Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu

Ci je presna, zavisi od toho, co chces povedat.

Napriklad migracia pracovnikov do bratislavskeho kraja sa oproti minulosti znacne zvysila, cize skreslenie v BA kraji sa zvacsilo. Ale ten, kto z toho profitoval, boli casto pracovnici z inzch krajov, ktori maju namiesto trnavskych ci nitrianskych bratislavske dni. A ak sa bavime o hustote dialnicnej siete, z dialnic v BA kraji, samozrejme, tiez neprofituju len ludia z BA, ale aj napriklad prave takito dochadzajuci pracovnici z okolitych krajov.

Ak sa potries na regionalne statistiky napr. cez mzdy,

• tak v r. 2000 bola priemerna mzda na Slovensku 379 eur, BA 494 eur, cize 1,30-nasobok
  • v roku 2013 bola priemerna mzda na SLovensku 824 eur, v Ba kraji 1049 eur, ciye 1,27-nasobok
  • za rovnaky cas sa voci najchudobnejsiemu PO kraju sa rozdiel nepatrne zvysil z 1,64x na 1,65x

A statistika miezd na rozdiel od GDP PPS, meria mzdy podla toho, kde zamestnanec pracuje.

Statistiky v tejto oblasti poznam relativne dobre a z toho, co mi je zname, je najpresnejsia interpretacia, ze regionalne rozdiely medzi BA a zvyskom Slovenska, samozrejme, existuju, ale nejake vyrazne posuny jednym ci druhym smerom tam v poslednych cca. 10-15 rokoch nevidno.

Nehovoriac o cenach, ktore su v BA omnoho byssie ako vsade inde, takze ked si toto zratame regionalne rozdiely ani nemame.

Ako ktoré ceny. Ceny bytov sú výrazne rozdielne, ale ceny áut sú rovnaké. V cenách oblečenia, nábytku, telefonovania, internetu, potravín, asi rozdiely nebudú. V bežných službách sú asi ceny v BA vyššie.

Hovorim o bytoch, mhd a sluzbach teda veciach ktore potrebuje kazdy kto ma priemerny plat, bolo to dokonca aj niekde v TV ze preiemerny kosican sa ma lepsie ako priemerny bratislavcan

K migracii len tolko, ze prave tym, ze je BA kraj namalovany tak natesno okolo BA, tak sa migracia extremne prejavuje (podobne je to v Luxemburgu). No a, samozrejme, ak by bola vacsia motivacia pre investorov, aby sli do inych regionov, napr. existenciou dialnic, tak migracia by sa zvysovala menej. Cize toto je prave o centralizacii.

A k zvysku len to, ze GDP PPP je svetovo akceptovany standard. To, ze sa blavakom nehodi, tak budu vytahovat svoje vlastne “standardy”, je mi jasne.

A prave GDP PPP hodnoti prijmy voci spotrebnemu kosu, takze to, ze je niekde drahsi holic, MHD, alebo byt, je v nich uz zahrnute. Preto sa to vola PPP - a teda nie to tunelarske, ale Purchasing Power Parity, takze nemusite vymenovavat jednotlive veci, co je drahsie a co nie. To uz za vas GDP PPP urobilo :wink:
Napr. ak zarata, ze Blavak moze jazdit po najhustejsej dialnicnej sieti na Slovensku zadarmo, zatialco Viedencan si za dialnicu v meste musi platit, tak podla GDP PPP bude blavak nekonecnekrat bohatsi, aj ked jeho plat je osminovy. No a najnovsie ficove vlaky gratis to urcite ovplyvnia este viac.

Len na margo, GDP PPS pocita s celoslovenskymi cenami, nie s bratislavskymi. To je presne to, co som sa snazil povedat na zaciatku - na to, aby si ich mohol korektne pouzivat, statistiky treba poznat. GDP PPS je celosvetovy standard, ale skor preto, ze nic lepsie nie je. A presnost na urovni regionov je znacne mensia sko na urovji statov.

