Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

to nikdy nebude fungovat je podobne ako mantra trh vsetko vyriesi. da sa na to odvolavat a este lepsie vyhovarat. mame asi 650 km plnych profilov co je pro prepocte na obyvatelov porovnatelne s ceskom ale menej ako v madarsku. ale hlavne ich rozmiestnenie je daleko horsie.

podla cesty.ineko to bude za 650 mil a zabudol si D1 tur-hub za skoro 900 mil. to bude tak suma na cele 7 rocne obdobie 2021-27 ale skor viac lebo rozpocet sa bude znizovat. ale evidentne to povazujes za malickost. cize odpoved je ano.

v BA kraji sa stavia ale najma R7 skor ublizi ako pomoze. riesenie su kolaje. v ZA kraji sa stavia. zle nakreslenych 25 km okolo ZA co nevyriesi smer CA-MT, 6 km okolo CA a 15 km okolo. RK. ostane 5 km brodno-KM kde chyba 2+2 aby sa dalo dalej plakat a vydierat.

poviem to takto: krivan-tomasovce ma vacsi zmysel ako turany-hubova a KM-oscadnica aj ked su nizsie intenzity.

iste obchvat MT, ked maju cez mesto 2+2. kde su obchvaty trstena-nizna az po s. dubovu ? kde je obchvat KA, siah a dobra niva ? tvrdosin v tendri, KA sa ide nakreslit a sahy zevraj ani ciarka na mape. to vsetko uz davno malo byt. evidentne ti nechodia kamiony 10 metrov od domu.

ten kusok budimir-bidovce aj privadzacom a kvaziRC s prechodmi pre chodcov a semaforov ? taka “RC” potom moze byt aj lavobrezna a estakada v ZA… pokracovanie od bidoviec je na urovni EIA. madarom konci M3 daleko na nyiregyhazou…

ukaz mi kde na slovensku, cesku, polsku alebo madarsku idu stavat dialnicu za 300+ milionov na vyriesenie jednej krizovatky a 5 km cesty. lebo od konca 2+2 pri brodne po radolu je 5 km.

google.sk/maps/dir/49.26290 … m2!4m1!3e0

zilinske planovanie dopravy: spocitajme auta a tam kde je viac postavme cestu. ze kto kam smeruje je jedno, ze co s autami vo velkom este sa nas tiez netyka. no proste odbornici. a vobec nebrat do uvahy ze niekde je 200-400.000 obyvatelov nenapojenych na dialnicu, sak ved nie su intenzity…

Nezabudol. Ten úsek je relatívne znesiteľný a bohvie koľko bude trvať ,kým bude pripravený na stavbu.

Na 5 km toho navydieraš… A nie ,neostane.

Prečo?

To len potvrdzuje , že R3 nebude dlhé roky ešte postavená. Len niektorí jedinci fóra už vidia len sever a nič iné.

Nie ,myslel som

ale neuvedomil som si ,že

Ospravedlňujem sa.

Až na to ,že som myslel VHD/MHD v CA. Nevadí. A privádzač ,ktorý má vyriešiť križovatku sa má postaviť samostatne. Tu ide aj o to ,že tie intenzity sú na 2 pruh veľa. A preklesiť by to trvalo dlho - toľko času už nie je. Je šťastie ,že vôbec vypadla taká kravina ako hĺbený tunel Kysuca.

polsko a madarsko maju aj ramci potrieb plne profily. my nie sme schopny postavit ani obchvaty. preco take ignorantstvo ? lebo ide mimo ZA ?

otazka vole. nejake odvolacky a dovolania to zdrzia o par tyzdnov ci mesiacov. zakladna otazka ohladom trasy je vyriesena.

cize uznavas ze v KE kraji dialnice chybaju a tym na Sk je ich rozmiestnenie nerovnomerne a nespravodlive ?

a CA sa uz stavia. vsade kde je platna zmluva uz nie je dovod stazovat sa ze sa to neriesi.

lebo hlavne po lovinobanu je horsia cesta.

google.com/maps/@48.4752502 … 312!8i6656

google.sk/maps/@49.3582798, … 312!8i6656

horšia ako čo? ako Nováky - Prievidza? :open_mouth: (min. dve stovky km jedničiek sú na tom horšie ako táto. tu je zlá vlastne iba jedna zákruta+križovatka.)

horsie ako km-oscadnica a turany-hubova.

Až taká hrozná cesta pri Mýtnej mi nepripadá, žeby to z úseku Kriváň - Tomášovce robilo extra dôležitú stavbu dôležitejšiu ako Turany - Hubová. Aký je problém cestu 1. triedy v takom prostredí upraviť? Veď ešte aj EIA si vybavia oveľa skôr ako na D alebo RC. Náklady oproti R2 mizivé.
Nevidím nejaký extra rozdiel oproti 1/18 v úseku Turany - Hubová, najmä v časti od Kraľovian po Hubovú. Turany - Kraľovany je cesta OK.
Čo sa týka Kysúc, cesta I. triedy je viac-menej dobrá, v prvom kroku je nutné urobiť privádzač čím skôr.
D1 Turany - Hubová mali riešiť spolu so železnicou, lebo o x rokov všetci budú iba pozerať a kývať plecami, čo so železnicou.

