Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

DrX je madar hlavne :unamused:

AD: Juh a “zaniknuté” podniky po 1989…
SLK (Slovenské lodenice Komárno) zanikli po roku 2011, v r. 2012 i za účinnej tunelárskej činnosti istého O. V., tohočasu “sponzora” istej politickej grupy. I s nastrčenou zahraničnou bábkou, t.j. tzv. generálnym riaditeľom, ktorého jedinou kvalifikáciou bolo, že bol nejaký rok v USMC. Kam sa ten mariňák dostal, tam to spustlo. “On”, “oni” nebudú stavať pre Rusov.
Mohli sa na našich dolniakoch i bez diaľnice pokojne i ďalej stavať lode, z RF bolo veľa objednávok na nové lode pre obnovu zostarnutej riečno-morskej flotily, nielen na opravu. Nemeckí rejdári mali (vtedy) problémy s prefinancovaním, za ktoré si i sami z časti mohli. Jeden ruský investor kúpil pri Ostsee, po zjednotení zatvorené, lodenice v Nemecku, tie na území bývalej NDR, a stavia… A našinec len utrel suchú hubu, a šiel za prácou do okolitého sveta. :frowning:
[size=77]1204[/size]

ja viem iny pripad fabriku kupil zahranicny investor a ako konkurenciu ineho zavodu fabriku zatvoril. papierne sturovo.

Toto je tiež téma, ktorá sa tu preberala x krát. Faktom je, že v ZA kraji investori prišli bez D a reálne ostali aj keď D stále chýba a zápchy ohrozujú výrobu (zápchy na Kysuciach, Strečne a RK).
Teraz máme situáciu, že pri Lučenci sa stavia D zvyšok je relatívne kvalitná cesta 1. triedz BEZ kolón a po investrovi ani chýru ani slychu.

Btw. vysvetlíte mi niekto prečo je domáca IP adresa na čiernej listine a nemožem teda reagovať na príspevky?

Faktom je, ze v ZA kraji vlada hlasala dialnice ako svoju prvu prioritu uz od roku 1993. A fakt je, ze od suvislej dialnice na BA a Europu je tam kazdy bod vzdialeny do 40km. A fakt je, ze hlavny investor, KIA, prisiel len kvoli slubu dialnice, kvoli ktorej sa islo cele SK po…t, len aby tam bola. A fakt je aj to, ze tak ako sa dialnica k Lucencu blizi, tak sa znizuje v LC nezamestnanost. Lebo, aj ak nepride velky investor, tak pridu mali, a zlepsi sa moznost dochadzat. A tu je uz vidiet kontrast medzi Detvou/Lucencom a RS, RV, RA, ktore maju sance na dobre dopravne napojenie mizive, pokial sa nepohne s R2. Nastastie ale, teraz sa s nou hybe.

A ako vysvetlis VW v Martine. Od roku 2000 a stale bez dialnice.

sk.volkswagen.sk/sk/podnik/zavody.html

Nechceli kúpiť podnik, chceli len lode.
Ako si spomenul, tak dopadol napríklad i “sprivatizovaný” Juhocukor Dunajská Streda.
Ten sa premenoval na Eastern Sugar Slovensko, a. s., Dunajská Streda vo februári 2002 (predstaviteľom Juhocukor, a. s., Dunajská Streda to bolo oznámené 14. februára t. r.).
Názov bol odvodený od mena majoritného akcionára Eastern Sugar. Táto anglicko-francúzska spoločnosť vlastnila vtedy 93,75 % akcií cukrovaru (Skupinu Eastern Sugar v súčasnosti ovládajú rovnaným dielom anglická spoločnosť Tate&Lyle a francúzska Saint Luis Sucré.). *
Potom odkúpili i zvyšných 6,25 %. A bola riadená z Budapešti… **
Cukrovar Dunajská Streda varil v rokoch 1970 – 2007… ***
[size=77]1207[/size]