Cim nechcem tvrdit, ze po zohladneni cenovych rozdielov sa rozdiely zotru. Prave naopak, rozdiely v cenach sluzieb ci bytov su prave vysledkom rozdielnej zivotnej urovne. Ale ak si aj zoberies ceny bytov, tak rozdiel medzi BA a zvyskom Slovenska je zhruba 2x a nie 3-4x ako hovori GDP PPS. A to je statistika, kde sa rozdiely ukazuju asi najviac, cize by som to bral ako hornu hranicu (pozn. ceny bytov odzrkadluju asi viac nerovnosti v bohatstve ako nerovnosti v prijmoch, cize hovoria trosku o inom. Nerovnosti v bohatstve su takmer vzdy vacsie ako nerovnosti v prijmoch).

Treba do toho ale zaratat este jeden velmi dolezity faktor a to je nezamestnanost. Neviem ako je to teraz ale v minulosti (po vypuknuti krizy) to bolo 5% (BA) vs 15% (priemer slovenska). Keby bola nezamestnanost na slovensku rovnaka ako v BA tak su tie rozdiely vyrazne mensie.

ecce, mas link na to, ze GDP PPS pouzivana Eurostatom zohladnuje len celoslovensku cenovu hladinu, ak pre kazdy NUTS2 region ma zvlast info o prijmoch? Podla mna by to bol trocha nekonzistentny vypocet. A dufam, ze to bude lepsia definicia, nez to co si tu vyprodukoval, ze “GDP PPS je celosvetovy standard, ale skor preto, ze nic lepsie nie je”. Logicky, ked nic lepsie nie je, tak je najlepsi a preto je to standard.

Samozrejme, ci su rozdiely medzi BA a zvyskom Slovenska 2x alebo 3-4x je na diskusiu. Ale vacsina tych problemov, ktore spominas, sa netyka casovych trendov GDP PPS. A tu je jasne, ze sa na Slovensku noznice roztvaraju, presne v sulade so vsetkymi ukazovatelmi centralizacie vsetkeho do Blavy a vsetkymi Gorliami, PPPckami, narodnymi stadionmi, narodnymi letiskami atd.

DrX, GDP PPS ani nemeria prijmy, ale produkciu, ktoru nasledne ocistuje o cenovu hladinu. Regionalne cenove statistiky neexistuju (aspon sa verejne nepublikuju).

Metodiku si mozes nastudovat napriklad tu:
epp.eurostat.ec.europa.eu/statis … onal_level

Docitas sa tam napriklad toto:

Toto:

Alebo toto:

Ano, GDP meria produkciu. Ale kde sa tam docitam, ze ocistenie o cenovu hladinu je na urovni statov nie regionov, v ktorych GDP PPS vyhodnocuje - teda NUTS2? Ja to tam jasne napisane nevidim. Ale tu epp.eurostat.ec.europa.eu/statis … ailability vidim, ze “In broad terms, the use of PPS series rather than the euro-based series tends to have a levelling effect, as those regions with very high GDP per inhabitant in euro terms also tend to have relatively high price levels (for example, the cost of living in central Paris or London is generally higher than the cost of living in rural areas of the EU). Calculations for GDP per inhabitant that are based on PPS series, instead of euro series, can result in considerable differences when ranking regions.” Ak sa tvaria, ze PPS opravuje centralny Pariz voci ruralnym oblastiam tym, ze odraza vyssie cenove hladiny v Parizi, tak pochybujem, ze by tie cenove hladiny Pariza pouzival na vsetky oblasti Francuzska.

No a ten zvysok co si ocitoval je presne co som povedal predtym. Ak by BA kraj bol sucastou NUTS2 zap. Slovensko, tak by bol vplyv dochadzajucich ovela mensi, lebo by drviva vacsina z nich bola zaratana spravne (no a este stale by bolo smiesne, ze sa porovnava NUTS2 takeho maleho regionu s celym Parizom, ale nie az tak smiesne, ako ked sa s Parizom ma porovnavat BASK).

