Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

no hej, ale k tomu treba ešte dorátať 3,3mld€, za údržbu na 30 rokov, čo by štát dokázal spravť za 0,5mld € ekonomika.pravda.sk/ludia/clano … itazstvom/ Taktiež treba uvažovať, že cena práce v tom období bola úplne kdesi inde ako je dnes. Ja osobne by som až tak nejasal na pribinou.

to nie je udrzba ale hlavne bankovy urok. ako uz bolo povedane to nebol jediny uver. meciarove nevyhodne uvery cez statny fond cestneho hospodarstva, dzurindove a ficove pozicky od EIB priamo uvedene v zakonoch o statnom rozpocte, uver nds na dofinancovanie zilinskej dialnice aby obisli statnu zaruku ale nds bola roky totalne zadlzena, bavime o stovkach mil. eur. naposledy PPP projekt d4/r7. nikto to nevie spocitat a preto nemame bombasticke titulky v mediach.

cena prace nebola uplne inde ako dnes. ako vidime aj dnes sa da stavat za 10 mil za km. ale nie megatunely samozrejme.

Jasné, cena práce nebola úplne inde ako dnes, bola “iba” polovičná. PPP2 preplatí ako ešte nič sme nepreplatili. Dokonca na D4R7 je na tom lepšie. Pacho, toto sa však motákom do ich demagógie lacného juhu nehodí…

a co ma tato uvaha akozze dokazovat ?

Vlados a spol. nedokazete pochopit ze juh_je_lacnejsi tak sem tahate uroky z uverov. stavebne naklady priemerne 11 mil za km a to vratane premrstenych stavebnych nakladov pribiny a vratane mozno najdrahsieho useku R2. sever 17 mil. za km a to bez dokoncenej D3 kde sa crta 20-30 mega za km a tur-hub s nabehom na absolutny rekord.

Stačí sa zhodnúť na tom, že PPP Pribina bola najväčšia zlodejina (ani Strážov - Brodno na ňu nemá), lebo preplácame nielenže premrštenú stavebnú cenu na kilometer, megadrahú údržbu, bonusové platby koncesionárovi za počty mŕtvych, či aká konina to je v tej zmluve, ale aj premrštené úroky a ako bonus sme pre R1 v mínuse pre prepadnuté eurofondy v stovkách miliónov.

comu sa dalo predist keby tento usek bol prioritou o 10-15 rokov skor. no ale vodca so slotom chceli dialnicu nna zilinu, do polskych luk a lesov a uz razili stolne cez horske masivy. inac kolko stoji prevadzka a udrzba velkeho tunela ?

devil ty si fakt anti vizionar, Ty presne vieš čo mohlo byť pred desiatimi rokmi. Bohu žiaľ vôbec nerozlišuješ čo je rozkrádačka, a čo sú oprávnené náklady . Prote podľa Teba na juhu je všetko ideálne, nekradne sa , a keď aj hej tak je na vine žilina, úžasna logika. Proste sa zmier s tým že pribina je mega zlodejina počiatka a važneho a je na juhu. Tak isto sa rozkradlo na severe, a konkretne za to môžu konkrétny ľudia, a nie žilina. Pozri sa višnove začal stavať mečiar začiatkom roku 98, sám dobre vieš, hociaká prác a keď sa naťahaju sa len predražuje, . Píšeš, že pribina bola predražená koly žiline, je to ďaší Tvoj blud, keby sa višnové dokončilo ako plánovali okolo 2004-5, tak by boli peniaze aj na pribinu a o žiline by sme už ani nechyrovali. Teraz by sme sa naťahovali, či sorošku 1+1 alebo 2+2. Ešte raz opakujem veľmi ma teší že sa stavia R2, abol by som rád keby sa rozbehol obchvat košíc, na rozdiel od teba čo za všetko viníš žilinu. Tu sa proste zmier s tým, že žilina bola, je a ešte dlho bude dôležitžý dopravný uzol, a jednoduch k tomu patrí aj dopravne školstvo a výskum, a k tomu vyššia dôležitosť severu ako juhu.

[OT]

Ako vážne? Už preberáš DrXove slovné hnačky obraty? Ja som si myslel, že máš na viac ako na totálny suterén. Veľká škoda.
[/OT]
Inak aj som rád, že sa stavia a dúfam, že najnovšie tendre na R2 sa nebudú naťahovať ako R3.
Záverom len toľko, že všetko sa dá nakresliť drahšie. Detto R2. Naopak to už nie vždy platí.

bola tam cesta II. tr. na nasej strane mala cislo 487 a na polskej 944. na lesoch a lukach nie je nic vulgarne takze na tom nevidim nic zle. oproti “traktorom” na juhu je tom viac pravdy.

