OK, meni to zasadne situaciu ? od 2007 bol prakticky hotovy poloprofil vrtizer-zilina potom sa dokoncil plny do 6/2008. chybalo len 10 km cez PB.
na R1 od konca 2006 do konca 2009 chybalo teda 55 km, od konca 2009 do 2011 stale asi 45 km. mozes to prekrucat ako chces 55 km aj 45 km su aj tak daleko viac ako 10 km.
Len 10 km moze trvat dlhsie ako 45 km, na ktorych nie je dopravny problem. Stale ma ZA kraj kratsiu siet D/RC nez BB kraj a platilo to aj v tych rokoch 2007-2011.
Uz vyse 8 rokov je R1 od TT po BB dlhsia ako suvisla D1 od TT a pripojila 4 okresy BB kraja. Suvisla zapadna D1 sa uz skoro 10 rokov nepredlzila ani o km, aj preto pripaja iba 2 okresy ZA kraja.
ale v tomto pripade to netrvalo dlhsie. nezabudajme na semafor v l. vieske a KO pod zoborom. velmi zaujimave ako nerad pocitas izolovane useky okolo LM zato takziez izolovane useky ZH-BB spominas velmi rad. isteze vdaka nim boli ZV a BB lepsie dostupne ale ekonomicky nepomahali. nezamestnanost v ZA bola koncom 2007 (KIA uz vyrabala) 3,44 a v MT 5,13 %,CA 5,37%, v BY 7,38 KM 7,26 %. v BB 4,3, ZV 6,82, ZH 11,19, ZC 15,32, BS 13,36, KA 13,8, DT 11,95…mimo BB a ZV cely kraj hladova dolina. priemer ZA kraj 5,55 % priemer BB kraj 14,10 %, porovnaj si teraz ZA kraj asi 4 % a BB kraj 6-7 %. vazne si niekto mysli ze R1 na tom nema podiel ?
vo vynalozenych prostriedkoch ZA kraj vysoko vedie. v BB kraji nebolo treba zatial stavat ani kilometer tunela a dlho nebude. prvy skutocne tazky usek kri-myt sa len ide stavat. v ZA kraji ich mas min. 2 postavene a 4 vo vystavbe. nie je to zadarmo, realne tam idu prostriedky aj ked to nechces zapocitat kym sa nespustia.
semafór vo Vieske bol problém iba pri víkendových presunoch, nikdy však nedosiahol rozsah problémov v okolí Žiliny. KO pod Zoborom nebol problém. Resp. neviem, čo ty považuješ za problém, ale chvíľkové spomalenie (nie státie v 30 min kolóne) rozhodne problém nebol ani vtedy a nie je ani teraz.
K tej nezamestnanosti neviem, či vieš, alebo nie, alebo len nechceš vedieť, no nielen Oraváci, ale ani Kysučania nemali nikdy problém zdvihnúť rite a vypadnúť za robotou bárs kde mimo svojho valala. Kia spôsobila iba to, že už nemuseli za cestou cestovať ďaleko, ale mali to bližšie pod nosom. A nemysli si, že do Ostravska sa cestuje denne na otočku. Aj tam sa chodí/lo na týždňovky. Vždy ma zaujímalo, prečo cestovanie za prácou nefungovalo vo veľkom rozsahu aj v BB kraji, zvlášť v dobe ekonomického rastu, kedy zo všetkých okolitých krajín hlásili nedostatok pracovnej sily.
semafor v povazskej bol identicky problem ako KO v NR a l.vieske. a stale sa bavime aj o dalsich desiatkach km nedokoncenej R1 v case ked po ZA chybala uz len povazska.
Nie, semafór v PB bol väčší problém, ako ten vo Vieske. O KO v NR sa ani nemusíme baviť, ten reálnym problémom nebol nikdy. Neviem ako ty, ale pred rokom 2007 som dosť veľa jazdil nielen cez PB ale aj cez Viesku. A problém som vnímal iba v PB. Jazdil si ty v tom čase vôbec?
Podľa teba je síce všetko na severe naho.no, ale priznať si, že vycestovať za prácou je v prípade nedostatku práce v danej lokalite normálne, ti do huby nejde. A keď nemáš robotu na juhu, choď za ňou inde. Chápu to v Taliansku, chápu to v Poľsku, chápu to hocikde, aj naši severania už niekoľko desaťročí to chápu, mohli by to konečne pochopiť aj naši južania a nevyplakávať stále dookola, že ich spasí jedna pripečená cesta.
No v tomto súhlasím s devilom, že štát by sa mal snažiť v prvom rade o to aby ľudia mali prácu vo svojom regióne. Ale čo čakať od vlády, ktorá sa už ani nesnaží zakrývať svoje otvorené kradnutie a mafianske praktiky. Ako nám predsa Arpi hodil do koša stratégiu výstavby lebo sa mu práve nehodila. Banda mafianov /Smer/, dementov /SNS/ a pokrytcov /Híd/ …
Co sa týka, PB verzus NR, v tom období som hodne cestoval, ale môžem s čistým svedomím napísať, že PB bola stále problém, a NR stále v pohode. Ono môžeš kľudne oponovať, že kedy som jazdil…, ale toto je moja skúsenosť.
