Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Štátna záruka nie je automaticky adekvátny prístup. A to je ešte diskutabilné, čo je to adekvátny prístup, kde by mal byť atď. Obávam sa, že každý si predstaví niečo iné.
Dúfam že KIA sa nedala oklamať štátom ohľadom PB. Skôr by som povedal, že napriek nesplniteľným sľubom prišli.

Zaujímal by ma fundovaný názor k finančnej podpore od štátu. Zachytil som, že štát nemohol dať viac ako 35%.
Podpora musí stimulovať súkromné investície, mala by byť obmedzená na nevyhnutné minimum a nesmie odlákať investície z regiónu v inom členskom štáte, ktorý je rovnako alebo menej hospodársky rozvinutý.
Pri Jaguari argumentovali kompetentní tým, že inak by Jaguar šiel do Mexika plus tam boli podozrenia z podpory inou formou.
Tiež si myslím, že Debrecín bude na tom ako región horšie ako KE, to je skôr ale dojem.

Debrecín o kúsok predbehol Košice, robiť z toho hystériu je blbosť, rovnako ako tvrdiť (rovno poviem vymýšlať si ), že tam nie je kvalifikovaná pracovná sila ale polnohospodári (len preto že niekto niekto vie čo je debrecínsky guláš) a teda ju automobilky nepotrebujú (devil). Potrebujú aj keď nie na každú pozíciu a podľa BMW ju tam aj majú.

z mojho pohladu sa Madarsko snazilo vyrazne viac (subjektivny pocit) ale malo aj lepsie vychodzie podmienky, ktore bolo narocnejsie dorovnat - teda suhlasim, ze KE boli (hlavne v zavere) zial skor “do poctu”, resp. ako pomocka na vyjednanie co najlepsich podmienok:

• z ekonomickeho pohladu su na tom Kosice vyrazne lepsie ako Debrecen .. KE dosahuju cca 80%hdp/os z celoslovenskeho priemeru zatial co Debrecen ledva 60% a naviac hodnota hdp/os je v KE takmer dvojnasobna oproti Debrecenu (udaje su len orientacne a stare aj 5 rokov, teda aktualne to moze byt ine, ale nemyslim ze vyrazne) .. teda do kolonky ekonomickej vyhodnosti je to vyrazne plus pre Debrecen (aj z pohladu opravnenosti nakladov/podpory z EU)
  • samozrejme infrastruktura-tu myslene napojenie na dialnice (lebo na zeleznici aj tam musia este priadne zapracovat) je uz v tomto momente lepsia ako KE, naviac maju tam napodiv rozlietanejsie letisko oproti KE (hlavne 5x tyzdenne Mnichov co je dalsie plus)
  • a samozrejme aj dostupnost dalsej lacnej pracovnej sily (ako uz tu bolo par krat spominane) je podla mna lepsia v Debrecene, nez v KE (kedze Debrecen je na skok od Rumunskych hranic) a asi aj s lepsou dopravnou dostupnostou

samozrejme by ma viac tesilo ak by to bolo v KE, ale nevydalo .. otazne je ake boli naozaj realne sance a kolko z toho mozneho aj skutocne nase politicke spicky vyuzili (to sa mozno dozvieme az po rokoch) ..

otazke dneska ale je ci mozme z toho este nieco vytazit

• dialnicne pripojenie do Debrecenu budeme mat skrz R4-M30-M3-M35 - teda dopravne spojenie by bolo
  • zeleznicne spojenie zstial nic moc ..
  • moze ziskat USS zaujimavy podiel na dodavkach ?
  • niekto dalsi z tunajsich uz existujucich automotive dodavatelov ? (aby rozsirili existujuce prevadzky)
    -?

Richie, si dost vedla. Aj co sa tyka zeleznicnej infrastruktury sme na tom daleko za Debrecinom. Jednak:

• Debrecen ma taktovo kazdu hodinu 2.5-hodinove ICcko do Budapesti (a za 5h18m kazdodenne vela vlakov do Viedne a pod 10 hodin vlaky do Mnichova), Kosice 3x denne 4.5-5 hodinove IC do Blavy, a do Mnichova za 15 hod cez Prahu :open_mouth:
  • madari Debrecenu vybojovali, ze je sucastou vysokorychlostnych zeleznicnych koridorov TEN-T, slovaci riesia “veledolezity zeleznicny uzol Zilina”, lebo nam treba 2 osobaky denne do polska.

Celkom dobra ironia je, ze z Blavy sa dnes autom dostanes skor do Debrecina (po suvislej dialnici) nez do Kosic (po “dialnici” dokoncenej v 2010).

