Su aj taký čo su evidovaný v BA a žijú v satelitoch. Ak mestá zavedu skutočné výhody pre svojich obyvateľov tak ľudia budu motivovaný riešiť zmenu “poštovej” adresy. Ak bude mať povedzme domáci zľavu na parkovné 50%, bezplatnú škôlku/základnú školu pre dieťa a pod. tak si rozmyslí či sa mu oplatí riešiť “zbytočnu” byrokraciu.
stale sa divim ze niekto dokaze operovat s oficialnym poctom obyvatelov ked vieme ako hlupe zakony o trvalom/prechodnom pobyte na slovensku mame a ako uzasne bolo riesene posledne scitanie obyvatelov… ale je pravda ze 700k ludi je asi ozaj blbost, kazdopadne tych 600k tam zit bude (stylom pondelok az piatok) + cca 150k kazdodenne do mesta prichadza
V prvom rade, ja hovorim o zmenach v poctoch, a tie su v tychto udajoch uplne v pohode, lebo pravidla pri scitani sa nezmenili.
V druhom rade, vselijake vymyslene statistiky, ze “taki co su tam po-pia” su praveze totalna sprostost (napr., co studenti co v po a pia nemaju skolu, rataju sa este? ). A pre takych plati, ze rovnako tak dochadzaju studenti z BA do Brna.
Inak, tu ma MINDOP celkom dobre zhrnutie dolezitych statistik: mindop.sk/files/statistika_vud/reg_hdp.htm
Hlavne za povsimnutie stoji, ze stale plati, ze Kosicky kraj vyprodukuje druhe najvyssie HDP na Slovensku, napriek tomu je v investiciach do infrastruktury daleko na chvoste. A tiez, aj na krajskej urovni, kde rastie a kde klesa pocet obyvatelov. A je jasne, ze rozvoj je v podstate len v sirsom okoli BA a KE.
no bohuzial totalna sprostost to je iba pre teba, realne tam ozaj tolko ludi zije ci chces ci nie, ovela presnejsia statistika ako staticke udaje zo scitania obyvatelstva je toto (pricom si ozaj myslim ze ludi bez mobilov mozme smelo zanedbat a dajme tomu si daj dole 10% co su ludia co su v BA sluzobne na dva-tri dni) aj ked samozrejme aj to ma svoje chyby:
aktuality.sk/clanok/491543/ … alne-zije/
Fakt presna statistika. Napr. ja vlastnim 8 simiek. Ak by som bol reprezentativny Kosican, tak podla nej Kosice maju 240k*8 = 2 miliony obyvatelov.
a vsetkych 8 SIMiek mas prihlasenych do siete hej? tak to ti gratulujem ze musis nosit extra ruksak na telefony ako som povedal, ma to svoje chyby, ale je to urcite presnejsie ako staticky zoznam ludi prihlasenych na trvaly pobyt zvlast s ohladom na retardovane zakony o trvalom/prechodnom pobyte
a ja som ti povedal, ze aj ked tie statistiky maju muchy, relativne porovnavanie podla pocas viacerych rokov je urcite presnejsie ako SIMky a kde co ineho.
akurat ze take porovnavanie neexistuje, vsetko stoji a pada na trvalom pobyte a ked je raz ten nastaveny nezmyselne tak mas jedno v akom casovom intervale tie data sledujes…keby sme mali toto poriesene ako tod u susedov v AT tak mame presne data a nemusime sa tu o nicom hadat
akoze neexistuje. porovnat rok 2016 s rokom 1997 je presne relativne porovnanie, ktore existuje, a ak v tom case pocet obyvatelov bratislavy s trvalym pobytom klesol, tak je iste, ze pocet obyvatelov bratislavy klesa. a je aj jasne, ze preco - lebo pocet obyvatelov satelitov stupa. cize ti ludia sa z mesta vystahovavaju. vsetko logicky aj fakticky sedi.
a nevravim, ze na simky sa nemame divat. napr. podla toho, kde su cez noc simky, mozes odhadovat kolko cudzoloznikov v jedneho mesta ma frajerky v inom . dolezity demograficky udaj!!!
