co sa tyka zbytocnosti usekov, je to uhol pohladu pretoze pre 3/4 SVK povazuje za zbytocne prave useky D3, R3
jasne 100 ludi.. Pupovek sveta je v ZA kraji len ludia tam si zasluzia mat bezpecne cesty a klud v okoli
6h vo vlaku je fajn ked si student alebo dochodca, ale nie ak si ,pracujuca osoba, zial vacsina uradov, GR mas v BA … ak by som mal cestu vlakom na 2h tak berem vlak
zabudate, ze niekt nemusia ist do BA, ale len do ZV, BB, /teda stredne SVk- a tak mam na vyber kt horsiu variantu brat ci Certovicu, Donovaly, alebo smer Detva
Nep**cujte na SMER, a SNS za Slotu, lebo iba vdaka nim /Choma VAZNY/ mate postavene to co mate a co sa stavia.. MADAR si dovolil spustit 2 tendre na potrebne useky na juhu a uz Vas ide ******,
Spoj KE-BA / letecky/ bol stale vytazeny, zial nemame narodneho prepravcu kt by to tocil aspon s 2lietadlami ATR72… CSA zrusili linku KE-BA-PRA, KE-PRA ostala
Stacilo vidiet SKYEUROPE ake mal 2 zlate vajcia KE-BA KE-PRG, zial lachvatnost , budem lietat vsade, ich polozila, a ta ich 737 bola stale z 85p naplnena
Nik nevravi ze useky kt su rozostavane sa maju ,zrovnat so zemou, treba ich uz dokoncit a mat svaty pokoj…
aj dialnica okolo BA ide cez BA…tak skus pochopit.
aj hochtief je velka, silna a renomovana spolocnost a predsa nezohnali peniaze na 3. balik a to ponukli aj zlavu. cize asi to bude predsa tym ze PPP2 bolo daleko lacnejsie.
a devil este zabudol dodat ze jedna skupina bude tym vlakom cestovat o par minut dlhsie nez autom a ta druha bude cestovat aj 2 hodiny dlhsie nez autom. a devil snad nemusi konkretizovat ze ktora je ktora.
presne, kedze medzi BA-KE je par miest a este par vrb ale ziadne VELKE mesto.
Devil, ale ty si spojil dve cesty, ktoré so sebou vôbec nesúvisia. Skus si prečítať ešte raz co si napísal, a otvor si mapu, a skus sám prísť nato. Chceš aby auta isili po D3 do Brodna. A ako sa odtiaľ vrátia na cestu okolo Kie? To sa všetci budú točiť po moste ponad 1/11? Po ďalšie. Diaľnica síce ide cez BA, ale koľko semaforov na prístavom moste a potom na výjazde ma D2 je? Aktuálne je cez za spustených 3 semafory z toho na jednom bývajú pravidelne kolóny. A to nehovorím o ďalších 2 ktoré nejdu. Aj pre ba6 sa rieši veľký obchvat. Len Žiline by ste to všetci najradšej nechali takto ako to je.
ja sa pri zbytočnosti opieram o vedomosti a štúdie, nie svoje pocity a emócie. Paradoxne tá R3 na Orave ako jediná má zatiaľ zabezpečené financovanie zo ŠR
pokým cesta nie je 2+2 diaľnica, tak nie je bezpečná a v okolí kľud. Len má to chybu, lebo takmer každá dedina bojuje, aby práve cez jej kataster diaľnica nešla, lebo hluk
však jazdná doba by sa dala zosekať, lenže peniaze by išli na železnice a nie na diaľnice
super, a čo navrhuješ? diaľnicu v každom smere?
prepáč, ale tým zrovna nie je čo ďakovať (ešte aj to Višňové je vďaka nim, že nepodpísali Skansku alebo DPS) a vcelku som prekvapený, že na tomto fóre má niekto takýto názor, aj keď ja ho rešpektujem.
