Mosty v číslach:
…Apollo…Dunaújváros
dĺžka…517 m…308 m
výška oblúka…36 m…48 m
výška nad hladinou…15 m…20 m
hmotnosť…5 240 t…7 000 t
cena…3,6 mld. Sk…8 mld. Sk
Ak zdroj neklame.
•••
Iný most:
Zákazku získalo maďarské združenie zhotoviteľov H-M Duna híd za cenu 91,2 miliónov eur.
Vylúčený bol Váhostav – SK s talianskym partnerom Itinera, S. p. A. V tendri predložili cenu v prepočte 74,87 mil. eur. zdroj
[size=77]1103[/size]
Mnohe Tvoje prispevky su rovnakej urovne ako od davidk, takze sa Tvojmu prispevku nedivim. Ked niekto nema ani paru o skutocnych lahko overitelnych faktoch, tak nech radsej neotravuje lahko vyvratitelnymi nezmyslami.
Vzdialenosť mesta Čadca od dialnice:
rok 2000 75 km
rok 2007 28 km po Žilinu + 9 km cez Považsku (to aby sa pán neurazil)
rok 2010 28 km po Žilinu komplet od Žiliny hotové
rok 2017 23 km po Žilinu ( aj s najdrahším usekom na Slovensku na jeden km - 63 mil €/1km) toto už neprekona nič a nikto v celej strednej Europe.
Čiže napísať 40 km za posledných 20 rokov nepovažujem za žiadne trieskanie nezmyslov skôr v pohode udaj.
Tunel popod karpaty:
variant 1 jediny možny kvôli EIA: 8070 m + 8060m = 16130 m Tu sa ospravedlňujem nie 18 km ale 16,13. Rury spočitavam odvtedy odkedy všetci tvrdia ze Vysňove ma 7445m Branisko ma 4975m a Soroška 4280m a preto to budem takto robiť naďalej . Posledne dva su jednorurove a uz teraz mi je jasne ze druhej rury v Branisku sa ja nedožijem a Soroška sa za môjho života (ked budem žiť tak ešte 20 rokov) možno začne.
2,5 miliardy obchvat Ziliny:
Hričovské podhradie - Žilina Strazov 300 mil €
Žilina Strážov - Žilina Brodno 270 mil € (stavebne + uzemne)
Hričovske podhradie- Lietavska Lúčka 462€ + doplatok 12 mil
Lietavska lučka - Vyšňove Dubná skala 424€ + minimalne 200- 250 mil odhaduju doplatiť.
doteraz teda 1.656 miliardy nie 2,5
vyžiadane nároky ktoré bude ešte treba:
Žilina Brodno -Kysucke Nove mesto 420 mil.
Kysucke nove Mesto - Oščadnica 315 mil.
spolu 735€ bez projektovej a tendrovej prípravy.
Tu som sa sekol najviac a idem sa hanbiť podľa navrhu pána Dendika do jaskyne tam budem žrať len kukuricu lebo nič ine doma nemame. Čiže oprava nie 2,5 ale 1,65 a nie 1 dodatočnych ale 0,735 miliardy. To v navale emocii som prestrelil ospravdlňujem sa. Tiež očakavam zmysluplný argument že to nieje obchvat Žiliny ale chrbtová kosť D1 a vôbec nejde o 80 tisicove mesto ale o zaujem celého Slovenska s hraničnym priechodom medzinarodneho významu na Poľsko. Pravda súhlasím no ale ak je stale všade zauživany pojem obchvat Prešova a to od Kapušian R4 ( hoci je to hlavný ťah na Poľsko via carpatia) a Prešov zapad Prešov juh je tiež len obchvat Prešova (100 tic mesta) s ťahom na Košice (250 tisc mesta) a Maďarsko a Ukrajinu ďalšie dva medzinarodne prechody tak potom aj toto a dva krat tak sa da považovať za obchvat Žiliny.
