D1 KE-MI ide popri MI, TV, HE a VT s 350k obyvatelmi…a bohuzial nevidim ze by mala prednost…
Ono ked das vsetky D na zapadne SVK a neaku necelu 1/3 z D1 na vychod tak je tazko sa tvarit ze je to kosher… este ani ta R4 a R2 na vychode sa neako extra nebuduje
noved tu niekto pisal ze co chceme ved ked budu tunely a komplet BA-KE ako to pomoze vychodu. ale pol kraja PO bude stale mimo D a vyse tretina KE kraja…uz cakam ze snazivci napisu ze nejakych 50 km od dialnice po tych necestach je vlastne OK.
Devil podla mna je PO kraj D1 porieseny celkom slusne, co sa neda o KE kraji povedat vobec..
Orientacne Budimir - Bidovce 13km + mini cast Po-Ke+ (cast pri spisi kt by som skor daval geograficky do Po kraja ako do Ke…)
Akože odôvodniť, že vyššia suma nemusí byť nespravodlivá? Napríklad intenzitami. Kde jazdí viac áut, tam musí ísť viac peňazí.
No nie tak celkom, lebo ked platim dane tak ocakavam tiez nieco na oplatku, som ochotny podporit aj ine casti ale ocakavam ze nieco sa investuje aj tu.. Nie vsetko je o intenzitach
Už sa to rozbieha, R2 do Olšian sa bude tendrovať, aj slávna Soroška.
Ta Soroska /osobne ju vobec nepovazujem za problem/ sa mohla usetrit a za tie peniaze postavit ine useky na R2… sa podobne ako Olsany uz tendruje hadam minimalne 5r..
a fakt neverim ze ich zacnu stavat v tomto volebnom obdobi
Len v akom rozsahu? Polovica úseku a v polovičnom profile? Dobre si napísal, že od Olšian. Veď boli peniaze z EU na celý úsek Olšany_Šaca a o Sorožke sa tu omieľa nie rok ale desaťročie a opäť sľuby, ale už len polovičný profil. Idú voľby? Hanba. Tým nekonečným delením stavieb na menšie a menšie úseky neriešia aby to bolo postavené čo najrýchlejšie, ale ani menším firmám nedávajú možnosť stavať takéto miniúseky. Aspoň na rovinách by mohli stavať v kuse 30 až 50 km úseky, no to by asi niekto nezarobil, nie sú intenzity a je to na východe ďaleko od BA a VUD ZA. Také slovenské…
noved uvidime. a ano nie je vsetko o intenzitach. na to hovorim uz roky protiargument ze preco sa nepostavia vytazene useky cez PPP a mytnymi branami. a ked si to spocitame vidime ze dialnica by si na seba NEZAROBILA. cize platime ju vsetci aj ti co po nej nejazdia a teda maju dovod ziadat kompenzaciu.
SL, BJ, VT, HE, SV, SK, SP, ML je skoro polovica kraja ktora ostane mimo. v KE kraji je to menej, MI, TV, SO, RV, a mozno GL. ale hlavne teda MI, TV, VT a HE je dost velky pocet obyvatelov v okruhu 50-100 km od seba. tam je vacsi potencial. v BB kraji ostane mimo len RA, VK, a niektore casti RS a BR. v ZA bude mimo len NO a TS, v TN len PD a PE…
Cesta pod Strecnom, aj kazda ina vytazena cesta prinasa do statneho rozpoctu nemale peniaze vo forme dani - spotrebne dane z benzinu a nafty a DPH na tieto paliva, a tiez myto, ktore platia NA. Taka cesta koniec ZA - Dubna skala s priemernou intenzitou 2015 vyse 26,5 tisic v/24h z toho okolo 6 tisic NA, zhruba 17 km, osobne auta priemerne 6 l/100km (cca 21000 l/den), NA 15 l/100 km (cca 15 000 l/den), spotrebna dan v priemere 0.5 E/l, 25200 E/den, 9,2 mil.E/rok
- DPH cca 0.2E/l, 40 000 *0.2.365 = 2.92 mil.E/rok (na sumu mozu mat vplyv vratky DPH)
- myto NA priemerne 0.12 E/km (neviem presnu priemernu hodnotu sadzba je od 0.064 po 0.189E) 17 km * 6000 NA * 0.12E * 365 = 4.467 mil.E
spolu za rok okolo 16.6 mil.E berie stat za 17 km cesty pod Strecnom rocne, za 30 rokov je to takmer 500 mil.E
Takze ak realne platit za useky, tak nulove dane za benzin/naftu a potom mozeme platit 0.1 E/km OA a 0.4 E/km NA
170.120500365 + 170.46000365 = 12.720 + 14.892 = 27.6 mil.E/rok za 17 km vytazenej cesty, napr. pod Strecnom
V pripade Sorosky a okolia by za 17 km vyslo asi tak 6 mil.E/rok
Jano1ve hluposti - na to fakt treba mat zaludok toto citat. Podla tychto tupych vypoctov ti vijde, ze postavme jednu jedinu cestu, vsetci budu musiet ist po nej, a preto ti vzdy vyjde efektivna. Mozes do svojho vzorca vlozit kolko by to bolo na Soroske, ak by bola R1+R2 Trnava-KE hotova do rovnakej miery ako je D1 Trnava-PO, a ak by bola D1 NEdokoncena do rovnakej miery ako je dnes R1+R2? Alebo, aky NEprinos ma NEexistujuca R7 DS-NZ?
