Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

The number of jobseekers in Hajdú-Bihar County in the first half of 2017 (the period under review) was 27 742 on average…There is a significant level of unemployment in the Košice region (10.48%, which represents 44 523 of available registered jobseekers).

kedze kosicky kraj je vacsi ako zupa hajdu-bihar 794k/549k tak tieto cisla su uplne porovnatelne…

presne tak, nech sa automobilky necuduju ze ludia nechcu chodit za pracou pri pase 200 km. to uz mozu ist do rakuska za ine peniaze ako v ZA alebo aj BA. neviem ci VW, PCA a JLR spolu s dodavatelmi v okruhu 100 km bude dlhodobo udrzatelne… ten debrecin mi aj preto pripada ako vyborny napad tak ako aj kosice. cestovat do 100 km denne sa este da, do BA sa denne cestuje z NR…a to sa da aj do KE z okolitych okresov cize do hodiny z MI, RV, a este menej z PO a TV. obchvat KE by tie casy este skresal… do debrecina npr. z nyiregyhaza (100k obyv.) co je asi 60 km co je uplne v pohode, ze ci zoberu aj nejakych rumunov je irelevantne ako gro budu domaci.

Ako velmi dobre sam vies, to IC Kosice-Vieden je v skutocnosti IC Kosice-Bratislava, ktore do Viedne pokracuje ako regional expres po 23min statia v Blave a v Rakusku stoji pri kazdej vrbe ako metro. Z tvojej linky:
“zo stanice Bratislava hl.st. (odch. 12:38) vlak REx 2519” “Bratislava hl.st. 12:14 12:38”
Cize realne presne to iste, ako jeden dalsi prestup, akuratze dalej tahaju tu istu supravu. Ale kludne sa opravim: “Inak v BA je to vzdy minimalne na jeden prestup a jedno dlhe sedenie a precislovanie vlaku.”
Ak by to stalo v BA 3 min, a do Viedne doslo tak 13:15, tak by sa to zacalo priblizovat tomu, co by to malo byt - teda ICcko do Viedne.

Jarino, z tvojich liniek:

1. Hajdú-Bihar County the unemployment rate fell to 6.2 %
    There is a significant level of unemployment in the Košice region (10.48%
    Kolkymi bulharskymi konstantami to ches prenasobovat, aby si sa mohol tvarit, ze je to to iste? Je to skoro polovicna nezamestnanost v okoli Debrecina. Tieto cisla su vypocitane standardnou metodikou. Ked nevies co su disponibilni uchadzaci, precitaj si upsvar.sk

2. “automobilky .. zháňajú ľudí po celom Slovensku” je presne to iste ako “vlada chcela BMW do Kosic”. Jednoducho, ked sa do tych automobiliek bude dat dojst do 2 hodin (ci uz ich dopravou alebo stantou), tak maju sancu na uchadzacov z RS, Roznavy a KK.

3. zas prekrucas, nebavime sa o tom, aky typ zamestnania, ale o tom, ci niekomu v Uzi mozu ponuknut pracu v Malackach, a ked ju odmietne, ci ho vyradia. Asi tazko, vsakano…

Určite v KE nájdeš ľahšie ľudí ako od BB na západ. Otázne je koľko by ich bolo vhodných, ale BMW by zrejme ponúklo nadpriemerné platy včas a rôzne benefity, takže všetkým naokolo by ľudí zobrali a zvýšili konkurenciu medzi zamestnávateľmi. Pri vyberaní určite vychádzali z nejakých dát a ja netuším na čo všetko prihliadali, preto nebudem viac prispievať ku konšpiráciám.

Dohodami AGC a AGTC sa definovali medzinárodné železničné koridory a zároveň sa dohodlo na istých parametroch týchto tratí. Tu máš tabuľku na strane 4 s parametrami:
kdmt.uniza.sk/files/podklady/TPKP/F_121.pdf
Keďže aj článok v Inžinierskych stavbách je z roku 2010 a tie dohody ešte z 90-tych rokoch, už môžu byť definované aj iné parametre. NApríklad kvôli vysokým finančným nárokom sa upustilo od rýchlosti 160 resp. 200 km/h, ktorá bola podmienkou.
K interoperabilite. EÚ chce dostať viac nákladu z ciest na železnice lepšou konkurencieschopnosťou železníc. Preto sa snažia čo najviac zjednotiť európsku železničnú sieť. Jednak normami TSI a zároveň finančne podporujú aby všetky železničné subsystémy boli interoperabilné a jeden dopravca by jedným rušňom dokázal chodiť po hlavných koridoroch EÚ. A aby sa nerobili problémy s povoľovaním vozidiel, aktuálny železničný balíček prenáša tieto kompetencie od národných bezpečnostných orgánov do Bruselu.
fd.cvut.cz/personal/tyfal/s … ikod10.pdf
Odpoveď na Tvoju otázku prínosu týchto dohôd a noriem: Cieľom je teda spraviť jednotnú európsku železničnú sieť.
Z toho dôvodu väčšina peňazí z EÚ smeruje do core TEN-T.
4. železničný balíček požaduje TSI aj na lokálkach a v ČR silno uvažujú lokálky definovať ako miestne trate, aby sa nutnosti aplikovať TSI na lokálkach vyhli, keďže to by bolo veľmi nerentabilné na takých tratiach robiť stavebné úpravy takých rozmerov. Musí im to ale na konci schváliť EK.