Dufam, ze nechces porovnavat dialnicnu a zeleznicnu obsluznost Martina a Rimavskej Soboty. Ked chces, tak z Martina si prakticky po suvislej dialnici (+25km pohodovej jednotky) za 2.5hod v BA. A to uz nespominam, ze je aj na hlavnej zeleznicnej trati a do BA ma kazdu hodinu rychlik. A presne ako som napisal, od 1995 mali jasny vladny prislub, ze D1 sa k nim bude tahat, a ze to je vladna priorita. K R2 mali vsetky vlady s vynimkou tej aktualnej a Dzurindovej opacne postoje, a este ani teraz nikto nevie ani priblizne tresnut datum dokoncenia (zatialco na D1 ho omielaju dookola).

Proste, ak by sa dnes stavalo BMW pri KE, netrebalo by ziadne socialne balicky ani nic. Okolo R2 by sa to len tak hemzilo takymi dodavatelmi, ako su teraz rozosiati okolo D1.

J. Uhrík uviedol, že vláda pomohla automobilke vecne aj finančne “V Martine sa po prvýkrát objavilo to, čo chce vláda realizovať prostredníctvom industriálnych parkov. Vytvoril sa miestny manažment, zrýchlilo sa stavebné konanie, nasledovala rýchla výstavba haly,” vykreslil vecnú pomoc vlády J. Uhrík. Za finančnú pomoc označil fakt, že projekčná firma Auto Martin, a.s., Martin, ovládaná štátom, “za rozumnú cenu” predala rozostavanú halu Volkswagenu Slovakia. Jej cenu pritom vedenie firmy ani predstavitelia štátnej správy nechceli zverejniť.
takze zase zasiahol stat aby pomohol vyvolenemu regionu. takto to castokrat funguje aj zapadnej europe a teda nie je na tom nic zle. len sa netreba tvarit ze to investor ide sam od seba. tolko k tomuto konkretnemu pripadu.

etrend.sk/trend-archiv/rok- … ednou.html

a skusme si pripomenut staru znamu story z tej doby
pis.sk/clanok/168/bmw_poslali_z … ticiu.html

Stale som nedostal odpoveď, prečo ale tomu nie je tak teraz pri Lučenci.
Rovnako by ma zaujimala ta cierna listina.

To je len domnienka. Je mnozstvo inych neautomobilovych strojarskych profesii, okrem toho mnozstvo nestrojarskych profesii, v ktorych by sa ludia zamestnali. Moj nazor je, ze vacsine ludi co su evidovani na uradoch prace sa pracovat nechce. Ano, cast su aj taki, co ich musis niekam posadit ci postavit, ukazat toto robte a robia a ked nie je taka moznost pre takych vsetkych, tak su nezamestnani.

SLK (Slovenské lodenice Komárno), tych je velka skoda. Mne sa zdalo, ze niekto tu pisal, robili ocelove konstrukcie pre mosty na D3, ci si to zle pamatam?

Jasne DK,NO,TS, RK, LM su do 40 km “od suvislej dialnice na BA a Europu” :laughing: :laughing: :laughing:

Je mi jasne, ze budes 10 rokov vykrikovat, ze LC nema napojenie “na Europu”, lebo nie je postaveny ZV. RS bude mat “do Europy” zhruba 40 km mimo RC uz po dostavani Krivan - Lovinobana, teda pravdepodobne o 3-4 roky.
Z MT je to 35 km na suvislu dialnicu, LC to ma mimo RC 39 km, no zavratny rozdiel. Pritom MT ma na trase Strecno a ZA s castymi zapchami a vysokou intenzitou dopravy, LC na trase nic podobne nehrozi.

:laughing: :laughing: :laughing:
Matematika Ti robila vzdy problemy. Z MT je to na zatracovanu D3 takmer 35 km. Zapchy pod Strecnom a v ZA su pre teba spanielska dedina.