Zabudol si na DS-Tu, Tu-Hu, Hu-Iva, Vrtižer-HP, CA-Svrčinovec-Hranica PL a sme vklude na 5 miliardách za posledných 15 rokov plus nasledujúcich 10 pre ZA kraj, kdezto ostatné krajec ani nie 1mld… Čiže áno už 2,5 mld bolo preinvestovanych ale podľa miestnych si nezaslúžia inde lebo majú kolóny na 20-40 minút…
ehm ehm chlapci vráťte sa do školy a naučte sa počítať.. A keď už sme u tých 5mld € … tak jedine kde sa tolko penazí minulo je Nitra .. 4,5 mld R1 + 0,5 park a cesty pre Jaguar… nuž teda ani celkova vystavba na severe na toľko nevyjde…
Celkovo sa da zhodnuť že zapadne Slovensko aj s BA je 75 - 80% investícii a to nie len do cestnej infraštruktúry… železnica detto a 25 - 20% ostatne kraje a to som ešte silne podstrelil. Najlepšie je že ak sa niekde inde investuje čo i len 10% zo sum na zapade hlavne odtial začnu hlasy že je to zbytočny luxus a nie su intenzity ale pri Ziline nikto ziaden intenzity neriesil ani poradie ani potrebu proste Žilina Strážov - Žilina Brodno 270 milionov a priamo zo statneho bolo . Hned a ziaden splatky bankam ani EU fondy. Prognozy z scitania dopravy tento usek ked ho zacali stavať jasne predpovedala, že tento úsek využije spočiatku iba štyritisíc vozidiel denne. Najmenej z celej diaľnice D3. Podobne nízke využitie nehrozilo ani nikde na diaľnici D1 až po Michalovce a to neriešim koľko z toho ukradli dennikn.sk/blog/964210/styri-ki … -nemocnic/. Za Meciara pri trenčine keď sa začalo stavať a na celom považi tiez neboli intenzity viac ako 10 tisic vozidiel. No teraz ked sa schyĺuje žeby sa patrilo aj inde aj 14 tisic je stalo malo viď MI.
Davide, ja som sa s nim natahoval dlho, ako pisem syty hladnemu neveri a este je aj agresivny…
Tak ako pises, akonahle sa investuje trachu dalej na vychod tak je cirkus. Kazdy kto videl tanceky okolo R4 v PO vie svoje…
Trepete hluposti. Jedine čo chceme je určenie nespochybniteľných priorít, aby sa nikto nemohol hádať. Ersek toto má za úlohu, mal to splniť minulý rok a veselo to sabotuje ďalej. Len preto lebo aj jemu je jasné, že na juhu by sa už absolútne nič nepostavilo. Dupľom ak by sa do zoznamu výstavby zahrnuli aj obchvaty a rekonštrukcie ciest prvej triedy po zlúčení NDS a SSC…
Samozrejme nám je ale jasné, že ak sa to nechá na budúcu vládu tak minister čo ten zoznam vydá bude židojašter čo nedopraje juhu Slovenska.
Nikto hlúposti nepíše a nikto nepotrebuje byť poslaný do školy. Keď sa stavali úseky na západe žiadne priority nebolo treba už od Mečiara. Veď ten zoznam priorít už mal byť počas prvej Ficovej vlády.Ale nebol a za Vážneho nikto nevyskakoval ani nikto neriešil Žilina Brodno iste ani milan_km nenamietal ale ani nikto z východu nevyskakoval ale ak treba postaviť len jednopruh pri Rimavskej alebo D1 Prešov už sa ozývajú zo západu hlasy že megalomania. A tá agresivita máme ísť do jaskýň trepeme hluposti.sme hlúpy nevieme rátať, späť do skoly. Atď atď… neviem čím to je že chlapci od západu si naozaj myslia že ich smrad vonia a od revolúcie sú čím viac presvedčeni že sú inteligentnejsi ale pravda je že pri pohľade na svoj chotár strácajú zábrany v seriznosti triezvosti a prehliadajú kradnutie či potreby SR… Vtedy je to v najlepšom poriadku
Uz 20 rokov, znamena stav v roku 1999. Bola v roku 1999 D1 alebo D3 v prevadzke od CA 40 km?
