Sam sebe dookola protirecis. Ked je raz juzne Slovensko na priamej ose medzi BA a KE, tak je praveze blizko k tymto centram (zatialco nejake lazy na konci sveta pri lyziarskych strediskach mozu byt len koncom sveta). Este raz, cely primysel okolo ZA dotiahla KIA, ktora tam prisla so slubom infrastruktury zo strany vlady. Presne takyto statny impulz ma dostat region od ZV po KE (a ine regiony), pricom na to v jednoduchom terene staci zlomok penazi, a ti ludia nebudu mat problem dojst do KE, ZV, BB, NR, TN, BA; a ti investori nebudu mat problem tam prist. Nebudem ani odbacat k tomu, ze zobrac (ktora niekde v KNM zaraba o 10% viac ako niekde pri LC, ale v porovnani s tym, co sa zaraba v kazdej civilizovanej krajine je to aj v KNM aj v LC mozno jedna patina, cize obaja su rovnako chudobn), sa ide vyvysovat nad ine casti Slovenska. Ale logika je praveze taka, ze investori hladaju lacnu prac.silu, takze ak by bola infrastruktura, tak vhodny investor rad pride na juh, lebo ma viac potencialnych zamestnancov. Ale zazracne, slovensky stat investuje do infrastruktury len na povazi a nikde inde netreba. Cize cista politika a nic viac. Staci si pozriet, kam prisiel Amazon. Aku “kvalifikaciu” podla teba potrebuje balic a odosielac balikov???
Uvidim, co s tym srapvi Ersek. Naposledy sa na R2 ZV - KE stavalo presne za dzurindovej vlady, takze je dobra sanca, ze aj teraz sa tym pohne.
Amazon je majster na logistiku, a títo súdruhovia veľmi dobre vedia, prečo sa tlačia ku Blave. Prečítaj si niečo o histórií ťažkého priemyslu v bývalom Stredoslovenskom kraji, potom možno pochopíš, že tu bol silný priemysel dávno pred tým, než sme sa všetci narodili. KIA len prišla do ideálnej pozície, už som to niekde písal, že s Hyundaiom Nošovice šlo o koordinovaný postup.
Ja južanom samozrejme fandím, konečne majú “svojho” ministra, a tak je tu veľká šanca, že tak ako Prokopovič ťahal R4 k Svidníku, bude Ersék ťahať R2 k Rimavskej Sobote. Ale aj tak nakoniec podľa môjho názoru zvíťazí rozum, a dostavia sa to, čo už malo stáť pred rokmi na základe medzinárodných dohovorov (= D3).
milan_KM, zas obracias pricinu a nasledok: R2 nebola pripravena a nie je pripravena prave len kvoli tomu, ze hejSLOVAci si volia svojich Slotov, Meciarov, Ficov, ktori nie su ochotni nic ine pripravovat (samozerejme, s vynimkou Blavy, kde jednoducho musia, lebo cely parlament je blavacky). Cize to co pises praveze dokazuje, ze treba urychlene robit pripravu a potom stavat inde.
A zajimave je, ze meciarovsko-ficovskym sudruhom nevadilo nechat prepadnut eurofondy, ktore boli pripravene na PPP2, len aby mohli nakradnut cez PPP. Cize na Kysuciach je vsetko argumentom, aby sa tam stavalo. A inde je to iste argumentom, aby sa tam nestavalo.
Boro, ty si nieco precitaj o historii tazkeho priemyslu v KE (napr. kde bol najvacsi sukromny zamestnavatel na Slovensku a najvacsi vyvozca Slovenska). A ked si pozrieme, ze realne im (USSTEEL) aj celemu vychodu stavaju dialnicu madari (a podla toho sa aj zariadzuju priemysel. parky ako Kechnec), tak je uplne jasne, ze toto slovenske kreslenie nezmyselnych dialnic na povazie a kysuce je len politicka tlacenka.
O VSŽ sa taktiež vždy vedelo a vie, aj keď od nástupu Rezeša to ide s nimi postupne dolu vodou (prepúšťanie, privatizácia, atď). Smutnou skutočnosťou však je, že VSŽ vznikli práve preto, aby zamestnávali východné Slovensko, ktoré teraz migruje na západ. Aj samotná D1 PO-KE vznikla aj za účelom napojenia druhého a tretieho najväčšieho mesta a VSŽ. A keďže súdruhovia v socíku vybrali pre trasu D1 (už len ten názov značí prioritu ) Považie, Liptov, a Spiš, budovanie paralelného prepojenia cez juh neobstojí, kým nie je dokončené to severné - to je holý fakt, ktorý je v zahraničí štandardom (viď Maďarsko a tzv. primárna diaľničná sieť). To isté platí aj pre severojužné prepojenie - budovanie severnej R3 neobstojí kým nebude dokončená D3. Kým toto ľudia z Novohradu, Gemeru, Abova, či nakoniec aj z Oravy, nepochopia a nezmieria sa s tým, je akákoľvek diskusia na tomto fóre úplne zbytočná.