MT-BA aktualne 237 km, 2h32m, priemerna rychlost 93,5 km/h
RS-BA 283 km, 3h, priemerna rychlost 94,3 km/h

Cize RS ma horsiu dostupnost lebo je o 46 km dalej, ale lepsiu cestu lebo ma vyssiu priemernu rychlost aktualne sa pohybujucich vozidiel na trase. Mali RS postavit o 50 km blizsie k BA, ked je to dolezite.

https://www.google.com/maps/dir/Bratislava/036+01+Martin/@48.6842094,17.4443934,9z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x476c89360aca6197:0x631f9b82fd884368!2m2!1d17.1077478!2d48.1485965!1m5!1m1!1s0x4714f8d963294f8f:0x400f7d1c6971580!2m2!1d18.9190235!2d49.0616613!3e0
https://www.google.com/maps/dir/Bratislava/Rimavská+Sobota/@48.4656366,17.9877237,9z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x476c89360aca6197:0x631f9b82fd884368!2m2!1d17.1077478!2d48.1485965!1m5!1m1!1s0x473f8d2d68a0e299:0x400f7d1c6971fd0!2m2!1d20.0195452!2d48.3812295!3e0

Cize 75 km bez dialnice nebol problem pre investora. Tak preco davno nie je velky investor v ZC,ZV,DT,BB, ci dokonca LC, kde to je len 39 km mimo RC, a 22 km z toho zrejme bude o 3-4 roky. ZH ma velkeho investora, ktory stale vypytuje a dostava obrovske dotacie/stimuly/ulavy.

Ja som o tom písal ([size=125]*1[/size]), uf, ale som sa na hľadal, tak dávno to už bolo :neutral_face:. No to je také malé nič oproti zložitému technicko-technologickému “organizmu” ako je loď. Nezľahčujem tvorbu mostných dielov, ale loď je omnoho rádov náročnejšia pri stavbe, pri projektovaní je tiež o niečo náročnejšia.
I na novom moste pri Komárne sa štipkou podieľala bývala dcéra SLK, SLK Stroje a mechanizmy ([size=125]*2[/size]), ktorá v 2011/2012 zhltla matku, vtedy sa už volala SaM (Stroje a Mechanizmy). Teraz sa volajú moderne SAM - Shipbuilding and machinery. Pár desiatok pracovníkov oproti niekdajším asi 2 000 zamestnancom (keď sa robilo so staršími zariadeniami, strojmi a “kreslilo” bez počítačov, bolo nás i 5 000) vyrába: tlakové nádoby, výmenníky tepla, kolóny, parné a vákuové kotly, chladiace boxy, veľkokapacitné zásobníky, oceľové konštrukcie, stroje a strojové dielce, špeciálne potrubné komponenty. Žiadne lode, občas nejaký čln, hoci tu riadne zavádzajú. Teraz vraj chcú vyrobiť/vyrábať osobnú loď, ale s minimom projekčno-konštrukčných odborníkov. Na “lodi” je toľko rôznorodých systémov, a oni (manažment) si myslia, že jednu určitú sústavu zvládne jeden človek, apod. :unamused:
[size=77]1208[/size]

iste ale snad nebudeme verit tomu ze tie tisice pracovnych miest v automotive vyrazne neovplyvnuju (ne)zamestnanost. ta mapka vselico vysvetluje. v ZA kraji je vyse 2x tolko pracovnikov v automotive ako v BB kraji to zhruba vysvetluje rozdiel v nezamestnanosti.

myslim ze nebude. to skor pocuvame ako nebola ZA napojena v 2007-2008 lebo chybalo 10 km povazska bystrica. faktom je ze piatkove kolony boli vyrazne medializovane ale to nebol bezny stav cez den. faktom je ze ZA mala dialnicu a tym padom MT bol v jej blizkosti v tom case ked na R1 chybali desiatky km NR-tek. nemce aj zarnovica-sasovske aj R2 zvolen-krivan. to ani ZV ju fakticky nemal nie ze lucenec. ten stav na R1-R2 ktory tu mame je 2011 resp. 2016-17. dialnica neprinasa okamzity ekonomicky efekt.