ZA kraj chce peniaze od MDV SR a oni o ničom nevedia. To je všetko. Asi jediná dvojka, ktorá môže byť poškodzovaná kvôli absencii D1 je cez Terchovú. Aj to neviem, či je to taká dobrá obchádzka, ak je Strečno prejazdné.
K tým diaľniciam. Je veľká škoda, že sa nezverejňujú CBA. Lenže to by bolo veľa kriku, lebo vieme, že D1 Bidovce - hranica CBA odporúča stavať po roku 2030 (okrem Michalovce - Pozdišovce) a južná R2 prípadne severná R4 nebudú na tom o nič lepšie. A potom tí, čo projekty majú preplatiť (Ministerstvo financií alebo Brusel) sa začnú pýtať, či sú to ozaj dobre využité výdavky (viď SO PO alebo Kriváň - Tomášovce).

A nebodaj ZA môže za to ,že niektoré obchvaty nie sú ani len nakreslené - časť ,ktorá oproti stavbe stojí “pár peňazí”? Za to môže neschopný MinDop ,ktorý keď nemá na stavbu tak by ich mohol aspoň nakresliť a dať prejsť cez EIA. Ja sa R3 nebránim - je to skvelá RC na spojenie severu a juhu.

KE je napojená na D1 a R4 (Žilina na D1 a D3) a v budúcnosti bude aj na R2. Kde je problém? Obe sú napojené na 2 RC. Čo je na tom nespravodlivé? Že nie sú dostávané? Tak ako čakala Žilina ,tak čakali/čakajú všetci.

Možno preto lebo KM - Oščadnica spravuje NDS a nie neschopná SSC

Odkial mas tuto informaciu? V clanku som nic take nenasiel.

Cesta II/583 je nepochybne viac zatazovana ako keby bol tunel Visnove v prevadzke a to predovsetkym pocas uzavierok Strecna. VUC II/583 dookola opravuje, teda ma z dovodu meskania vystavby useku D1 zvysene naklady na opravu II/583. Pochybujem, ze stat prispeje na opravy II/583 v najblizsich rokoch.

A keby sa Višňové nestávalo vôbec tak čo? ŽSK by žiadala pokutu za nestavanie alebo opravovanie ll/583?

Poziadaj o informaciu ZSK. Ja som len konstatoval situaciu. Nejake namietky?

Pre jano1:

Pozri si toto a debatu okolo toho. Čo Ti z toho vyplynie nechám na Teba (preto len kuvičie hlasy).

Ešte upravim a doplním, keďže mi to cele nezobralo, že táto diskusia sa viedla v téme D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno a citovaný príspevok ako druhý je na 70-tej strane zo dňa 21.3.2018.

A ešte k druhej poznámke nebudem sa vyjadrovať, lebo keby bolo postavené, tak sa neničí to a to. Je to jednoducho hypotetické.
V reáli vidím, že ak sa niečo postaví, niečo inde sa zničí a dnes ma osobne prekvapil článok o Košickom samosprávnom kraji, že chcú opravovať úsek Gomboš-Perín, ktorý je v katastrofálnom stave, ale úsek pred ním Šaca-Veľká ida je v rovnakom alebo horšom stave, intenzita je väčšia a ak sa nepoškodia auta na trase Perín-Gomboš, tak určite si tlmiče vybijú na ceste medzi Veľkou Idou a Šacou, keďže po tejto ceste jazdia všetky auta od Perína do U.S.Steelu a do Šace a navyše z druhého smerua to od Buzice, Komaroviec.

vladik67: Východný obchvat je asi tak reálny akože politici prestanú kradnúť.

Tu stačí použiť logiku. ŽSK si nemá prečo pýtať peniaze za meškanie - keď vedia ,že cez II/583 chodí toľko áut , majú tomu prispôsobiť spôsob stavby/opravy. Nie pýtať drzo peniaze.

Malomestiak je ten, ktory rozpocitava dialnice na kraje, rozpocitaj to rovno na okresy :laughing:
Mam pocit, ze teba strasne vela veci nedochadza a stale ta ista pesnicka.

IceFox rozumiem Ti a preto tie kuvičie hlasy, nič nepotvrdeného, čo sa po dostavbe D1 a D3 hypoteticky môže opäť zmeniť. Stavia sa podľa lobingu a nie plánovane.

Icefox: Ke ma R4 kt je pre KE dolezita asi tak ako … cesta z pola do pola, kedze vsetky kamiony tak ci tak idu cez mesto ina moznost nie je a az za mestom sa napoja na R4 , ina vec by bol obchvat KE /R2/ s D1 ano to by mestu pomohlo. R2 v KE-SACA /US STEEl, je premenovana trieda 1triedy postavena este v 80r/ cize Ke realne maju napojenie na D1 smer PO.