PS: Len na upresnenie - z Kosic sa da ist do Mnichova vlakom pod 11 hodin, a to cez Budapest a pokial je clovek adrenalinovo zalozeny, kedze na prestup je len 10min. Inak cez BA je to vzdy na minimalne dva prestupy.

hmmm .. no tak dost vedla .. mozno som to nenapisal zrozumitelne co sa tyka zeleznice, nepochopil si moj prispevok, mne neslo o zeleznicnu infrastrukturu Debrecena ako takeho, ale o zeleznicne prepojenie KE kraja a Debrecena - pre pripadne participovanie na BMW v Debrecene

zo sa tyka samotnej zel. infra:

• mam pocit, ze tam este niekde po ceste prepriahaju na dizlak (Fuzesabony - teda este nie je komplete elektrifikovana trat), ale tu nie som si isty
  • to ze maju v planoch VRT do Debrecena som samozrejme zaregistroval, otazka je kedy to bude realizovane a je to samozrejme potencionalne dalsie plus

ci v niecom inom som bol dost vedla ?

Tym dost vedla som mal na mysli hlavne to, ze podla teba bol rozdiel v prvom rade v ekonomike, nie v infrastrukture, a to v tom, ze ekonomika je v KE lepsia a preto sa im malo viac hodit ist do “chudobneho” Debrecina. Nepoznam presne cisla Debrecina resp. zupy, ale v kosickom kraji je v sucasnosti nad 9% nezamestnanost, v presovskom este viac. V Madarsku je aktualne 3.6% (tradingeconomics.com/hungary/unemployment-rate ), takze tipujem, ze urcite ovela viac potencialnych pracovnikov mohli mat na SK.

No a co sa tyka infrastruktury, pocitaj si po sebe co si napisal. Podla mna si jasne porovnaval infrastrukturu DEB s infrastrukturou KE, a aj tam si nejak vyzdvihoval zeleznicu. A na 99% sa vo Fuzesabony nic neprepriaha. Naviac, v Madarsku robia ICcka okruh Budapest-Miskolc-Nyiregyhaza-Debrecen-Budapest, takze Fuzesabony je pre spojenie Debrecen-Budapest nerelevantne (trvalo by to vyse 3.5 hodiny).

OK, len podla mna prilis rychlo vynasas sudy a podla mna dost nevhodnou formou. V mojom prispevku som pisal nazor co mohlo zavazit, bez akychkolvek jednoznacnych priorit - a to ekonomicke ukazovatele, stav infrastruktury a dostupnost lacnej pracovnej sily. To su podla mna dolezite kriteria, ktore mohli rozhodnut.
Ak Ti skutocne vadilo, ze som podla Tvojo nazoru povazoval ekonomicke ukazovatele za vyznamnejsie nez stav infrastruktury, tak korektna reakcia by mala vyzerat inak, nez zhodenie diskutujuceho ze je celkom mimo, naviac ked Tebou preferovany dovod bul tiez uvedeny.

a ad skutocne priciny - to teraz nevieme, ale mohli to byt vsetky vymenovane a ich dolezitost/priorita zavisi od toho, kedy/pred kym a kde aktualne argumentujes

• ak riesim velkost mozneho prispevku/podpory zo strany statu, tak budem argumentovat ekonomickymi ukazovatelmi - budu v tom momente pre mna najdolezitejsie
  • ak riesim ako bude vyzerat logistika dodavok bude pre mna najdolezitejsia infrastruktura

a tak podobne - zalezi od uhla pohladu - nakoniec sa to porovnava podla internych vah a priorit .. a mozno v konecnom dosledku mohlo zavazit nieco celkom ine, mozno krajsie servirky v hotely :wink:

a este k poslednemu odstavu .. precitaj si prosim Ty este raz moj prispevok, tam som uz len daval recnicku otazku, ci z toho mozme este nieco vytazit a infrastrukturu som riesil len v suvislosti prepojenia KE kraja a Debrecenu *teda moznosti dopravy po ceste, alebo zeleznici) .. preto mam pocit, ze citas len velmi povrchne a reagujes na Tvoje vlastne myslienky, ktore vkladas inym diskutujucim

K tej nezamestnanosti:
ec.europa.eu/eures/main.jsp?cat … zak-Alfold
ec.europa.eu/eures/main.jsp?cat … cky%20kraj
Mne sa z toho dosť ťažko vyvodzujú závery, keďže krajiny môžu mať rôzne metodiky, robia sa rôzne vyradzovania pre nespoluprácu s úradom atď…
Fakt je taký, že automobilky a ich dodávatelia na Slovensku nemajú ľudí. To čo zostalo nezamestnané robiť nechce z rôznych dôvodov alebo je to nespôsobilé → nevie sa to ani podpísať.