Zistis to napriklad tak, ze si v tabulke na Eurostate predelis GDP v mil. eur deleno GDP PPS. Podiel (“kurz PPS”) za vsetky kraje je v kazdom roku rovnaky :wink:

K tomuto som mal rozpisany mail, ale sa zial stratil, takze niektore presne cisla sa mi uz nechce hladat znovu, mozno vecer. V principe som iba chcel povedat, ze spravny postup nie je pozerat sa na jednu “najlepsiu” statistiku, ale na co najviac a ak z toho jedna - hoc aj najlepsia - vyskakuje, tak skor bude problem v nej. Cisla Ti v pripade zaujmu dohladam neskor, ale aby si mal ucelenejsi obraz

mzdy - spominal som vyssie, rozdiely sa nemenili
Gini - Slovensko patri medzi najrovnostarskejsie ekonomiky, zasadne sa to v poslednych rokoch nemenilo
Household income v PPS (Eurostat - mimochodom, na tom linku, co so Ti poslal, ju odporucaju): BA 2011 bola 1,83x priemeru Slovenska, BA 2000 bola 1,73x priemeru Slovenska, takze tam trosku zvacsenie rozdielov, ale nic dramaticke (ale rad je volatilny, v roku 2002 to napriklad bolo uz 1,81x SK)
Nezamestnanost - BA 2013: je nizsia ako 2000-04, vyssia ako v obdobi 2005-13; na Zapadnom Slovensku bola nezamestnanost nizsia od 2000-05, na strednom od 2000-05 a este jedneho roku a na vychodnom od 2000-06 a 2010-12
Zamestnanost: Ta viac rastla v BA, prave kvoli migrujucim pracovnikov (t.j. do velkej miery z toho benefitovali pracujuci z inych krajov)
a este som Ti chcel najst demografiu podnikov, ale mozno vecer

Vo vsetkych pripadoch som porovnaval najnovsie zname s najstarsimi datami. Samozrejme, ak si vyberies iba jedno cislo, tak sa da povedat hocico.

Ja hovorím tiež o veciach, ktoré potrebuje každý. Potraviny, oblečenie, telefón…

Fair enough

Problem vytahovania cim viac statistik je, ze vacsina z nich je nerelevantna. Napr. Gini nehovori vobec nic o regionalnych rozdieloch. A tiez tvrdenie, ze si vybral najstarsie dostupne data je divne. Ak sa pozries na rok 1993, tak urcite od vtedy radovo vyskocili vsetky rozdiely. No a najsmiesnejsie je tvrdit, ze ak v niktorych statistikach sa situacia od r 2000 uz nezhorsovala ALE ANI NEZLEPSOVALA, zatialco v inych (napr. tych najrelevantjesich ako GDP PPS) POKRACOVALO ZHORSOVANIE, tak to ma byt akoze dokaz toho, ze rozdiely sa uz nezvacsuju.

A tu je najnovsia ilustracia blavastanskeho bacovania. Do blavy kupime najnovsie elektricky. V Kosiciach najprv stopneme traintram a potom prinutime politicky dosadeny management DP nakupit nepredajny odpad od politicky spriaznenych firiem: viewtopic.php?f=35&t=19837&p=161483#p161483

Tak Bratislava je už zodpovedná aj za to, aké električky kúpi Raši a spol :laughing:
Keby som nevidel na vlastné oči, tak neuverím že niekto takú hlúposť môže napísať.

Všimnite si v diskusii k článku, porovnanie príjmov a rozpočtu BA a KE.

DrX… To ze si volite neschopakov este vacsich ako bratislavaci nie je chyba nikoho ineho ako kosicanov…

DrX, vidis a to je medzi nami rozdiel. Ja nemam nazor vopred a ked si ho chcem urobit, hladam argumenty jednym alebo druhym smerom. Ty mas nazor a hladas argumenty, ktore Ti ho potvrdia

Mimochodom, nikdy som nepovedal, ze sa rozdiely zmensili a nikdy som sa nevyjadroval k situacii spred roka 2000, lebo dat za toro obdobie je menej a nemam ich nastudovane. Mozno sa zvacsili a mozno nie. Ty ich zjavne mas nastudovane, ked tvrdis, co tvrdis (aj napriek tomu, ze uzemne clenenie bolo predtym ine).

A co sa tyka Gini, aj ked Gini nehovori o regionalnych rozdieloch, musela by to byt velmi specificka situacia, aby regionalne rozdiely rastli a Gini nie. (Samozrejme, Gini vychadza z mzdovej statistiky a tam sme si uz ukazovali, ze mzdove rozdiely sa az tak nezmenili, takze ani nemal preco rast.)

ecce, na jednej strane tvrdis, ze “nemam nazor vopred a ked si ho chcem urobit, hladam argumenty jednym alebo druhym smerom” ale zaroven, ze “nikdy som sa nevyjadroval k situacii spred roka 2000, lebo dat za toro obdobie je menej a nemam ich nastudovane”. takze bud tie argumenty hladas, alebo veci uz mas nastudovane. Tak ako?