A tá Tvoja posledná hláška " podla mna normalne je necestovat za pracou. praca je pre ludi a nie ludia pre pracu ", ono je to krásne napísané, a pekne sa to číta, ale je to také “dankovské”. Keď na juhu takto rozmýšlajú, tak sa vôbec nedivím , že je tam vysoká nezamestnanosť a tam určite nepomôžu ani dialnice. Konkrétne do KII, dochádzajú denne ľudia zo širokého okolia, od Kysúc, cez Oravu až s poza Lipt. Mikuláša (Važec). čiže aj vyše 100km . Podľa Teba by mali do každej doliny na juhu postaviť automobilku, tak dúfam, že toto nemyslíš vážne!!!.
Moja skúsenosť je zase taká, že pred KO pod Zoborom sa okolo r. 2000 v piatky v smere z BA často veľmi dlho stálo v kolóne. Dokonca som si kvôli tomu našiel šikovnú obchádzku cez ulice pod Zoborom, aby som sa tomu vyhol. Navigácie ešte neboli také bežné ako dnes (ani ja som nemal GPS navigáciu), takže ju z tranzitujúcich nevyužíval skoro nik.
Ladomerskej Vieske bývalo v piatky tiež zdržanie, ale spravidla oveľa menšie, hlavne po tom, čo zvýšili počet pruhov pred križovatkou (už si nepamätám, či len zo strany od ZV, alebo aj od BA)
Pacho, ale tých, ktorí do KIE dochádzajú aj zo 100 km vzdialenosti, asi nebude nejaké významné percento zamestnancov závodu. Možno aj napr. v IT firmách v Košiciach pracuje podobné percento dochádzajúcich niekde od Sobraniec, resp. Plešivca, resp. SNV.
Veľká väcšina dochádzajúcich pravdepodobne bude tak max. do 50 - 60 km. Povedzme z LC do ZV sa efektívne dochádzať dá (a bude to ešte lepšie , keď bude R2 po Tomášovce), ale z RS a okolia do ZV to už nie je efektívne. Skrátka v RS alebo LC by to chcelo viac investorov než je dnes, a je jedno, ci viacero menších, alebo jeden väcší
Miloš, ale toto neriešia prioritne cesty, ale pomoc malým a stredným podnikom, nižšia byrokratická záťaž, nižšie daňovo-odvodové zaťaženie, daňové prázdniny pre začínajúcich podnikateľov a pod., Malé a stredné podniky vedia fungovať efektívne aj bez rozsiahlej cestnej/železničnej infraštruktúry. V tomto samozrejme banda zlodejov zlyhala na celej čiare, lebo radšej napchali nehorázne prachy do gágora mega zahraničnému investorovi, ktorý vďaka stimulom nemá náklady na pracovnú silu po dobu najmenej 7 rokov. Rovnaké prachy mohli napchať do tých malých a stredných podnikov v regiónoch po celom Slovensku.
A to, že mobilita za prácou na juhu je nižšia, sa asi nemusíme prieť. Oravci aj Kysučania vycestovali, doniesli domov prachy a ekonomika v tých regiónoch fungovala lepšie aj keď prácu nemali priamo na mieste rovno pod nosom. Na juhu mali rovnaké možnosti. Stačí nesedieť doma na riti a čakať na diaľnicu.
To je totalny blud. Asi preto namontovali v PB inteligentny dopravny system za 100 mil.Sk a predtym tam denne stali a riadili manualne krizovatku policajti, ze bol denne problem v Ladomerskej Vieske? Na internete Ti najdem desiatky odkazov o zdrzaniach v PB v rokoch 2006-2010, ale skus podobne mnozstvo najst o Ladomerskej Vieske. Je mi jasne, ze o 5 rokov budes tvrdit, ze v CA ziadny dopravny problem nebol.
cez tyzden som normalne bez vyrazneho zdrzania prechadzal cez nitru,viesku aj povazsku. akurat do ZA uz vsetko okrem povazskej bola dialnica kym na ceste smrti a lieviku som trpol aky sialenec vyleti spoza zakruty…to je dost podstatny rozdiel. ked niekto riesi len to ze kde boli dlhsie kolony v piatok alebo poobede o stvrtej tak prosim.
ale za slintosa sa rozhodlo ze sa ide cestou podpory velkych investicii, v mediach sa pisalo ako treba o nebojovat lebo skoncia v okolitych krajinach. teraz rozpravat o podpore malych/strednych podnikov je pekne ale uz mame oblasti kde ake take peniaze su a kde nie su. a kde nic nie je ani cert neberie…
klik na mapu a uvidis z RS do JRL je “trosku” ina vzdialenost ako z LM do KIE…
hm…dlhodobo najviac cestuju za pracou obyvatelia PO kraja …a napriek tomu v PO kraji je stale najvyssia nezamestnanost (5 okresov nad 10 percent), najnizsie platy…a treba vidiet aj nepenazne veci, odluka v rodinach, chatrajuce a vyludnene dediny. detto na zempline. ciste terno to vycestovanie… v 9 z 13 okresov BB kraja mas 3-6 percentnu nezamestnanost, 3 okresy nad 10 percent.
