Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Pre teba je potreba stavat R2/R7 novinkou, ktoru si precital minuly mesiac?? Tak ty budes iny odbornik. Zvlast ked pre teba je spojenie, pri ktorom Brezno-Plesivec je jednotka (a kus trojka), dialnicnym/RC spojenim. No co uz.

DrX mal by si vymazat minulost a zacat rozmyslat nie v style keby sme v roku 1993 zacali toto, ale zacat rozmyslat co by sme mali robit ak zacneme v roku 2017 :slight_smile: :slight_smile:

ciastocne je to to iste…

Tak poďme k číslam. Koľko km, času a € je potrebných na dokončenie južného prepojenia západu a východu?
BA-TT-NI-ZV-LC-RV-KE
BA-DS-NZ-VK-LC-RV-KE
BA-TT-NI-BB-BR-RV-KE

Mne osobne pripadá z tvojich alternatív najreálnejšia a najrýchlejšia tá prvá. :wink:
Ale osobne preferujem štvrtú a piatu alternatívu:
BA-TT-TN-ZA-MT-RK-PP-PO-KE
BA-TT-NR-ZV-BB-RK-PP-PO-KE
:smiley:

vela km, € aj casu. dnes uz viac ako severneho prepojenia. skus mi vysvetlit napriek tomu preco by sa mal juh vzdat budovania svojej casti ? videl si niekde v okolitych krajinach take jednostranne priority ? ja tu citam ze udajne najvacsie problemy su kolony po KM (az 5 km od brodna), ze nie je druha rura na branisku (soroska nema ani prvu), ze MT nema obchvat R3 s pokracovanim lebo JLR to vraj velmi potrebuje (vsetky 4 automobilky su spojene D1-R1), ze PO musi mat 2 tunelove obchvaty, SO pre udajne velky tranzit VT-PP a JZO lebo uz pred spustenim vedia ze nabrezna nebude stacit. potom stary evergreen o donovaloch a novsi o handlovskej spojke.

na D1 a D3 sa buduje z fondov minulych aj terajsich
hp-ll-ds za cca 700 mil eur (mal byt SO ZA)
hub-iva za vyse 200 mil eur, konecna cena neznama
strazov-brodno za vyse 250 mil. eur (zbytocny usek)
svrc-skal za vyse 330 mil. eur (megalomansky usek, pochybnosti o presune tranzitu)

planuje sa
SO PO za vyse 350 mil. eur (megalomansky usek, pochybnosti o potrebe)
cadca-svrcinovec za vyse 200 mil. eur (potrebny ale drahy plny profil)
tur-hub za vyse 700 mil eur (megalomania, nemozne financovat)
brodno-KM za 380 mil. eur (megalomania, nemozne financovat)
KM-oscadnica za vyse 200 mil. eur (pochybnosti o potrebe)

takze v 2017 treba zredukovat cadca-svrcinovec na poloprofil, zvysok planovanych odsunut/preprojektovat a vratit sa k prioritam na R2 cize soroska, krivan-tomasovce a mnichova lehota-ruskovce za asi 1 mld., posledne menovany usek je v TN kraji cize nie na juhu :wink: podobne obchvaty na orave (bez ohladu ci R3 alebo I/59) prip. R4.

to co sa stavia nech sa dostavia, CA- svrc. novy tender ale plny profil, inak by sme to platili dva krat. SO po pocka kym sa dostavia JZO. tur hub. doprojektovat to bude do 2020 :smiley: brodno KNM a KNM oscadnica pockaju do 2020
mala by ist miesto toho soroska polprofil ale tunel na full. D1-ruskovce full, KE obchvat full. a TS-nizna polprofil + priprava R2 ale poriadna skor ako za krivan tomasovce by som bol za obchvat LC alebo RS :slight_smile: + prerobit zase PD-novaky tak aby sa dala preklasifikovat na R2+ prerobit obchadzkovu trasu na rozumnu jednotku :slight_smile:
takze s vacsinou suhlasim :slight_smile: :slight_smile:

Tebou uvedené trasy nie sú južné.

Kde som také niečo napísal??? Som zabudovanie južnej trasy, ale mali by sme sa sústrediť iba na jednu. Ekonomicky nemáme na tri južné prepojenia ako tu niekto maľuje…