Pacho nechapes ze R1 mohla byt realne dokoncena aj skor ako 2004-05 kym zilina nie. mala chudobna krajina ktora sa odpojila od federalneho penazovodu si take nieco nemohla dovolit. samotna vlada - co som tu uz x-krat citoval z materialu 162/2001 citovala studiu ktora pise ze udrzatelne tempo je asi 20 km rocne a ze za meciara to nerespektovali. tak o com tocis ? vodca mal bilbordy o druhom svajciarsku akurat zabudol ze to nie je len o tuneloch.

to je tvoj blud, ZV je minimalne tak dolezity ale povedal by som ze aj viac. dopravne skolstvo je zase tvoja mantra, uz bolo povedane ze to dostala ako dalsi nastroj regionalneho rozvoja aby aj v chudobnom zaostalom regione bolo vysoke skolstvo. presne ten isty motiv ako zakladanie priemyslu aby sa skoncovalo s vandrovackami.

panebože devil, za socíku, bola vždy preferovaná Banská Bystrica, určite nie žilina, a predsa dostala “dopravu pod palec”. To všetko bolo o ľudoch a vzdelaní a nie o preferovaní. D3, máš pravdu, ale nikde sa na sk nevytvoril samostatný nový koridor?. Takto má SK aspoň čiastočne" dialničné" prepojenie s PL. V súčasnosti už vôbec nemôžeš písať o prepojení polí, PL fakticky po dobudovaní Milovky bude mať plnohodnotné prepojenie na SK. Pozri sa, aj keby sa r2 postavila pred d1, vôbec by to nepomohlo slovensku. Podľa môjho názoru, juh nemá potenciál na rozvoj priemyslu. Má obrovský potencial pre turistický ruch a hlavne poľnohospodárstvo, a na to fakt netreba dialnice, ale niečo iné. Porovnaj si kde sú chudobná orava a kysuce dnes?, aj napriek tomu, že nemajú priame dialnicné napojenie. (pri KM možme čiastočne polemizovať )

ZV je minimálne tak dôležitý ako ZA? Toto bol kedy? za Svätopluka, či ešte skôr? My to chápeme, rovnako ako pri južnej a strednej R3. Mokré sny…

keby nebola preferovana nedostala by nic. ja viem to na severe velmi neradi pocuvate lebo zabudol vol ze telatom bol…ale vy ste boli chudobny a zaostaly kut uz aj pred vojnou a dokonca uz za cisara pana. takze mozete komunistom ruky bozkavatat lebo okrem BB a mozno NR sa preferovala ZA aj PP, samozrejme banicka PD. to vidiet na poctoch obyvatelov po vojne.

obyvatelstvo.population.city/slovensko/zilina/
obyvatelstvo.population.city/slovensko/poprad/
obyvatelstvo.population.city/slo … y-mikulas/

obyvatelstvo.population.city/slovensko/zvolen/
obyvatelstvo.population.city/slovensko/lucenec/

vidim ze historia ti vela nehovori. :laughing:

no jasne, vlani som sluzobne cestoval cez certovicu a isiel som cez hybe…to prispievatel s nickom Pacho mal poznat, oproti sa vynoril krivan ale dedina vyzerala lepsie ako npr. niekde na gemeri zato horsie ako niekde pri ZV. chapes ? dedina medzi 2 tatrami.

uz komunisticke ceskoslovensko vyrazne zaostalalo v sluzbach a preferoval sa priemysel. na severe je najviac narodnych parkov takze RK nema co hladat megazavod ako celulozka, na orave uz vobec nema co hladat metalurgia ani chemia pri poprade. na juhu obdobne maximalne roznava.

tak to otočím, ktorý kút na slovensku nebol pred vojnou zaostalý??. Čiže podľa Teba, dodnes sme mali chovať ovečky, a pestovať zemiaky?. a žiaden priemysel?. Je zaujimavé, že niekde sa ten priemysel uchytil, a niekde nie, a dnes na juhu a dá sa povedať že na východe moc toho neostalo. S tými službami s Tebou plne súhlasim, je to stále biede, hoc sme 30 rokov po revolúcii, ten rozdiel stále je, priblížili sme sa tak akorát cenami. Len tak medzi nami, čo si čakal v hybiach?. že tam bude stáť jeden penzion vedľa druhého, lyžiarske vleky, neký mega hotel , automobilka alebo čo?:

To, že sa SK stále nachádza v čisto priemyselnej fáze, je vina konkrétnych ľudí. Jediných dvoch, ktorí doteraz vyhrali voľby. Takže platí jednoduchá rovnica priemysel=doprava. To je terajší nepopierateľný fakt. A ten treba riešiť. Tak ako treba riešiť najskôr obchvat Šale pred Krupinou, tak je dôležité vyriešiť Prešov, Košice, Kysuce pred Gemerom. To sú AKTUÁLNE problémy.