este raz, vsetko stoji a pada na pocte ludi prihlasenych na trvaly pobyt a to je bohuzial v dnesnej dobe uz nic nevypovedajuce hausnumero…cize ked porovnas 2 nezmyselne cisla s rozdielom 20 rokov mas sice nejake porovnanie, akurat ze z 2 zlych cisiel ich porovnanim spravne cislo nedostanes
ty uz si uplne mimo. co je “spravne cislo”? definuj ho a potom ho skus vypocitat. to presne statisti robia a preto je to najlepsie cislo ake mame, a preto je smerodajne, ci sa to nejakemu blavakovi paci alebo nie.
ak nechapes rozdiel medzi poctom ludi prihlasenych na trvaly pobyt v BA a poctom ludi ktori tam realne ziju bez trvaleho pobytu (hlavne v podnajmoch) tak nema zmysel s tebou diskutovat, ci sa to nejakemu obyvatelovi bazmekistanu paci alebo nie
btw tak isto su aktualne hodnoty intenzit po slovensku tie najlepsie cisla co mame, ale to nebrani ani tebe ani devilovi ich spochybnovat kde sa vam to hodi
fakt nema cenu diskutovat. chod si pocitat simky (a ukaz mi, kde som ja napisal, ze cisla intenzit su nespravne).
ale my to nespochybnujeme akurat im nepripisujeme taky vyznam ako niekto iny. uplne presny udaj nemame ani cez prihlasenych ludi ani SIM karty. a intenzity ukazuju cislo v danom bode v danom roku resp. priemer. ale nedozvieme sa z nich kam kolko aut cestovalo. a to je dost dolezity udaj pri stavbe ciest…
Piateho júna (t. r.) som tu nechcel byť uštipačný, radšej som si …, no keď som trochu pozrel zaujímavú mapu odtiaľ to https://regiony.sme.sk/c/20842193/slovaci-vo-velkom-z-miest-utekaju-na-dediny-bratislava-sa-zmensuje-infografika-z-vasho-mesta.html?ref=trz a nielen ju, tak väčšine väčších miest klesol počet obyvateľov. Bratislava: odišlo dosť do “zeleného oblúka” (poznám i taký príklad, že bývajú pri Šamoríne, ale sú ešte Bratislavčania — “dôvod” nechcú vraj mať na aute DS, sprvu odkladali presťahovanie sa tam, pokiaľ nebude R7 - načakali by sa . No mnoho detí chodí do “pôvodných škôl”, lebo v “novom bydlisku” ju nemajú alebo nemajú dosť miesta pre ne alebo nie je tam so slovenským vyučovacím jazykom/ak je, tak nemá takú kapacitu.).
Nitra: niektoré obce sa od nej oddelili [Ivánka pri Nitre, Hrnčiarovce (teraz Nitrianske H.), …].
Niekde znížili pokles aj Luníčania.
Podstatné je, aspoň podľa mňa, to, že vývoj počtu obyvateľov nie je veľmi smerodajný údaj priaznivého vývoja.
Veľa ľudí akosi zabúda ,že okrem D2 a pár úsekov D1 sme nemali NIČ narozdiel od našich susedov. Aj keď je pravda ,že keby sa nekradlo mohli by sme mať ešte viac.
Nenápadná narážka na R2. Tak lacný ,beztunelovy… Oh wait, Šoroška…
no to je co za nezmysel, pokial viem v CS sa dialnice stavali proporcne 2:1. v prepocte na pocet obyv. sme mali viac dialnic ako polsko aj madarsko. cesty sme mali tiez lepsie ako v pl aj hu.
kludne nech sa plati za sorosku spolu s ostatnymi tunelmi mozno okrem kratkych. to bude tusim pomer v km 4:1 alebo 5:1.
5mil./km bola náhoda. nikdy sa to nezopakovalo. čo tu ten pacho stále umiela…
Co trieskas… R2 Tornala-obchvat sa staval za 5mil EUR/km (v polprofile) aj so 14 mostami: auto.sme.sk/c/4045021/dokoncene … rnale.html
Tebe by mali dat ban za neustale zavadzanie (alebo neznalost).
a ked uz sme pri tom, tak figa-obchvat bol za menej ako 5mil eur/km metroba.sk/?q=projekt/r%C3%B … ga-obchvat
ozdany-obchvat potom za 9.6mil eur/km, ale to je v podstate jeden suvisly dlhy most. takze 5mil eur/km je na rovinatych juznych usekoch R2&R4 pravidlom (zo 4 usekov len v jednom pripade bola cena vyssia). a napriek tomu sa tu nic nestavia!!! len aby sme to dali do perspektivy, za cenu jedneho 10km obchvatu PO sa takto dalo postavit 100km R2!