Vidno, ze si tu kratko, takze len pises klamstva, ktore boli davno vyvratene.
Napr. D1 sla cez Považie, Liptov, a Spiš, ale nie na Blavu, ale na Prahu, ktora bola vtedy hlavnym mestom. Tak? Praveze pre Slovensko bola dohoda delit financie na severne a juzne spojenie 60%:40% az do prichodu Meciara. A keby sa to dodrzalo, vychod-zapad SK je uz davno prepojeny. Staci sa k tomu vratit. Cesi svoju D1 po rozdeleni zmysluplne presmerovali na Ostravu. My sme nezmyselne vymysleli naokolo blizsie do Ziliny.
Napr. USSteel KE vobec nejde dole vodou. Ako mozno jediny podnik praveze zaraba americkemu US Steelu aj v case cinskeho dumpingu (a bude zarabat dalej).
Vychodne Slovensko na zapad nemigruje, aj ked zapadniari si to radi nahovaraju. Najviac dochadzajucich do BA je zo zap. a sev. Slovenska (oficialne statistiky - staci si pohladat linku tu na fore).
Praveze, tieto nenazrane poziadavky o tom, ako treba D1, potom D3, potom rozsirit D1, potom vychodny obchvat ZA, dokazuju, ze cakat na to, ze najprv nech sa dokonci D1 je nezmysel. Chybaju jej najtazsie useky, ktore este nevieme ani ako budu vyzerat. Cize sa treba pustit do pripravy celej R2, aby sa mohlo stavat, ked budu peniaze.
Sorry, ale absolútne s tebou nesúhlasím, prakticky vo všetkom, čo si uviedol v predošlom príspevku. Už sa mi ani nechce rozpisovať, tak len krátko:
D1 na Prahu či na Blavu, to je fuk, rozostavaná bola, dokončená bude ako prvé západo-východné prepojenie, či sa to niekomu páči, alebo nie
situácia na svetovom trhu s oceľou má vopred jasný koniec, aneb U.S.Steel skončí v čínskych/indických rukách a po modernizácií už nebude potrebné také kvantum zamestnancov
preplnené vlaky BA-KE a množstvo východniarskch EČV vozidiel v BA počas týždňa hovorí presný opak
držím ti palce s rozostavaním celej R2, to je ešte menej reálne najbližších 10 rokov ako východný obchvat Žiliny od Dubnej Skaly po Tepličku nad Váhom
bonus: pri najazdení 80-90 tis. km ročne po slovenských D/RC/cestách si viem urobiť obraz, kde je potrebná výstavba pre kolabujúcu dopravu a kde nie
prve zapado-vychodne spojenie bude - resp. uz takmer je (az na 4 dediny s pohodovym prejazdom) - cez Madarsko uz teraz.
nicim nepodlozeny kec
ani jedno nie su oficialne statistiky, len tvoje “co sa babe chcelo, to sa babe snilo”
dolezite je, ze R2 sa zlepsuje a bude zlepsovat tak, ze stale bude lepsie jazdit KE-BA po nej nez cez zilinsko-presovske naokolo blizsie (napriek meciarovskym slubom).
bonus: to je presne tvoja kratkozrakost. infrastruktura sa nestavia len kvoli momentalne kolabujucej doprave, ale ma vela inych funkcii - dopravna obsluznost, pristup pre investorov, dlhodobo udrzatelny rozvoj, napojenie na hlavne mesto (vid KIA). Tipni si, preco fond, z ktoreho nam EU dava peniaze na dialnice (zhodou nahod prave na tie zilinske) sa nazyva KOHEZNY. je o kohezii, cize scelovani regionov EU. Akurat na Slovensku sa politikom podarilo 25rokov ich pouzivat na zvacsovanie rozdielov medzi regionmi.