Ako bolo spomenute vyssie GRO vystavby D/RC ide cez lobing jednotlivych politikov: a v tom je/bola silna ZA skupina
Cize ked stopnes pripravu na vsetko okolo, a peniaze alokujes len na 2 oblasti, tak sa nemozes cudovat ze ked konecne by sa aj nieco inde mohlo stavat tak to nie je pripravene.

To je ako u nas vo firme: peniaze sa delili rovnomerne, zrazu novy riaditel rozhodol presunut 90p penazi na inu fialku.. tak sme /suchali nohami a svietili a prepustili polku stavu/ a po vymene riaditela za noveho dosiel ze co sme 3r robili a ze kde su ludia… no kde, a teraz ideme dohanat nedohonitelne

Obchvat mesta mal byť už dávno postavený.

Zastavenie prípravy bola obrovská chyba. Takto mohla byť ¾ R2 pripravená a už by sa len vytendrovala.

Stále mám pocit akoby celá D1 viedla len cez Žilinu. Akokeby nešla cez BSK, Trenčín, Trnavu, PSK - či aj za to môže Žilina?
D1 a R1+R2 tvoria základný okruh Slovenska. Ideálne by bolo ,kebyže máme na stavbu oboch naraz. Lenže nemáme. Tak sa určila D1 (ako diaľnica) a na R1 + R2 sa priveľmi zabudlo.

nevo83 to vysvetlil - lobing. za vyse 20 rokov sa postavilo nejakych 70 km poloprofilov co je strasne male cislo. cielene utlmovanie R2, R3 a R4 aby prilis neohrozovali “veducu ulohu” D1 a D3. ak bude do 2022-3 40 km suvislej R2 ako 2+2 tak to bude maly zazrak.

prosim ? to si robis srandu. napojena na D1 je ZA. po KE bude pouzitelna ked bude aspon hub-iva. preco vidim same evc KS, KE, MI, TV…juhom ??? a to je len jedna vec. ak bude mat dialnicu liptov so 130 tisic obyvatelmi a turiec so 110 tisic obyvatelmi tak preco sa nestavia pre 350-400 tisic ludi na zempline ???

lebo je tam chranene uzemie. presne preto nepresiel ten lacnejsi variant co mal ist viac po povrchu a menej na mostoch. povodne uz ten drahsi variant mal byt kompromis lebo prve varianty boli s 2-3 kratkymi tunelmi.

ale po koniec TT kraja bola postavena uz za komunistov. okolo TN tlacil meciar lebo to bola jeho najvacsia zakladna spolu so ZA krajom odkial bol slota. za dzurindu zo spisa sa rozbehli mengusovce-janovce.

Ja som si az doteraz myslel, ze 2+2 vyzera inak:
https://www.google.com/maps/@49.0499363,18.9072249,3a,75y,348.68h,86.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEyAzNdCaLgN5_u9JIO0zzQ!2e0!7i13312!8i6656

Alebo tumuto hovoris “2+2”:
https://www.google.com/maps/@49.0987327,18.9206455,3a,60y,175.75h,85.36t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfEPsn9nGFAkcMzWfBybOaw!2e0!7i13312!8i6656

Ale to ked chces na R2 presne takuto “2+2”, tak s tym nemam problem, ak tam je intenzita ako na tychto usekoch “2+2”.

Samozrejme, ze nehrozi, ze by si uznal, ze bez obchvatu R3 MT, bude vsetka doprava v smere ZA-TR a opacne jazdit cez Vrutky a MT a to je prevazne 1+1 a cez mesta Vrutky a MT.

Teraz neviem, to pises o Povinnej:
google.com/maps/@49.3133679 … 312!8i6656

Alebo zeby o Radoli s vyse 5 tisic NA/24h?
https://www.google.com/maps/@49.2962801,18.7870692,3a,75y,90.12h,71.78t/data=!3m6!1e1!3m4!1sMNwCgfFgiU1OmiLPK7eJfw!2e0!7i13312!8i6656

To že neprešiel optimalizovaný variant z dôvodu nevhodného trasovania je veľmi predčasné konštatovať. Neprešlo to preto, že účastníci konania napadli konanie prvostupňového orgánu, že sa nedostatočne vysporiadal s riešením. Preto komisia posudzovanie vrátila späť na prvostupňový orgán, aby znovu projekt posúdil. Lenže kompetentní chcú realizáciu, takže NDS-ka návrh späťvzala, lenže to urobila keď už bol podaný rozklad a vtedy sa konanie nemôže ukončiť. Až po vrátení konania prvostupňovému orgánu sa môže návrh späťvziať.
V súčasnosti prebieha nové konanie EIA na estakádový variant v usporiadaní R24,5/100 v celej dĺžke trasy. Okrem toho sa predĺžia mostné polia na dvoch estakádach.