len druhorady efekt. vyznam D1 pri tomto je asi ze minimalny a D3 ziadny…

do svedska asi skor lietadlom, autom je to tusim 17 hodin… :wink:

presne tak, alternatíva , je cez prahu a pacholand:-)
V prvom rade som tiež rád, že prišlo volvo do KE,lebo to ovplyvní celé slovensko, nie len východ, ale pár poznámok: Fabriku postavia, hádam na najúronejšej časti KE okresu, a potom bude raketovo dražieť chlieb, lebo máme drahé obilie. Dochádzanie do automobliky, má len minimálny vplyv na infraštruktúru, kôly tomu nie je dôvod stavať dialnice a už vonkoncom nie D7. Keď tu niekto tvrdí, že na volvo nemá vplyv D1cez pacholand a D3, tak je to diletant. Z KE dialnične spojenie na sever, prakticky neexistuje. Stačí sa pozrieť na obyčajnú mapu, tak je jasné, že ten sever, je veľmi zaujímavý. Diskutujúci úplne zabúdajú, že nie je dôležité fakt, dochádzka zamestnancov, alebo aj manažérov zo švédska, je druhoradá a dôležitá je NAD. Určite tovar, a autá lietadlami do švédska voziť nebudú.

Akokolvek velmi som za D3 (je to cast mojej trasy na vychod) tak si myslim, ze volvu bude viac chybat R4 a Polsko/balt ako D3 na Ostravsko. Ked uz ides z CR na vychod, tak zvycajne ides z Prahy a Brna na D1

a kedze je to cinska firma, tak mozno to da impulz aj prekladisku pri haniske (sirokorozchodna/normalny rozchod/dialnice/letisko - ano stale snivam o TTT :unamused: )

Akurat, ze tato je o 2 hod horsia nez Krakow, a lepsich alternativ je aspon 50. Napr. este aj po neexistujucej R4 do Rzeszowa je to rychlejsie.

Najrealnejsie co sa tyka dopadov na dialnice asi je, ze toto bude fakt impulz aby sa na R2 pohlo s obchvatom KE1, a mozno obchvatom Sace, zvlast ak fakt budu chciet robit spolupracu s USS. Otazka je tiez, ci predsalen nepridaju na obchvate KE2 vyjazd pri Valalikoch. Napr. sa diskutuje, ze by mohol byt skombinovany s planovanym jednostrannym odpocivadlom Valaliky.