ja by som zareagoval na nieco co bolo spomenute trochu vyssie lebo DrX uplne pise z cesty…
Juh slovenska ma vyborny potencial na polnohospodarstvo, avsak tu netreba vidiet len farmy ci polia, ale hlavne na to nazvazujucu potrvinarsku vyrobu, v KE je syraren a maju prave dobru polohu na juhu v blizkosti urodnych poli, pasienkov, a teda aj chovatelov a teda “vyrobcov” mlieka, na rastlinnu vyrobu a zivocisnu na juhu okolo RS LC RV mozu prist taky investori ako masokombinaty, spracovavanie mlieka (zvolensky), vyroba krmiva, konzervarne, vyroba hnojiv, je to cele ako piramida, a to je podla mna spolu s cestovnym ruchom to, co treba na juh tahat. nie KIU ci Land Rover. D3 mohla byt pripravena s tymi usekmi ktore boli porebne keby sa nevymyslalo nad hlupostami a zbytocnymi poziadavkami, a tiez keby bol 20 rokov zodazu spraveny rebricek priorit podla ktoreho by sa pripravovali useky, povedzte mi naco sa robi EIA na R7 od NZ na vychod ked ju nebude treba stavat ani o 20 rokov a ani sa stavat nebude, preco radsej nerobime useky ktore nam horia pod prdeli. a este nieco navyse co bude horiet o 5 rokov. chyba v koncepte.
uz prestante trieskat nezmysly o syrarnach. 3 zo 4 slovenskych automiliek su na juhu (dufam, ze nemusim menovat). najvacsie oceliarne su na juhu. najvacsie mesta a centra su na juhu. tri stvrtiny slovenskeho HDP sa tvoria na juhu. na severe su kopce, kde sa da ist akurat tak na rekreaciu, a zadubenci meciar-slotovskeho typu. ale v ziadnej normalnej krajine by nikoho nenapadlo tahat tam priemysel ani naokoloblizsie hlavnu dialnicu prepajajucu krajinu (a ani za CS to tak nebolo - kreslilo sa na papieri a na Prahu, ktora je geograficky trocha inde nez BA, takze sa to nakreslilo cez ZA, to je vsetko). Uz len to, ze napriek vsetkym tym nacionalistickym blokaciam hejSLOVAcKov sa stale postavi aspon tolko, ze juhom je spojenie lepsie, hovori za vsetko. Nastastie, vsetci chceme byt v EU, a ta nam zariadi napr. aj take veci, ze ked si sami staviame nezmyselne naokolo blizsie, tak nam postavi slusne dialnicne spojenie cez BP - a prinuti financovat aj projekty na vychode, dokonca v KE kraji, ktory hejslovaci nevedia ani na mape najst .
Kolkokrát si bol v Taliansku? Ja tam chodím každý rok a nemám pocit, že by talianov ten dlh nejako trápil…a nechápeš čo som chcel týmto napísať, tam treba aspon trošku žiť a spoznať tam život, kultúru…o tom to je. Ale asi to tu zbytočne píšem. SK si takýto dlh dovoliť nemôže. Ale to je skôr otázka na sociálnu vládu.
ako som uz spominal na ssc, ludi nezaujima nejaky dlh krajiny, mas pocit, ze by americanom nejak dlh trapil? a podobne je to aj u nas, kazdemu je to jedno ze RF nas zadlzil na 50 rokov dopredu, hlavne ze deti(studenti), maju vlaciky zadarmo pre mna za mna, nech bude dlh aj 130percent, ale chcem vidiet aj nejaky vysledok, momentalne mame 55 a vysledok? skoro ziadny a ako som spominal, ked sa pozicia do infrastruktury, tak automaticky stupne aj hdp, takze nikdy to nebude, ze ked si poziciame 3percenta, tak nam stupne o 3percenta dlh (pokial tie peniaze neprejeme(nie my ale Smer atd.)), ale ten pomer bude mensi… momentalne si len pozicivame na to, aby sa kalinak mohol ukazovat, ze ake hasicke auta rozdava, ihriska a podobne p****viny
Jeden pojem je tu dôležitý a to je KVALITA ŽIVOTA…opýtajme sa ludí na ich kvalitu života…opýtajte sa taliana na jeho kvalitu života..a opýtajme sa slováka…ja každý rok chodím do Talianska a okolia…a cítim sa tam ako najväčší chudák…a to sa Slovensku v makroekonomike darí ovela viac ako možno Taliansku…mame dlh 55 a oni 130…a čo má taký slovenský človek z toho? Opýtajte sa na kvalitu života takého prešovčana??? Opýtajte sa obyvatela napr Bolzana, ktorý sa dostane do Ríma v pohode po dialnici. O čo ide ide o kvalitu elementárnu kvalitu života…my furt uťahujeme opasky a furt sme chudáci. Pozri určite platíš v obchode bezkontaktnou kartou, výplata Ti ide na účet a nebojíš sa že o peniaze prídeš..a zamyslel si sa nad tým že ešte za Mečiara to vôbec nebolo tak samozrejmé a miliardy sa investovali do ozdravenia bánk aby to tu aspon ako tak fungovalo, áno boli to investície ktore nás zadlžili ale vyplatili sa a takisto treba investavať aj do infraštruktúry. Ja som tu nepísal, že každe mesto musí mať dialničný obchvat ale stačí cesta 1.triedy samozrejme…je trápne, že Peterle takto chytá za slovíčka bez toho aby si môj príspevok prečítal a aj sa nad ním trošku zamyslel…toto je diskusia ale kopec ludí tu hned útočí a ironizuje ba zosmiešnuje iný názor…toto je tá slovenská malosť a preto nikdy nebude v kvalite nášho života ani tam kde sú taliani teraz…je to ludoch a nie o dlhu a HDP…a v tomto západ nedobehneme nikdy.