Keď už som pri železnici, niekedy sa kritizuje rozdelenie ŽSR a ZSSK. Už sa rieši aj vzťah medzi manažérom infraštruktúry a prepravcami. Totiž v zahraničí, ak sa jednalo o holding, tak niektoré informácie boli veľmi zneužívané. Napríklad SNCF dostala pokutu 60,9 miliónov eur, lebo zbierala žiadosti o vlakové trasy a následne ich poskytovala nákladnej dcérskej spoločnosti SNCF Fret.

Ohľadom zvýšenia kapacity trate je to skôr otázka na elektrotechnika, ktorý sa zaoberá zabezpečovacími systémami. Môj osobný názor je, že kapacita sa zvýši, ale s rastúcou rýchlosťou rastú náklady na výstavbu takej trate, rôzne vlaky rôznych kategórií majú rôzne jazdné vlastnosti (160-tku za iný čas dosiahnu Gorila a Vectron) vplyvom technického riešenia a použitých materiálov dopravných prostriedkov (výkon, adhézia atď.) a nákladné vlaky 160-tku ani nepotrebujú. Potom sú skôr pre zvýšenie kapacity trate vhodné výhybne a zabezpečovačka, ktorá umožňuje na dvojkoľajke po oboch koľajách jazdu po správnej koľaji.

Tiež si myslím, že čísla medzi KE a Debrecínom sú porovnateľné.

JLR si vybral Nitru tak snáď vedia čo robia. Do KIA každý deň ľudia cestujú z LM. Len to znamená, že o 4 ráno bus odchádza z LM. O 4 poobede si späť, ak cestou v ZA sa nestálo. Ešte cesta domov a o 8-mej môžeš ísť spať, z dňa nemáš nič.

Troška Vám skočím k vlakovej prístupnosti Mníchova. Od nového grafikonu OBB predĺžia jednu linku Mníchov - Viedeň do BA. Jeden prestup sa tak eliminuje. Uvidí sa, aký to bude mať úspech.
Ten 3-násobok mi ušiel, zato sa narozdiel od Teba ospravedlňujem. Keď Teba niekto prichytí pri prekrúcaní, iba zmizneš a tváriš sa že nič… Ja som si už zvykol.
Z toho dokumentu vyplýva jedno. Disponibilní uchádzači na Slovensku:
Košický kraj ich má aktuálne 35 813.
Hajdu-Bihár župa ich má 27742.
Môžem Ti dať aj slovenský dokument z EURES-u.
Ekonomicky aktívne obyvateľstvo v kraji tvorí 374 000 ľudí. V Košickom kraji je značne vysoká miera evidovanej nezamestnanosti 9,94%, čo predstavuje 35 813 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Pri článku po anglicky sú dáta iného mesiaca tohto roku, preto sú kus iné čísla…
ec.europa.eu/eures/main.jsp?cat … gionId=SK0
Opakujem, ja chcem porovnávať porovnateľné dáta.
JA viem čo je disponibilní uchádzač na Slovensku, neviem ako je definovaný v Maďarsku…

1. Aktuálne sa dve hodiny cestuje. Napríklad z KIA na Kysuce alebo do LM. KIA má voľne dostupný grafikon ich autobusovej dopravy na svojej stránke… Aby sa bus dostal z KK do ZA za dve hodiny, to by musela byť súvislá D1… Z RS ani RV to jednoducho možné nie je ani nebude.