Bohužial celý problém u nás spočíva v absentovaní investícií do ciest prvej triedy a v tom , že nemáme istotu o tendroch ,že sú transparentné, ceny reálne a projekty rozumné. Ak by sme mali tú istotu lahšie by sme všetci strávili , že vačšina fondov putuje/putovala do TN a ZA kraja ( vrátane železníc ). Na juhu by som očakával aspoň investície do preložiek ciest prvej triedy aby ludia mali aspon pocit ,že sa niečo deje (ked už model 60/40 nefunguje). Ak sa dokončia rozbehnuté projekty (hlavne ZA okolie) myslím, že to najhoršie bude za nami. ZA a MT regiony musia byt spokojné ( budu mat kvalitné prepojenie a je tam dostatok investorov). Treba preto rozumne rozdelit financie ( a vytendrovat ) aby sme robily projekty s najvačšou pridanou hodnotou a ktoré prinesú do regionov aspoň pocit pokroku že sa tam oplatí žit a podnikat. Len takto sa dajú zmiernovat regionálne rozdiely . Vhodná kombinácia D/R a ciest prvej triedy- len toto nás môže spoločne posunut…lebo vlaky v okolitých krajinách sa vzdalujú. A ludia žijúci v severných regionoch budu mat na SK pomery luxusné cesty a spojenia. Treba tam len napojit na D1 preložkami jedničiek a vylepšit nejakými MUK Kysuce a Čadcu, Oravu a Kežmarok. Ostatné prostriedky použiť na R2 a v kombinácii s R1 a R2 vytvorit stav ako na severe. A nemalo by sa zabudnut na ludí žijucich aj dalej od KE. Žial financie su obmedzené ale určite by sa už nemala tlačit mantra spojenia BA-KE za každú cenu po D1…proste na to nemáme. Na druhej strane ak vláda chce a potrebuje vždy nájde aj doma.
Toto by malo byt poslaním aj nového ministra dopravy.
Čo podporujem ja v prvom rade:
D3- jeden projekt v rozumnej cene, ktorý pomôže najviac (CA - Svrčinovec asi treba najviac), ostatné časti ak EU chce prepájat europu a regiony treba žiadat dodatočné financie
KNM - MUK Radola ( plus čo požaduju roky - príjazd do priemyselnej zóny)
D1 - bohužial privádzač LL-D1 bude potrebný ale zase aspon to pomôže aj na RAJEC , D1 okolo Korbelky by som to umrtvil na nejakú dobu a riešil iba preložky I/18, poprípade rozšírenie na 4 pruhy, RK uvidíme čo bude, PO je tvrdý oriešok ( pokial by bola cena gut ok pome do toho) predsa KE a PO su tahunmi regionu a D1 nech je suvisla od RK po KE
R4 - Iba Šarišský Štiavnik, všetko ostatné iba preložkami jedničiek, PO - to je najvačšia dilema, prietah mestom sa dá riešit ale nie je to ideálne,
R3 - iba preložky na Orave v budúcej trase R3 bez MUK , Šahy obchvat- po buduce križovanie R7
R2 - Soroška ok na plný profil, K.Olšany - Šaca ok a KE bude na dlho ok, Bátka -Figa , všetko ostatné sa dá riešit dočasne a lacno rozšírením a preložkami I/16,
Dolné Vestenice - Nováky a PD bude ok, Svinná a iné iba preložka I/9 a tiež MUK Trenčianská Turná,
R7 - asi PPP dotiahnu, DS-NZ ok
R1 - urobit privádzač po LV ( Hronský B.v trase bud. R3 a dalej stačí cez I/76 a I/75 na H )

Na jedničkách by mala byt top priorita okrem hore zmienených tahov - Obchvat Senica-Jablonica-Trstín, PD Obchvat I/64, Šala obchvat, NZ obchvat I/64, Kežmarok -PP , Hlohovec obchvat, Michalovce Obchvat I/19 ,plus obce na trase I/19 preložky a taktiež I/79 preložky plus vylepšenie parametrov, VT obchvat, I/59 Donovaly preložka + dokončenie rozširovania a východný obchvat RK, I/65 Kremnické Bane.

Ak by toto všetko boli priority a tak ako navrhujem výrazne by sa zlepšili regionálne rozdiely, priechodnost SK a pohoda obyvatelov. Na toto všetko by sa dal použit uver + štátny rozpočet + žltý FIDIC (ináč to nepôjde) a zlúčenie NDS a SSC pre lepšie hospodárenie. Až následne by som riešil znova súvisle tahy na DaR a mohli sa tam hrajkat trebárs aj dalších 50 rokov. Ináč to vidím velmi na dlho pri takomto tempe výstavby a len prehlbovanie regionálnych rozdielov a tackanie sa na jednom mieste.
Sorry ,že som sa tak rozpísal … :smiley:

3 juzne prepojenia su ktore ? myslis BB-BR-RA-RV - reko jedniciek regionalneho vyznamu ? R7 - je len znacka a realne je to riesenie dopravy pri BA, spojenie na NZ sa ticho riesi klasicky cez SA, GA a SC, to je tiez reko I/62 a 75 a dalej vobec nic.

realita je ze z fondov 2004-06 aj 2007-13 sa uslo aj na R2 a teraz ked su fondy na dopravu najvacsie sa neujde lebo aj ked nepocitam spackany obchvat ZA tak D3 kt. ma do 50 km ide na ukor R2 a R3 ktore maju stovky km, a to je problem.

no vidis…ale soroska jedna rura bude stacit na vela rokov, LC a RS aj RV maju obchvaty uz zopar desatroci…RS akoze cez mesto ale realne mimo neho.

