vies co, niekde som videl predpoved intenzit dopravy, bolo to urobene “vysoko sofistikovane”, tj. urobil sa jeden koeficient narastu pre dialnice a iny (nizsi) pre RC. cize npr. pri levoci na D1 ma byt vacsi narast ako na R1 pri NR. tak potom co si mam mysliet o celom planovani…
marian vanco, sam si vlastne odpovedal. mame nizky dlh ale zaroven stat ma mensie prijmy. takze taliansko znesie vacsi dlh ako my. tazko povedat o kolko vacsi ale my pri dlhu 130% hdp by sme skrachovali. vyska hdp je pri tomto nanic ukazovatel.
PS trochu som poupratoval, niekt. prispevky som presunul sem.
Počítanie dlhu cez percentá HDP je hlúpy vymýsel politikov, aby nepovedali obyvateľstvo priamo v akej výšky ich zadĺžili. Ak je Slovensko viac prijímateľom ako prispevateľom do EU, tak nám to spôsobuje zvyšovanie HDP a umelo znižuje percento zadĺženia. Ak je Taliansko viac prispevievateľom, tak im to vlastne znižuje HDP a umelo zvyšuje percento zadĺženia.
Politici tvrdia ako sme makroekonomicky úspešný, tak prečo si každý rok požičiavame na chod štátu zopár miliárd?
Lebo su neschopny… Asi nie je co k tomu dodat
nielen eurofondy ale aj to co tu realne tvori, lenze zisk ide prec ostanu tu dane ak ich ovsem nemaju odpustene a oproti zapadu smiesne mzdy. v taliansku urcite maju vacsi domaci podiel VLASTNICTVA v ekonomike.
Áno sme čistí poberatelia eurofondov čo nám znižuje dlh. A ešte aj do dlhu nemusíme počítať platby za silne predraženú R1 Pribina a obchvat BB.
Na druhej strane súkromné vlastníctvo v Taliansku sa vytváralo stáročia, je tam kontinuita. U nás sa po páde komunizmu štátny majetok rozdával a rozkrádal, slovenský vlastník je zlý vlastník . Podniky viedli ku krachu, tunelovali, cez stranícke krytie. Jedine čo vedia je podnikať so štátom, korumpovať a odrbávať. Môžeme frflať že majú zahraničí investori odpustené dane, výhody majú aj u susedov a bez nich by sme boli akurát tak v..
toto vsetko je pravda pri investoroch co nieco vyrabaju, produkuju. napriek tomu ak sa chceme niekam posunut tak jedine vlastnym rozumom, vlastnou pracou a vlastnym majetkom. take retazce vsak nic nevyrabaju, banky detto. aky je prinos banky kt. sa viac zaobera vyberanim poplatkov ako uverovanim, alebo ked uz sme pri taliansku, aky bolo prinos enelu pre SE ?
Mal som na mysli priemyselné podniky. Prínos investorov v energetike vidím problematicky. Na jednej strane Duckého zmenky, tunelovanie štátom za Mečiara, na druhej strane spackaná privatizácia a nezodpovedný majiteľ v elektrárňach a energetike. Celé zle.
Pokiaľ Smer neprestane žmýkať drobných podnikateľov, tak môžeme doviesť aj 4 RC na Gemer, ale situácia sa realne nezlepší. Dobrý je veľký zamestnávateľ, ale čo z toho ak bude región závislý len na ňom a ekonomika nebude štruktúrovaná. Ovšem to je problémom celého Slovenska, vďaka jednostrannému zameraniu na automobilový priemysel.
obrovsky suhlas, je potrebne vyuzivat potencial krajiny ktory tu je, uz sa dlho hovori o tom ze strojarsky potencial v obyvatelstve je uz vycerpany, co vycerpane ani z daleka nie je, je cestovny ruch a polnohospodarstvo, a tu vidim najvacsi prinos pre juh a vychod Slovenska. a postupne dobudovanie infrastruktury by bol vyznamny s ekonomickeho hladiska aj pre tieto menej rozvinute regiony ale az vtedy ked bude realny progres pri vyuzivany tohto potencialu.
cestovný ruch je o turistoch. kto by do tých končín chodil a za čím? iný problém je cena. celkovo náklady na SK sú ďaleko drahšie ako mimo EÚ, takže množstvo ľudí čo nemá úplne hlboko do vrecka radšej škončí v Turecku ako na Slovensku.
s poľnohospodárstvom je to ešte horšie. sú iné krajiny čo majú vhodnejšie podnebie, lacnú pracovnú silu, napr. z afriky a s nimi ani náhodou nemôžeme súťažiť.
len ziadna vlada nic neurobila a paradoxne najviac znicila malych zivnostniko prva s druha dzurindova vlada … fixo paradoxne v podstate nic nemenil.