K VRT. Kto sa bude zaoberať projektom, ktorý síce je v sieti koridorov zakreslený, ale ktovie či bude.
Modernizácia tratí na Slovensku sa nerobí iba pre rýchlosť. Dovolím si tvrdiť, že modernizácia uzla ZA je dôležitá, takisto BA prípadne KE. Cez “veledôležitý uzol ZA” sa toho prepletie viac ako 2 osobáky do Poľska, ak je toto zbytočný projekt, tak už neviem…
Žiadne VRT nám nikto v súčasnosti nepreplatí, my na to nemáme. Problém je s 200-vkou. A čo bude o 30 rokov sa uvidí.

Automotive dodávatelia na Slovensku môžu získať zákazky aj od BMW a nemusí sa jednať iba o výrobu… Príkladom dovážania kade-tade sú napríklad volanty TAKATA vyrábané v Rumunsku a dodávali sa aj na Slovensko.

BMW malo zaujem o východ už dávno, po vypadnutí Prešova boli Košice vybrané ako priechodnejšia alternativa hlavne kôli dopravnej infraštruktúre, ani to nestačilo, je smutné že sa to neporiešilo ani za tých cca 15 rokov

https://www.etrend.sk/ekonomika/ako-v-presove-chystaju-priemyselne-parky.html

Keď vidím mená tých prešovských boys, tak asi aj tam bude pes zakopaný že to tam nejako drhne :wink:

richie, sorry, ked sa to dotklo. z mojho hladiska pises dlhe prispevky v ktorych je dost nepresnosti. pritom staci, aby si si sam overil, ci to co pises je pravda, aby ten prispevok mal nejaku hodnotu. Myslim, ze nema vyznam aby sme to tu nadlho rozoberali. Takze len jedna ilustracia z tvojho povdoneho prispevku. Pri porovnavani DEB a KE si o zeleznici napisal:

• samozrejme infrastruktura-tu myslene napojenie na dialnice (lebo na zeleznici aj tam musia este priadne zapracovat) je uz v tomto momente lepsia ako KE,

Ked teraz tvrdis, ze “tam som uz len daval recnicku otazku, ci z toho mozme este nieco vytazit a infrastrukturu som riesil len v suvislosti prepojenia KE kraja a Debrecenu”, tak zbytocne reagovat. Podla mna si jasne hodnotil kvalitu ich zeleznice (a v dalsich prispevkoch o prepajani na motoraky tiez).

Jarino, ak uvadzas cisla nezamestnanosti pre KE kraj 10% a zaroven tvrdis, ze “automobilky a ich dodávatelia na Slovensku nemajú ľudí” tak zas pises hlupost. Automobilky v KE, PO a BB krajoch nie su, a nezamestnanost je tam okolo 10%, cize vyssia nez bola v tych krajoch zap/sev SK, ked tam tie automobilky prisli. To, ze tie existujuce automobilky nemaju ludi je prave dane aj tym, ze pri neexistujucom prepojeni vychod-zapad proste hromada ludi z vychodu nebude ochotna dochadzat nocakom alebo nejak inak na druhy koniec republiky. Ak by bola automobilka s moznostou dochadzania do 2 hod, tj napr v Haniske, v PO a KE krajoch je pre nu v pohode aj 10tisice, nie len tisice vhodnych ludi.

K zeleznici len tolko, ze rovnako ako s cestami, jednoducho juzny tah vlady uplne ignoruju, takze sa jazdi po neelektrizovanych rozpadajucich jednokolajkach s obmedzeniami v niektorych usekoch na 40kmh. Pritom tam sa toho zas da na rovine spravit za lacny peniaz obrovske mnozstvo. Zatial co na severe, ani s peniazmi z EU, nie je v tom terene mozne spravit ani zeleznicu na 160kmh, ak to nema byt suvisly tunel od Ziliny az do Kysaku…

suhlasim, dovod : USSteel.

napodiv na cp.sk som nasiel, IC kazdu hodinu cez szolnok asi 200 km za 2:29. cez fuzesabony o hodinu viac, preprah nie je.

myslim ze VRT tam nehrozi, rekonstrukcia trate na 160ku je v plnom prude (vlastne kde inde ak nie do druheho najvacsieho mesta). cize 160-ka zo zapadu na vychod aj ked neviem ci komplet po celej dlzke zato na Sk bude 160-ka koncit v ZA.

ec.europa.eu/regional_policy/en/ … or-hungary

a naco sa teda robi modernizacia trati ?