Napisal si:
TUNEL je jeden tunel, uz si pocul nieco take ze slovencina pozna jednotne cislo a mnozne cislo? Ak nie tak slovo tunel je jednotne cislo a jedna sa o jeden tunel.
Zrazu tu ide zaratavat nevedno ake polozky, a len tak striela cisla.
A hlupacik vies, ze LL-DS este nie je dokonceny usek a teda ani vyfakturovana cela suma? Zratal si kolko sa vyfakturovalo na HP-LL, ked tvrdis ze doteraz 462+12 mil.E alebo zase len dristas?
Ten hlavny tah ma na skoro 60 km od Lipnikov po polsku hranicu intenzity od 2,5 tisic do 7,5 tisic v/24h s vynimkou 350 metrov v Giraltovciach, kde je intenzita zavratnych 9 tisic v/24h. A na druhom konci mal v roku 2016 ten hlavny tah teda na R4 v plnom profile intenzitu az 2715 v/24h.
A vysvetli mi kde dristam… ZA kraj začína kúsok za PB a končí kúsok pred PP, teda D1 od PB po PP sa dá považovať za investície pre ZA kraj, plus celá D3, na ktorú už išlo ak dobre rátam (vrátane rozostavaneho) cca 1,1-1,3 mld plus dobre vieme že ešte cca 700mil-1mld pôjde (a to budú nasledujúce fondy) od HP po ivachnovu, cca cca 2-2,3 mld a to nerátam úseky na juh od HP po hranicu kraja a na východnú hranicu kraja, z ktorých drvivá väčšina (okrem úseku okolo LM) bola postavená v posledných 15 rokoch alebo bude v najbližších 10 a už sme pri 4 mld, takýto luxus dostal iba NR kraj a aj to tam je zarátaná údržba na 30 rokov…
Pre poriadok nie som z východu (našťastie) môj okres zdedil diaľnicu už po sudruhoch a severnú trasu cez ZA a RK, pripadne CA využijem 3-4 krát do roka, južnú pravdepodobne nikdy vživote a aj napriek tomu tvrdím že aj juh si zaslúži cestu a intenzity ozaj nemôžu byť jediné meradlo na úsekoch kde nie je zatiaľ žiadna infraštruktúra (prečo by tam aj boli intenzity, že áno, ktorý investor ide do doliny bez infraštruktúry…)
Kolonami na 20 minút až pol hodiny co tu beriete za katastrofu hodnú investície za 3 miliardy dnes trpí už každé druhé okresné mesto a každé krajské mesto, mnoho z nich nevie získať peniaze ani len na obchvat jednotky alebo dvojky za pár desiatok miliónov. Viď PK, PN, HC, TT, SE a mnoho ďalších…
pozri sa Marek, ja som tiež nech sa stavia aj juh, ale zasa infraštruktúra, nie je všeliek, na sociálne rozdiely. Teraz som čítal, v sme článok , že RS pravdepodobne odíde investor, dôvod strata trhu, určite nie infarštruktúra. Pritom RS má v celku slušné napojenie na dialnice. (dostupnosť cca 50km), a vobec to nevidno na zamestnanosti. Pre kechnec postavili R4, ktorá má 2700aut/den, a z parku odchádzajú investory. Pri Novej Plohore, priamo pri dialnici postavili priemyselný park, s novým privádzačom , dodnes je prázdny. atd atd. Zober si PP SNV, Liptopv Orava, nik nemá priamé prepojenie na zahraničnú dialničnú sieť, a priemyslu sa darí, investori prichádzajú . Dovolim si tvrdiť, že v súčasnosti majú KE lepšie napojenie na dialnice, ako už spomínane regióny (cca 50km po Miškolc), ale hlavná vec že plačú , že nemáme dialnice. Ono treba aj niečo spraviť preto, nie len čakať, že investor príde sám, ako spasiteľ, a nakoniec nenájde čo hľadal a radšej odíde .