No a “nikdy si nepovedal, ze sa rozdiely zmensili”, ale nikdy si ani nepovedal, ze sa zvacsili. A pritom aj z tych statistik, ktorym si podla vsetkeho ochotny verit, vychadza, ze sa zvacsili ak v 3 ostali rovnake a v dvoch sa zvacsili, ci nie?

K Gini, prave vychadzat zo mzdovej statistiky je o nicom, ked hlavny rozdiel medzi krajmi je v percente zamestnanych, percente tych, co robia za minimal.mzdu a percente socialne odkazanych. Na to, aby vysiel pomer medzi BA a BB krajom konstatny 1.78 staci aj, ak v BA bude zamestnanych 99% ludi a v BB jeden clovek (co v niektorych okresoch je aj realna situacia). V tomto je GDP per capita PPS nasobne lepsie, ale hold tebe nehra do karat. Ja prave tie desiatky dalsich statistik, ktore hovoria o rozdielnej socialno-ekonomickej situacii ani vytahovat nechcem. GDP PPS per capita to vsetko proste zohladnuje celkom dobre.

Ostatni: taka (blavo)centralizacia ako je na Slovensku nie je ani v ziadnej inej okolitej krajine. Napr. krajom sa tu vobec nedovolilo rozhodovat o pouziti eurofondov na regionalny rozvoj, aj ked v Cesku, Madarsku aj Polsku to tak je. No ale zbytocne sa s vami natahovat. Staci si pripomenut hustotu dialnic na obyvatela zo spravy OECD (v BA kraji 5x viac nez v KE kraji), a je jasne, kam sa na Slovensku peniaze leju.

Ked si uz takto odignoroval aj argumenty Eurostatu, tak sa trosku posnaz aspon s tymi desiatkami statistik :wink:

Ako som odignoroval argumenty Eurostatu? Je spravne, ze Eurostat poukazuje na medze jednotlivych mier, ale ak podla nich Household income v PPS malo lepsiu vypovednu hodnotu nez GDP per capita PPS, tak by pouzili Household income v PPS. Ci podla teba uvadzaju primarne GDP per capita PPS, aby ublizili Bratislave? :slight_smile:

Praveze ty ignorujes EU aj OECD, ktori obaja oznacuju regionalne rozdiely ako najvacsi problem Slovenska, ktory len rastie a je presne proti vsetkym principom EU (kohezia) a spravania sa rozvinutych krajin. A obcas na to poukazuju aj miestni novinari, ktori si vsimnu, ze aj ked BA kraj by nemal mat narok na eurofondy na dopravu, aj tak sa mu podarilo jednu osminu ich tam umiestnit. A to uz nehovorim o tom, ze ked dialnicu v BA s eurofondov stavat nemozeme, tak jednoducho sa tam naplanuje predrazene PPP, ktore zaplati priamo zvysok Slovenska (aj ked by sa tam mohlo v pohode vyhlasit normalne PPP s mytnicami - ale blavaci su zvyknuti, ze u nich sa za dialnicu neplati vobec, teda, ze oni nemusia mat ani nalepky). A potom Pociatek/MD/VUD vytiahne zdovodnenie, preco sa dalej nestavia R2 aspon v polprofile, ze na to proste nie su peniaze…

PS: S desiatkami statistik sa unuvat nebudem a mozno ich nie su az desiatky. Ale na zaciatok hlavne: dlzka dialnic na obyvatela, dlzka vysokorychlostnych zeleznic na obyvatela, 70mil EUR pre “narodne striebro” letisko BTS, pocet statne dotacie tunelujucich “narodnych leteckych dopravcov”, nezamestnanost, zamestnanost, percento socialne odkazanych, percento ludi pracujucich za minimalnu mzdu, priemerne uspory v bankach, priemerny dlh domacnosti v bankach, pocet “narodnych” stadionov, pocet “narodnych” divadiel, pocet centralizovanych “narodnych” okruhov verejnopravneho rozhlasu a televizie. Staci?