vo ZV maju velkeho investora, investori prichadzaju aj do DT. cely BB kraj postupne isiel s nezamestnanostou dole. “rozhranie” je prave na konci R2 vid cisla DT vs RS. takze tahat R2 k LC je najlepsi mozny napad.

tak ako nemenovany investor v RK. presne to iste je na severe, novy investori fakticky koncia pri MT, celulozka, vagonka alebo chemia nie su investicie na zelenej luke.

mne sa to tiez z casu na cas objavuje. uz som to riesil aj s adminom ale stale neviem co to je.

iste ale snad nebudeme verit tomu ze tie tisice pracovnych miest v automotive vyrazne neovplyvnuju (ne)zamestnanost. ta mapka vselico vysvetluje. v ZA kraji je vyse 2x tolko pracovnikov v automotive ako v BB kraji to zhruba vysvetluje rozdiel v nezamestnanosti.

v toto s devilom plne súhlasim. Prv musí fungovať primárna sféra, a potom môže začať fungovať terciálna sféra, čiže služby. Jednoducho povedané, pokiaľ si ľudia nezarobia dosť penazí nebudú míňať na dovolenky, reštaurácie a ostatné služby.

No a na to, aby mohla fungovať primárna sféra, je potrebné primárne začať podporovať malé a stredné podniky, znížiť daňovo-odvodové zaťaženie a odbremeniť začínajúcich podnikateľov.
Sekundárne sa môžme baviť o tom, čo všetko ešte zariadi nová cesta.

Či príklad Španielska nie je dostatočný, že stavať bez rozmyslu všade nie je zrovna to pravé orechové?

Ovplyvnuju, ale to neznamena, ze by bolo o 5% viac nezamestnanych. RC do BB je kompletna vyse 8 rokov, ale vyznamne vysledky, co sa tyka investorov, nie su. Suvisla RC od zapadu v BB kraji ide cez 4 okresy, v ZA kraji len cez 2. Pritom napojenie DT je prerusene len cca 10 km medzerou, ktora je aj v spicke prejazdna bez vyznamneho zdrzania, na rozdiel od KM.

Zato, ze mas kratku pamat, resp. Ta to ani nezaujimalo, tak neprekrucaj.
“Veľký význam bude mať ukončenie predmetného úseku aj pre samotných obyvateľov mesta Považská Bystrica, ktorí si po rokoch „diaľničného licitovania” konečne oddýchnu od každodenných dopravných kolapsov.”
https://www.asb.sk/stavebnictvo/inzinierske-stavby/dialnice/vystavba-dialnice-d1-sverepec-vrtizer

Preco asi uz v roku 2007 urgentne instalovali inteligentny dopravny system za 100 mil.Sk, zeby tam boli kolony uz v roku 2007, este pred otvorenim usekov pred ZA?

" Systém senzorov, kamier, značenia a softvéru, ktorý dokáže vyhodnotiť priechodnosť cestných ťahov a vznik kolón, stál podľa ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomíra Vážneho takmer 100 miliónov korún. Túto prácu doteraz robili policajti, ktorí stáli na križovatke a prepínali semafory. Ako informoval dopravný technológ Peter Bánovec, ktorý sa spolupodieľa na systéme, IDS funguje v dvoch úrovniach. Detektory priamo na križovatke zisťujú intenzitu dopravy a predlžujú zelenú na prehustených ťahoch. Pred mestom aj za mestom je šesť kamier a senzory zisťujúce počet áut. Ak križovatka nedokáže pri dopravných špičkách alebo nehodách zvládnuť nápor dopravy, značky umiestnené mimo mesta upozornia vodičov, aby použili obchádzkové trasy a vyhli sa križovatke v meste. "
https://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=6413

Uz v roku 2006:
"Tri kilometre, ktoré delia zjazd z diaľnice od hlavnej križovatky v Považskej Bystrici, sú kritické, pretože v špičkách bývajú zapchaté stojacimi vozidlami. "
https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/181646-dopravny-lievik-pribudne-aj-v-ziline/

Bezpochyby kazdy pracovny den v spicke odklanali cast dopravy na vedlajsie trasy, len tak zo zabavy. :laughing:

Zasa Tvoje vyplody. MT v roky 2008 mal na trase Strecno, ZA aj PB, 45 km mimo dialnice, to je podla Teba v blizkosti, lenze tych 45 km trvalo bezne aj 2 hodiny. LC to ma uz roky iba 40 km mimo RC pritom plynule prejazdna cesta a kde su vyznamni investori?