Maďar síce spustil tendre, ale nemá zabezpečené financovanie a pokým ide o R2, tak je to viac sľubovanie ako realita, nakoľko príprava, financie atď. To že sa tieto pripomienky nepáčia niektorým spoludiskutujúcim nie je môj problém…
národný prepravca, už len ten tu chýba
však to sa ani nestane. Maximálne v sne jedného diskutéra na tomto fóre.
Nabudúce bez nadávok, lebo nebudem na príspevok reagovať. Nadávky nepridávajú na sile argumentov!
Keby to tak strašne stálo za to ,už by to vozila nejaká low cost spoločnost. Iba žeby nie…
A nie ,SK nepotrebuje Slovenského náhodného leteckého dopravcu ,ktorý je v Dankových vlhkých snoch spolu s ICčkami.
linka BTS - KSC by v pripade zeleznic aspon na 160kmh, ked uz nie na 230kmh nikoho nenapadla ani len prevadzkovat. principe uz aj pri zalozstnom stave zeleznic je vlak konkurencioschopny
to ze sa kopu penazi vyplieskalo na zbytocne useky D3 bohuzial uz nezmenime.
taktiez je stale ten problem, ze ziadna vlada nemala gule na to povedat, ze treba sa sustredit na jednicky
paradoxne v tomto davam najvacsiu mieru zodpovednosti dzurindovi, ktory mantru dialnic este zosilnil
z povodnej velim dobrej studie mott macdonaldu nevyuzili nic. keby sa len zakladne veci zapracovali, tak mame mozno o polovicku km viac nielen postavenych a nemuseli by sme riesit tieto zabomysie vojny
samozrejme to zlyhava stat na celej ciare v priprave je jasne.
co sa tyka megalomanstva. to co si kraje a mesta zakreslia do planov, to stat zadava. niekedy su tam ozaj ustrelene veci.
vsak projektova priprava je taka zufala, ze keby aj teraz dali co i len 100 milionov rocne navyse na jednicky, tak nie je co stavat.
Presne tak. Najrýchlejšie IC to urobí za štyri a pol hodiny. Ak zeleznice este vymacknu zo seba dalsie modernizácie. Lucivná-SNV. BA-Za-Varín + daco navyse. Tak vlak to dá teoreticky za 4 hodiny uz v 2023.
Koľko by to trvalo lietadlom? Z centra na letisko, kontrola checkin, samotný let, vystúpenie a cesta na letisko.
200 000 tisic uradnikov. Prezident by mal na začiatku hovoriť najprv týmto. ROBTE DACO !
jarino a ja studiam neverim. to su vsetko papiere ktore su pisu podla potreby a na ich pisani sa zaraba. to su skusenosti a neverim ze v doprave je to inac. ako bolo uz napisane zeleznice bez velkych investicii dokazu vela. vid jednokolajovu trat na DS. na pridanie lokalnych vlakov na elektrifikovanu dvojkolajovku so slusnou rychlostou netreba 160 km/h to uz je nam hadam jasne.
tazko sa mi odpoveda ked neviem to na co odpovedas. ale toto ma dostalo:
prepac ale toto jednoducho nie je pravda a ja si vazim tvoje prispevky ale slusne povedane v terene su niektore veci ine ako na papieri…
Podla mojho nazoru je dotovanie leteckej dopravy realna moznost, ako mat rychle spojenie BA-KE.
Ak vychadzam z tychto cisel (dailymail.co.uk/travel/trav … ights.html), let dlhy 420 km, A320, celkove naklady na jedneho pasaziera vratane nakladov na posadku a lietadlo su okolo 55€. Bez biznis triedy by sa tam zmestilo o 26 pasazierov viac, teda naklady na pasaziera by klesli na 47€, dalej naklady na posadku a letiskove poplatky su u nas pravdepodobne nizsie atd…
Ak pocitame s nakladmi povedzme 45€, pri letenke za 25€ (co je konkurencna cena oproti vlaku), by stat dotoval jednu cestu pasaziera 20€. Pri kapacite lietadla 180 ludi, osmich letoch denne (styri jednym smerom), to vychadza na 10 milionov rocne. Teda za cenu rekonstrukcie jedneho useku trate alebo vystavby jedneho stredne tazkeho useku dialnice, ktory sam o sebe nic neriesi, by sme mali zabezpecene rychle spojenie BA-KE na 20-30 rokov. Podla mna dost dobry dovod, aby sa o tom minimalne diskutovalo.