2. Na prekrúcanie si tu ty. Ja dopĺňam čo sa ku mne dostane. Štát dáva už nejaký ten rok podporu za presťahovaním aj cestovaním za prácou, takže ja neviem. Známi z východu tvrdili, že sa ponúka a vyhadzuje, ale biť sa za to nebudem a je mi to úprimne jedno.

nemyslim si ze je v tom velky rozdiel. kazdopadne mas desiatky tisic nezmestnanych na vychode oboch krajin. okolo debrecina dostanu sancu od bmw a okolo KE nie. a bavime sa aj o PO kraji a to iste v madarsku…cize nie je to len KE vs. DB

RS je daleko, ale KE-MI 60 km, KE-TV 45 km, KE-PO 35 km, KE-RV 65 km, KE-VT 50 km. dostupnost z kazdeho okresu zlepsi KE obchvat. pre porovnanie teplicka-LM je skoro 90 km.

na rovine su tieto naklady urcite vyrazne nizsie ako medzi ZA a KE. ak nevyhovuje zabezpecovacie zariadenie musia ho prisposobit tak ci tak.

inac nechapem ze ak existuje priame letecke spojenie dbr-mnichov, tak aky zmysel ma debata o vlakoch do mnichova ci idu 10 alebo kolko hodin…ze DrX a Jano1… :wink: dolezite su IC do BP za dva a pol hod. co bude menej po dokonceni modernizacie. proste infrastrukturalna prevaha je obrovska.

debrecenairport.com/index.ph … nd?lang=en

To je neskutočné. Jano1, uviedol ako sa dá dostať za 11 hod. do Mníchova. Namiesto uznania… nevedel som, soráč a pod. špliechanie do tváre, že vlak do Viedne stojí pri každej vŕbe. Zrazu nie je podstatné, že na nejakom úseku ide vlak relatívne rýchlo, ale hejmaďarsky vadí, že niekde idem pomaly, ako kedy to nebolo jedno aká ja na ktorom úseku rýchlosť.

Nevadí, že v Maďarsku na jednom úseku (75km) trvá vlaku jazda pomalšie ako bežcovi? už som mimo témy.

No ked si ty o tom nevedel, tak mu za to podakuj. Ja som o tom vedel. A dokazal som jemu aj tebe, ze je to realne 3 roznymi vlakmi, akurat u jedneho z nich nemusis prestupovat lebo ta ista suprava pokracuje dalej (ale realne ziaden zisk, lebo aj z ostatnych ICciek z KE mozes v BA prestupit na RE za rovnaky cas a za rovnaky cas si vo VIE).

Co je podstatne je, ze je to stale vyrazne horsia obsluznost (pomalsie, 1x za den) nez z Debrecina (ktory, ked uz sme pri tom, ma aj realne IC/EC priamo do Viedne).

Nevedel, ani ma to nezaujímalo či už z Košíc alebo Debrecína. Nemci budú využívať primárne letecku prepravu. Ak bude denne chodiť 100 BMWákov domov, tak sa nájde aj prepravca na denné lety - ráno smer HU a večer DE :slight_smile:

Prosím Ťa, láskavo sa už odsťahuj maďarska. Tam majú všetko lepšie.

Cize nevies, nezajima ta to, ale dalej tupo reagujes. Pravy roduverny hejslovacky bojovnik za naokolo blizsie.

Prepáč, si jeden obyčajný zakomplexovaný chudák, čo tu všetkých len napáda. Nemienim s tebou ďalej komunikovať a pre istotu aj blokujem prispevky nakoľko ich negustióznosť ďaleko prevyšuje ich informačnú hodnotu.

S DrX-om sa nediskutuje. Stačí si pozrieť môj podpis , vymeniť devila za DrX a stále to bude platiť. Samozrejme DrX má bonus ,že všetkých nálepkuje ako hejslovákov ,obhajovačov bližšie-naokolo ,ficovoličov…
Asi si upravím podpis :smiley:

Vykvet objektivnych diskuterov, ktori si vzdy priznaju chybu a nikdy nikoho neurazaju, sa prave ukazal na svetlo sveta :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:. Aby som citoval klasika a vas uvedomely vzor “Veľmo ma sdrdco bolí”, ked vidim ako velmi by ste chceli naokolo blizsie dialnicu a zeleznicu, ale ani po 25 rokoch pravoverneho budovania stale nic.

Pretože ty si príklad objektivity. Pokiaľ sa zrovna nestavia v TVOJEJ doline ,tak si vylievaš srdiečko všade na okolo.
Nadávaš ako je D1 naokolo-bližšie a potom im odporúčaš rovnaké naokolo-bližšie cez Maďarsko.
Chceš ťahať ŠRT juhom - vraj hospodársky prínos ,lol.
R2 na večné časy a nikdy inak. Čo na tom ,že medzi LC a KE sú max srnky a intenzita mizerná - vraj ju ukradla zlá zlá D1 - aj keď podľa teba idú všetci cez Maďarsko ale to je nepodstatné…
Hold ,niekto má na vrchu maslowovej pyramídy potrebu mať pravdu na internete - ako ty.