Žiadnu hlúposť som nenapísal. Skôr spochybňujem Tvoje čísla o nezamestnanosti v Maďarsku. V samotnom Debrecíne je nezamestnanosť nízka, uchádzačov o prácu je 3x toľko ako evidovaných nezamestnaných. No zahraničné médiá spomínajú, že BMW si vyberalo v regióne, kde je s ľuďmi problém, lebo veľa ľudí je v zahraničí za lepšími platmi.
Choď do automobiliek a k ich dodávateľom porozprávať, že to čo tvrdia sú hlúposti. KIA zháňala ľudí po celom Slovensku, aj z Rožňavy. Veľmi málo ľudí našli, z toho mála veľa odišlo. Inak keď si registrovaní na ÚPSVaR ako uchádzač o prácu, niekto Ti prácu ponúkne a ty odmietneš, vyškrtnú Ťa z registra na polroka a všetko si platíš sám… Môžu Ti ponúknuť prácu o dva stupne nižšiu ako si vzdelaný.
Aktuálne KIA zamestnáva už aj Bulharov. A keď sme pritom, oni si ľudí vozia autobusmi z celého ZA kraja… Chcel by som Ťa vidieť, ako by si po nočnej sa trmácal vlakom, keď chodí firmou objednaný bus, kde si blinkneš a viac neriešiš. Netušíš ako to funguje, ale mudruješ.

Na tie zveličenia o železnici nebudem reagovať…

Devil, tu máš zoznam trošku nekonkrétny skopčený z časopisu Inžinierske stavby. Fakt je, že zvýšenie rýchlosti je spopularizované pre netechnicky vzdelaných ľudí, lebo im asi nič nebude hovoriť, že spodok a zvršok sa robia tak, aby trate uniesli viac ton na nápravu, zavádzajú sa GSM-R a ETCS…
Modernizácia železničných tratí musí zabezpečiť:
dosiahnutie štandardov definovaných v dohodách AGC a AGTC,
interoperabilitu traťových úsekov siete TEN-T,
zvýšenie traťovej rýchlosti konvenčných železničných tratí podľa možností na 160 km/h (s možnosťou prevádzky rýchlosťou až do 200 km/h pri vlakových súpravách s výkyvnými skriňami) a pri vybraných nákladných vlakoch na 120 km/h s elektrickou prevádzkou,
realizáciu peronizácie a poloperonizácie železničných staníc a zastávok s možnosťou bezbariérového prístupu pre cestujúcich,
dostatočnú dĺžku nástupísk,
zvýšenie bezpečnosti prevádzky.

Sam si ocitoval oficialne statistiky, podla ktorych ma debrecinska zupa vyrazne nizsiu nezamestnanost nez kosicka. Ostatne su len ciste spekulacie.

Napisal som ja niekde, ze automobilkam ludia nechybaju? Ale z toho, ze im ludia chybaju este nijak nevyplyva, ze na Slovensku nie je vela nezamestnanych. Tych nezamestnanych vela je, su presne v tych regionoch v ktorych nie su ani automobilky ani infrastruktura, a samozrejme, vela z nich nie je ochotny sa v takej automobilke zamestnat, ked infrastruktura je taka zla, ze by sa domov dostal raz za tyzden.

No a, ked ta to zajima, odmietnutie a vyskrtnutie z registra uchadzacov o pracu som uz absolvoval (aj ked to bolo pred vela rokmi). Takze viem, ako to funguje. A pochybujem, ze ta mozu vyradit na zaklade ponuky odkialkolvek zo Slovenska (u mna to bolo priamo v KE).

OK, to beriem .. suhlasim, ze tu som to nenapisal celkom vhodne - pravdepodobne asi pod vplyvom prispevkov z madarskeho vlakna, kde prave riesili pripojenie zeleznice na pozemky buduceho zavodu (a kde sami spominali nejake mozne problemy s tratou - az tak tu rec neovladam, tak neviem posudit relevantnost)

a co sa tyka nepresnosti, nieco sa snazim overit, no pri sucasnom stave internetu je niekedy narocne posudit hodnovernost niektorych informacii .. preto som dufal, ze ma niekto opravi/doplni skutocne relevantnymi udajmi (len som ocakaval inu formu ako si zvolil Ty)

