Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

• automobilky si vyberaju oblasti so strojarskou tradiciou, pokial viem debrecin je polnohospodarska oblast- to napísal devil

BMW uviedlo ako dôvod svojho rozhodnutia pre Debrecín jeho dobrú infraštruktúru, blízkosť k dodávateľskému reťazcu a kvalifikovanú pracovnú silu. -To povedalo BMW
postoj.sk/35243/bmw-postavi … liardu-eur

A kolko sa dava do polnohospodarstva? Ty to vies spocitat? Ja mam informacie, ze urcite viac ako je vybrata DPH za potraviny.

O com sa bavime? O tomto:

Vytazena cesta prinasa do statneho rozpoctu podstatne viac ako dostava, dokonca za tie peniaze nie je problem postavit paralelnu dialnicu, ktora zase po case zacne statu zarabat viac ako sa do nej vlozilo a to len vo forme spotrebnych dani, DPH a myta, aj bez zapocitania dalsich benefitov pre spolocnost, ktore realne prinasa napr. uspora casu.

urcite ide viac do p.h.p. ale kvoli eurofondom. to nie je z nasej DPH.

od toho je cesta.

co je pajacovsky postoj? ze prichod investora je podla teba vdaka buducej vystavbe dialnice a neprichod investora je kvoli buducej vystavbe dialnice? vyhlasis 2 kompletne protichodne udalosti sposobene tou istou podmienkou, tebe asi matematika velmi nesla vsak?

btw aj byvaly rektor TUKE povedal ze to nie je sposobene iba dialnicou a ja si myslim ze rozhodla blizkost lacnej pracovnej sily z SRB a RO + je vidno ako boli na nasej strane veci koordinovane ked ani starosta o tom nevedel…takze sa mozme donekonecna hadat ci za to moze dialnica alebo lacnejsia pracovna sila, to kde je pravda vedia iba v BMW, ale ty si z toho vyberies klasicky iba to co ti vyhovuje :unamused:

rumunov a srbov pribuda aj v NR…to je taka vyhovorka o nicom podobne ako tie strojarske tradicie.

taka ista vyhovorka o nicom ako dialnica vo vystavbe vs uz stojaca dialnica (napr KIA prisla do ZA len s prislubom buducej vystavby)…tymto sposobom mozme diskutovat v nekonecnej slucke ked kazdy protiargument oznacime za nezmyselny a kazdu studiu za zmanipulovanu pokial z nej niesu vysledky, ktore sa mi hodia, to bola cela pointa mojho prispevku (a btw o strojarskych tradiciach som ja nic nepisal)

Pani fakt je ten: Debrecin dialnicu ma + je blizko pre RU+ Srb + STATNA POMOC kt dali Madari je 50p !!! Nasi nukali 35p.
spocitane podciarknute… A nie tie blbosti co tvrdi Sinay ze politika…

a btw rumunsko je odtial par km, s tymi srbmi to uz nie je pravda. srbsko je odtial vyse 200 km a po okreskach pretoze dialnice vedu do BP. NR je este dalej ale zase casovo po dialnici je rozdiel tak 20 minut. nejake automobilky su aj srbsku a rumunsku…

ale statna pomoc je tiez dolezita.

pajacovsky postoj je tvrdit, ze dialnice nie su klucovym faktorom pre podmienujucim rozvoj. o moju matematiku sa bat nemusis. s tvojou schopnostou porozumiet citanemu textu je to uz asi horsie. Tak este raz: rozumies, ze aktualne vladne plany su, ze LC bude R2-kou spojeny s BA do 5 rokov? Rozumies, ze najoptimistickejsi rovnaky plan pre KE je naokolo-blizsie v r 2026 pricom to naokolo blizsie bude pre Hanisku nepouzitelne?

Ze to “nie je iba dialnicou” je kazdemu jasne. Napr ak by sme im slubili, ze im zabezpecime 2000 vzornych pracovnikov za 300EUR/mes, dame dotacie na 90% vystavby, a kazdemu manazerovi pridelime jednu tanecnicu z lucnice na “osobne potreby”, tak by dialnica mozno nebol az taky problem :slight_smile: . Ale ukaz mi automobilku v tomto regione, ktora prisla niekde, kde nemala existujuce alebo vladou jasne garantovane dialnicne napojenie (staci si spomenut ako sa Rusko skoro pokakal kvoli dialnici pre KIU).