Tak uz si to konecne v tej svojej hlavicke utras. Ked uz cely cas vypisujes, ze co hovorim/odporucam ja (v dobrej Vladosovskej tradicii pripisovat mi veci, ktore som nikdy nepovedal, a potom dokazovat, ze som v tom co som nepovedal, nemal pravdu :laughing: ), tak ma konecne pouc: odporucam Madarsko ci R2? :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Na dokaz tvojej “odbornosti” poopravim jednu tvoju vetu:

a je tam LEN cela vychodoslovenska priemyselna baza a hlavny dopravny uzol vratane US Steel, Kechneca a dalsich parkov na juhozapade Kosic, dalej letiska, sirokorozchodnej trate a jedineho realneho napojenia vychodu na europsku dialnicnu siet?

Co na tom, ze tam mohol byt aj BMW…?

Co na tom, ked to raz nie je od BA po ZA…

Hovoril som o odporúčaní Maďarska ,nie R2:

alebo

Tu máš svoje reakciu na dráhy sever a lacný juh → logická dedukcia - R2

Tak už sa konečne prestaň strápňovať.

Všetok priemysel je blízko/v KE ,tam nech stavajú obchvaty mesta. Na to nepotrebujú celý kus medzi LC - KE
Nehovoriac o tom ,že takmer to isté môžem povedať o ZA.

• letisko
  • napojenie diaľ. a žel. siete - na ČR a PL
  • KIA, MOBIS a ďalšie parky
  • tranzit medzi KIA a Hyundai

Je to na zaplakaniena takéto vyjadrenie že, citujem IceFox-a:

" Čo na tom, že medzi LC a KE sú max srnky a intenzita mizerná"

Tak nech sa zamyslia takto zmýšľajúci:
Prečo a kde sú zamestnaní mladí s týchto lokalít?
Raz sa vrátia domov aj zo západu (najmä uzatvorenie britského pracovného trhu) ale aj zo západného Slovenska (kde budú chýbať automobilkam a ich subkam postaveným blízkosti BA s D a R infraštruktúrou), ak budú mať rovnaké príležitosti ako v okolí BA a ďalej v smere na sever po ZA. Pre menej chápajúcého infraštruktúra a pracovné priležitosti a s tým aj rozvoj podnikateľského prostredia v oblasti služieb. Kde nie sú peniaze tak nebude ani podnikateľské prostredie, pracovné príležitosti a ani Tebou uvádzaná mizerná intenzita.
A ešte jedna pripomienka, každý sa zväčša vráti skôr či neskôr podľa hodnotovej orientácie, no ale ak bude cítiť potrebu postarať sa o svojich blízkych príbuzných späť domov. Vláda a ani nikto iný sa o nich nepostará a veľa príkladov je z minulosti, že ani neprispôsobiví sa o nich nepostarajú a využívajú ich slabosť. Máš o tom skoro každý deň z masmédii dostatok informácii a to nie som zameraný na čierne kroniky, lebo ich nečítam ale reklamy sú nevyspytateľné.
Ale už som mimo OT, ale ani na to netreba zabúdať lebo preto si 50-tníci nevedia nájsť prácu alebo pracujú za almužné, čo b y pri potrebnej infraštruktúre nebolo možné. Filozofujem ale raz aj ty zostarneš a povieš si ako dobre, že mám v blízkosti aj tú rýchlostnú cestu a vďaka nej možnosť ak nie pracovať tak pri malom dôchodku si privyrobiť.

Vyjadrim sa len k prvemu tvojmu zmatku, zvysok ani netreba. V ani jednej tej linke neodporucam Madarsko, ale konstatujem hole objektivne fakty o tom, ake su podmienky jedneho a druheho spojenia. To, ze pre hejslovackeho zoldniera to automaticky znamena “odporucanie” niecoho ineho ako jemu zamilovanej D1, je mi uplne jasne.

K zvysku sa len tisici krat zopakujem, ze ja som nikdy nepovedal, ze na severe sa nema stavat nic, tak ako ty drzo odpisujes cely juh. Stale hovorim, ze sa peniaze mali a maju delit 60:40. A Zilina a Kysuce by teda dalej svoje spojenie mala. Ale nahodou by ho mal aj vychod, ktory ho takto samozrejme nema.

Pani v tomto s DrX suhlasim uz ked je deficit D a R na juho-vychode, tak delit 60:40 je celkom normalne… Fakt nikto netvrdi ze sa ma kompletne zastavit vystavba na Zapade, ale chciet mat aj D1+D3+R3 vsetko naraz je trochu cez ciaru..

k ceste cez HUN, mozno ako sukromna osoba sa to niekomu oplati, ale ako zamestnavatel urcite nie../poistka, stravne, cestak, dialnicna/