15.9. som absolvolval trasu KE-LC-Šahy…tak úsek Figa-RV maximálny luxus…podla mňa tam dlhodobo netreba R2…Ale LC - Velký Krtíš, tak to je jedna z najnebezpečnejších ciest u nás…myslím úsek cez Trenč. KK-Šahy by chcelo R7. Podla mňa ideálne by bolo niečo také ako M2 v Maďarsku…polprofil s pridaním pruhov v stúpaniach. môj názor, je že R2/R7 kludne v polprofile…tak by sme sa jej mohli dočkať, pretože ak sa bude stavať 2+2 tak sa aspoň ja osobne spojenia ZV-KE 100% nedožijem…a to neni som až tak starý…

Istý pán tu začal riešiť/stavať "celú"R7+R2 po zmene ministra ako južné prepojenie, a teraz začal blúžniť o RC BB-BR a tomu pridal ficovu rekategorizáciu BR-RV ako náhradu obchvatu ZV. Iba som sa ho chcel spýtať čo má byť priorita? každý mesiac niečo iné???

No ked si sa chcel spytat, tak si sa mal spytat. Nemusis sa hanbit ani vykrucat. Kazdemu je jasne, ze dnes je realna ked tak R1+R2 BA-ZV-KE. To ale nijak nebrani tomu, aby sa zlepsovali cesty BB-BR-Revuca-Plesivec, alebo aby sa postavilo DS-NZ? No a pri R1+R2 chyba uz len R2, cize priorita je R2. Este nejake otazky?

Ak je každému je jasné, že reálna južná trasa je R1+R2 (BA-ZV-KE) tak na akú “gutu” spomínať R7+R2???

R7 treba spominat lebo ked bude dokoncena R2, tak cim viac sa postavi R7, tym viac budu ludia volit R2+R7 miesto R2+R1 (o D1 nehovoriac).

Ale o inom som chcel. Tu je jeden z prikladov, ako vlada podporuje rozvoj turizmu v Kosickom kraji: gemer.korzar.sme.sk/c/20284225/r … traty.html . Zilinskym “podnikatelom” sa davaju miliony z eurofondov, a na Krasnej horke SNM 4 roky riesi, ako opravit strechu, miesto toho, aby urychlene vymysleli ako spristupnit aspon cast hradu, aby turisti mali zas dovod prist sa tam pozriet. Proste, presne ako pri dialniciach, ciel nie je postavit/zabezpecit funkcnost ale minut cim viac penazi a cim viac to natahovat, aby sa prizivnicke politicko-socialne firmy cim viac nabalili.

Spomínať by sme mali na zosnulých :wink:
R7 by som v celej svojej plánovej dĺžke používal častejšie ako porovnatelne dlhý úsek na D1 ale neverím že sa dožijem aspoň 1/3 R7.

Nie ze by ma az tak zajimal tvoj vek, ale ked uz tak spontalne vytahujes zosnulych, veris, ze sa dozijes kompletnej D1 vo fullprofile? :wink:

Verím si… po Košice :wink:

Prosím admina nech to tu uprace.

aha cize ked niekto napise ze v CA kolabuje doprava ako v polmilionovych mestach tak vlastne vobec nebola rec o doprave a polmilionovom meste v porovnani s cadcou, fuck logic :unamused:

pohodak, zbytocne sa ohanas nejakou svojou “logikou”, lebo fakt je ten, ze “CA ma dopravu ako polmilionove mesto” a “v Cadci bezne kolabuje doprava ako v 500-tisicovom meste” su dva vyroky s uplne inym vyznamom. ak to nechapes, tak to je tvoj problem a mal by si trenovat citanie s porozumenim.

devil, stale si nie som u teba isty, ci nahodou nie si len troll. ak je to tak, tak mas moje uznanie, lebo tvoje tahy su fakt jedinecne a svojim sposobom obdivuhodne. ak to vsak nerobis ako vedomy trolling a je to len vysledok nejakej zvlastnej kombinacie povahovych vlastnosti, tak je to skor smutne.
nech sa ale snazis akokolvek mlzit, pravda zostava taka, ze tak ako kolabuje z dovodu hustoty premavky doprava v BA, tak kolabuje doprava aj v ZA a v CA. dovodom su nedostatocne parametre jestvujucich ciest (krizovatky) vzhladom na intenzitu dopravy a je potrebne to riesit.