Kazdopadne, vysledky hejslovackeho budovania dialnic utesene pribudaju:
ekonomika.sme.sk/c/20881876/bmw … u-eur.html
Debrecin je proste z hladiska infrastruktury blizsie k Nemecku nez Kosice, aj ked geograficky je to naopak.
ty si fakt saso, pride investicia do LC a ku KE tak tu skaces ze je to vdaka R2, mesiac neskor ide investicia do Debrecenu a skaces ze to je kvoli nebudovaniu dialnic na slovensku ty si proste vzdy vyberies iba to co ti vyhovuje
Alebo naopak: Lucenec ma realnu perspektivu, ze suvisla R1+R2 k nemu bude dostavana do nejakych 5 rokov, takze k nemu prichadza velkosti mesta primerana investicia. KE mali nabeh na realne velku investiciu, pri ktorej investor urcite nebude riskovat, ci dialnica do KE bude alebo nebude, ak ma moznost ist do podbone velkeho Debrecinu, kde uz proste je.
A nazyvat sasom mozes akurat seba so svojimi pajacovskymi postojmi, ktorych vysledok je presne teraz zrejmy.
lenze takto sa cesty nestavaju. DPH sa vybera aj z potravin a tie prostriedky sa nevratia len do polnohospodarstva.
btw na hocijakej ceste dlzky 17 km (cize spotreba asi 1 liter) s 500 autami denne s 0,5 €/ l spotrebnej dane to vychadza rocne 100k rocne, DPH 36k rocne. za 10 rokov je vyse milion eur za co sa da urobit suvisla vymena povrchu, vycistenie jarkov, vybetonovanei nejakeho priepustu, mozno aj na dopravne znacenie ostane…pri intenzitach 1.000 aut atd…sa na tato suma na tieto prace ani neda minut…tak o com sa bavime ??
pohodak akurat ze tato investicia si vyzaduje dialnicu, do KE prislo nieco ine, a do mensich miest jednoduchsia vyroba resp. v mensom meradle.
takze mozeme opatovne vyvratit niektore (pseudo)argumenty:
- automobilky si vyberaju oblasti so strojarskou tradiciou, pokial viem debrecin je polnohospodarska oblast
- dialnice nie su najstrojom na dotiahnutie velkych investicii do zaostalych regionov a specialne o M3-30-35 sa aj tu pisalo ze neprinasa efekt. takze nakoniec predsa priniesla, uz druha automobilka mimo zapadnej casti Hu.
je mi vsak jasne tieto a podobne hluposti sa budu dalej vytahovat. skoda je to ze to nie je blizsie k hranici, mohli tu byt nejaky subdodavatelia, aj ked mozno aj tak budu.
“automobilky si vyberaju oblasti so strojarskou tradiciou” ale ked pride dalsia fabrika na povazie a buduje sa tomu nalezita infrastruktura tak to je len “zilinske dopravne ihrisko” a stazujeme sa tu preco neprisli na juh vy traja diskuteri drx, devil a aquila ste dovodom preco je toto forum na smiech a uz sem nechodi kopec povodnych navstevnikov a ani mne uz sa to nechce citat a tie vase top temy radsej preskakujem
kludne preskoc a ver tomu ze oni si vyberaju podla toho ze kde bolo pred 30 rokmi viac dymiacich kominov a olejovych suciastiek.
sendvo: tak ked uz Kosice nemaju strojarensku minulost tak potom odovzdaj vysvedcenia… Ako pozeram diagnoza ZA..
Z hľadiska dostupnosti pracovnej sily je z Debrecínu bližšie do Rumunska a Srbska Ale ešte by som nehádzal flintu do žita, Kažimír totiž naznačil, že “Bojujeme o ďalšiu automobilku, ktorú každý pozná a na jej vozidlách mnohí jazdíte” a to by skôr sedelo na Škodovku, ktorá tiež uvažuje o výstavbe nového závodu.