Nevyhody su mala kapacita lietadiel, ale pri velkom zaujme ludi sa moze vacsia frekvencia letov zadotovat nizsimi dotaciami, az kym by nevznikla rovnovaha medzi ponukou a dopytom. A po druhe poloha letisk, ale zase pokial clovek nema ciel cesty v centre, dostat sa tam taxikom moze byt z letiska rychlejsie ako z centra. Kazdopadne toto by sa dalo riesit nejakou rychlodrahou do centra za zlomok penazi oproti modernizacii celeho zeleznicneho koridoru.
V EU sa snažia aby bola železničná doprava konkurenčne schopná leteckej - VRT (a väčšinou sa im to darí - časy sú kratšie + odpadajú veci ako sú pri lete).
My však na Slovensku chceme robiť presný opak a dotovať leteckú dopravu…
Ale neprekvapuje ma to. Však my nie sme schopní ani urobiť železnicu aby sa na to letisko dalo dostať vlakom…
Ani ja nie som proti modernizacii zeleznic na vyssiu rychlost, prave naopak.
Skor som to dal ako taky namet na zamyslenie, ako za lacny peniaz (desiatky milionov oproti miliardam eur, co nas stala a bude stat modernizacia koridorov) docasne vyriesit spojenie BA-KE, kym sa modernizacia zeleznice nedokonci. Ked bude vlak BA-KE chodit pod tri hodiny, tak samozrejme letecka doprava straca zmysel.
Cena je jeden z faktorov, prečo sa PR1BINA bohužiaľ postavila.
Čo sa dostalo ku mne, v tom období aj VINCI mali problém tie peniaze zohnať.
A devil moc zovšeobecňuje…
Aj ten čo dochádza vlakom do 30 km môže mať oproti autu o hodinu dlhšiu cestu. Príchod na stanicu, zhody okolností na železnici (meškanie, naväzujúce prípoje, rýchlik obieha osobák…), prípoj MHD na vlak hneď nejde. V tomto je takmer každý prípad unikátny.
Skôr nechápem, prečo nadradzuješ potreby tých čo idú 400 km nad potreby tých čo idú 30 km.
A ani medzi tými dvomi veľkými mestami necestuje za deň toľko ľudí, aby chodilo IC zastavujúce iba v týchto dvoch mestách a zároveň aby sa uživilo bez akýchkoľvek dotácií štátu.
Netuším odkiaľ maš tvrdenie, že pridanie vlakov závisí na zvýšení rýchlosti…
Načo by pre lokálku bola 160-tka? Lokálka v slovenskom ponímaní sú osobáky a REX-y. Osobáky stoja veľmi často, povedzme každé 4-5 km. Toto platí pre koridorové trate. Samozrejme máme trate, kde je zabezpečovačka na úrovni Uhorska a tam by investovanie znížilo výdavky na prevádzku (a ŽSR ich má poriadne veľké) a zároveň zrýchlilo vlaky na úroveň civilizácie.
Na to aby lokálka bola atraktívna treba viac peňazí. Na nákup kvalitných jednotiek, údržbu tratí a aby vlaky chodili častejšie (konkrétne tomu chýba najmä jedno → peniaze). Lenže to by chcelo viac peňazí ako stojí bezplatná doprava, bavíme sa skôr v stovkách miliónov eur.