Ved mne je jasne, ze sa budes vyhovarat desiatky rokov. R1 po BB je komplet vyse 8 rokov, D po ZA az 9 rokov, skutocne zavratny rozdiel. Pritom dopravna dostupnost na cestach I.triedy mimo D/RC je neporovnatelne lepsia v BB kraji. Kde mas 25 km od konca RC/trasy RC taku dopravnu situaciu ako je v CA? Alebo hoci len taku ako je v Radoli alebo pod Strecnom?

Preco DK,TS,NO su na tom lepsie ako RS? Ma DK lepsiu dostupnost na suvislu dialnicu? DK,TS,NO nezamestnanost 3.3-4.5%, RS 15.4%, aj LC 8.6%. Ides mi samozrejme tvrdit, ze TS, NO ma lepsiu dostupnost na suvislu D/RC ako LC,RS.

kvoli investicii KIA vo vyvolenom regione, dobre si to pamatam isiel som tadial niekolkokrat, isteze nie piatok poobede ale cez bezne pracovne dni, nikdy som nemal ziadny problem. do ZA sa cestovalo v tom case uz ovela lepsie ako do ZV kde medzi NR a ZH chybalo asi 60-70 km RC (na KO po zoborom, semafor v l. vieske tiez netreba zabudat). v tomto pripade vdaka stedrej podpore vlady a slubu dokoncit dialnicu sa jej efekt prejavil skor ako stihla byt dokoncena. take silne paky ma stat ked naozaj chce.
spravy.pravda.sk/ekonomika/clan … rozit-kiu/

isteze, to som aj napisal. nebolo by to o 5 % viac, ale mozno o 2-3 % viac. ale urcite viac ako sucasnych 4 %.

zrejme preto lebo z oravy ludia historicky odchadzali za pracou a su ochotni odchadzat dodnes viac ako na juhu. to plati aj pre ine regiony na severe.

ako som uz pisal v BB kraji sa situacia zlepsuje. myslim ze sme to tu mali, najvacsi pokles bol v BB kraji - a to aj bez automobilky. tomu ja hovorim uspech.
LC bol predtym dlhodobo nad 10 % a v prvej 10-ke najhorsich okresov celeho SK. dnes pomaly vypadava aj z prvej 20-ky. poltar to “schytal” ked skrachovali sklarne. inac aj v RS je uz davno velky investor v oblasti automotive tak ako su aj na vychode. cize nie je pravda ze tam nikto nechce ist. ale pre velky okres je to malo a mate do coho kopat. a kopete o to intenzivnejsie tam pretoze aj mensie okresy ako BS, KA, VK, DT, BR maju nezamestnanost okolo 4-6%. R2 smeruje presne tam kde treba…

:laughing: :laughing: :laughing:

Na konci roka 2006 to bolo 55 km mimo RC/stvorpuhu v NR.
https://www.google.com/maps/dir/48.3206812,18.094643/48.3714031,18.5335714/@48.3163964,18.2423307,11.67z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d18.2514317!2d48.3675802!3s0x476b3a5edebb76f7:0xd53484f75850c7b0!1m0!3e0
https://www.google.com/maps/dir/48.5041564,18.7318179/48.5877084,18.8930405/@48.538913,18.7799764,12.75z/data=!4m14!4m13!1m10!3m4!1m2!1d18.7959773!2d48.5420306!3s0x47152c1b305ce61b:0x9d4a6a67367fc86a!3m4!1m2!1d18.8409181!2d48.5589543!3s0x47152e8d91f380c9:0xf0a869091ad41cc0!1m0!3e0