Milan, ale díky . Áno to samozrejme viem, tiež sa mu snažím vyvrátiť tie nezmysly o spásonosnej diaľnici. Ale to nemení nič na fakte, že štát ako najväčšia autorita by mal prijímať také opatrenia (napr tie čo si menoval, nie výstavbu diaľnice paralelnej nevyťaženej cesty), aby čo naviac ľudí za prácou cestovať práve nemuselo.
devil, zaujimave, ze zakazdym ked som prechadzal PB ked este nebola dialnica ponad mesto som stal v kolone, myslim cez den, a lisilo sa to len dlzkou, od 20min po hodinu..
Čudná veda je tá štatistika. Percentá nie sú všetko a ani všetko presne nevyjadrujú, ak sa len tak sucho hodia. A tak sa pre niekoho potom i hodia. Treba sa zo širšia pozrieť na čísla…
Maďarsko malo a má dlhodobo nízku pôrodnosť a prejavuje sa tu dlhodobý pokles počtu obyvateľov. Prevažovala tam i v minulosti jednodetnosť, preto je tam menej mladých ako v okolitých štátoch. A tá sedmina, čo odišla, sa mi i tak zdá, ako nepravda, či jemne povedané skreslenie hodnoty. Niečo som o tom počul.
Počty obyvateľstva:
1980…10 709 463
1981…10 711 848 - historické maximum; v rokoch 1988 až 1990 nastal prudký pokles.
2019… 9 772 756
No i tak je smutné, že musia odchádzať v takom veľkom počte, nielen mladí.
• Hromy-blesky, i z juhu, z dolniakov cestujú, či odchádzajú. Možno niektorí sú tu dole spätí s pôdou viac, ako tí čo sú na horniakoch. Južania nie sú vôbec lenivejší.
A možno tie čísla skresľuje i istá skladba obyvateľstva.
[size=77]1213[/size]
Tak keď tam nič nie je, načo tam chceš stavať diaľnicu? Heh, musel som to napísať
Teraz vážne, slintošove rozhodnutie bolo už vtedy komunikované, že tieto mega investície majú slúžiť len ako prvotný impulz a naša ekonomika sa má následne pretransformovávať podporou menších, aby nebola bytostne závislá na pár veľkých investoroch. To ako sa toho chopilo jelito z Topoľčian od roku 2006 je už druhá vec a ťahanie JLR do NR jasná .ujovina už keď to ohlasovali.
V tomto len posledná poznámka: Jediná krajina v okolí, ktorú kríza v 2009 nezasiahla nejako zásadne, resp. vôbec, bolo Poľsko. Práve preto, že ich ekonomika fachčí hlavne na malých podnikateľoch a nepozerajú na mega investície ako na svätý grál.
Odluka od rodín samozrejme nie je nič žiadané, to súhlasím.
No k tým vyľudneným dedinám, zas netreba zabúdať, aj na nejaký vývoj. V Gemeri bolo pred 100 rokmi kopec bohatých obcí a miest kam sa sťahovali ľudia za prácou a teraz tam ani líšky nedôjdu, aby dali dobrú noc. Povedzme, že mohli v dnešnej dobe stavať na bohatej histórii, prírode, turizme, agroturizme. Detto severovýchod. Na Poľskej strane už nevedia kam umiestniť turistov, no dotraz nie sú poriadne prepojené žiadne turistické trasy s druhou stranou. Tam prekvitá turizmus, u nás skapal pes aj s nejakými debilnými poukazmi, ktoré všetci míňajú v aquaparkoch a Tatrách. Podpora štátu u nás = nula. A v týchto oblastiach žiadne obrovské investície situáciu nezachránia, keď tam niet dostatok kvalifikovanej pracovnej sily.
Ako KN.SK poznamenal, na juhu sú spätí viac s pôdou. OK, tak by im asi viac pomohli agrodotácie pre malých farmárov. Teraz v čase BIO, ECO, GREEN, FRESH a neviem čoho je to doslova zlatá baňa. O diaľnici pre farmárov som si nie moc istý, či by ich vytrhla z biedy.
Samozrejme viac ako nejaké čísla nezamestnanosti by bolo dobré vidieť aj ako vyzerá tá vzorka nezamestnaných v oblastiach s 10+% nezamestnanosťou. Vzdelanie, doterajšie profesijné zameranie, ochota zamestnanť sa a pod. A možno by sme vďaka tomu zistili, že sa na Slovensku jednoducho v niektorých regiónoch nedá dostať pod isté percentá.
PS: milan_KM - ospravedlňujem sa za skomolenie mena.