Pokým bude osobák núdzovo ťahať žehlička s jedným vozňom alebo rýchlik ZV - KE pôjde motoráčik (aj keď kapacitne asi postačuje), ako nedávno, tak osobáky atraktívne nebudú. No niektorým možno stačia tabule v národnostnom jazyku.
Prvá veta je pokus o iróniu.
Mne stačí kvalitná jednička. Len už ma bavia tie dôvody, prečo diaľnica do každej slovenskej doliny.
ale to nie je pripad ZA-MT…ja sa teraz totiz nebavim o lokalke do banskej stiavnice a pod. takze co brani zelezniciam nasadit vlak kazdych 20 minut tak ako je to pri BA ? na to treba stovky milionov eur ? alebo to strecno predsa nie je az tak strasne zeby prinutilo ludi presadnut na vlak
to som uz vysvetlil.
a podla mna dedinam nevadi ked pojde dialnica cez ich kataster. max. si vypytaju protihlukovu stenu.
Analógia:
Medzi CA-ZA sú kolóny a MinDop ani len nepohol prstom ,čo sa týka počtu vlakov - tie kapacitne praskajú (minule som ledva zatvoril dvere). Teraz sa musí doprosovať/rokovať Jurinová (resp. firma IDŽK) MinDop-u aby objednal spoje (Martin je ,žiaľ, ešte v poradovníku na integráciu). Takže to bráni železniciam - absolútny nezáujem MinDop-u.
Už teraz je dotovaná letecká doprava. Letisko v BA (v KE netuším) je celé roky v strate, t.j. cena nezodpovedá nákladom. Na tak krátku vzdialenosť nedokáže letecká doprava konkurovať cestej a železničnej.
Bratislavske letisko je v minimalnej strate, 10-20% z trzieb. Ak letiskove poplatky tvoria patinu nakladov na prepravu, stat teda dotuje letecku dopravu 2-4 percentami. Na porovnanie, ZSSK je dotovana z dvoch tretin, dotacia od statu je teda 200% oproti trzbam.
Este dodam, priemerna cena leteniek Ryanairu bola v roku 2017 39€, teda v tom mojom vypocte (pocital som s nakladmi 45€) je este stale priestor na znizenie nakladov a teda na znacne znizenie potrebnej dotacie od statu.
slovensko je male na letecku prepravu, a ako poznamenal uz niekto treba sa nejak dostat na letiska, cas zaberie odbavovanie, atd.. podla mna za sucasnej situacie by malo ministerstvo uvazovat silne o zeleznici ako rieseni prepravy KE-BA.. bolo by to docasne riesenie kym sa nevyriesi R2.. a malo by to urobit hned..
uz prestanme pisat co vsetko sa neda.. Sme mala krajina na 2 rovnake cesty, sme chodobna krajina na letecku dopravu, sme chudobna krajina na spickove vlakove spojenie atd atd.. Nieco z toho ci chceme alebo nechceme musime dotiahnut.
Bluznite tu o tratiach, ale ved tu nie su schopni zrekonstruovat 1 stanicu v BA uz 20r.. o zbytku stanic na SVK sa je zbytocne bavit v akom su stave, vlakove supravy detto, svet zvysuje rychlosti na 210-360km a my sa ideme ,pototo, ak mame az 140km na jednej trati BA-PB a na zbytku sa ide 80km.. No to velky uspech.. BA-KE 6h… cisty cas a to sa clovek modli aby vobec dosiel. Tak na obchodne rokovanie potom clovek voli jednoznacne auto..
Ak lietate vnutrostatnu linku resp ako sa cestovalo KE-BA-PRA tak na tom letisku Vam stacilo byt hodinu pred odletom, niekedy aj menej. cize ten cas dopravy na letisko nebol az vyznamny. Ak by stat kupil 2 -3 ks vrtuloviek Bombardier Dash 8 300/400 co je lietadlo pre 50-80cestujucich a ,nestoji az tak vela, 17-28mil. v ponimani zaco nasa elita mina peniaze. Alebo lacnejsie prave vyradene CSA ATR72.