Podobný sposobom hejtuješ aj na ostatných vláknach, okrem tvojej prioritnej R2, či iba tu?
Tvoja logika: netreba hasiť čo horí, ale to čo by mohlo horieť.
Myslim, ze posuvas debatu dopredu preto dam otazku: Kolko by mal Stat rocne investovat do infrastruktury? mozeme sa bavit polozkovo dialnice, cesty, zeleznica a podobne. (treba odratat PPP - pripadne zistime ci mame prisetor na dalsie PPP).
Ked budeme mat toto cislo mozeme sa zacat bavit co konkretne sa za to postavi. Myslim ze vlada toto cislo pozna, mozno by sa dalo aj vyhladat v rozpoctovej kapitole pre min dopravy.
Sami si tu niektorí odporujete - keď teda budeme mať svelé prepojenie BA-KE cez Maďarsko, tak už logicky nepotrebujeme R2, nie?
K DrXovi sa už nebudem vyjadrovať, ten je tu zrejme len ako hejter všetkých neR2-názorov.
K Devilovi len toľko - nezabudni ešte spochybniť, že členenie na D a RC vôbec nemalo opodstatnenie, a že D mali určite rovnakú prioritu ako R, keď sa plánovali.
Yoggy, áno, s R4 som si robil srandu, pretože je oveľa dôležitejšia ako R2 na juhu, a aj tak dodnes z nej stojí na severe len malý obchvatík. Nikto stále nereflektuje, že Maďari napoja R4 na svoju sieť a už aj poliaci plánujú napojenie na severnú neexistujú R4. Ale na to peniaze samozrejme netreba, hlavné je, aby DrXovi a Devilovi postavili ich južnú R2, ktorá bude zbytočne kopírovať trasu D1 a maďarskej spojnice BA-KE.
Bol si niekedy v Medzilaborciach tak cca pred 5 rokmi? A presne tak vyzera Svidnik teraz Vtedy ludia v Medzilaborciach kupovali byty po 4000euro A postupne sa tomu blizi aj Svidnik… Ziadnu R4 netreba, kedze region vymiera A co sa tyka toho uprednostnovanie R4 Prokopovicom, tak okrem pripravy obchvatu Svidnika, sa nespravilo nic, ale som rad, ze zvitazil rozum a R4 planuju cez Giraltovce a nie cez Stropkov(naokolo blizsie)
A co sa tyka ceny obchvatu Svidnika, tak stal do 30mio(25 alebo tak nejak), to mi vychadza na 6mio na km a to je velmi daleko napr. od Svrcinovca Skalite
Každý z Vás má tu svoju pravdu. Problém je v tom, že diaľnice (budem citovať iného prispievateľa) slúžia na spojenie ďalekých cieľov a nie len na riešenie lokálnych problémov. Samozrejme, že sa to nevylučuje. Na riešenie lokálnych problémov majú byť stavané prednostne obchvaty. Iný prípad je, keď lokálny problém spôsobuje tranzitná doprava. Napríklad Prešov by sa vysporiadal s lokálnou dopravou, keby mu sídliskové komunikácie nezapĺňala tranzitná doprava. Dobrý príklad je Svidník, obchvat vyriešil lokálny problém Svidníka ale nie ostatných obcí na trase Via Carparia. To môže vyriešiť len R4. Na trase budúcej R2 je iba jeden bodový problém, ktorý je nezávislý ad tranzitu a to je Soroška. Takýmto spôsobom by som mohol rozoberať aj iné trasy, ale bolo to tu už toľkokrát rozoberané, že by som len opakoval.
Všetci tu uvádzate, aké intenzity sú teraz, aké budú po dokončení, alebo o desať rokov, ale to je len vedľajší produkt výstavby diaľnic. Hlavný zmysel diaľnic interpretujem po svojom: Aby nákladná doprava nikde zbytočne nestála, nespomaľovala, aby negenerovala exhaláty, neblokovala lokálnu dopravu a samozrejme, aby bola za túto službu ochotná zaplatiť!