na slovensku proste maly a stredny podnikatelia su tabu, lebo nemaju taku publicitu. preto sa seci trepu do velkych miest a realna podpora vidieka vid rakusko, je veskera zadna
Vlados, zda sa mi ze hladas skor dovody preco to neurobit ako urobit, Nemecko a Francuzsko ma aku drahu pracovnu silu a polnohospodarstvo maju rozvinute tak, ze su sebestacny, my musime dovazat potraviny za 1 mld € rocne… uz vidim ako dovazas zemiaky alebo obilie z Maroka
cestovny ruch, magnetov na turistov je tam viac nez dost, staci spomenut ochtinsku aragonitovu jaskynu, ktore su spristupnene len tusim 3 na svete. Slovensky raj ci slovensky kras su dalsie prirodne skvosty na SK, o kulturnych pamiatkach ani nehovorim.
cestovny ruch ma urcite potencial viac na severe ako na juhu. mozno okrem RV. okres ZV, LC alebo RS asi tazko porovnat s okresmi LM, PP, RK… “velky” priemysel ma potencial na zapade a par vacsich mestach inac nie.
v afrike maju zase sucho. mame podmienky na mnohe plodiny, na chov zvierat. staci sa pozriet na polsko…u nas mikipremier povedal ze nebude dotovat hnoj.
Nehľadám, vidím realitu. Ak budeme mať rovnaké dotácie ako v D a F tak sa budeme rozhývať veľmi pomaly… potrebujeme investície, moderné skúsenosti a pod. Ak keby sme boli schopní, tak ešte nie je jasné ako sa rozhodne zákazník, či “kvalita” alebo cena… pri našich príjmoch tvorí strava nezanedbateľnú časť, veľká časť ľudí žije z ruky do huby, tak tí ťažšie voliť domácu “kvalitu”.
Žiaľ jedna jaskyňa leto nespraví, potrebujeme program aspoň na celý deň a nie len jednu prehliadku. Taká Domica, porovnaj čo ponúkame my a čo madari.
presne tak “..Taká Domica, porovnaj čo ponúkame my a čo madari…” - toto je asi najvyraznejsi priklad nasho pristupu k rozvoju turistiky ..
ale mame este dalsiu moznost .. nechat cely region spustnut, aj cesty a onedlho budu tam chodit milovnici offroadu .. tak ako teraz chodia do rumunska
vyuzitie pontcialu cestovneho ruchu nie je ani na juhu ani na severe a to je kruta realita, bezpecne moze byt pocet navtevnikov 2x taky ako dnes pri akejkolvek pamiatke na SK. a to generuje nezanedbatelne mnozstvo dopravy a tiez aj HDP v sluzbach.
tak ale toto je ozaj riadna somarina, si pozri kto osekal pausalne vydavky na prakticky nepouzitelne minimum (ano pre tento rok ich zase zdvihli) a sustavne dviha minimalne odvody a k tomu bonus v podobe danovej licencie…dalej si asi nikdy nemal kontakt s danovym uradom za dzurindu a za druhej a tretej ficovlady a to este nehovorim o takych chutovkach ako su zadrzane vratky DPH
praveze mal .. a pravidelne mam, prva dzurindova vlada najma vymysli brutalnej brikety dost zdvihla mandle kopu malym firmam a o slobodnych povolaniach nehovoriac.
ale hej, pausalane vydavky su dost na rit ze zrusili..
a bohuzial s danovym uradom som v konta.
inak paradoxne danovu licenciu beriem ako plus .. problem je niekde inde .. a to je celkova vymahatelnost prava .. a tam to kompletne rozdrbal lipsic a fico so stetinacom sa len smiali, kedze nemuseli robit nic ..
ked si zoberiem kam sa dostala ceska justicia od 1998 doteraz a ako tam funguju sudy, najma obchodne zalezitosti .. mys me na urovni ukrainy .. oni uz temer na urovni rakuska
no nic v zlom ale porovnaj si podmienky pre male firmy za 2. dzurindovej vlady a teraz a nejde iba o tie pausalne vydavky (aj ked to polozilo hrozne vela malych zivnostnikov a o tych tu bola rec), to je nebe a dudy…teraz sa budem ozaj hadat, ale danovym uradom nikdy tak nedrbalo ako teraz, hlavne za 2. ficovlady to islo riadne do kytek, teraz si robia zo zakonnych lehot totalny trhaci kalendar a ako som pisal hore, to co sa deje s vratkami DPH je uplna komedia…za radicovej to chvilu zacinalo vyzerat na smerovanie do civilizovanej europy kde je DU partnerom podnikatelov ale to sa velmi rychlo otocilo tym spravnym smerom :-/
ano vymozitelnost prava je u nas uplne smiesna, ale nejak mi nedochadza co s tym ma lipsic a jeho zmeny v sudnictve?