Bavi Ta trepat nezmysly?

spojenie Kosice - Mnichov
7.8.
Košice 7:32
vlak 510 /2519
Wien Hbf
13:43
14:30
vlak rj 64 1.2.
München Hbf
18:31

Celkový čas 10 hod 59 min
cas na prestup 47 min

cp.hnonline.sk/detail/?p=MTEwMj … ExODEtNg–
cp.hnonline.sk/draha/?p=NK4hhTK … MP97ajwQHD

tak nech zahranicne media urobia porovnanie, ci je vacsi problem najst tolko ludi na zapade alebo vychode. je jedno ci slovenska alebo madarska. som presvedceny ze v kosiciah/debrecine je lahsie najst ludi ako v ziline/nitre. peniaze nie su vsetko pre kazdeho z tych co odisli, mnohi sa vratia aj za menej penazi ale chcu stabilnu pracu.

Modernizácia železničných tratí musí zabezpečiť:
dosiahnutie štandardov definovaných v dohodách AGC a AGTC,
interoperabilitu traťových úsekov siete TEN-T,
zvýšenie traťovej rýchlosti konvenčných železničných tratí podľa možností na 160 km/h (s možnosťou prevádzky rýchlosťou až do 200 km/h pri vlakových súpravách s výkyvnými skriňami) a pri vybraných nákladných vlakoch na 120 km/h s elektrickou prevádzkou,
realizáciu peronizácie a poloperonizácie železničných staníc a zastávok s možnosťou bezbariérového prístupu pre cestujúcich,
dostatočnú dĺžku nástupísk,
zvýšenie bezpečnosti prevádzky.

aky prinos ma dosiahnutie standartov AGC a AGTC ?
interoperabilita usekov TEN-T s cim ?

zvysenie rychlosti je snad aj zvysenie kapacity kedze vlak prejde tratou za kratsi cas a uvolni miesto skor… :slight_smile: modernizacie stanic, nastupist sa robia aj mimo rekonstrukcie trati.

tak v tomto by som si nebol isty .. vyssia rychlost - dlhsia zabrzdna draha - dlhsie useky (v ktorych moze byt len jedna suprava) .. ved ti to tu vysvetlia iny odbornejsie

1. Tak to my vysvetli rozdiel medzi nezamestnaným a uchádzačom o prácu v Maďarsku. Nezamestnanosť majú celkom nízku, ale disponibilných uchádzačov o zamestnanie je 2x toľko…
    KE kraj už má nezamestnanosť, t.j. disponibilných uchádzačov o prácu, aktuálne pod 10%. Aj keď vieme ako to tu funguje. No chcem porovnávať porovnateľné údaje…

2. Pozri si čo píšeš. Ja tvrdím, že automobilky a ich dodávatelia nemajú ľudí a zháňajú ich po celom Slovensku → tu je dosť problém s ubytovaním. Tu keď absentuje štát, tak sa môžu činiť zamestnávatelia, napr. v ČR niektorí zamestnávatelia hľadajú byty, aby pomohli zamestnancom, aj keď to sa jedná o R&D pozície…
    Áno, na východe prípadne juh BB by sa niečo našlo, narozdiel od ostatných krajov, kde nepracuje iba ten čo nechce alebo nemôže… Neviem o tom, žeby som nedostatok ľudí dával ako dôvod, prečo BMW neprišlo, aj keď ktovie aké majú dáta. Ja len uvádzam aktuálny fakt.
    Pred príchodom Kórejcov ZA kraj na tom až tak dobre nebol. Druhá vec je, že mladí nemajú problém odísť preč, takže aj preto je nedostatok ľudí napr. v ZA kraji. Robiť za pásom nie je práca snov.
    Cestovať 100 kilometrov a viac denne za platom 1000 v hrubom (to nie je ani medián na SVK) je neekonomické (ak cestuje autom sám). Precestuješ značnú časť z platu a ten domov si teda neužiješ. Prijateľné je to iba vtedy, ak cestovanie do práce zabezpečuje zamestnávateľ a Tvoj problém je iba nastúpiť do cestovného prostriedku.
    A vôbec si neviem predstaviť v čom by sa mala zlepšiť infraštruktúra, aby sa niekomu oplatilo do KIA chodiť robiť z BB, KE alebo PO kraja a vracať sa domov aspoň 2x týždenne.

3. Ja také problémy našťastie nepoznám. Východniari spomínali, že teraz sa to tak deje. A vysokoškolsky vzdelanému človeku môžu ponúknuť pozíciu pomocného robotníka.