Na dnešné pomery boli zaostalé všetky. Že ktoré boli menej a ktoré viac vieme podľa toho odkiaľ viac utekali…ktoré to asi tak boli…

Sú lokality vhodné alebo nevhodné na poľnohospodárstvo ale aj to je skôr o tom čo sa pestuje alebo chová. Priemysel sa skôr bije s chránenými územiami a tých je viac na severe.

A že čo som čakal, v hybiach no megahotel nie ale tie penzióny určite. To si trafil. A keď tam nie sú prečo ich očakávas niekde pri tornali vedľa pšeničných lanov?

v tom sa zhodnem, že so službami je to bieda. Stačí preisť na poľskú stranu. Onehdy som bol na služobke v rumunsku v Sighetu Marmetei, je to na ukrajinskej hranici neďaleko maďarska. Nezamestnanosť pod 3%, išli sme cez kopec vyše 1000m/nm, samí penzión, na semaforoch s odčítanim zelenej v pohode koniky s vozom. Ubytko v slušnom penzióne. Čo som bol vo firme ako z ruského filmu (výroba preglejky , ostatná časť v celku slušná. Len to chcem povedať, že aj v rumunsku keď sa chce tak je nízka zamestnanosť, a dá sa robiť aj turistický ruch . Nik nechce, penzióny v pšeničných lánoch, ale v atraktívnych miestach, a ver, je ich veľa aj na juhu. Domica/agteleky, v madarsku v celku fajn, na sk pes zdochol. A takýchto príkladov by som vedel uviesť desiatky. Treba pracovať, a nie čakať a vyplakávať, nemame dialnice, nemáme investorov, nemáme dotácie. a za všetko môže pažrava žILINA, so zbojníkmi. :slight_smile: .

protirecis si, tolko atrakcii tam nie je. zhodneme sa akurat ohladom domice a celej krasovej oblasti naokolo. sam mam zlu skusenost z RV. tam je potencial porovnatelny so severom. ak ma niekto pristup na sme moze nalinkovat do monitoringu:
index.sme.sk/c/22283377/america … uchov.html

potom sa tiez opytam co by si cakal niekde pri rimavskej sobote, jeden penzion vedľa druhého, lyžiarske vleky na pahorkoch, neký mega hotel ?

…ale jeden som predsa len nasiel:
google.sk/maps/@48.3412468, … 312!8i6656

co sa tyka rumunska tam kde si bol je to mozno OK ale inac sa nemaju cim chvalit.
ec.europa.eu/eurostat/statistic … /68490.pdf

zaujimave ze na juhu je problem nova cesta ktoru vyuzije barskto zato trat s 200 km/h a teda veelmi obmedzenym pristupom (taketo vlaky nemozu stat v kazdej dedine) by vraj tadial kludne mohla ist. taketo trate musia spajat fakt vyznamne mesta a to u nas splna max. tak koridor IV.

Debata bola o tom, že juh má okrem turizmu (agroturizmu) potenciál aj v POĽNOHOSPODÁRSTVE, takže s tými vlekmi sa iba zbytočne strápňuješ.
Zaujímave, že po celom Slovensku nemám problém nakúpiť jablká z Dunajskej Lužnej, ale tie z Rimavskej Soboty neviem nikde ani za boha nájisť.
Určite to zmení diaľnica. :smiley:

polnohospodarstvo je o dotiaciach a vsetci placu ze ich mame nizsie nielen oproti zapadu ale aj susedom. k tomu neskutocna buzeracia uradov. tak co, budeme dotovat farmarov na ukor dialnicnych tunelov ? :wink:

mozno ze su jablka aj z d- luznej ale najviac z polska.
polnoinfo.sk/jablka-z-polska-za … psku-uniu/

Vsak to, ze sa tam aspon snazia nieco robit. (v polsku) Zatial co na juhu sa nerobi nic. :neutral_face: