čo tu tliachaš dve na tri? chytil si sa na lep. PPP rozbehli za druhej Dzurindovej vlády… potom ho Fico zrušil a nabúral harmonogram postupnej výstavby… tak kde boli vyššie intenzity/potreby skôr ako inde.
mozes poziadat nejakeho prekladatela, aby tento tvoj prispevok prelozil do nejakeho zrozumitelneho jazyka?
jediný preklep je “tak” namiesto “tam”
dzurindovci akurat vedeli minut fondy ale este aj na spolufinancovanie si poziaciavali cez EIB. a teraz si sa chytil ty. prioritny projekt dzurindovcov na useku mengusovce-janovce nebol zrovna ten s najvyssimi intenzitami…akurat mikipremier pochadza z obce spissky stvrtok…
princezna zase places, splieta sa ti klavesnica a uz si tazko protirecis…
ano vieme, postavil by si dalsiu cestu smrti, viem si to zivo predstavit, pretoze poloprofil by odbural barieru, intenzita by vzrastla, cesta by mala aj plne ciary kde by sa veselo predbiehalo vo vysokej rychlosti. zato by ostali most-tunel-most cize ovela lacnejsie by to nebolo, aj to len od MT na vychod. ty si proste genius. alebo si proste cisty troll lebo toto nemoze pisat normalne uvazujuci clovek …
a minule
takze diskriminovany je ale sorosku neschvalujes…
ja som uviedol link…ale neviem naco narazas lebo ja nemam problem s tymi usekmi ani cenami. aj tych 7-8 mil. za km je dost nato ze to bolo 90-roky. o desat rokov neskor R1 zarnovica-s. podhradie i. cast a R4 KE-milhost za 5-6 mil za kilometer… tie indexy stavebnych prac su potom o com ? preco by som ich mal brat do uvahy ?
aspoň šetril som svojej vieske, keď od Matejoviec po Janovce bol pol profil.
za Mečiara sa bežne odovzdávali polprofily, ale aký to bol prínos. áno nebolo to super komfortné a bezpečné alebo určite to bolo komfortnejšie a bezpečnejšie ako po jednotke. ak dokážu policajti kontrolovať plný čiaru za obcou tak prečo by to nevedeli na polprofile kde je plná čiara? dnes pri objektívnej zodpovednosti nie je potrebné ani vodiča identifikovať.
Sorošku jedine v plnom profile, pred ňou minimálne polprofil Krivaň-LC + polprofil RS-Figa.
Pokial si si nevsimol, tak som reagoval na toto nepravdive tvrdenie:

zaujimave je ze horna streda-nove mesto-chocholna sa aj pred 20 rokmi stavalo za asi 10 mil za kilometer,
Teda nie je pravda, ze sa to stavalo za 10 mil.E/km, a urcite si nemyslel 10 mil.Sk/km. Indexy su o tom, ze v dnesnej dobe by to stalo zhruba dvojnasobok, teda zhruba 15 mil.E/km.
KE-Milhost je extrem, ktory si uz ani Skanska nemoze dovolit. DS-Turany tiez vyuctovali NDS za 7.56 mil.E/km za plny profil, ale Vahostav nemal matku, ktora by ho podrzala a tak na to doplatil so stratou okolo 20 mil.E.
Preco by si mal brat indexy do uvahy? Lebo keby sa Visnove stavalo pred 20 rokmi mohlo stat polovicu v pripade rovnako dobreho tendra, samozrejme Dzurindove dodatky by dokazali zazraky.
A este som pozeral R1 Hronský Beňadik - Nová Baňa a R1 Nová Baňa - Rudno nad Hronom
R1 Hronský Beňadik - Nová Baňa 4.363 km 890.7 mil.Sk
R1 Nová Baňa - Rudno nad Hronom 3.225 km 698.3 mil.Sk
teda 209 mil.Sk/km
preco je nepravdive, ja som uviedol link a ty nie…a nie su to uplne udaje lebo mi tam chyba chocholna-nemsova co je cez kopec.
ak by to takto fungovalo, potom by boli cenove ponuky v sutaziach rovnake a v sulade s expertizou. niekto postavi to iste drahsie a niekto lacnejsie.
Preco by si mal brat indexy do uvahy? Lebo keby sa Visnove stavalo pred 20 rokmi mohlo stat polovicu v pripade rovnako dobreho tendra, samozrejme Dzurindove dodatky by dokazali zazraky.
to nevieme naisto…
za Mečiara sa bežne odovzdávali polprofily, ale aký to bol prínos. áno nebolo to super komfortné a bezpečné alebo určite to bolo komfortnejšie a bezpečnejšie ako po jednotke. ak dokážu policajti kontrolovať plný čiaru za obcou tak prečo by to nevedeli na polprofile kde je plná čiara? dnes pri objektívnej zodpovednosti nie je potrebné ani vodiča identifikovať.
odovzdavali pred volbami ale pokial viem aj meciarovi zmluvy boli na plne profily. a nielen na povazi ale npr. aj hybe-vazec-mengusovce. to je 22 km usek…presne ako krivan-tomasovce. objektivna zodpovednost…nemozes mysliet vazne aby sa desiatky km monitorovali 24/7…
24x7 je blbosť lebo by to nestíhali spracovávať. postačovalo by jedno neoznačené vozidlo. ak by vodiči vedeli že sa to skutočne kontroluje ak by si takmer nikto nedovolil… to vozidlo by mohlo radarom merať aj rýchlosť a odchytávať pirátov.
Vlados, Devil precitajte si po sebe o com sa hadate. Plne ciary, polprofil, 24/7 monitorovanie, neoznacene monitorovacie vozidla.
2+2 je v dnesnej dobe nutnost. Je to ako mat toaletny na zachode…
Vsetko ostatne je uz len spinava robota…
ak by sme dokázali postaviť XX km R/RC ročne, ale to mi nie sme. veď za 30 rokov nie sme schopný postaviť D1, pričom niekoľko desiatkom km už bolo postavených za socializmu. ešte stále nemáme vyriešenú rekonštrukciu časti D1 čo je už po životnosti a pre istotu sa nezaoberáme rekonštrukciou D2 po životnosti. my zhliadame na “nemcov” ale nemáme ani na to čo robia poliaci. ak sa nebudeme prikrývať takou perinou na akú máme tak vždy bude niekde nedostatok. (ľudom MI je šum a fuk situácia v KNM, v KNM zase v RS, v RS v PO… choď povedať do MI alebo NO že v 2050 môžete očakávať 2+2)
a k tomu toaletnému papieru na záchode. stále ho tam nemáme a ani ešte dlllllho nebudeme mať… predpokladám, že ho v myslíš v nemocniciach. od septembra budú dostávať pacienti hygienické balíčky, čiže ak si kotúčik “preserieš” tak máš smolu. kotúčik je len na zelepenie okna, nakoľko máme zastaralé budovy, postele, preležané madrace, neodstatok prádla, personálu, ale aj obväzov. znižuje sa priemer kvality personálu, niektoré špecializácie nemajú zabezpečených mladých lekárov… odbehli veľmi ďaleko od témy.
stále platí čo nie je prikované je ukradnuteľné, takže preto sa máme tak ako sa máme.
Vsetko toto co si popisal nie je sposobene nedostatkom penazi, ale mentalitou - podvediem, ukradnem…
Nedavno som pisal o rozsirovani komplet jednotiek na 2+2.
Kompletna rekonstrukcia cesty Sladkovicovo - Senec vysla okolo 1mil/km.
Ak ratame 1,3 mil/km na 2+2 stale je to 10 nasobne lacnejsie ako dialnica.
Na Sk je planovanych asi 1500km dialnic, mame 3300km ciest prvej triedy.
Na dokoncenie caka okolo 850km dialnic. Pri 15 mil.E/km to je 12,75 miliardy Eur. Pri 500mil. Eur rocne na dialnice je to 25,5 roka na dokoncenie…
Ak by sa tieto peniaze (500 milionov rocne) dali na kompletnu rekonstrukciu ciest prvej triedy, tak kompletnu siet ciest prvej triedy by sme zrekonstruovali na 2+2 za 8,8 roka.
Potreba niektorych dialnic by sa odsunula prakticky na neurcito. Napriklad kompletna R4 by prakticky stratila zmysel.
Na toto v pohode mame.
PK suhlasim 2+2 alebo aj 2+1by poriesilo strasne vela…
jeden extrem je ze netreba 2x2 a druhy extrem je ze 2x2 je nutnost. preto tvrdim ze od potencialnych 10k treba ale pre 5k je to nerealne. a budme radi ze na jednotkach realne mame nizsie intenzity.
Rekonškrukcia je podstatne lacnejšia ako výstavba/rozširovanie. Pri Sládkovičovo - Sereď sa recykloval CB kryt čo ušetrilo náklady na nové podložie.
PK, kde Ty žiješ? Cestá doprava má menej ako 350 mil./rok. V tom sú zahrnuté aj bežné výdavky ako mzdy a poistné SSC, splátky za pr1binu, údržby a opravy jednotiek. Počítaj tak so 150 min./rok.
Potreba D/RC mimo D1 by stratila zmysel. (nespojiť rozostavnú D1 by bolo nezmysel)
Dovolim si nesuhlasit s Dzurindovym dietatom: Statny rozpocet za Dzurindu na rok: 2002: – výstavba diaľnic a rýchlostných komunikácií – kapitálové výdavky 10 597 600 000 Sk, 351 mil. Eur 2003: výstavba diaľnic a rýchlostných ciest - kapitálové výdavky 8 500 000 000 Sk, 281,7 mil. Eur údržba a oprava ciest 2 252 000 000 Sk 75 mil. Eur 2004: výstavba diaľnic a rýchlostných ciest - kapitálové výdavky 8 671 460 000 S…
Dal som si tu namahu a pohladal rozpocty od 2002
Len pre zaujimavost Radicova 2012 - 936 mil. Eur
Fico 2013 1063 mil. Eur
Fico 2017 - 394 mil. Eur
Fico 2018 - 344 mil. Eur
To su peniaze komplet na cestnu infrastrukturu.
344 mil. Eur je extrem, za ktory mal Fico visiet v prievane.
Na druhej strane aj pri cene 2 mil. Eur/km sme mohli mat vsetkych 3300km ciest zrekonstruovanych za 18 rokov.
btw. pri rekonstrukciach vsetkych jednotiek by sa dala pouzit cast materialu zo starej cesty.
Nie všade to ide tak pekne ako si to myslíš. Na Slovensku je veľa ciest prvej triedy , ktoré sú len premenované cesty druhej/tretej triedy a vedú rovno cez centrum mesta/dediny. Ako budeš rozširovať tie?

preco je nepravdive, ja som uviedol link a ty nie…a nie su to uplne udaje lebo mi tam chyba chocholna-nemsova co je cez kopec.
Prva hodnota je zo zmluv, ktore uz nie su na internete, pokial viem. Ale druha hodnota je z Vyrocnej spravy SSC 2002 a to som aj uviedol. Ten link co si uviedol, tam je viacero chyb a popletene udaje.
Nabuduce skus pouzit napr. Google: http://www.ssc.sk/files/documents/vyrocne_spravy/vyrspr_2002.pdf

Nie všade to ide tak pekne ako si to myslíš. Na Slovensku je veľa ciest prvej triedy , ktoré sú len premenované cesty druhej/tretej triedy a vedú rovno cez centrum mesta/dediny. Ako budeš rozširovať tie?
Cestu vytiahnut mimo dedin, narovnat, skratit, odstranit zakruty.
gallery/image_page.php?album_id=130&image_id=39557
Čiže z rozširovania sa nám stali preložky ciest A ako by si urobil napr. I/11 v Povine, v Budatinskej Lehote/KNM? I/10 na Makove?
(Dá sa ,ale nie za tak lacno ako sa snažíš prezentovať.)
Na druhej strane aj pri cene 2 mil. Eur/km sme mohli mat vsetkych 3300km ciest zrekonstruovanych za 18 rokov.
cize prelozky za 4 a viac milionov, nie vsade je rovina okolo miest a dedin. to je nejakych 13+ miliard. v kombinacii s rekostrukciami okolo 10 miliard euro.