No a co sa tyka dopravnej infrastruktury, tak dalsi mozny faktor je, ze Lufthansa lieta 5x tyzdenne Mnichov-Debrecin, zatialco Kosice zatial priame spojenie nemaju. Nateraz teda len prestup vo VIE (to 2x tyzdenne s Eurowings od oktobra bude pre biznis tripy manazerov nepouzitelne…)

DrX … to fakt lieta Lufthansa do Debrecinu 5x týždenne?
No tak to je iný level, ked 200.000 mesto ekonomicky oveľa slabšie aj menšie ako KE a ma take dobre spojenie. Veď ani BA ani KE nemá nemá bohvieaký spojenie do Nemecka ( prosím nepoužívať ako argument Viedeň)
Ináč letecké spojenia z Sk to je jedna velka katastrofa… nemáme jedno hlavne letisko - rozdelili si nás Viedeň, Budapešť, Praha, Krakov … im pekne vykryvame a a vytazujeme spoje a tu len lokálne destinácie. Toto je problematika na samostatnú tému. Z toho co dopĺňame kapacitne a vytazujeme linky susedov by sa mnohé uživili priamo z BA..

BTW: Nemci vždy mali slabosť na maďarov a vždy im akosi nadržali (politicky i ekonomicky ) aj ked Orban robí krkolomné a neproeuropske rozhodnutia, pre Nemecko je Hungary - favorite country - a vždy bola

Lufthansa lieta aj do Debrecinu aj do Rzeszowa. A aj Debrecin aj Rzeszow su napojene na europsku dialnicnu siet. Len v hejslovackom blavastane riesime akurat tak lietanie do Bratislavy (pripadne do Ziliny) a len naokolo blizsie nedokoncitelnu dialnicu, a na vychod vlady s..u. No a potom je najlepsie este, zvalovat vinu na “madarov” a “nemcov”…

planovana linka KSC-MUC je usita na mieru tyzdnovkarom z BMW (odlet v piatok a nedelu neskoro poobede), ale obavam sa, ze teraz z nej nic nebude

Sorry, ze ti to musim zase napisat, ale ty si fakt chory.

"Len v hejslovackom blavastane " Kontroluj sa hutorak :smiley:

Buďme radi, že BMW nejde k nám, ďalšia automobilka, to by už bolo priveľa. Áno, škoda že sa JLR nepodarilo prilákať na východ. Ale aj my budeme profitovať. Naše automotiv firmy určite získajú nové zákazky a tie zamestnávajú viac ľudí ako automobilky.

Madarske reakcie su tu kosice.korzar.sme.sk/c/20883135 … ml?ref=trz . Kratky sumar: dialnica, letisko s napojenim do Mnichova a lowcost bazou, a vladne zaruky za investicie.

rozhodla výška štátnej pomoci. nemcom bolo “úplne” jedno kde bude tá fabrika stáť. ak by ti stáť zaplatil za dom Žiline o polovicu viac ako vo Zvolene tak sa rozhodneš jednoznačne pre Žilinu… a nebude to pre “ich” diaľnice :wink:

to je potom este horsie. madarska vlada chcela silou mocou investiciu na vychode a slovenska vlada na zapade.

odkiaľ máš informáciu že “slovenska vlada na zapade”? bolo by to veľmi nelogické nakoľko na západe chýba automotive množstvo pracovníkov.

Kažimír aj Pellegrini sa opakovane verejne vyjadrovali že bojujú o automotive investíciu pre Košice, takže niekto tu zase zavádza a klame bez škrupúl a hodnoverných zdrojov.

Nechcem byť zádrapčivý, ale mnoho “slovenských politikov” pochádza z Východu SR, a aj tých na vplyvných postoch. Teraz i predtým. Čo dali rodákom? Sľuby, nič vecej. :confused: