a tak sa aj stalo. pred 30 rokmi sa stavala R1 bab-nitra. odvtedy sa nitra skladala na ine dialnice a teraz sa to bude 30 rokov naopak. ironia osudu. inac je zaujimave ako si zrazu zatazeny na naklady, bolo by zaujimave prepracovat na ne aj tuto tabulku :
Stavebné náklady sa mali znížiť z takmer 2 mld. eur na 1,6 mld. eur. zatial je vytendrovana cena ha hp-ll a ll-visnove-ds asi polovicna. keby aj, potom treba namiesto vytendrovanych sum zapocitat cisla z ponuky PPP1 a PPP3.
pribina presla len preto ze z troch balikov bola najlacnejsia, ale bola stale drahsia zo svojej podstaty. to je porovnavanie jablk s hruskami.
obchvat MT existuje aj teraz, R3 by bola obchadzka smerom na ZA. ist po dialnici sa aj teraz oplati kazdemu od RK na ZA. lenze velka cast aut je zdrojova a cielova doprava MT, vrutok a sucian.
bez smerovych prieskumov tieto kriteria nemaju dostatocnu vypovednu hodnotu. ze neuvedies kriterum ceny mi bolo jasne. dokopy sa z toho da urobit hodnota za peniaze.
bavime sa o benefitoch R1. medzi okresy s najvacsim percentualnym poklesom za posledne roky patria aj ZC ci ZH. kusok R2 stoji len kratko. na trase R1 su to podobne nizke cisla, okresy ktore tahaju priemer smerom hore su hlavne RS a RA. len bez tychto 2 je to asi 5,7 %. v kraji su ohlasene investicie slusneho rozsahu…samozrejme vsetko mimo gemera…preco asi
ZA kraj ma svojej vychodnej casti tatry, to je dostatocna vyhoda.
Ved som len upozornil, ze to mi udrelo do oci, tiez som nekontroloval vsetko.
Ved v poriadku, ale tym co to pasuje to vyuzivaju, kym pod Strecnom sa ludia dalej trapia a zaplatit R1 Pribina musia aj ostatni. Patri to k realne vynalozenym prostriedkom na juznu trasu.
Vozit sa po Pribine a tvarit sa, ze nas to nic nestoji mi pride neadekvatne.
Prejazd Vrutok a cast MT, potom to co ty nazyvas obchvat MT niekolko semaforov a priechodov pre chodcov, to u mna nie je obchvat. Obchvat je ked prejdem minimalne priemernou 80 km/h.
Pri idealnej vikendovej premavke 10 min na 9,5 km, teda 57 km/h, cez pracovne dni aj pod 50 km/h, tak to nie je v mojom ponimani obchvat.
Ja som uviedol prinosy, samozrejme cena diela ma byt nizsia ako ocenene prinosy za urcene obdobie.
Nie ja pisem o tom, ze BB kraj ma viac D/RC nez ZA kraj a pritom BB ktaj ma skoro 2-nasobnu nezamesnanost. Tak kde je ta pozitivna korelacia D/RC vs. nezamestnanost.
Tatry, tie ma rovnako aj BB kraj navyse s lepsim napojenim cez RC nez ma ZA kraj.
Lebo dookola pocuvam kolko penazi sa vynaklada na severnu trasu a ked ide o juznu trasu tak zrazu to co musime zaplatit za R1 Pribina do toho nerata.
A ako by si chcel ocenit useky ktore si Pazrava nad Hronom postavila za socializmu? PB-ZA-MT mimo miest na tejto trase ani km stvoprudovky a ZH-ZV-BB suvisla stvorprudovka este za socializmu.
aj meciarove pozicky na D1 horna streda-ladce v TN kraji bolo treba zaplatit, nevedno kolko ich bolo. aj dzurindove uvery skrz ucelove zalozene nds na dokoncenie dalsich usekov D1. boli davnejsie, zabudlo sa ne, tak stare veci som radsej ani nehladal. ale to vsetko patri k realne vynalozenym prostriedkom ma severnu trasu.
pred zacatim PPP tendrov v uzneseni vlady 2007 bola R1 nitra-tekovske nemce ocenena na 10 mil za km, a D1 hp-ds bola ocenena na 45 mil za kilometer. realne sa stavia za vyse 30 mil za km + 60 mil. eur za vyplatenie koncesionara za vykonane prace cize 2-3 miliony za km navyse. R1 sa postavila za 17-18 mil. km cize neadekvatnu cenu ktora nevyplyva z narocnosti terenu ani technickeho riesenia R22,5.
momentalne je vo vystavbe asi 45 km v ZA kraji za sumu 1,3-1,4 mld. eur. v BB kraji sa nestavia nic, mozno bude preinvestovanych cez 100 mil. dost nepomer, ci dialnice.szm.com/highways/img/highways_map.gif
mne sa nepodarilo dosiahnut v bezny den 80 km/h na obchvate TT. ani to nie je obchvat
a ja pisem o tom ze tam kde je R1 nie je ziadna 2-nasobna nezamestnanost. tam mas pozitivnu korelaciu. a preto treba tahat R2 dalej aby sa prejavila aj v dalsich okresoch. a tiez na vychode, lebo za KE mas naozaj velke okresy so statisicami obyvatelov. M3-30-R4 zabezpecia napojenie KE. gallery/image_page.php?album_id=67&image_id=38908
nie, nizke tatry maju obe kraje, tatry maju len ZA a PO kraje. to je najvacsia turisticka atrakcia Sk
Bratislava a Košice mali byť diaľnicou cez Žilinu spojené podľa programu výstavby diaľnic v SR z roku 1995 vypracovaného vtedajšou vládou do roku 2005. "V súčasnosti sme tesne pred Považskou Bystricou a zvyšný úsek diaľnice do Košíc sú slovenskí stavbári pripravení zrealizovať do roku 2015,“
pekne počítaj koľko musíme zaplatiť…
pribina prešla uchádzač, ktorý dokázal presvedčiť banky. ak by to dokázal ŠTBák Široký stak stojí aj D1… čo sa našťastie neudialo. škoda tej pribiny.
Ja stále nerozumiem ,prečo nevyriešime problémy ,ktoré už máme (D1 Strečno, D3 CA-ZA) ale ideme stávať R2 so smiešnymi intenzitami ,ktoré sú tu obhajované ,že vraj sa tak aj D1 stavala (možno(a aj tomu sa mi nechce veriť) jeden úsek ale nie päť či šesť ako pri R2).
A samozrejme netreba zabúdať na perličky akože treba staviať D3 (medzi CA-ZA) ako polprofil pre 15000 tis. áut (v súčasnosti bude už bude intenzita úplne niekde inde)
D1 Strečno je vo výstavbe, problém je len ZA-KNM, v CA stavia. never že sa bude R2 stavať päť či šesť úsekov. R2 má pomôcť regiónom, ale samotná nič zásadne nezmení. ak by sa postavilo aj šesť úsekov tak trasa nebude na tom horšie ako D3. to, že by sa mohlo šetriť polprofilom, je fakt.
Meciarove pozicky isli na D1, ale aj na R1 a su predsa v Ciernej knihe:
“Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Gabriel Palacka za prítomnosti štátneho tajomníka Františka Kureja a vedúceho úradu ministerstva Petra Klučku informoval novinárov dňa 1. 2. 1999 o analýze zdedeného stavu rezortu MDPT SR (tzv. čiernej knihe).
Analýza zdedeného stavu rezortu MDPT SR
(Čierna kniha)”
Uroky z nesplatenych uverov 6-8% alebo BRIBOR+2%, suma 19,08 mld.Sk, splatnost rozna od 2004-2012
Lebo tam boli hajzli uradnici, ktori tvrdili , ze LL-DS bude stat 900 mil.E, na zapadnej D1 napr Vrt-HP bude intenzita 14 tisic a na R1 pri Hronskom Benadiku 22 tisic v prvom roku prevadzky. A podla tohto pravidla ocenovali aj R1.
Fajn tak si zarataj 30 mil.E/km na R1. Ja tiez odmietam niektore ceny za useky D1 a D3, ale ty to tam veselo zaratavas. Tak ako musime zaplatit D1,D3 tak musime zaplatit aj R1!
A sucasna vystavba v ZA kraji nie je kompenzacia? Ta mapku, co si dal link, skutocny stav v roku 2006, od zapadneho okraja ZA kraja po Ivachnovu ani 1 km D1 v prevadzke. Na D3 v prevadzke 2 km stvorprudovky a 6 km v polovicnom profile. To sa Ti zda uplne v poriadku a ked sa teraz konecne stavia tak ides vyskocit z koze.
A ked sa stavali 4 prudovky na trase ZH-ZV-BB a nadvazujuce pokracovanie tejto trasy RK-LM, a nic ZA,MT,PB,CA tak to bolo uplne v poriadku?
Je to obchvat, lenze v zapadnej casti obchvatu su dost vysoke intenzity. 19965 v./24h je na 2-pruhovu cestu dost na to, aby dochadzalo k pretazeniu v spicke, coho nasledkom je spomalenie dopravy pocas spicky.
Ale BB kraj ma viac D/RC nez ZA kraj. Ale ide sa stavat Krivan-Lovinobana, ale R2 netreba momentalne celu, traba zvazit kde staci rekonstrukcia existujucej cesty, nejaky obchvat pre 6-8 tisic v./24h. Ked na 20 km staci postavit 2-3 km obchvat, pritom je tam intenzita pod 10 tisic, tak treba obchvat a rekonstrukciu existujucej cesty.
Rimavska Sobota ma 18% nezamestnanost a Namestovo 4%. RS je od R1 87 km z toho 18 km R24,5, cas aktualne 1h5m, NO 87 km cez kopce, alebo 97 km s vyuzitim 16 km D1, cas aktualne obe trasy 1h25m. Cize RS ma lepsiu dostupnost na dialnicnu siet a 4,5 nasobnu nezamestnanost.
Oprava co sa tyka obchvatu TT:
povodne " v zapadnej casti obchvatu su dost vysoke intenzity"
ma byt " vo vychodnej casti obchvatu su dost vysoke intenzity"
ale gro z toho bola D1. horna streda-ladce, hybe-vazec, branisko, dzurindov uver cez NDS bol pre dokoncenie ladce-sverepec, vrtizer-hp, vazec-mengusovce. to je tak 120 km D1.
R1 TT-báb sa stavala rozsirenim I/51 vdaka comu teraz su uz teraz problemy pred seredou. plus obchvat ZC v poloprofile. smiesnych 30 km zlepenych ciest…báb za babku…
snad hp-ds 900 mil. realne po zruseni PPP sa hp-ds nestavia za 900 mil ale “len” za nejakych 830 milionov. fakt velky rozdiel.
tak to uz vobec nie. bankovy urok koncesionara nikto normalny nebude ratat do stavebnych nakladov.
nitra nie je kompenzacia za zilinu ale za trencin bohuzial ze sa to nepostavilo o par rokov skor, nebolo by PPP. ta mapka hovori ze po ZA chybalo dokoncit 20 rozostavenej casti a 10 km ani nebolo zacate. na R1 chybalo asi 65 km kt. neboli ani zacate.
ivachnova-hybe a neskor hybe-vazec. ze to nebolo pri ziline zato R1 nemoze…ze na ZA-MT je pohorie ZV ani BB nemozu. a vsetky tie pohoria tam nepriniesli juzania…
no vidis, aja to aj tak povazujem za obchvat lebo jeto stale daleko lepsie ako ist cez centrum.
zrovna ZC nie je taziskovy okres. BB, ZV ci ZH su v pohode, DT, KA, BS, BR uplne porovnatelne s liptovom a oravou. LC, VK rychlo klesaju. to co taha hore cely kraj je gemer.
na orave mozu dochadzat do sucian, MT, automobilka pri ZA do 100 km. ako daleko je VW a PCA ci od rimavskej soboty ? tak 200 km. JLR chcel mat zabehnutych dodavatelov volkswagenu a peugeotu co najblizsie…
mozno sa ide stavat mytna-lovinobana, krivan-mytna nie je vyhlaseny ani tender. pritom ma uzemne, EIU aj vykupene pozemky. ako somu pisal,na spisi sa pri tychto intenziach toho casu veselo stavala D26,5 s estakadami. neboli ziadne hodnoty za peniaze… obchvat ZV detto ak sa raz vyriesi trasa. to je vela
inac v BB kraji na R2 treba prelozku/reko bakta a batka, treba cim skor dokoncit obchvat BR, a cim skor postavit obchvat KA aj sahy (aj ked to uz je NR kraj ?. nic ine ma nenapada. to je vela
vazec-mengusovce v zabrzdenej vystavbe, mengusovce-janovce prioritny usek vlady. vsetko odovzdane v 2007-2009, hybe-vazec sa odovzdal v 1998 a v roku 2000 bola intenzita 8775 aut za den.
dolny kubin - martin/sucany cca 35 km. dochadzat 35 km je bezna vec. do teplicky asi 50 km. to tiez nie je nic vynimocne. tych 99 km je az z oravskej polhory. 50 km z RS sa dostanes tak po mytnu…alebo z tornale po lucenec.